Jettegrytebading på Sild- Risør

Jettegrytebading på Sild- Risør

Hvem har vel ikke drømt om å kunne stupe rett uti en kjempestor jettegryte. Er du som meg, en av de, så må du ta turen til Jettegrytene på Sild! Jeg har kjørt fra Oslo ned til Sildodden og er klar for en lang dag og kveld ute på odden med solkrem og middag i sekken. Ikke glem badetøyet, du blir neppe alene i jettegryta en varm sommerdag.

Siden det er 20 minutter å gå i gjennom skogen, så er det greit å ha på noen greie sko og putte alt i en sekk. Parkering finner du rett ved stien. Om du kommer med båt, så er det greieste å legge seg på dregg og bruke jolle inn. Det er ingen steder å legge til båt her.

Stien ut til Sildodden er blåmerket. Det er fantastisk når man endelig kommer ut av skogen og denne utsikten over Sørlandets vakre skjærgård åpenbarer seg.

Mang en gang har vi passert dette strekket med båt, men da mye lengre ute. Denne plassen er kjent blant sjøfolk som et urolig strekke å gå med båten.

Jeg oppdager fort at jeg ikke er alene her på Sildodden eller Sild som det heter på folkemunne. Her kryr det av sjøfugl, som ser ut til å ikke bry seg om at de kastes rundt og rundt i de gamle dønningene.

Det blir litt trasking rundt på fjellene før jeg finner ut hvor jettegrytene befinner seg. Det beste er å først gå til venstre, deretter til høyre så man slipper man å passere over det bratteste partiet.

Og endelig åpenbarer de seg foran meg. Det er nemlig flere små jettegryter i fjellet her, men akkurat denne er en av Nord-Europas største jettegryter. Med sine 6 meter i diameter og 5 meters dybde kan man trygt stupe rett uti gryta.

Jettegryta ligger så nære havet at ved vannet her stadig skiftes ut ved hardt vær. Det er ikke så uvanlig at fisk klarer å komme seg opp i gryta, greit å være obs på om du plutselig skulle komme bort i noe glatt som beveger seg…

På varme dager varmes vannet opp og det blir en helt herlig badestamp. Bare vær obs på at det kan være svært glatt på kanten. Det enkleste er å klatre opp på venstre side av utløpet.

Jettegrytene er ikke laget av jetter eller troll som man trodde før i tiden, men er spor fra forrige istid for 10 000 år siden. Elver av smeltet brevann roterte steiner og grus rundt i terrenget til de dannet disse flotte jettegrytene i fjellene.

En nydelig gammel snekke putrer forbi i det vakre været.

Jeg får besøk av en sommerfugl som klamrer seg fast i meg for å ikke bli tatt av ettermiddagsbrisen og feid på havet.

Og noen velger å bruke luften i denne merkelige farkosten og har sikkert en fantastisk utsikt der oppe.

Etter mange timer på varme svaberg og mange bad i Norges svar på islandske heiturpottur, så er det på tide å røre litt på seg. Her er jo nydelig landskap å vandre i.

Skjærgården her ute kan skryte av å være den vakreste og en av de best bevarte i Norge. Slik kan den fortsette å være. Dropp engangsgrillen og ta heller med pølser på termos om ungene absolutt må ha pølser. Selv foretrekker jeg matpakke eller kanskje en halv kylling. Helt ypperlig som skjærgårdsmat.

Plutselig dukker disse to fantastiske arbeiderne opp. Geiter er helt fantastiske til å holde kjerr og busker nede. De kan klatre i loddrette fjellvegger og setter seg aldri fast slik sauer kan gjøre.

Sjøgresset ser ut til å stortrives i det litt salte vannet.

Det er alltid betryggende å ha Tryg sine bøyer i nærheten.

Solen går stadig lengre ned i horisonten, folk har gått hjem og jeg har endelig svaberg og solnedgang for meg selv. Jeg får de vakreste speilbilder i jettegryta.

Det vakreste lys sprer seg utover svabergene. Dette er den aller beste tiden på døgnet.

Det blir ikke den beste solnedgangen i kveld, men det er helt ok når jeg vet jeg har 20 minutter å gå tilbake gjennom skogen.

Lyse sommerkvelder på sitt beste. Det blir en fin tur tilbake på stien uten fare for tusser og troll i mørke. For jo, jeg er faktisk veldig mørkredd!

Her er et et kjekt kart som viser parkeringen og området rundt Sildodden.

Gjerne del innlegget mitt!

4 Replies to “Jettegrytebading på Sild- Risør”

  1. Takk for utrolig inspirerende bilder og formidling ! Dit skal jeg ta meg en tur😊☀️😊👏🏻👏🏻👏🏻

    1. Så gøy å høre! Delt glede er en enda større glede 🙂 Du må absolutt ta deg en tur, er en helt fantastisk opplevelse. Jeg kommer til å dra dit flere ganger 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *