Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark

Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark

Endelig er vi på reise gjennom den vakreste delen av Norge, nemlig Finnmark! I dag skal vi besøke verdens nordligste fastlandsfyr, Slettnes fyr.

Noen fakta – Norges nordligste fastlandsfyr befinner seg på 71 grader, 5 minutter og 33 sekunder nord. Slettnes fyr er et 39 meter høyt støpejernsfyr som ble bygget i perioden 1903-1905. Fyret har en lyshøyde på 44 meter og en lysvidde på 17,6 nautiske mil og ligger ca 8 meter over bakken. Fyret ble automatisert i 2005. Fyret er landets femte høyeste fyrtårn.

Under 2. verdenskrig tok tyske styrker kommandoen over fyret. Da okkupasjonsmakten trakk seg tilbake høsten 1944 ble fyret forsøkt jevnet med jorden, men de ti nederste ringene i det solide støpejernstårnet ble stående. Under restaureringsarbeidet etter krigen ble fyrtårnet forhøyet til sine 39 meter og er landets femte høyeste fyrtårn.

Slettnes fyr ble tent for første gang 15. september 1905 etter at et arbeidslag fra Sunnmøre hadde jobbet med fyret i 3 sesonger og i 1998 ble fyret fredet som kulturminne.

Fyrvokterboligen var en svært viktig del av fyret. Der skulle fyrvokteren ha plass til seg selv og sin familie, samt en assistent med familie. Det skulle også være et rom med kjøkken for en reserveassistent, så her skulle være plass til svært mange.

Et fjøs var også viktig, samt kull og vedboder og en smie. På et fyr måtte man være selvberget, da man ofte ble isolert i månedsvis om vinteren. Det bittelille huset er en værstasjon som alle fyr hadde den gangen.

Fiske var her som andre steder, den viktigste kilden til mat.

Det må være en drøm å oppleve dette fyret fra toppen så lykken er stor når jeg oppdager at fyret er ulåst. Det skulle etter hvert vise seg å bli litt av en utfordring å gå opp for en med kraftig høydeskrekk, til tross for at undertegnede har klart å kjøre heis opp til toppen av Eiffeltårnet.

Turen opp i gjennom fyret viser seg å være en reise i historien. I hver etasje finner man utstyr de brukte den gangen fyret var bebodd.

Fyret drives av Gamvik museum, som tilbyr både mat, overnatting og guiding på fyrstasjonen.

Men det er bare å la være å se ned for det skal vise seg å være ufattelig mange trapper oppover i tårnet. Men for en opplevelse å se hele dette fyret fra innsiden!

Belønningen kommer på toppen. Det er så høyt at jeg nærmest står og holder meg fast der jeg får se den mest fantastiske solnedgang over barentshavet. Det må være den vakreste solnedgang jeg noengang har sett. Denne opplevelsen alene var verdt hele den lange reisen til Finnmark.

Så er det på tide å ta fatt på nedturen. Rundt og rundt og rundt. Det må ha vært litt av en jobb å være fyrvokter og gå alle disse trappene opp og ned hver eneste kveld for å tenne fyret manuelt.

Slettnes fyr ligger midt i vakre Slettnes naturreservat som befinner seg helt nord på Nordkinnhalvøya. Dette er sannsynligvis er landets beste trekklokalitet for flere sjøfugl- og vannfuglarter. Det er også et hekkeområde for flere arter tilknyttet den arktiske regionen.

Området har en fantastisk flott tursti som det kan være greit å holde seg til slik at man ikke belaster naturen rundt. Naturen på steder som dette med så mye fugleliv er sårbar i forhold til belastningen fra menneskene. Alle har vi ansvar for å trå varsomt.

Endelig senker mørket seg slik at vi kan oppleve fyret i hele sin prakt, med lyset tent. Fyret ble i sin tid bygget for å å gi alle sjøfarende en tryggere reise over det enormt lange kyst-strekket mellom Barentshavet og Nordkyn-fjellene. 

De vakre svalbardvalmuene danser lett i kveldsbrisen fra havet.

Og solen lager det vakreste lys gjennom det tette skydekket.

Mens det speiler seg i naturens eget speil.

Så var det på tide å si farvel til Norges nordligste fastlandsfyr som allerede i 120 år har vært vitne til de mest fantastiske solnedganger man kan finne her i vakre Finnmark.

Vil du følge oss videre i Finnmark så trykk på linkene under:

Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark

Gjerne del innlegget mitt!

7 Replies to “Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark”

  1. Nydelig vakkert skrevet om Sletnes fyr og omegn, vel verd et besøk og flotte bilder.

  2. En attarksjon som er vel verd å besøke. Veien ut hit er en attraksjon i seg selv. Anbefales både i godvær og uvær.

    1. Enig med deg. All steder burde man få oppleve både i fantastisk sollys og på heftige stormfulle dager. Jeg var nesten litt lei meg for å bare få knallvær i Finnmark.

  3. Flott beskrivelse av et vakkert fyr i nydelige omgivelser! Jeg husker godt hvor skummelt det var som barn å høre tåkeluren fra fyret over hele Gamvik. Veldig effektfullt når tåka lå grauttjukk mellom husene. Godt at stedet blir tatt vare på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *