Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Å reise rundt i bobil i Finnmark er en fantastisk reise i Norges mektigste natur og ikke minst en reise i historien om friheten vår. I dag skal vi besøke Finnmarks eldste fiskevær, Vardø, også kjent som Pomorhovedstaden fra russerne på 1700 og 1800 tallet drev med byttehandel i Norge. Vardø fikk bystatus allerede i 1789 og er sammen med Hammerfest, Nord-Norges eldste by.
Det er enkelt å komme seg til Vardø. Du kan fly til Svartnes lufthavn som ligger 5 minutter unna byen eller kjøre bobil /bil som oss og ta deg igjennom den 2892 meter lange tunellen under sjøen. Siste men kanskje flotteste alternativet er å reise den fantastiske sjøveien med hurtigruta. Akkurat slik de gjorde i gamle dager når de skulle foreta den lange reisen langs hele vårt langstrakte land.
Vardø er Norges nordøstligste by og den eneste som ligger i arktisk klimasone. Folk her har bodd her i tusen år og og levd av fiske og alle de andre fantastiske naturressursene som finnes her ytterst i Varangerfjorden. Til tross for sin tøffe natur er folkene her kjent for sin åpenhet og raushet. Vardø er også viden kjent for sitt revy og musikkliv. Kultur er en veldig viktig del av livet her i Vardø.
Frem til 2000 tallet, etter nedgangen i fiskenæringen, slet Vardø med stor fraflytting. De siste 40 årene er folketallet i kommunen nesten halvert . I noen gater er vinduer dekket med lemmer og tomme hus og minner mest om en spøkelsesby. Nå er dette heldigvis i ferd med å snu! En masse spennende prosjekter og et enormt pågangsmot har både skapt nye arbeidsplasser og en fantastisk boltreplass for turistene som nå får oppleve alt fra festivaler og gode matopplevelser til eventyrlig spektakulær natur.
Vardø betyr Varg og øy, så kanskje ruslet det ulver rundt her på «Ulvøya» en gang for lenge siden. Vardø ble som de andre byene i Finmark okkupert av tyskerne under krigen, men ikke brent ned av Tyskerne. Men når Tyskerne angrep Sovjetunionen ble Vardø bombet to ganger av Sovjetiske fly og deler av sentrum ble ødelagt. Vardø ble totalt sett bombet over 70 ganger under krigen og mange omkom.
Vardø er nok mest kjent for heksebrenningen tidlig på 1600 tallet. Generelt så var heksebrenningen i Finnmark mye heftigere enn noe annet sted i landet og i Europa. I Finnmark bodde det på den tiden rundt 3000 innbyggere. Av disse ble 91 mennesker, 77 kvinner og 14 menn henrettet på 1600-tallet. Mange ble brent på bålet på Vardøhus.
Hekseriet var grusomt og de har idag fått sin minneplass. I 2011 åpnet Dronning Sonja heksemonumentet på Steilneset. Monumentet er laget av av kunstneren Louise Bourgeois. Det symboliserer en brennende stol med 7 speil rundt.
En minnehall på over 100 meter er også satt opp, laget av arkitekt Peter Zumthor. Der har alle ofrene fått et vindu med lys og en minneplate.
Herfra kan vi så vidt skimte Vardøfyr som ligger en drøy kilometer ute i Barentshavet på Hornøya. Ute på Hornøya er det stupbratt ned i havet på denne siden av øya. Hornøya har en av Norges største sjøfuglkolonier. I de bratte fjellsidene hekker det mer enn 40 000 par av av våre kjente sjøfugler som lomvier, alker, lundefugler, krykkjer og skarv. og mange flere fuglearter finnes spredt rundt på den 900 meter lange øya og naboøya Reinøya. Fyret ble automatisert i 1991.
Det er så mange flotte gamle historiske motiver her i Vardø. Jeg håper virkelig at sjøhus som dette blir satt i stand og bevart for ettertiden. Folk kan nå søke om penger for å bevare disse bygningene så blir spennende å se hvordan Vardø blir i fremtiden.
Jeg er ikke sikker på at de som bor her er enig med meg, men som besøkende er dette det mest fantastiske med hele Vardø. Krykkjene som lager sine reder og legger egg på de mest fantastiske plasser rundt omkring på veggene. Det er virkelig litt av et syn.
Her har de fått utdelt hver sin lille balkong til stor glede for fuglene og for oss turistene som får muligheten til å oppleve dette på nært hold. Veggene får gjennomgå, men vakkert er det.
Vardøs store slarvekor. Er det en som er så heldig å få øye på noe mat så klarer han ikke å la være å slarve om det til hele flokken. Da er de så høylydte at det er egentlig bare å holde seg for ørene til skrikingen brått går over i taushet igjen.
Vardøhus Festning – Festningen i Vardø ble bygget i 1734-37 og erstattet den gamle som i dag er helt borte. Den skulle beskytte Norges grense mot øst. Hele festningen er formet som en stor 8 kantet stjerne og er et imponerende syn. Innenfor murene har Varanger museum 9 spesielle bygninger med egne utstillinger i de fleste av de.
På stranden ligger mye av historien og tæres bort av tidens tann, sand og vann. Alltid noen spennende motiver for oss som elsker å ta bilder.
Har du lyst til å oppleve flere plasser i vakre Finnmark så trykk på linkene under:
Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by
6 Replies to “Vardø – et historisk gammelt fiskevær”
Min hjemby, perla
Heldige deg, en herlig plass 🙂
Vardø ble ikke bare bombet 2 ganger under krigen, men 72 eller 73 ganger.
Med mange omkomne.
Når flyene skulle tilbake etter tokt å de hadde bomber igjen, var Vardø en av sekundær målene pga de mange stillingene tyskerne hadde i byen.
Takk for rettelsen av feilinformasjon, ikke alle kilder er like gode å bruke. Har nå sett på mer tekst og bilder fra den gang, helt forferdelig hva som skjedde der. Jeg skal rette opp i teksten også.
Min pappas hjem by. Hvert der mange ganger. Norum gården ble bommet i stykker. Den lå ved der det politiet er i dag .Min oldefar var skomaker i Norum gården.
Tusen takk for deling av historie. Alltid like artig å høre fra dere som har slekt eller bor der.