Vakre Syltefjord – finnmark

Vakre Syltefjord – finnmark

Så langt som det går an å kjøre ut på Makkaurhalvøya, etter å ha besøkt Båtsfjord, finner vi syltefjord.

Ytre Syltefjord er et fraflyttet bittelite gammelt fiskevær ved Syltefjorden i Båtsfjord kommune, som ble fraflyttet i 1946.

Å oppleve Finnmark er som å være på et museum. Mange hus slapp heldigvis unna nedbrenningen her i nord, men dessverre står mange vakre bygg bare å forfaller.

Syltefjord kapell er en nydelig langkirke i tre fra 1934. Kapellet ble bygget i 1934 i Makkaur, men ble revet og flyttet til Syltefjord i 1955.

5 barn omkom i ekspedisjonsulykken i Syltefjord 18 januar 1940. Carl, Synøve og Dagmar var søsken. Bodil og Aasmund var søsken. En grusom ulykke som rammet et helt samfunn. En mor så hvor mye sjø det var blitt og ville hente barna sine som hadde gått til båten som skulle frakte de til skolen. Men med en liten en på halvannet år ble det umulig for henne å løpe etter de. Båten som bare hadde lasteevne på 750 kg, ble lastet med 8 barn og 5 voksne, 50 kg mel og bagasje til store protester fra mange vitner på brygga. Med bølgehøyde på 1,5 meter hadde båten ingen sjanse og ble knust mot kaia.

Idag er Syltefjord er fantastisk rekreasjonsområde for folkene som bor her oppe og for turistene.

Til høyre ser man den fantastiske fjellkjeden Syltefjordsauran, som er et av Norges største og viktigste fuglefjell. Før det skjedde en katastrofal nedgang i antall sjøfugler, så bodde det millioner av sjøfugl i disse fjellene.

Krykkjene og lomviene er de som sliter mest. Her finner du også verdens nordligste havsulkoloni.

Dette er dessverre ikke rett årstiden for å oppleve hjeller fulle av tørrfisk, men dere som aldri har smakt tørrfisk burde virkelig smake. Spesielt på varme sommerdager smake det ekstra godt med litt salt tørket fisk.

Syltefjordelva er et praktfullt naturreservat. Elven er omkranset av bjørketrær og er en av hundrevis av elver som innbyr til fantastisk laksefiske. Syltfjordelva har en fiskestrekning på hele 40 km så ikke så rart dette er et populært sted å fiske.

Syltefjorddalen er praktfull å kjøre igjennom.

Skal du oppleve friheten med bobil så må du dra til Finnmark. Her er ingen forbudsskilt å se noen steder. Det er selvfølgelig viktig å være varsom med naturen og bruke sunn fornuft, og ikke minst er det viktig å bruke medbrakt toalett og søppelboks.

Har du lyst til å oppleve flere vakre plasser i Finnmark så trykk på linkene under:

Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *