Sykkeltur fra Sakrisøy til Å – Lofoten

Sykkeltur fra Sakrisøy til Å – Lofoten

Å oppleve Lofoten fra sykkelsete må være noe av det flotteste man kan oppleve. Sykkelen hekter vi bakpå bobilen og så er det bare å stoppe hvor som helst og sykle i vei. På elsykkel er det bare batteriet og min egen tråkkestyrke som setter grenser for hvor langt jeg kan dra. Det er vidundelig å kjenne lukten av hav og lyng og høre måkene skravle ute på havet.

Hamnøya

Dagens sykkelutflukt starter i Hamnøy, et lite fiskevær i Moskenes kommune. Her er det et yrende turistliv om sommeren. Det er fjellet Festhæltinden som står i bakgrunnen som en spydspiss opp mot himmelen.

Å sykle på nesten flate veier i foten av fjellene utsikten av Lofotveggen hele veien er helt ubeskrivelig vakkert.

Flere steder er veiene lagt innunder foten av fjellet og du må sykle i tunellene. Andre steder kan du ta av til gamle veier og sykle vekk fra hovedveien.

Sakrisøy

Neste stopp er fiskeværet Sakrisøy. Med Moskenes ville fjellparti i bakgrunnen står rekken med over 120 år gamle okermalte rorbuer balanserende på påler i vannet. På toppen ser man væreierhuset som i dag er en fantastisk restaurert gjestegård.

Hit kan man komme om vinteren for å bo i rorbuene og fisken vil henge på hjellene på utsiden. Å oppleve Lofoten i skreisesongen er noe alle burde gjøre en gang i livet.

Sven Kornelius Gylseth kjøpte dette fiskeværet i 1889. Han drev landhandelen og kjøpte fisk. Det var også han som bygget væreierhuset begynnelsen av 1800 tallet og det ble malt kritthvitt istedet for gult.

Det er stille nå når skoleferien er slutt, men om sommeren er det et yrende liv på brygga her. For oss som skal ta bilder så blir det for mye folk selv om det er veldig hyggelig.

Det er så koselig å tusle på bryggene og mellom de små gamle husene her. De eldste rorbuene her er fra 1850 tallet.

Så fortsetter ferden videre. Forbi alle de foreløpig tomme hjellene og videre langs kongeveien «Kong Olavs veg».

Moskenes

Fergene «M/F Landegode», «M/F Værøy» og «M/S Bodø» gjør det mulig å reise med bil mellom Bodø, Værøy, Røst og Moskenes. Bare husk å bestille på forhånd.

Moskenes kirke bygd i 1819 ser litt sliten ut der den ligger midt i et veikryss med stolper og ledninger på alle kanter som gjør den svært lite fotovennlig.

Jeg tar heller en sving innom bobilen bare for å avsløre hvor vår favorittbobilplass ligger.

Her har vi fantastisk utsikt utover havet. Her er Bodø neste.

Utsikten er praktfull alle veier.

Det kan ikke bli mer spektakulært enn dette og det er nok av toppturer å velge i for de som vil ha med seg hele utsikten.

Sørvågen

Her ser dere hvor flott veien slynger seg utover langs Lofotens «hattebrem».

Her ligger perlene bokstavelig talt som perler på en snor og neste stopp er det lille fiskeværet Sørvågen. Restauranten Maren Anna er viden kjent for sin gode lofotmat.

Om du har litt ekstra tid så ta turen ut til Glåppen fyr eller til radiomasten. Da følger du en hundre trinns trapp opp i fjellet. På begge plassene får du fantastisk utsikt ut mot Å, Moskstraumen og Værøy.

På Sørvågen finner du også Norsk telemuseum. Her var nemlig norges første faste fiskeritelegraf, Lofotlinja og Nord-Europas første faste trådløse telegrafi. Museet er åpent om sommeren men om vinteren må du avtale tid.

Praktfullt vær, blomsterenger, flatt hav og irrgrønne fjell. Det kan jo ikke bli bedre enn dette.

Tind

Ved foten av fjellet Tindstinn ligger det lille fiskeværet Tind. Det bor 30 innbyggere her og de lever av turisme og fiske.

Her kan du kaste snøret ut av vindu og dra torsken rett i gryta ifølge de som driver rorbuene her, noe jeg ikke betviler med denne fantastiske beliggenheten.

Å

Helt i enden av kongeveien, på Moskenes i Lofoten, finner du et fiskevær full av gamle historiske bygninger og spennende museer. Vi har nå kommet til enden av kongeveien, vi har kommet til Å.

Å er så full av opplevelser og historie at det får rett og slett ikke plass i dette innlegget. I stedet kan du lese mer om denne fantastiske plassen i dette innlegget!

Og her ytterst på Å ender sykkelturen i magisk solnedgang før jeg må ta fatt på veien tilbake til bobilen.

Sykkeltur på Flakstadøya

Lengst ute der kongeveien slutter – Å i Lofoten

Porten inn til Lofoten – Svolvær

Sjarmerende Stamsund – Lofoten

Norges mest fotograferte strand – Uttakleiv i Lofoten

Laukviks magiske solnedganger – Lofoten

Med elsykkel i Lofoten – Gimsøystrand til Sandøya

Med bobil i Lofoten – Flakstad og glasshytta på Vikten

Fiskeværet Nusfjord – Lofoten

Kunst og klatring i Henningsvær – Lofoten

Gimsøystraumen er virkelig verdt en stopp – Lofoten

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *