Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark

Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark

Vi er på vei i fantastiske Finnmark og drømmen å få oppleve og se så mange plasser som mulig. I dag er det fiskeværet Båtsfjord som står for tur. Båtsfjord har ca. 2200 innbyggere og er regnet for å være Finnmarks største fiskevær. De har både egen flyplass og et hurtigrute anløp.

Man må sette av veldig god tid når man skal kjøre i Finnmark. Det er så ufattelig mye større enn du tror. Det finnes ingen snarveier tvers over alle fjordtarmene og veiene kan ofte være smale og til tider litt dårlige.

Men hvilken fantastisk natur vi får oppleve på veien! Norges vakreste landskap strekker seg så langt øyet kan se. Så vakkert at det verker langt inn i sjela.

Båtsfjord by er knutepunktet for norsk fiskerinæring i Finnmark og etter å ha parkert bobilen så blir det en sykkelrunde i byen.

En minnebauta over omkomne fiskere står utenfor kommunehuset. Livet på havet var nådeløst mot folket som bodde langs kysten, derfor har de fleste fiskevær en minnebauta over sine tapte.

Det er en enorm fiskeflåte i Finnmark, her ligger de alle både store og små.

Dette er en av snøkrabbebåtene som har gått i snøkrabbefiske. Snøkrabbe er en langbeint krabbetype som finnes naturlig i Stillehavet og Atlanterhavet i store strekker, men det var først i 1996 at arten for første gang ble funnet i Barentshavet.

Ikke vanskelig å se at vi befinner oss langs kysten og at folk er stolte av kulturen sin her. En gammel trebåt har blitt til et vakkert blomsterbed.

Båtsfjord kirke arbeidskirke fra 1971, altså en kirke som er bygd for å romme mange funksjoner i tillegg til kirkerommet. Inne i denne kirken finnes det et 85 kvadratmeter stort fantastisk glassmaleri som heter «Den syvfoldige nåde – Guds herlige majestet».

Det sies at musikklivet i Båtsfjord hadde ikke vært det det er idag uten Gropa. Gropa var tidligere bygdas kirke men når ny kirke ble bygget fikk etterhvert ungdommen lov til å ta over huset som sitt eget.

De er et fantastisk syn alle krykkjene som lever sitt liv mens de klamrer seg fast på et lite utspring over en dør eller et vindu. Og ekstra herlig at overalt dukker det opp av redene små vakre dunete hoder.

Krykkjene er en av våre mest truede arter. Det kan fort bli en konflikt mellom de som skal leve med spetakkelet og ansvaret for å beskytte hekkeplassene. Menneskene tar mer og mer plass og dyrene blir mer og mer fortrengt dit menneskene bor. Trøsten får være at de er som en turistmagnet på oss som ikke er vant til dette. Det er jo disse vi kommer for å oppleve. Fiskevær med alle de hekkende fuglene som klamrer seg fast overalt.

Det er alltid så koselig å finne et bakeri. Er rett og slett altfor svak for kremkaker og gjærbakst, så her blir det en liten pause.

Alle de 2200 innbyggerne bor inne i selve byen, så alt på utsiden er bevart som ren villmark og gir helt unike naturopplevelser.

En bukt full av full av vakre gule og røde valmuer. Et fantastisk syn!

Her på Båtsfjord Brygge bor du fantastisk om du ikke kommer med bobil som oss. Her er du ikke bare midt i sentrum, men du har også puben rett under soverommet. De har både hotellrom og rorbuer her.

Det er ikke alltid det er liv laga og noe blir bare stående og forfalle som en glemt historie.

Noen ganger tar naturen og måkene over og sørger for at det blir så sjarmerende at det blir et turistattraksjon. Fantastisk for oss som elsker å ta bilder.

Måkene ser ut til å være veldig fornøyd med livet på den gamle brygga.

Den store drømmen er å kjøre hurtigruta, så jeg må alltid innom hurtigrutehavnene. Flere ganger underveis har vi opplevd å se hurtigruta Kong Harald legge til.

Det er alltid aktivitet på sentralfryselageret.

Og det som ikke blir fryst, blir til tørrfisk her som spesielt italienerne setter veldig stor pris på. Jeg synes vi er dårlige på å spise tørrfisk i Norge, det er fantastisk godt.

Det spørs vel om denne ruinen er gammel nok til å være historisk, men noen har bodd her en gang.

En som er svært fornøyd med valg av plass. Det blir nok en stund til disse pallene kan brukes igjen. Takk for oss for denne gang, vi kommer tilbake.

Har du lyst til å oppleve flere vakre plasser i Finnmark så trykk på linkene under:

Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by

Gjerne del innlegget mitt!

4 Replies to “Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark”

  1. Snøkrabbebåtene har vært i bruk helt fram til 7.juni. Og det har vært drift hele året fram til 7. Juni. Da var snøkrabbekvota fisket opp. Ellers har dere Kjempefine bilder og har fått med en god betraktning av vår lille by

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *