Island rundt på 8 dager i en bobil

Island rundt på 8 dager i en bobil


Rød islandshest på Island

Vi har opplevd vakre Island vår og sommer, men denne gangen stod høsten for tur. Sommeren 2007 kjørte vi også rundt hele island, men da hadde vi med barna. Island er fantastisk land å ha med barn, masse natur og badebassenger overalt, fri for tivolier og aktivitetsparker og våre unger elsket det. Vi valgte denne gang en bobil. Når man skal fange nordlyset om kveldene og soloppganger så er bobil mest praktisk.

Island dag 1 Keflavik – Dyrhòlaey (sørsiden)

Turen startet litt dårlig, det gav oss ihvertfall en påminnelse om hvor viktig det er å ha det viktigste i en håndbagasje, ikke minst alt kamerautstyr. Den ene kofferten kom ikke frem og det å finne alt av klær Island kan være litt av en utfordring. Ting ble ikke så mye bedre av å vente langt over avtalt tid på bobil, for så å oppdage at den har utslitte sommerdekk. Man kjører ikke bobil på Island i Oktober med sommerdekk! Vi kom oss omsider avgårde og oppdaget etter en stund at den manglet sengetøy. Puh mye å passe på.

Dyrhòley i solnedgang

Dyrhòley på Vik-stranda må oppleves. Sandstranden består av små sorte blankepolerte lavasteiner og det er nesten en mil med strand.

Nordlys på Island

Dette hadde vi faktisk ikke regnet med å få oppleve, nordlyset ønsket oss velkommen med sin mest fantastiske lek på himmelen.

Dyrholey Island

På denne nydelige plassen med den mest spektakulære utsikten valgte vi å parkerer bobilen for natten.

soloppgang på Dyrholey Island

Sovnet til nordlys og våknet til denne fantastiske soloppgangen.

Shoppingdag i Vik og fantastiske Vatnajökull.

Ullvarefabrikken på Vik Island Icewear

Ikke ta med deg ullklær til Island. Stopp heller her og kjøp de mest fantastiske ullgensere, ulljakker, luer og ullpledd om du har plass i kofferten. Alt lages på denne fabrikken og kvaliteten er helt rå!

Lavasteiner på Island

Dette er det første som møter deg i Reykjavikområdet, lavastener så langt øyet kan se! Og lukten er godt beskrivelig, lukten av svovel.

Island dag 3 Jökulsàrlòn – Djùpivogur (østsiden)

Idag har vi tilbrakt dagen ved foten av Vatnajökull. Jökulsàrlòn er den største bresjøen på Island og den er hele 200 meter dyp.

foten av Vatnajökull. Jökulsàrlòn er den største bresjøen på Island og den er hele 200 meter dyp.

Vatnajökull kalver ut tonnevis med isklumper hver dag. Isklumper store som små fjell. Et helt fantastisk syn å se de driver nedover elven.

Vatnajökull kalver ut tonnevis med isklumper hver dag.

Litt vanskelig å se på bildet, men disse er fra 1,5 meter til 2,5 meter høye. En fantastisk opplevelse å vandre mellom de og se på lysspillet i isen.

Vatnajökull kalver ut tonnevis med isklumper hver dag.

Den beste opplevelsen kan man ofte få i litt dårlig vær.  Med rett lyst farges de i blått og turkis. Gå ikke glipp av båtturen på breen ut om det dusker og er litt tåke. Da får du den beste «Titanic» opplevelsen.

Øst på Island sagaøya

Så fortsatte turen videre og vi kommer inn i et helt fantastisk landskap på når vi nærmer oss østsiden.

Det var svært langt mellom gårdene her. Men hver bonde har store områder til sauehold, kuer og islandshester. Det er enorme beitemarker og fantastiske rideforhold.Det var svært langt mellom gårdene her. Men hver bonde har store områder til sauehold, kuer og islandshester. Det er enorme beitemarker og fantastiske rideforhold.

islandshester på island

Som aktiv islandshesteier og rytter i mange år, er dette for meg det aller vakreste på Island. Det var mange av disse flokkene her fra sør til øst på Island. Det finnes flere steder å leie hest hvis man får lyst på en tur, men det er dyrt. Islandshester som sendes ut av Island får aldri komme tilbake. Dyrene her tåler ikke de sykdommene vi har på våre hester på fastlandet.

fjell på island av svart lavasand

Mange av fjellene er dekket av svart lavasand. Det gule høstgresset er en flott kontrast til det svarte fjellet. Her skulle man hatt en hest å ri innover viddene med.

Flotte høstfarger på Island

Flotte høstfarger på Island nå står i sterk kontrast til fjellandskapet i lava.

Island er et eldorado for fugletittere
Island er et eldorado for fugletittere. Hele 250 fuglearter er observert på Island, men bare 75 arter hekkende. Det er lite med insekter og skog. Men sangsvaner, gås og ravn ser du overalt og da i veldig store flokker.

Det er ikke mange tunneler på Island. Veiene følger kysten og noen steder ser det ut som veien klamrer seg fast i fjellveggen.

En liten vakker strand med en stor klippestein dekket av grønt gress. Sauene beiter fredfullt i det grønne gresset på toppen av de stupbratte klippene.

Kveldsstemning aller lengst øst på Island og nysnøen har allerede lagt seg på mange av toppene. I kveld fant vi en koselig fiskebrygge i Djupivàgur å parkere bilen på.

Dette utendørs kunstverket består av 34 granittegg som representerer artene av lokale fugleegg. Fantastisk flott, men dessverre litt for mørkt alllerede.

Island dag 4 Djùpivogur – Myvatn (østsiden)

Enormt og spektakulært! Vanskelig å beskrive møtet med de enorme fjellkjedene på østkysten. Mil på mil med svarte lavafjell etter historiens vulkanutbrudd. Det tar helt pusten fra deg der du beveger deg langs kysten og fjordene oppover. Mange steder hadde nysnøen allerede lagt seg på fjellene.

Dette var det som møtte oss når vi kom inn i fjellheimen på østsiden av sagaøya. Vi har vært her før, men det var om sommeren. Dette fargespekteret har vi aldri sett hverken her eller i Norge. Det var som å komme rett inn i et stort maleri. Så reis om høsten hvis du vil oppleve disse fargene.
Det er svært mange vakre fosser på Island. Her er en av de. Ble en god rusletur opp med tungt kamerautstyr, men godt å få beveget litt på seg innimellom. 
Lange fjellkjeder, frodig landskap og enormt lange rette strekker med veier preger området. Her så vi den første gården etter mange mil over fjellet. Veldig underlig å ikke se noe trær på Island før man kommer til høyfjellene. Det drives intens skogplanting, faktisk 1,5 millioner planter årlig på områder som er fredet og gjerdet inn for å forhindre beiting. 
Disse vakre islandshestene møtte vi på vei inn mot Egilstadir. Det er mye hest og store sauegårder i dette området. 
Dette fantastiske månelandskapet møter deg når du kommer til Grimsstadir. Her er det ikke lov å parkere bobil om natten og når man har vært der i vind som vi var, så skjønner man hvorfor. Her blåser det godt. Tenkte vi skulle fly litt med dronen, men det får vente til imorgen.

Island dag 5 Myvatn – sauðárkrókur (nordsiden)

Vi rakk også en tur opp til Kraflas vulkansjø før vinden bestemte at vi måtte finne en campingplass til bobilen. Fargen i vannet er faktisk like intens som på bildet.

Island dag 5 Myvatn – sauðárkrókur (nordsiden)

Etter en svært så heftig natt med vind som røsket og rev i campingbilen, ble det ikke så tidlig på som vi hadde tenkt. Vi ble rett og slett liggende værfast noen timer på morgenen. Jeg ville aldri ha ligget i telt på Island, det er helt sikkert.

Endelig er vi fremme ved berømte Myvatn. Den sterke svovellukten forteller deg hva du har i vente. Denne kulpen ligger ved den store sprekksonen Krafla.

Det damper godt opp av bakken i hele området og lavaen ligger spredd over store områder etter siste utbrudd i 1984.. Svoveldioksidlukten river godt i nesa her og det støyer også mye.

Dette landskapet minner lite om moder jord, det gir deg heller følelsen av å ha landet på månen.

Det er flotte turområder videre innover i fjellene

. Så har du tid, så gå deg en lengre tur.

Gå ikke glipp av bading i Jarbodin om du har med badetøy. Det kalles Myvatn Nature Baths og er samme konseptet som den blå lagunen.

Dette fantastiske klippelandskapet og turkis hav får du opplevet om du tar turen nordover ut mot Husavik, landet langt nord. 

Islendingene må være glade i farger. De har gitt opp å holde veggene pene i alt været huset utsettes for, men takene har de mest fantastiske farger. Har spurt islendinger om disse takene, men ingen har noen god forklaring.

Disse vakre skutene tar deg med ut på hvalsafari på det store havet. Alt i Husavik dreier seg om hval og hvalsafari.

Denne vakre trekirken ligger midt i Husavik.

Det ble en stopp på Godafoss som ligger helt inntil veien, men det blåste for mye til at fotografen ville ta frem hasselbladkameraet. Men fikk dette fine bildet av det flotte fossefallet. Deretter gikk turen inn til Akureyri for litt shopping på meg

.

Istedet for å følge kystveien til Olavsfjordur, så krysset vi tvers over fjellet. Litt slitsomt med bare grusvei og tusenvis av huller, men verdt det. Plutselig var vi midt oppi høstfjellet og hvitkledde snøfjell lyste mot oss.

Enda en hesteflokk. Islandshester, verdens tøffeste og vakreste. Ingen andre hesteraser har så mange fargevarianter som islandshesten. Farlig fristende å ta med en hjem til egen stall.

Island dag 6 sauðárkrókur – Borganes (Vestsiden)

Planen idag var å få tatt masse bilder på de vakre svarte strendene på sauðárkrókur. Men ekstrem vind satte en stopper for dette. Var bare å komme seg nedover landet. +16 grader i lufta kombinert med et kraftig lavtrykk i atlanteren sørget for ekstremvind. 22 s/m viste måleren på fjellet. Du har egentlig ikke lov å bevege deg når det blir over 15, men hvem har mulighet til å ligge værfast lengst nord på Island når man har et fly å rekke. Ble en stopp på ullvarefabrikken Kidka i Hvammstangi. Fikk kjøpt et nydelig rødt pledd med tøltende hester.

Den vakre Spælsauen er vår opprinnelige sauerase som vikingene tok med seg til Island, Færøyene og Grønland. Den er lett å kjenne igjen på den lange krøllete pelsen. Uten sauen hadde ikke islendingene overlevd gjennom hundrevis av år på denne tidligere isolerte øya. De fleste har horn, både søyene og værene.

Litt vanskelig å se på bildet,men alle prikkene er islandshester som oppfører seg som fjellgeiter oppover fjellsiden.

Det er fjellkjeder på fjellkjeder som dominerer landskapet på nordvest og vestsiden av Island. Istedet for å følge kystveien ned til Reykjavik, tok vi ved Borganes en avstikker over fjellet. Fargene som møtte oss på toppen, var bare helt fantastiske. Vi har hytte på fjellet, men aldri sett høstfarger maken til de du finner her på Island.

Det er voldsom spektakulære fjell hele veien nedover Vestsiden. Det var så kraftig vind at det ikke var mulig å åpne dørene, men fikk tatt noen bilder ut fra sidevinduet på bilen.

Etter vind og regn får vi oppleve den mest spektakulere regnbue. Denne åpenbarte seg når vi kom inn til Hrauneyar hvor vi skulle se på den berømte lavafossen.

Og hvilke fantastiske skyer himmelen kan vise oss noen ganger.

Dette er Hraunafossar, av lokalbefolkningen omtalt som vulkanfossen. Og vi forstår hvorfor når vi ser hvordan vannet fosser rett ut av lavaen. Det ble noen timer her med fotografering, da været ikke var helt med oss. Da er det godt å ha en bobil å vente i.

Her ser man hvordan vannet fosser ut nedover hele kanten. Vi hadde gledet oss til å se det asurblå vannet som fossen er kjent for, men var nok ikke rette årstid.

Fossen rett ovenfor Hraunafossen kalles Barnafossen. Historien sier at to barn druknet i denne kulpen, derav navnet på fossen.

På vei mot Reykjavik fikk vi dette fantastiske motivet, en fantastisk måte å avslutte dagen på. I jakten på høståpen campingplass, endte vi helt innerst i fjorden mellom Reykjavik og Borgarnes for å oppdage at de ikke hadde strøm til campingbiler. Strømomformeren vi hadde med hadde tatt kvelden så vi var nå avhengig av strøm for å få ladet alle kamerabatterier

. Det endte med at vi kjørte tilbake til Borgarnes og fant en nydelig liten selvbetjent plass nede i strandkanten.

Det ble et siste bilde før mørket senket seg. Det er ulempen med høsten, det blir tidlig mørkt om kvelden. Håper på en litt roligere natt uten vind som truer med å velte hele vogna.

Island dag 7 – Borgarnes

Det var ikke mulig å komme ut av bobilen denne dagen. Etter først en lang natt med storm, fortsatte det bare å øke på. Vinden var oppe i 45 s/m i kastene. Vi fikk tekstmelding fra bobilutleier om at vi hadde fullstendig kjøreforbud. Denne dagen skulle vært brukt til den såkalte gylne sirkel, området rundt Reykjavik. Gullfoss, strokkur og alle de andre stedene som ligger rundt i dette området. Men heldigvis, vi har vært her 3 ganger før så det var ingen krise for oss denne gangen. En helt nødvendig link å ta med seg er denne http://www.road.is/. Den brukes av alle på Island til å holde seg oppdatert på vær og føreforhold.

Island dag 8 – Keflavik

Vinden roet seg kl. 0600 og vi fikk kjørt til Keflavik og levert bobilen. Bare en reminder for bobilleiere. Do må tømmes og skylles, gråvann må tømmes, gassflasker må fylles og dieseltanken må være full. Søppel får du som oftest levert der du leverer bilen. Sett av litt tid til gjennomgang av bilen. vi fikk tak i vår bortkomne koffert igjen og vi kom oss på 12 flyet til Oslo. Vakreste Island, vi kommer tilbake

randomized clinical trials, with subsequent publication of sildenafil citrate assessment of all patients presenting with this complain..

.

Noen reisetips

Bruk nettsiden www.road.is dette er islendingenes egen nettside for vær og føreforhold. Reiser du sent på høsten, så sørg for å bestille med vinterdekk. Det er viktig å toppe tanken når man kjører rundt island, det kan være langt imellom stasjonene.

Bensin/diesel må forhåndsbetales, så du må vite hvor mye som går på tanken før du fyller. Bobilutleiene har veldig godt organisert hjelp rundt på Island, ring de hvis det er noe.

Husk inverter for å få 220 volt på bobilens 12 volt. Eller så kan det bli vanskelig å få ladet kameraer og pc underveis. Sånt er vanskelig å få kjøpt på veien.

Bruk google maps, her kan du plassere veien du vil kjøre, se avstander og finne attraksjonene. 

Dropp å ta med ullgenser og lue, et besøk på ullvarefabrikken på Vik eller i Akureyri er et must.

Husk badetøy uansett årstid. Det er badeanlegg overalt. Det er ikke kaldt vann som gjør deg til viking på Island, jo varmere vann, jo mer viking. I Snorres tid, ble de dødsdømte kastet i glohete kulper. Så for all del, kjenn på vannet før du kaster deg uti. 

Matbutikker er det bra med på Island. Bonusbutikkene er litt som obs her hjemme.

Besøk Island til forskjellige årstider!

Gjerne del innlegget mitt!

8 Replies to “Island rundt på 8 dager i en bobil”

    1. Så hyggelig å høre! Derfor jeg har laget den sånn for at det skal være lettere for andre å planlegge. Island er et helt fantastisk land å oppleve og bare du kommer ut området «den gyldne sirkel» så er det veldig billige hoteller. Leiebil er ikke dyrt og greie priser på bobiler også.

  1. Hei! Fantastisk post! Planlegger tur til Island og denne hjalp veldig. Kunne jeg spurt om hvilken side du bestilte bobilen på? Er så mange forskjellige.

    1. Tusen takk for utrolig hyggelig tilbakemelding. Vi brukte en av de store selskapene og angret når vi kom til Island og nå husker jeg ikke hva det selskapet het. Men google bobilutleie Island og prøv å leie direkte. Å leie gjennom andre er bare fordyrende mellomledd. Min erfaring er at de har superservice før du betaler, men så fort pengene er trukket og du har noe å klage på etterpå så er de for store til å gidde å svare. De små er avhengig av rykte sitt og du får mye bedre priser. Det er veldig dyrt der i Juli og August med bobil så du bør sjekke andre overnattingsmuligheter på booking.com eller noen av de andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *