Fiskeværet Nusfjord – Lofoten

Fiskeværet Nusfjord – Lofoten

Hver gang jeg kommer til Lofoten så må jeg innom Nusfjord. Dette lille fiskeværet er for meg det mest nostalgiske med minner fra barndommens turer nordover.

Nusfjord er en av Norges eldste og best bevarte fiskevær. Her har egentlig svært lite skjedd siden det var et aktivt fiskevær i gamle dager, og det er nettopp dette som gjør denne plassen så unik. Nusfjord er fullstendig restaurert i samarbeid med riksantikvaren og er i dag et ekte men svært levende museum.

Her er alt lagt til rette for at du skal kunne være en ekte «lofoting» i ferien. Du bor på de samme rorbuene som de gamle fiskerne bodde i og du kan dra ut å fiske med lokalbefolkningen. I rorbua har du eget kjøkken og kan tilberede din egen fisk.

Under gullalderen regner man med at det hang over 600.000 fisk samtidig på gjellene her. På tidlig 1900-tallet var Nusfjord hjem til mer enn 1500 fiskere så her var fisket stort.

Handelshuset – Alle fiskevær i Lofoten har en væreier og de bodde i de mest staselige husene. De kom gjerne fra Trøndelag da disse ble ansett for å være mer skikket til forretningsliv enn lokalbefolkningen. Det var familien Dahl fra Namdal som bygde opp Nusfjord fra 1827, det ble 4 generasjoner Dahl som handelsmenn.

Godt skiltet så alle skal finne frem, enten du vil på topptur eller ta en tur på kroa. Mange muligheter i dette lille koselige fiskeværet.

Den lille smia er fra 1909, før det var det en rorbu fra 1877. Smeden laget fiskeredskaper til fiskeproduksjonen. Smia var stengt i dag, men anbefaler en titt inn. Legg merke til den lange pipa!

Dette 3 etasjers huset ble bygget ca 1910 og ble brukt som lagerplass for is til pakking av fisk.

I det gamle tørrfisklageret finner vi karolines Cafè og Restaurant. Denne restauranten er faktisk en av Lofotens største og mest ettertraktede. Her kan man prøve seg på grillet tørrfisk.

Det er stille på fuglefjellet i dag, og selv om det er utenom hekkesesong så er det en påminnelse om hvor dramatisk det står til med krykkjene. 70% av denne nå truede måkefuglen er borte og den er oppført på norsk rødliste.

Krykkjene lager seg reder i hver eneste lille hylle, helt ubegripelig at de klarer å bygge reder på denne måten.

Nusfjord var et av landets viktigste mottaksanlegg for fisk, men for veifarende har dette fiskeværet ligget veldig skjermet fra omverden. Først i 1960 fikk de en vei hit og ingen har bygget et hus her siden Lofotfiskets glansdager.

I trandamperiet fra 1910 ble det framstilt tran fram til 1990. Det ble laget to typer tran her. Den fine medisintranen, og den grove som ble brukt til maling og smøring. Tranen ble blandet med fargepigmenter, vanligvis rødt og brukt som utvendig maling.

Å fly over bølgene i 55 knop (102 km/t) er en helt utrolig opplevelse. Men neste gang jeg gjør noe sånt skal jeg være bedre trent. Det kjennes i hele kroppen dagen derpå.

En selfie for sosiale medier? Da har man muligheten til et portrett sammen med en godt tørket skrei.

Her sitter de å sladrer så fort det skjer noe i det lille fiskeværet. Lydene overdøver alt, det er bare å vente med å prøve å si noe til de er ferdige.

Landhandleriet her er fantastisk, her er alt som det var for hundre år siden. Selv om også kasseapparatet sannsynligvis er like gammelt som butikken, selger de fortsatt det viktigste innbyggerne og tilreisende måtte trenge.

Har du lyst til å lese mer om vår reise i Lofoten så kan du trykke på en av linkene under:

Lengst ute der kongeveien slutter – Å i Lofoten

Porten inn til Lofoten – Svolvær

Sjarmerende Stamsund – Lofoten

Norges mest fotograferte strand – Uttakleiv i Lofoten

Laukviks magiske solnedganger – Lofoten

Med elsykkel i Lofoten – Gimsøystrand til Sandøya

Med bobil i Lofoten – Flakstad og glasshytta på Vikten

Sykkeltur på Flakstadøya – Lofoten

Kunst og klatring i Henningsvær – Lofoten

Vilt og vakkert på Reine – Lofoten

Gimsøystraumen er virkelig verdt en stopp – Lofoten

Sykkeltur fra Sakrisøy til Å

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *