Herlig høsttur til Hankø

Herlig høsttur til Hankø

10 minutter fra fastlandet i Fredrikstad, ligger denne praktfulle øya som byr på turer og opplevelser hele året.
En lørdag ettermiddag i Oktober satte jeg meg i bilen og kjørte den timen det tok å komme til parkeringen på Vikane. Forøvrig en flott kjøretur med mye fint å se på veien. Så var det bare å betale for parkeringen og gå til kaia som går kontinuerlig så lenge det er folk på bryggene. Husk at siste fergen går kl 18 tilbake i lavsesong. Så vil du oppleve solnedgangen så må du booke et rom.

Hankøfergen

Fergen – Skipper Kopperud loser folk trygt att og frem mellom øya og fastlandet. Den kan være lurt å tanke opp med proviant for dagen på Vikane før du krysser Hankøsundet med fergen, men det er også mange som velger å nyte et bedre måltid på hotellet eller seilkroa når de har åpent.

Seilerkroa på Hankø

Seilerkroa – Hankø har vært seilersentrum siden 1880-årene og seilkroa på brygga er viktigste møteplassen her ute. Seilerkroa ble bygd i 1883 og var en del av Hankø bad. Her er det et yrende liv på uteserveringen om sommeren, men obs på litt sporadiske åpningstider om høsten.

Seilerkroa hankø

Hankø blir ofte omtalt som seilsportens mekka og det er kanskje ikke så rart. Det blir årlig arrangert regattaer på Hankø, og det har det blitt gjort i over 100 år. Regattaene kan oppleves på nært hold fra både fastland og øya, da båtene ofte går gjennom Hankøsundet.

Husebybukta hankø

Husebybukta – Her i Husebybukta kan du leie deg sjøbod med mulighet til å hoppe rett i sjøen for et morgenbad. Alle hyttene står på påler ute i vannet og en helt ny praktfull sandstrand ligger bare noen meter unna.

Skipsklokke

Veldig mange legger søndagturen sin ut til Hankø. Det er ikke så rart, øya er full av fantastiske turstier som passer for lite og stor. Vi starter med å gå langs sjøen på stien som er merket med skiltet Hankø yacht club.

Feriehus på Hankø

Hankø er et ferieparadis og allerede nå ser vi at de vakre feriehusene ligger som perler på en snor langs stiene. Det finnes over 160 ferieboliger her ute.

Båthus på hankø

En liten sommeridyll i det susende sivet med nydelig utsikt til sjøen.

Varmbadbukta på Hankø

Varmbadbukta –Tvers over bukta ser vi Bloksberg, kongefamiliens sommerbolig siden 1957. Residensen ble solgt ut av kongefamilien av siste eier Märtha Louise i 2020. «Jeg kommer til å savne denne utsikten», skrev Märtha siste gangen de var her.

Lokalene til Hankø yacht club

Hankø Yacht Club – ble stiftet i 1954 og «har til hensikt å fremme internasjonal regattaseiling i farvannet rundt Hankø». De har til enhver tid max 200 medlemmer, så dette er en meget eksklusiv klubb.

Den gamle stallen på Hankø er gul

Den gamle Stallen – Jeg tar stien tilbake og følger veien videre til den gamle stallen. Den gamle stallen for ridehester ble bygd en gang rundt 1900. Hestene var nok for de fasjonable gjestene her ute.

2 hvite hester på gamle stallen på Hankø

I 1902 hadde Hankø hotell reist så mye som 40 små og store bygg rundt omkring på øya for alle de badende gjestene. den gamle stallen var en av disse.

Inngangen til hankø spa og badehotell

Bad har en lang tradisjon i Norge og en av de var her på Hankø. Etter at det ble oppdaget svovelholdig gytje her ute, ble Hankø bad og kystsanatorium bygget i 1877. Hit kom adelen, grossererfamilier og kunstnere for å ta Havsbad, strømbad, gytjebad, kurbad, kaldbad og varmbad. Her fantes også et helsebringende mineralvann.

Den gamle hvite paviljongen på hankø badehotell

De 25 første årene ble badene besøkt av 10 tusen kurgjester. Badene forsvant i slutten av 1930-årene og har vært borte helt til Hankø Hotell og Spa tok opp tradisjonen igjen i 2002. Hotellet er nå i fullt vigør året rundt med spa, bryllupsarrangementer og konferanser. Hotellet er også blitt viden kjent for sine fantastiske julebord.

Det gamle hotellet på Hankø er gult og hvitt

Hotellet med historisk sus hadde besøk av mange fasjonable gjester. Både H.M.Kong Oscar II og K.H.H Kronprinsen bodde her allerede i 1878. Mer historie kan du finne inne på hotellets vegger.

Tennisbane på Hankø

Tennis – Hankø har en lang tennis-historie. Allerede i 1898 ble det spilt tennis på gressbane her ute. Øya har hatt sin egen tennistrener gjennom utrolige 60 år, den legendariske tennisspilleren Edvard Raastad som også gikk under kallenavnet ”Slice Eddy”.

Trappene opp til en av hyttene inne i skogen på Hankø

Hyttene – Tar du til høyre etter tennisbanen kan du gå igjennom skogen til Trouville. Det er så artig å se alle trappene som forsvinner opp i alle retninger til alle mulige godt gjemte hytter. Øya er bilfri så her er det traller som gjelder.

Trouville – Du kan gå tvers igjennom øya på praktfulle stie, helt til du kommer ut og ned på andre siden til den fantastiske badeplassen og badehuset Trouville. Her vil du også finne fantastiske svabergområder. Denne stien er en del av lang rundtur gjennom skogen til lengst nord på øya som ender ved Bloksberg og havna.

Vadbukta på Hankø

Vadbukta – Idag blir det ingen tur gjennom skogen, jeg fortsetter i stedet rett frem til til vadbukta. Lengst ut mot bukta finner du dette fantastiske huset som gir meg varme assosiasjoner til husene på østkysten av usa.

Vadbukta på Hankø i storm

Med 20 s/m i kastene er det ganske så heftig her ute idag. Var derfor jeg valgte med denne bukta i stedet for gjennom skogen, det finnes ikke noe mer fantastisk enn storm og frådende sjø, ingenting er vakrere enn ekte naturkrefter.

Storm på havet på Hankø

Badetøyet var med i sekken, det er ennå 16 grader i vannet til tross for at det er i midten av oktober. Men med respekt for havet, det ble litt vel heftig med denne vinden. Men utrolig vakkert er det å gå utover her.

Praktfull utsikt utover havet på Hankø

Praktfull utsikt utover havet.

Grønn vakker skogsvei på Hankø

Dådyrstammen – På tilbakeveien tar jeg en tur inn i skogen hvor det er skiltet mot klatreveggen. Jeg har et håp om å treffe på en av dådyrflokkene som holder til på øya her.

En dådyrflokk på Hankø

Og brått var de der, rett foran meg. En hel flokk koste seg på enga. Dådyr fra Danmark ble satt ut her for ca. hundre år siden, og øya har nå en livskraftig dådyrstamme. Derfor er det utrolig viktig å alltid holde hunden i bånd her ute.

Kystien går på en platting mot Blokksberg

Jeg har litt tid før fergen går så jeg får lyst til å ta en titt på det som var kongenfamiliens feriehus i nesten 70 år. Da er det bare å gå opp tretrappen ved fergekaia og følge stien langs kysten.

Kongens badehus på Bloksberg

Da fikk jeg endelig bekreftet at heksa faktisk bor på Bloksberg.

Skogen på Bloksberg

Det var ikke så lett å se huset herfra, bare den gamle renna som jeg lurer på hva kan ha blitt brukt til. Tomta er på hele 70 mål. Kongefamilien har alltid kastet glans og prestisje over seilmiljøet i Hankø så det var mange følelser i sving når eiendommen ble solgt.

Tennisbanen på Bloksberg

Tennisbane med praktfull beliggenhet.

Kysti ved Bloksberg på Hankø

Det ble en fantastisk dag på denne øya som er så utrolig mye større enn jeg trodde. Jeg må jo komme tilbake hit og fortsette min tur. Men med bare 1 times kjørevei hjemmefra og en ferge som går hele tiden så var dette et utrolig greit sted å besøke selv for en ettermiddagstur.

Gjerne del innlegget mitt!

2 Replies to “Herlig høsttur til Hankø”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *