Jærens vakre strender – Borestranda
Strendene på Jæren er blant de vakreste i landet. Kritthvit sand, «turkisfarget» hav, det helt spesielle lyset og de voldsomme bølgene fra havet som aldri blir stille.
Vi fikk en flott plass på Bore strandcamping som ligger perfekt til i kort gåavstand fra havet, og de er åpent hele året. Her er store flotte plasser på den store gressletta. Utsikt til havet får du dessverre ikke oppleve da enorme sanddyner lager en vegg mellom havet og veien.
Men det er en fin tur å tusle bort til Borestranda herfra. Akkurat passe lengde for en som trenger litt mosjon. Sykkel er også veldig fint å bruke her.
Ikke så vanskelig å få oppmerksomhet fra en flokk med sauer, verdens mest nyskjerrige dyr. Med så flotte beiter er det bare å glede seg til disse lammesteikene.
Du kan ikke være redd for å få sand i skoene her, for det får du garantert når du her må tråkke deg over de myke sanddynene.
Du trenger ikke reise til Danmark for å oppleve fantastiske sandstrender, Jærens strender er fullt på høyde med Skagen.
Borestranda er en strand på gården Vestre Bore i Klepp på Jæren. Den er en del av Jærstrendene. Alle som flyter i vannet der ute er surfere. Selvfølgelig i tørr og våtdrakter for vannet er svært kaldt.
Borestranda strekker seg fra Hodne i sør til utløpet av elva Figgjo her i nord.
Med en 3 km lang sandstrand er det ikke så rart den er populær til turgåing og ridning.
Jæren er et eldorado for fotografer. Min mann kan sitte på stranden i timesvis som dette her i påvente av det perfekte lyset og speilingen i vannet.
Solnedgangene her er helt magiske og man får assosiasjoner til Skagenmalerne.
Tilslutt går solen ned i horisonten og Feistein fyr tenner sin lykt. Skulle gjerne vært der ute, men selv på stille dager skaper dønninger utfordringer for fortøyning. Fyret ble bygget i 1859 og sammen med Obrestad fyr og Kvassheim fyr, skal den lede trafikken trygt forbi Jærstrendene.
Etter en svært urolig natt med en vind som har røsket tak i bobilen hele natten, våkner vi til vind med 25 s/m i kastene. Bølgene på havet fråder alle veier før de forsvinner langt oppå stranda.
Himmelen truer med å åpne alle sluser men vi tar sjansen på å gå en tur sydover godt kledd i varme klær og vindjakker.
Er det rester etter krigen som ligger ut i havet her tro? Jærkysten var en av de farligste kyststrekningene under 2. verdenskrig, både for okkupasjonsmakten og for de allierte. Under krigen la Nazi-ingeniører ut 340.000 miner langs Jærstrendene og det var forferdelig for de som bodde her.
Et eldorado for folk som meg som elsker å plukke vakker stein. Heldigvis tar alltid fornuften overhånd og minner meg på at steinen er vakrest her den ligger.
Vi vandrer helt bort til gårdene på enden av stranda før vi snur og bestemmer oss for å ta en litt annen rute hjem.
Det blir derfor klippevandring tilbake med praktfull utsikt hele veien.
Stien snor seg fra klippe til klippe gjennom grønt gress som bølger i den kraftige vinden.
Stier så langt øyet kan se. Tenker på at her har naturen gjennom flere generasjoner tålt at tusenvis av mennesker har tråkket.
En stakkars sel har tatt sin siste svømmetur og det tar ikke lange tiden før fuglene sørger for at kadaveret forsvinner.
Noen setter ekstra stor pris på det voldsomme været. Det kryr av surfere i vannet. Vi andre bør dessverre droppe å bade uansett vær. Det kan være livsfarlige kraftige utgående strømmer her. Selv helt inne i strandkanten kan små barn trekkes ut i sjøen. Om du likevel velger å prøve deg, så husk at eneste måten å komme unna strømmen er å svømme ut av den. Dvs oppover eller nedover langs land, aldri rett innover. Spør alltid lokalkjente før du bader ut mot åpent hav. Ønsker du lære mer om disse understrømmingene kan du google «Rip current»
Så ble det natt igjen her på Jæren og i morgen går ferden videre…
Vestlandet er full av fantastiske plasser. Vil du lese mer om flotte steder på Vestlandet så kan du velge deg en tur ved å trykke på linkene.