Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang

Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang

I dag skal en stor drøm gå i oppfyllelse, vi skal endelig oppleve Nordkapp i Finnmark! Som de fleste andre drømmer vi selvfølgelig om å se det nordligste Norge i solnedgang, så alle værapper sjekkes grundig før vi tar av fra hovedveien fra olderfjord og setter kursen rett nordover.

Turen til Nordkapp – går igjennom fantastisk vill og vakker natur. Det irrgrønne slettelandskapet står i skarp kontrast til de grå enorme fjellkjedene.

Praktfull natur – Etter å ha kjørt ned under havet gjennom Nordkapptunnellen kommer vi endelig over til Magerøya. Her åpenbarer det seg natur foran oss så mektig at vi glemmer å puste. Her er det bare å nyte! Nordkapp var egentlig en øy med ferge, men sommeren 1999 ble det fastlandsforbindelse til nordkapp.

Kommer du med bobil så er det en ting til som er like viktig å sjekke som været, nemlig webkamera. Det er veldig langt å kjøre 17 mil på hullete og til tider veldig smal vei. Da er det greit å vite om du får plass til bobilen når du først kommer frem. Her kan du nemlig overnatte og nyte sola helt til den går ned i horisonten.

Utsikten er spektakulær overalt og strekker seg så langt øyet kan se.

Endelig fremme – Etter lengre enn langt er vi endelig fremme! Utrolig deilig å endelig kunne parkere her på Norges nest nordligste punkt . Så flott utsikt har vi aldri hatt fra bilen før.

Norges nest nordligste punkt – Om du lurer på hva som er Norges Nordligste punkt så ligger det rett vest for plattået, den majestetiske knivskjellodden. Men skal du ut dit, så må du gå. DNT arrangerer fotturer ut og det er ca 1,5 mil å gå og turen starter ca 7 km før du kommer til platået. Vil du bare nøye deg med Norges nordligste fastlandspunkt så kan du stoppe bilen allerede i Kinnarodden. Kinnarodden i Nord og Lindesnes i sør er fastlandets ytterpunkter.

Barn av jorden og historien bak – I 1987 fikk forfatter Simon Flem Devold, kanskje mest kjent for sitt fantastiske engasjement for alle barn, idèen om å samle 7 barn fra 7 land på Nordkapp. På Nordkapp laget barna relieffer i leire. Denne vakre bronseskulpturen «mor og barn» ble plassert ved siden av relieffene.

Relieffene – ble avduket juni 1988 og de utrykker barnlig kreativitet, humor og varme. Etter dette prosjektet ble det i 1992 opprettet en «barn av jorden» pris. Prisen er på 100 tusen og deles hvert år ut til en person eller et prosjekt som har vist omsorg og evne til å hjelpe barn i nød.

Ut på tur – Vi starter dagen her oppe med en tur langs klippene. Utsikten er majestetisk og følelsen av å stå her på enden av Norge og se rett nordover er er helt enorm.

Det er mange praktfulle steiner her, men vi lar de ligge slik de har ligget i tusenvis av år og så fester vi heller minnene av de vakre steinene i fotoapparatet og i hjertet.

Vakre fjellsmeller ser ut til å trives godt her oppe på platået.

Nordkapphallen – Første del av hallen her ble bygget i 1959 i stein. Deretter i 1988 bygget de en enorm grotte inne i selve fjellklippen. Dette ble gjort for å beskytte den visuelle opplevelsen av Nordkapp.

Langt her nede inne i selve fjellet finnes det en spektakulær panoramakino, et kapell, et museum, en enorm suvenirbutikk, historiske ustillinger og masse flott info om livet ved havet. Oppe finnes en fantastisk restaurant med verdens mest spektakulære utstikt. Om du skal spise middag et sted i løpet av bobilturen så gjør du det her!

Nordkapp har en utrolig lang historie som du får oppleve her nede i hallen. Historien blir fortalt gjennom tekster, utstillinger og film.

Dette bildet er endel av den offentlige ustillingen inne i hallen.

Historien begynner her – I 1553 seiler en ekspedisjon på tre skip ut fra England på jakt etter etter en sjøvei til Kina. To av skipene forvinner men det tredje med Richard Chancellor ombord seiler forbi denne mektige fjellklippen og gir det navnet Nordkapp. Hundre år senere, i 1664 midt på vinteren, kommer det en italiensk prest med navnet Francesco Negri, han regnes for å være Nordkapps aller første turist.  I 1795 kom Kong Ludvig den 17. av Frankrike. Etter hyggelig møte med prestedatteren i Måsøy etterlot han seg dna-spor som fortsatt finnes her i Nord.

Kongen av Siam, kong Chulalongkorn ankom Honnørbryggen i Kristiania 1907. Han hadde en historisk og lang ferd fra Kristiania til Nordkapp. Den siste biten var så strabasiøs at han måtte bæres av bærere frem til nordkapplatået. Her på platået har han fått sitt eget minnesrom med bilder fra Norgesbesøket som startet hos kongefamilien på slottet.

Det skal gå to hundre år til før turistene begynner å strømme til Nordkapp. I 1873 kommer Unionskongen Oscar og i 1874 arrangerer Thomas Cook de første turistreisene hit. I 1875 kommer de første cruisebåtene. Alle som klarte bragden med å komme til Nordkapp skålte med et glass Nordkappchampagne. Det skåles her ennå. Nordkappveien åpnes 30 juni 1956 og Nordkapplatået

Havfuglene våre – Lundefugl, havsule, krykkje, Ærfugl, Toppskarv, Gråmåke, Alke, storskarv og lomvi. Nordkapp er unik med sitt fantastiske dyreliv. Her finner du Europas største fuglefjell. Her finner du arter som er så sjeldne at de ikke finnes andre steder. Foruten fuglene finner du gressende reinsdyr og den beryktede kongekrabben på havets bunn.

Tenk å kunne gifte seg på toppen av Europa! Nordkapp har sitt helt eget kapell for de som vil gifte seg. Her er 15 sitteplasser og muligheter for spektakulære bilder ute på platået etterpå. Husk ta med fotograf.

Jeg kjøpte som vi alltid pleier å gjøre på våre reiser, en kjøleskapsmagnet og en juletrepynt. Og et par krus fikk flytte inn i bobilen til minne om denne helt spesielle dagen.

Globusen – Norges mest kjente symbol! Globusen symboliserer at du nå er på endepunktet for Europa, det nordligste av det kontinentale fastland.

Så skjer det mest magiske! Været holder seg og vi får den mest fantastiske solnedgang man kan tenke seg. Fantastisk å nyte solnedgangen her på Nordkapps nordligste punkt 71° 10ʹ 21ʹʹ på toppen av 309 meter høye klipper som stuper rett ned i Barentshavet.

Den store drømmen går i oppfyllelse, bilde av bobilen på toppen av Norge i solnedgang.

Så flyter hav, sol og himmel sammen her på verdens endepunkt, lykken er fullkommen!

Har du lyst til å oppleve flere vakre plasser i Finnmark så trykk på linkene under:


Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by

Gjerne del innlegget mitt!

6 Replies to “Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *