Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by
Om vi teller ut i fra gammel telling med byer over 5000 innbyggere..
Langt, langt oppe i nord med utsikt utover noe av norges mektigste natur, finner vi verdens nest nordligste by, Hammerfest! Her skal vi tilbringe et par dager på vår tur med bobilen her oppe i den nordligste, og kanskje vakreste delen av landet vårt.
Hammerfest er et svært gammelt fiskevær og har en lang historie med fiske og pomorhandel. Den fikk kjøpstadsrettigheter allerede i 1789 og er da sammen med Vardø en av de to eldste byene i Nord-Norge. I 2005 kom Hammerfest på UNESCOs verdensarvliste med det nordligste målepunkt i Struves meridianbue.
Idag bor det over 8000 innbyggere i denne byen og de er et helt unikt internasjonalt samfunn hvor femten prosent av kommunens innbyggere kommer fra 80 forskjellige land. Ikke bli overrasket om det prates finsk og fillipinsk i gatene her. kommunevåpen er en isbjørn som symboliserer Hammerfest`s historie som ishavsby.
«Mor og barn» er byens stolthet. Den vakre fontenen finner du midt på Rådhusplassen. Fontenen var en gave fra USA`s tidligere ambassadør i Norge, Charles Ulrick Bay. Han hadde en mor som opprinnelig var fra Hammerfest og hadde derfor en helt spesiell tilknytning til byen.
Musikkpaviljongen er en fantastisk paviliong i en farge som virkelig lyser opp byen. Den bli gitt i gave til byens 200 års jubileum nyttårsaften 1988. «et røft klima trenger solide farger» var bakgrunnen for den helt spesielle og vakre blåfargen. Musikkpavilongen er også svært viktig som historieforteller. Den er eneste byggverket som sier noe om byggestilen i den gamle byen, som ble offer for tyskernes nedbrenning i november 1944.
Det er stille og fredelig å tusle langs kaia i byen tidlig på morgenen i Hammerfest. Noen har allerede dratt avgårde for å oppleve noe av den mektige naturen byen har å by på. Andre sover av seg en sen natt på byen. Selv tusler jeg rundt og blir litt kjent med byen.
«Han har ydet det norske polar expeditioner større og verdifullere tjenester enn noen annen mann» Roald Amundsens ord om polfareren Adolf Henrik Lindstrøm
Til tross for beliggenheten nord for polarsirkelen har byen utrolig nok en isfri havn hele året. Veldig kjekt for disse hurtigbåtene som frakter folk sjøveien blant annet til Alta.
Hammerfest var første by i Europa med gatebelysning! I en 40 meter høy foss på utsiden av byen laget Hammerfest sitt eget kraftverk. I 1891 ble det tent 18 gatelys og 300 lyspærer i husene. Den tunge mørketiden ble med ett mye lysere for befolkningen.
Kulturkommunen Hammerfest – Arktisk kultursenter er en av de beste kultursenterne som finnes i dette landet. Her er det kino, kulturskole og dansesaler. Et fantastisk senter for alle som bor her.
Det er fantastisk at man i dag har klart å merke så mange historiske bygg med fortidsminnemerket i Norge. I dette bygget etablerte G. Hagen i 1855 en familiebedrift som drev en allsidig næringsvirksomhet. Vi kan lese at denne familien hadde et stort og viktig engasjement for byens kulturliv.
75000 mennesker ble tvangsevakuert fra Finnmark og Nord-Troms under 2. verdenskrig. Gjenreisingsmuseet viser den fantastiske historien om menneskene som ble frarøvet all sin synlige historie og som måtte bygge opp en hel landsdel på nytt. I museet kan du se historiene om de 25 tusen som gjemte seg i huler i fjellene og om de som ble sendt av gårde. Dette er et museum så sterkt at du ikke må gå glipp av et besøk her.
Det er alltid så gøy å se den staselige hurtigruta legge til kai. Det som for oss søringer mest av alt er en Cruisebåt som skal vise oss vårt praktfulle land, er for alle nordover historiens viktigste bindeledd mellom nord og sør i vår langstrakte land.
Dette er jo den store drømmen! Gå ombord her og seile med hurtigruta fra Sør til Nord. Det må være fantastisk å se hele vårt langstrakte land fra sjøsiden.
Hammerfest kirke er en nydelig, men samtidig en svært modernisert kirke i armert betong, oppført i 1961. Kirken har hele 400 plasser. Ta gjerne en titt inn og opplev kunstneren Jardar Lundes vakre utsmykking.
Hauen kirkegård er et fortidsminne fra 1819 og kirkegårdsmuren er fra 1860- tallet. Her er flere gamle samiske graver. Her var også tyske graver fra krigen, men de ble senere flyttet.
Hammerfest har selvfølgelig sin egen flyplass så du kan lande rett i herligheten. Men siden flyplassen ikke er av den største, så må du ta en tur innom Tromsø først. Men i klarvær er det uansett en fantastisk reise hele veien.
Med byen som utgangspunkt så finnes det en fantastisk perletur rett opp til Storefjell. Opp hit kommer du deg med både barnevogn og rullestol. Jeg er heldig og har elsykkelen og turen opp den bratte fjellsiden er bare en stor fornøyelse.
På toppen finner man turistforeningens fantastiske turhytte. Hyttas utforming er inspirert av landskapet rundt og ble laget ut fra en 3D laserskanning av terrenget. Den er bygget i massiv tre og man får en helt fantastisk utsikt utover havet. Her kan alle søke ly i dårlig vær eller bare nyte utsikten sammen med matpakka.
Her oppe har får du fantastisk oversikt over mye Hammerfest by og fjellene omkring.
Og hele veien ned kan du nyte synet av barentshavet og alle fjellkjedene som stiger opp av havet.
Overalt lyser de vakre lilla Fjellsmelle-blomstene mot deg.
Har du lyst til å besøke flere steder i Finnmark så trykk på linkene under:
Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Karasjok, samenes rike – Finnmark
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
22 Replies to “Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by”
Jeg er utflyttet Hammerfesting som er like glad glad i byen i mitt ❤️som jeg var da jeg vokste opp der. Flott å lese historien om denne flotte byen ❤️
Det må være rart å flytte ut av en plass man er tilknyttet. Men alt til sin tid. Heldigvis kan vi alltid komme på besøk. Setter ekstra stor pris på så hyggelige tilbakemeldinger fra dere som faktisk har vokst opp der. Tusen takk 🙂
Jeg kan bekrefte at det både er rart og trist å forlate et sted man er knyttet til. Det har heldigvis blitt bedre kår, og mer å velge mellom i nord, de senere årene. Svært mange som dro sørover som unge, har fremdeles hjertet sitt i Hammerfest. Det er lett å merke, særlig når det dukker opp bilder på sosiale medier. Kanskje er det ekstra stas når noen utenforstående ser hva det er vi har så kjært!
Det er nok ganske så riktig det du skriver, for responsen fra Finnmarkingene er helt enorm i forhold til det å skrive om noe på Østlandet. Det er utrolig hyggelig for meg som skriver å se at dette gleder så mange. Det er akkurat dette som gjør at man får lyst til å fortsette å formidle opplevelsene. Beste av alt er når dere kjenner dere godt igjen.
Fantastiske flotte bilder og god informasjon under hvert bilde. Veldig intresant. 👍👍
Tusen takk Sissel, veldig glad for å høre dette. Takk for at du tok deg tid til å lese 🙂
Tusen takk for vakre bilder og god historiefortelling! Din research er kjempebra og jeg vil med glede følge deg på nye eventyr i bloggen! Det er masse spennende steder og ting man ikke vet noe om!
Tusen takk Lars, det er veldig hyggelig å høre. Prøver å gjøre god research så ligger mye jobb bak hvert innlegg. Det er jo utrolig spennende å sette seg inn i alle plassene vi besøker. Så hyggelig at du vil fortsette å følge meg 🙂
Hammerfest i mitt hjerte…vokste opp der. Fine bilder. Min Onkel Odd Selnes var med å bygde opp Gjenreisningsmuseet og forteller sterke historier…Er ofte på besøk der oppe. ☺️
Så spennende å høre, disse museumene er utrolig viktig for å fortelle historiene. Håper det blir mer fokus på historien igjen for nå når filmen «kampen om Narvik» kommer i desember. Vi må aldri glemme <3
Tusen takk for flotte bilder!
Du kan ta finnmarkingen ut av Finnmark, men aldri Finnmark ut av finnmarkingen , sier jeg som vendte tilbake til Hammerfest etter 12 år lenger sør i landet. Finnmark og folket her:❤️
Jeg har etterhvert begynt å forstå at finnmarkinger aldri kan bli søringer. Dere har en tilknytning til naturen og folket rundt seg som er helt unik. Veldig kloke ord og takk for hyggelige ord om bloggen.
Utrolig gøy å lese om min barndoms by langt der nord💙Flotte bilder og fint skrevet .. dette må jeg ta vare på og videreformidle til mine barnebarn her sør.💙savner byen , folket og naturen, 🌅gleder meg til å følge deg videre 🥰💙
Åh!! så koselig å høre! Har selv barn og barnebarn så vet hvor viktig dette er. Har aldri tenkte på innleggene mine sånn, så dette var veldig hyggelig tanke å høre. Takk for at du følger meg 🙂
Veldig flott om fantastiske Hammerfest, tusen takk. Så artig med den nye kjempefine dagsturhytta, den kjente jeg ikke til. Bare en liten kommentar ellers, tyskerne brente Finnmark i 1944, i november, så ikke i 1945 slik det står her. Og også kanskje fint å skrive at byen ble brent, ikke bare at den brant… Uten kjennskap til historia kan det virke som om det kunne være snakk om en bybrann.
Så hyggelig jeg kunne fortelle noe og du visste og tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding. Veldig takknemlig for tilbakemeldinger på historiske unøyaktiger, så nå er dette rettet opp. Tusen takk!
Vakre bilder og en fin framstilling.
Flyttet fra Finnmark (Skjåholmen) i 1986.
Fortsett med denne fine bloggen 🌹🌻🌹💕
Åh! så hyggelig å høre. Nytter ikke slutte å skrive når er så mange som setter pris på det. Tusen takk for så fine ord.
Takk for turen. En fin måte å bli kjent med Hammerfest på.
Så hyggelig å høre Kari 🙂 Takk for at du ble med på turen.
Jeg flytter til Hammerfest i oktober
Oi så spennende! Kos deg i den fine byen 🙂