Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark

Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark

Vi er på en fantastisk rundreise i Finnmark og i dag skal vi ta turen ut til det gamle fiskeværet Gamvik som ligger i Europas nordligste fastlandskommune, Gamvik. Ikke med hurtigruta som jo er den store drømmen, men i vår egen bobil som jo også er en fantastisk måte å oppleve Finnmark på.

Gamvik er en eldgammel boplass man vet har eksistert i over 10 tusen år. Gjennom historien har Gamvik vært en naturlig møteplass for norske, samiske og russiske kulturer. Pomorhandelen her foregikk helt frem til 1917, altså bytte av varer. Fisk ble byttet mot mel og andre varer.

Overalt i Gamvik finner du de mest fantastiske motiver om du er interessert i fotografering, eller bare vil nyte alt det vakre. Hvem vet om dette bygget, Tørrfiskbua, har sin egen historie.

Det kan være enormt stor forskjell på flo og fjære her i Finnmark. Det er greit å være obs på det om man skal parkere en bil eller båt så man ikke får en litt kjedelig overraskelse.

Vi er så heldige og får oppleve Gamvik i et praktfullt kveldslys.

Det første som slår deg når du kommer hit er alle fargene husene er malt i! Hele fiskeværet fremstår som en stor fargepalett som gir en herlig kontrast til landskapet rundt og får deg i ordentlig godt humør.

Gamvik fikk veldig hard medfart under krigen. Hele tre ganger ble kommunen brent ned i løpet av høsten 1944 før Tyskerne forlot området.

Fra 1920 til 1970 bodde det rundt 1700 innbyggere her, men mange forsvant etter som fiskeindustrien gradvis har blitt redusert i det gamle fiskeværet. Nå bor det omtrent bare 220 mennesker igjen det gamle fiskeværet.

Gamvik kirke er en arbeidskirke fra 1958. Arbeidskirke betyr at den bygget for å romme mange ulike funksjoner. Gamvik kirke er faktisk den nordligste kirken på det europeiske fastlandet. Gamvik kirke er bygd i betong og har 224 plasser i kirkerommet og 80 i menighetssalen.

Det er så artig å se de gamle branntårnene rundt i Finnmark. I branntårnet hang man opp de våte, blytunge brannslangene som jo var laget av bomull. Det må ha vært et slit å få hengt de opp, men det var helt nødvendig for at de ikke skulle råtne.

Brodtkorbbruket huser i dag fantastiske Gamvik Museum. Fra 1990 til 1995 ble dissebygningene restaurert og bygdefolket samlet inn mengder med fotografier og gjenstander til stor glede for lokalbefolkningen og turistene.

Gamvik ligger i den subarktiske sone og har dermed en naturtype som kalles tundra. Tundra betyr at jorda vanligvis har permafrost hele året og det er kun de øverste lagene med jord som tiner om sommeren. Meteorologisk sett har Gamvik ingen sommer, men her er det ingen permafrost. Du må til Svalbard eller de høyeste fjellområdene for å oppleve ekte polar tundra.

Utsikten utover Barentshavet er praktfull! Neste stopp rett ut her er svalbard. Ganske rart å tenke på at vi nå står på samme breddegrad som Grønland.

Finnmark har en lang historie med reinsdyr. Man kan fortsatt finne skyteskjul, fangstgraver, lagergroper og ledergjerder som kan ha vært i drift helt fra steinalderen. Rundt 15-1600 tallet begynte man med tamrein. Veldig eksotisk med reinsdyr for oss som søringer.

Nord for Gamvik ligger Slettnes fyr som er regnet for å være verdens nordligste fastlandsfyr. Det befinner seg på 71 grader, 5 minutter og 33 sekunder nord. Fyret er et 39 meter høyt støpejernsfyr som ble bygget i perioden 1903-1905. Fyret har en lyshøyde på 44 meter og en lysvidde på 17,6 nautiske mil og ligger ca 8 meter over bakken. Fyret ble automatisert i 2005. Fyret er landets femte høyeste fyrtårn.

Ta deg en tur opp i fyret, utsikten her oppe er helt ubeskrivelig. Slettnes fyr må oppleves! Vi har laget et eget blogginnlegg om fyret som du kan lese om her – Trykk her!

Har du lyst til å oppleve flere vakre plasser i Finnmark så trykk på linkene under:

Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *