Karasjok, samenes rike – Finnmark
Vi har hatt en fantastisk rundreise i Finnmark og i dag skal vi endelig få oppleve samenes egen hovedstad. En by med nesten 3000 innbyggere, hvorav nesten 80% er samer, og 60000 reinsdyr i det som er Norges nest største kommune Karasjok. Til tross for at den første bebyggelsen på 1700 tallet ble etablert av kvenene, er det ingen kvener registrert her idag.
Her blir vi endelig presentert for all myggen vi har hørt om men ikke sett noe sted der vi har holdt oss langs kysten av Finnmark. Men man venner seg til alt og vi fikk endelig bruk for antimygg-utstyret vi hadde kjøpt inn. Vi parkerte bobilen på Karasjok camping hvor vi fikk en flott mottakelse av et veldig hyggelig vertskap og plassen var knallfin.
Karasjok camping tilbyr ikke bare en plass å stå men de kan også oppfylle alle drømmer om nordlysturer med snøscooter, reinsdyrturer og grilling av samisk mat i en ekte lavvo.
Her kan du få servert de lekreste retter av reinkjøtt. De 60000 reinsdyrene har sine beiteområder i Norges største sammenhengende villmarksområde. Ikke rart kjøttet smaker godt. Ingenting slår smaken av dyr som har spist av lyngen.
De har også boblebad med sauna, hundesledekjøring, skiløyper og slalombakker å tilby sine gjester. Vi fikk tilbud om en tur i badstua her, men jeg ville gjerne se meg rundt, men det var såpass med mygg i lufta at jeg fant ut at sykling var det smarteste å gjøre idag.
Sametinget er et selvstendig folkevalgt organ og er det viktigste samene har for å jobbe for den samiske folkegruppen. Det handler om kultur, språk og samenes samfunnsliv. Forøvrig et veldig flott bygg.
De samiske samlinger finner man her midt i Karasjok. Senteret ble etablert i 1972 og inneholder hele 4 museer som viser samisk kunst, kultur og historie.
Også utsiden av byggene er vakkert malt tydelig inspirert av kulturen her.
I den samiske parken får man oppleve samiske boplasser og samisk liv.
Gamme eller kåte er en eldgammel form for jordhytte. Den har reisverk av tre som er dekket med jord eller torv etter hva som var å finne. Disse gammene ble faktisk brukt over hele landet helt fra de første menneskene kom. I de samiske områdene ble gammene faktisk brukt som familiebolig eller i deler av året helt frem til 1960 tallet. Det fantes også større gammer hvor det var plass til husdyra.
Veldig koselig å få hilse på reinsdyrene på nært hold. De har ikke vært så kontaktsøkende de vi har møtt langs veien.
Lavvo er et tradisjonelt sametelt som samene har brukt i over 2000 år. Den er laget av flere påler som er festet i toppen og duken ble ofte laget av reinsdyrskinn som var sydd sammen eller helspunnet ull som var både vann og vindtett. I midten fyrer man opp bål og røyken går ut gjennom toppen.
Et eldgammelt laftebygg kan kanskje si noe om tømmeret de hadde her oppe. Stokkene er små og smale, stikk motsatt av syd i Norge hvor stokkene var enorme.
«De to på tur» er en flott minnebauta over Ole Nilsen Ravnas og Samuel Johansen Baltos deltakelse i Fridtjof Nansens ekspedisjon over Grønland i 1888. Bautaen er laget av Aage Gaup og ble avduket 3 april 2012.
Denne basken har fått et nytt liv på land. Baskene ble mest brukt på sjøer og elver i innlandet men også i fjordene. For fiske lengre ut i havet brukte de en båttype som het vanas. Baskebåtene er flatbunnet for å ikke bli revet med i elveløpene av strømmen, men alle områder hadde gjerne sine egne type baskebåter etter hva de skulle brukes til.
En 126 meter lang hengebru binder tettstedet sammen. Brua over Kárášjohka ble sprengt av tyskerne og først 8 år senere i 1952 ble denne brua ferdig. Overalt hvor man enn snur og vender seg her i Finnmark så står du midt oppe i et stykke krigshistorie. Selv på en enkel bru som dette.
Her er det mulighet for å få seg en ekte samekniv, for her lager de bare skikkelig flott håndtverk. Samekniven har dype røtter i samisk kultur. Ta turen innom om du trenger en fantastisk flott konfirmasjonsgave eller kanskje en dåpsgave. Disse varer livet ut.
Veldig eksotisk for oss østlendinger å se skilter på samisk. Dette er for vår del aller første gang vi er i samenes rike.
1 mai 1945 skjedde det en forferdelig ulykke her i Karasjok. En mine gikk av under en øvelse ved hotellet i Karasjok. 22 mann omkom og 6 ble skadet. Den lille bygda mistet 22 av sine unge menn bare noen dager før krigen tok slutt.
Like overraskende som regnet kom, så dukket denne vakre regnbuen opp. Karasjok kirke ble bygget i 1807 og har 140 sitteplasser. Den har status som vernet slik alle kirker som er bygget mellom 1650 og 1850 er i Norge. Kirken var det eneste bygget i Karasjok som ikke ble brent ned under 2. verdenskrig.
Har du lyst til å oppleve flere vakre plasser i Finnmark så trykk på linkene under:
Nordkapp – På toppen av Norge i solnedgang
Vakre, mektige Vadsø – Finnmark
Porsangerfjorden – Finnmarks lengste fjord
Det urgamle fiskeværet Gamvik – Finnmark
Vakre Syltefjord – Finnmark
Verdens nordligste fastlandsfyr Slettnes fyr – Finnmark
Norges største fiskevær Båtsfjord – Finnmark
Kiberg og Partisanmuseet – Finnmark
Vardø – et historisk gammelt fiskevær
Hamningberg – Fiskeværet som overlevde krigen og ikke ville bli et museum
Mehamn – Norges nordligste og vakreste hurtigrutehavn
Hammerfest i Finnmark – Verdens nordligste by