Sjarmerende Stamsund – Lofoten

Sjarmerende Stamsund – Lofoten

Hver gang vi er i Lofoten så må vi innom alle fiskeværene, det føles rart å ikke ha tatt hele runden for man får liksom aldri nok av disse vakre plassene. Stamsund er en av disse, et sjarmerende fiskevær omringet av høye fjell som stuper ned i Vestfjorden.

Hele Lofoten er full av muligheter for spektakulære ferier for de som ønsker det og Stamsund er et veldig godt utgangspunkt for de som vil ha ferien fylt med opplevelser. Her kan man nyte solnedganger og midnattssol, dra på fisketurer, gå i fjellet og kjøre på ski. Mange reiser hit for å oppleve å klatre opp i toppen av fjellet for så å kjøre i løssnøen helt ned i fjæra. Stamsund har også en slalombakke.

Her på denne brygga legger hurtigruta seg til på sin reise nordover. Selv om du ikke har tenkt til å ta hurtigruten så er dette et glimrende sted å se den når den legger til. Hurtigruta er så mye mer enn en turistbåt, den har vært så utrolig viktig for alle som skulle reise de 1250 nautiske mil mellom Bergen og Kirkenes helt siden slutten av 1800 tallet. Hurtigruta fikk navnet sitt fordi den brukte «bare» 7 dager fra nord til sør.

Historien om Stamsund som fiskevær starter her. Dette er væreierboligen til familiefirmaet J.M Johansen som eide og bygde opp Stamsund Denne væreierboligen skiller seg veldig ut fra de andre i Lofoten. Den ble bygget i 1934 og fremsto som den største og mest luksuriøse eiendommen i hele Lofoten. Her var det tennisbane, svømmebasseng og egen gravplass.

Skjærbrygga er samlingspunktet i Stamsund. Om sommeren kryr det av turister på denne brygga som i 1845 ble bygget for fiskemottak. Her er det stor flott restaurant som serverer herlig lokal mat som hvalbiff og fiskeburgere.

Burekka til venstre er over 100 år gamle arbeidsboliger som fiskerne brukte under Lofotfiske. De er pusset opp i gammel stil og her kan du leie deg et helt spesielt sjøhus for en helg, noen uker eller år.

Midt i Sundet i Stamsund ligger dette fantastiske feriehuset Skjæret. Her kan du leie en leilighet og våkne til bølgeskvulp og måkeskrik. Interiøret innvendig er nostalgisk med et tilbakeblikk på historien gjennom møbler og bilder. Overalt i Lofoten er det mulig å bo som de gjorde i fiskingens storhetstid, det gir litt mer unik opplevelse.

Og tørrfisken henger klar for bacalao til middag. Visste du at det bare her oppe i nord vi kan produsere tørrfisk. Det er bare her klimaet er tørt nok.

Om du heller vil lage fiskesuppe så henger hodene her, fine å koke kraft på.

Det er utrolig koselig å spasere rundt her og se alle de koselige rorbuene som ligger rundt omkring. På Galleri 2 kan man se verker av norske og internasjonale kunstnere og man kan nyte et glass øl på en av pubene i havna. Det bor ca 1000 mennesker i dette lille fiskeværet.

Vakker utsikt og helt magisk lys i det skiftende været. Det er det som er så fantastisk med Lofoten.

Fra fiskefileter til fiskekaker. Det er her det kommer fra, hele Norges favoritter fiskekaker, fiskeboller og fiskepudding. 100 millioner kroner ble det brukt på å bygge om anlegget slik at vi kan få fisken i barnevennlige varianter. Selv foretrekker jeg filetene.

Mange vil sikkert si at dette skulle vært revet for lenge siden. For meg så er det akkurat sånne gamle utslitte steder som gjøre Lofoten så unik. Alle disse plassene gjemmer gjerne på en lang historie. Det er disse stedene som er Lofoten for meg og som jeg elsker å ta bilder av. Blir litt som Frankrike og «shabby chic».

Om du er glad i å fiske så er Stamsund stedet. Om du vil hale opp en kaffe-torsk så er dette stedet å dra, gjerne i mars-måned. Reiser du hit sent på høsten eller om vinteren kan du sitte her og nyte det spektakulære nordlyset. Vi kan har opplevd det og det er en ubeskrivelig opplevelse.

Stamsund kirke er en langkirke i betong innviet 13. juli 1937 med plass til 500 mennesker. Et kapell på Steine ble bygd i 1853, men blåste ned under en heftig vinterstorm den 28. januar 1905.

Møtte på denne flotte Skotten som kom vandrende langs veien. Høylandsfeet er en svær nøysom rase som er avlet fram til å klare seg på næringsfattig kost. I Skottland beiter de i karrige fjellområder. De er er derfor veldig effektive som landskap og beiteryddere.

Det er veldig flott å gå tur i fjellene rundt Stamsund og flere av turene egner seg for hele familien. Finnes vel ikke noe mer magisk enn å stå på toppen av et fjell i Lofoten og se utover fjell og hav mens midnattssola såvidt dupper ned i havet. Tips til topptur er Justadtinden som er 738 moh.

Vil du lese mer om våre turer til Lofoten så trykk på en av linkene under

Norges mest fotograferte strand – Uttakleiv i Lofoten

Porten inn til Lofoten – Svolvær

Lengst der ute hvor kongeveien slutter – Å i Lofoten

Laukviks magiske solnedganger

Med bobil i Lofoten – Flakstad og glasshytta på Vikten

Med elsykkel i Lofoten – Gimsøystrand til Sandøya

Fiskeværet Nusfjord – Lofoten

Sykkeltur på Flakstadøya – Lofoten

Kunst og klatring i Henningsvær – Lofoten

Vilt og vakkert på Reine – Lofoten

Gimsøystraumen er virkelig verdt en stopp – Lofoten

Sykkeltur fra Sakrisøy til Å

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *