Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark

Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark

Vår reise gjennom Finnmark ble ikke bare en reise gjennom noe av den vakreste naturen Norge har, for meg ble det også en reise gjennom en krigshistorie jeg trodde jeg kunne noe om. Det var først i møte med menneskene her oppe som fortsatt så sterkt formidler det som skjedde at jeg fikk kjenne historien på kroppen.

Den historien som gjorde mest inntrykk, var den om partisanerne. Partisanerne var en motstandsbevegelse under andre verdenskrig som bestod av både kvinner og menn fra lokalbefolkningen og folk fra Sovjetunionen. Sammen kjempet de Norges viktigste kamp mot den tyske okkupasjonsmakten. De sørget for å rapportere om all skipstrafikk langs kysten vår og de deltok i ekstreme sabotasjeaksjoner. Men etter krigen ble de aldri hedret for sin innsats. I stedet ble de mistenkeliggjort og behandlet som kommunister.

«Evig minne til russiske og norske patrioter som falt i kampene mot facismen». De fleste partisanerne befant seg her i Kiberg. Det skulle ta nesten 75 år før norske myndigheter gav partisanerne en beklagelse for hvordan de ble behandlet etter krigen. Men før dette hadde Hans Majestet Kong Olav gitt partisanerne sin Anerkjennelse i Kiberg i 1983, og Hans Majestet Kong Harald kom med sin anerkjennelse i 1992.

«Partisangalleriet» er det første som møter oss i dette huset som en gang var Kiberg internatskole. 100 ansikter som deltok i motstandskampen under krigen, kvinner og menn. For også kvinner var med, både som soldater og som sivile hjelpearbeidere.

Det er en helt uvirkelig opplevelse å lese alle disse skremselspropagandaene som ble slått opp overalt under krigen. Her kan man også lese masse om organiseringen av partisanerne under krigen. Alle fikk opplæring i partisantjenesten, de yngste var 2 jenter fra Kiberg som bare var 16 og 17 år gamle.

Historien fortelles gjennom bilder, tekst og utstyr som ble brukt under krigen. Det er en enormt stor utstilling og en veldig sterk opplevelser. Vi blir gående her i flere timer for å forsøke å sette oss inn i hva som skjedde den gangen.

«Kjære mor. Takk for alt strevet du har hatt med oss. Du vet ikke hvor tungt det er å skrive det siste brev. Vi går nå samme vei både jeg og Erling, Ingolf og Gudvar. Mors 4 sønner ble alle, sammen med 7 andre, henrettet med spader den 18 august 1943. En ufattelig grusomhet.

Fra museet kjører vi videre inn til hjertet av Kiberg for å se mer av denne plassen som bærer på en historie som sannsynligvis er den viktigste i kampen for Norges frihet.

Bygda Kiberg ligger på østsiden av Varangerhalvøya mot Østhavet. Mot vest finner vi Varangerhalvøya Nasjonalpark og nærmeste by er Vardø.

Det første som møter oss er denne nydelige sandstranden. Med sandbunn så langt øyet kan se, blir det et nydelig turkisfarget hav hvor bare det kalde vannet forhindrer deg i å ville løpe rett ut i havet.

I 1940 dro mange herfra til Sovjetunionen i forbindelse med partisantjenesten. Etter krigen flyttet folk tilbake og stedet ble en periode kalt for lille Moskva.

Abrahamsen-gården En gang var det mange butikker i Kiberg, man fikk alt man trengte i det lille fiskeværet. I Abrahamsgården drev fru Abrahamsen apotekutsalget. Idag må folk til Vardø å handle, det er ikke lengre liv laga for å drive noen butikk i Kiberg.

Kiberg var på 1500- og 1600-tallet et av de største fiskevær i Finnmark. Flere hundre år senere er det fortsatt fiske folk livnærer seg av her. Stedet ble ikke ødelagt av tyskerne under brenningen av Finnmark, og Kiberg har derfor så mange av de gamle bygningene igjen ennå.

Et fantastisk plass hvor man bare lettere kan forestille seg hvordan det var å bo når vinterstormene ubarmhjertig trengte seg inn i hver lille sprekk den kunne finne her i på det østligste punktet i Norge.

Artig å se hvordan de istedet for å bygge langhus med hus og låve i samme bygget så har de her bygget det sammen. Varmen fra husdyrene var utrolig viktig for menneskene. Det var ikke så mye beite å ta av og tang og tare var gjerne vinterfor, men de fleste hadde en ku og noen sauer og en hest.

Det er usedvanlig vakkert når vinden og sanden har polert de ubehandlede veggene gjennom flere hundre år. I Kiberg finnes det bygninger helt tilbake fra 1500 og 1600 tallet.

Interessen for å skape liv i gamle bygninger er heldigvis veldig høy i Finnmark for dette er vår viktigste kulturarv og det er utrolig viktig at det blir bevart. Jeg håper det bevilges mye tid og penger til å holde disse husene ved like og at mange flere reiser til Finnmark for å oppleve dette helt unike.

Når gamle bygg som dette ikke tas vare på blir det istedet en fare for de som bor der, slik som dette med taket full av løse takplater. Dette har nok en gang vært en praktbygg, kanskje et fiskemottak?

Tørrfisken minner meg om alle de varme sommerdagene med min mormor som hadde med seg tørrfisk på stranda. Det gjør godt med litt salt mat i varmen sa hun alltid. Dette var veldig rart for østlendinger som er vant til å bare gi bikkja tørrfisk. Jeg synes det smaker og lukter himmelsk.

Så herlig å se at alle redene er full av små nøster. Kiberg er et eldorado for fugletittere og det finnes også et eget fugletitterhus for de som vil oppleve det arktiske fuglelivet her oppe. Mange av fugleartene som holder til her er svært sjeldne.

Det er fantastiske turområder i Kiberg. Du kan blant annet følge en kultursti fra partisanmuseet, gjennom fiskeværet og opp til Fort Kiberg ved Kibergneset.

Her, så langt øst som det går an å komme i Norge flyter land og vann sammen så vakkert at det nesten ikke er til å fatte. Om du skal til Finnmark, så er Kiberg et av de stedene du må oppleve!

Har du lyst til å oppleve flere vakre plasser i Finnmark så trykk på linkene under:

Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by

Gjerne del innlegget mitt!

6 Replies to “Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark”

  1. Jeg er så enig i alt du skriver. Besøket i Kiberg har satt spor! Jeg har lest alt jeg har kommet over av bøker om partisaner-tjenesten, og kjenner avmakt og forbannelse over hvordan de er blitt behandlet og sett på av «det norske folk» . Norge har mye å takke partisanerne for!

    1. Jeg blir flau når jeg sier at jeg knapt hadde hørt om dette. Vi lærte ingenting om dette på skolen, dessverre. Håper flere tar den turen til Finnmark, i hvertfall en gang i livet og kjenner litt på hva som egentlig skjedde her. Har betydd mye for oss. Takk for at du leste!

    1. Tusen takk for at du har lest innlegget Ilkka. Før var det de eldre som fortalte historiene. Nå er det snart ingen igjen å snakke med om alt som skjedde. Det er litt rart å tenke på.

  2. Brevet til mor er skrevet av mine onkler Leif og Erling , brødre til min far Henry Olsen. Han satt også i fangeleir, men kom heldigvis hjem🌹❤️

    1. Takk for at du leste Elsa og tusen takk for at du skriver til meg. Dette er en historie så grusom at det ikke er til å fatte. Men jeg er samtidig så takknemlig for at dere lar alle få lese dette brevet. Å se og lese om hva som skjedde den gangen gjør stort inntrykk, men et brev som dette gjør noe med deg. Vi kommer aldri til å glemme denne historien. Måtte den bidra til at noe sånt som dette aldri skjer igjen <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *