Engelsviken og en fantastisk kyststi – Østfold

Engelsviken og en fantastisk kyststi – Østfold

Om du er en av de som elsker klippene på svenskekysten og de hvitmalte husene på sørlandskysten, da drar du til Østfold og får begge deler på en gang. Et yrende bryggeliv, hvitmalte hus med hvite stakittgjerder, svaberg så langt øyet kan se, Taube-konserter og ferske skalldyr rett fra fiskemottaket er det som venter deg her i Engelsviken.

Bryggene i Engelsviken

Hit kommer folk fra hele landet for å nyte ekte skjærgårdsommer på denne perlen av et lite tettsted, bare 1 time og 15 minutter fra Oslo. Navnet Engelsviken kommer fra gården Engelsviken som er nevnt i et kongebrev allerede i 1369, så dette er et veldig gammelt sted med en lang historie.

Bryggene og kanalen I Engelsviken

I Engelsviken var fiske etter sild, ansjos og brisling hovednæringen og etter hvert så ble det etablert tre hermetikkfabrikker, flere fiskebruk, mekanisk verksted med slipp, bilverksted, tre landhandlere, postkontor og fiskebruk. Befolkningen økte og i dag er det rundt 1500 fastboende her.

På Strandveien i Engeksviken passerer vi mange sjøhus

Strandveien er Idyllisk vei mellom de gamle sjøbodene. De fleste sjøbodene er nå små sommerhus men noen er fortsatt i bruk som sjøboder for fiskebåtene.

Fiskeskøyte i Engelsviken

Her ligger båtene som sørger for mye av den lekre sjømaten i fiskebutikken. I bakgrunnen kan vi se de nye luksusleilighetene med brygge og egne båtplasser. Ta gjerne en tusletur bort på den siden også og nyt solen fra en av bryggene.

Gamle hvitmalte hus og hvite stakittgjerder i Engelsviken

Hele Engelsviken er full av gamle vakre hvitmalte hus med hvite stakittgjerder og pene hager. Folk er utrolig flinke til å holde det pent her.

Flaggstangfeste

Vi må stoppe og beundre disse flotte flaggstengene. Har aldri sett slike støtter før og synes det var mye flottere enn de tradisjonelle.

Fiskebutikken i Engelsviken

Utenfor fiskebutikken står folk i kø for å sikre seg litt av dagens fangst. Her er det et fantastisk utvalg av fersk fisk og skalldyr.

Verdens beste fiskesuppe finner du i Engelsviken

«Det hele startet med en fiskesuppe utenom det vanlige». Det er litt kaldt ute ennå og koronaen har ikke sluppet taket, men om sommeren er det et yrende liv og lange køer utenfor denne restauranten som er mest kjent for sin berømte fiskesuppe.

Evert Taube i Engelsviken

Konturene er på veggen er lett å kjenne igjen av en som elsker Evert Taubes viser. I 22 år har artistene Nissa Nyberget, Lars Klevstrand, Hege K Johannessen, Hermund Nygård og Ole Marius Melhus. Hege K. Johannessen holdt sitt Evert Taube show her og folk kommer fra fjern og nær for for å oppleve disse «showene» som formidler både historien om Evert Taube og visene hans.

Skonnerten Svanen i Engelsviken

Et hyggelig gjensyn med den tremastede skonnerten Svanen. Det er over 40 år siden jeg selv hadde en uforglemmelig tur fra Oslo til Lindesnes med skoleskipet, en reise som ble et minne for livet. Svanen går fortsatt på tokt så aldri for sent å hive seg med. Kan virkelig anbefales!

Snekkerverkstedet i Engelsviken

Engelsviken har sitt helt eget snekkerverksted. Her kan du få laget drømmekjøkkenet eller akkurat det møbelet du ønsker deg til huset eller hytta. For oss som aldri finner det vi vil ha i møbelkjedebutikkene og som drømmer om kvalitetsmøbler.

Engelsviken slipp

Engelsviken slipp har en lang historie her i Engelsviken. Bedriften ble startet opp i 1927 av Ole og Johan Alexandersen og idag er det fjerde generasjon Alexandersen som driver med vedlikehold og reparasjoner av yrkesfartøyer.

Engelsviken båthavn

Det er en super båthavn bak moloen her i Engelsviken. Hver gang jeg kommer til gjestebrygger som dette, kommer også savnet etter båten. Du kommer ikke nærmere havet enn når du bor på sjøen i egen båt. Våkne opp til sol, hive seg rett i sjøen etter en kopp kaffe og alle værfaste regnværsdager med kortspill og kos. Men alt til sin tid.

Flåtaviken er en nydelig plass på kyststien Engelsviken

Så er det på tide å tusle videre,for i dag har vi egentlig kommet hit for å gå den fantastiske kyststien her i Engelsviken. Den blåmerkede turen starter her mellom husene og leder oss på en stor fin grusvei gjennom skogen.

Rett på andres siden av skogen kommer vi ut til Flåtaviken. Et fantastisk friområde med badeplasser, sandstrand, svaberg, badetrapp, grillpass og toalett. strandvollyballbane, bocciabane, balanseapparater og trimapparater finner du også her. En helt herlig plass for folk med barn.

Stranden ligger godt beskyttet på den ene siden av skjæret og på andre siden går det badetrapp ned i sjøen for de som vil bade på dypere vann.

Stupebrett på Flåtaviken i Engelsviken

Ikke glem ikke badetøy om du går kystiene midt på sommeren, det er så herlig å kunne ta avkjølende bad på veien.

Vakre steintrapper på Flåtaviken i Engelsviken

Vi passerer disse flotte trappene og følger stien videre utover.

Vakre Levvelgården er historisk i Engelsviken

Etter å ha passert fotballbanen på oversiden så går vi gjennom tunet til Levvelgården. Her har de laget en artig liten fotoutstilling om livet og generasjonene på gården her. Levvelgård var opprinnelig en husmannsplass under Elingård før det i 1777 ble en del av Smauget, så denne gården er altså svært gammel. I dag er det 5. generasjon som bor på Levvelgården.

Piratbukta finner vi langs kyststien på Engelsviken

Vi tar en avstikker ned veien til Piratbukta. En nydelig liten sandstrand som innbyr til et forfriskende bad.

Merket kyststi på Engelsviken

Midt mellom gården og stranden går en bratt bakke opp mellom husene. Dårlig merket, men fant den takket være UT-appen. Brått er vi inne i vakker, og godt merket skog igjen.

Utsikten på Elingårdkilen Engelsviken

Så fører stien oss rett ut mot havet og denne praktfulle utsikten ved Elingårdkilen.

Kyststien følger langs garntangen på Engelsviken

Da er det bare å følge stien utover Garntangen. Det er veldig enkelt terreng å gå i.

Blåmerket kyststi på Engelsviken

Her har de gjort det de kunne for å bevare naturen. I stedet for å male på fjellet er det satt opp pinner støttet opp av fine steiner. Utrolig flott laget.

Fantastiske svaberg på Engelsviken

Så er det bare å følge pinnene og svabergene utover. Hele veien har du praktfull utsikt. Men husk vindjakke, det kan blåse ganske heftig rett inn her. Her er det åpent helt til Skagen. Rauer ser vi på høyre side.

Jettegrytene på Engelsviken

Vi fortsetter rett frem mot Smaugstangen istedet for å følge kyststien tvers over og finner flere store flotte jettegryter. Et fascinerende naturfenomen. Her har det altså en gang gått en breelv som har satt steiner i bevegelse og laget disse hullene.

Steggeberget-skogen pryder svabergene på Engelsviken

Steggeberget-skogen er tydelig formet av alle vindretningene.

Smausthavna på Engelsviken

På baksiden av skogen ser vi nå Smausthavna. En liten havn som ligger svært godt i le. Her ligger man godt i le for vær og vind.

Smaustangen er de vakreste svabergene på Engelsviken

Og her stopper vår tur utover, for vannet er absolutt ikke varmt nok til en svømmetur over bukta. Foran oss ligger Smaustangen, en nydelig del av dette naturreservatet som fuglene får ha i fred.

Husene på Smaustangen

Ute på Smaustangen kan vi se denne fantastisk vakre plassen. Så lenge man ikke setter opp gjerder eller stenger for allmenheten, så er plasser som dette bare utrolig flotte. Spesielt når det er så godt vedlikeholdt som disse bygningene.

Skiltet tursti på Engelsviken viser oss veien

Det finnes flere alternative ruter i området her, men vi velger samme vei tilbake til Engelsviken.

Tittelen på den kjente barneboken «Det suser i sivet» kan oppleves her. Det over to meter høye sivet suser og suser mens vi vandrer forbi. Herlig lyd.

Et nydelig hus troner over oss og jeg sniker meg til å ta et bilde av huset og den vakre hagen før jeg tusler tilbake til bilen som står supert parkert på Engelsviken pizza, helt gratis. Så da fikk dere et parkeringstips også.

Gjerne del innlegget mitt!

10 Replies to “Engelsviken og en fantastisk kyststi – Østfold”

  1. Nydelig beskrivelse av Engelsviken og hvordan dere opplevde turen rundt – vi som bor her elsker også å gå kyststien samt benytte oss av alle de flotte badeplassene? flott blogg!

    1. Det er så utrolig hyggelig å få sånne tilbakemeldinger fra dere som bor der vi bare er gjester. Setter så utrolig stor pris på det, tusen tusen takk! Vi har blitt helt betatt av den delen av Norge og gleder oss til å oppleve masse mer.

  2. Takk for vakre bilder og god dokumentasjon! Det var en hyggekig påminnelse om min tur i fjor vår! Da gikk jeg litt lenger, til Store Sandvik, før jeg fulgte merking over Steggaberget, med bronsealderrøyser, vakker utsikt over havet og forvridde furuer. Det stien kommer ned til veien nedenfor dette fjellet, kan man ta sti rett over veien og følge stier og vei tlbake til Engelsviken (sjekk Norgeskart.no eller googlemap).

  3. Her har jeg trådt mine barnesko, så takknemlig for å ha vokst opp på en så vakker og fredelig plass på denne jord.
    Kommer alltid tilbake ?

  4. Nydelig omtale av Engelsviken. Er stolt av å no her, koser oss masse med nærheten til sjøen og alle de fine turene rundt om. Kort vei til vakre Saltnes, Elingård og Vikane. Tusen takk❤️

    1. Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding Trude. Det er virkelig bare helt unikt i disse områdene. Dere er veldig heldige og jeg er veldig glad for at jeg ikke bor så langt unna denne vakre delen av landet vårt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *