Nesoddens vakre kyststier -Fagerstrand til Fjellstrand

Nesoddens vakre kyststier -Fagerstrand til Fjellstrand

Fagerstrand – Solbakken på Fagerstrand er et supert utgangspunkt for denne turen. Båt fra Oslo, buss til Skogheim eller parker på Innfartsparkeringen eller på parkeringen nede ved brygga. Følg asfaltveien nordover mot Nesoddtangen. Ta Solbakken ned til venstre og følg skiltene og blå kystledmerker.

Vi fant ikke den roligste dagen å gå tur langs sjøen, det er i ferd med å blåse opp til stiv kuling. Litt dårlig fotolys er det også men varmt er det ihvertfall denne dagen i September. Vi følger stien høyt oppe på åskammen på oversiden av kjerringbukta.

Denne turen er en veldig god blanding av skog og svaberg og jeg begynner å angre litt på at jeg ikke heller tok med en bøtte og en bærplukker. Det rett og slett bugner over av blåbær og tyttebær i Nesoddmarka.

Gaupa – Herfra ligger dammene som perler på en snor og den første vi kommer til er Gaupemyrdammen på Gaupa. Gaupemyra ble demmet opp i 1884 for å brukes til isproduksjon som var stor industri på Nesodden. Det er derfor vi har så mange sandstrender og rare plantevekster, disse var ballast i skipene som hentet is .

Humlesekken – Vi følger stien videre ned gjennom skogen forbi humlesekken. En litt mørkere del av Nesoddens historie er spritsmuglingen under forbudstiden. Det sies at det var her de ble brakt i land før de ble fraktet videre og gjemt rundt på Nesoddlandet. Stedet kalles også Buenos Aires etter et forsøk på å starte opp en svinefabrikk på Store Rud. Det ble laget en taubane drevet av en dampmaskin som skulle frakte grisematen opp fra båtene og det ble ansatt mange arbeidere. Prosjektet var så tidkrevende at det ble lagt ned etter en dag. Rester finnes oppe i skogen ennå.

Ishuset – Rett nord for Humlesekken kommer vi til muren etter det gamle ishuset. Nesodden hadde Norges største produksjon av is. Året 1900 ble det produsert 95000 tonn is i over 25 dammer og ca 1000 mann var i arbeid om vinteren. Isen ble eksportert til landene nedover i Europa, mest til England.

Bekk – Det smeller i løse bordbiter og den lille gamle båthavnen knirker faretruende i den sterke vinden. Her passerer vi bekken «Bekk»

Skjelavika – John Becks vei fører oss over til Søndre sprovei langs Skjelavika og ned til Søndre Spro brygge.

Søndre Spro brygge – I bryggehuset her finner du en badstue. Her kan man booke seg badstuetid via vellets nettside.

Tvers over fjorden for brygga skimter vi Søndre Langåra og tåkeklokka. Det er mange flotte øyer her og vi ser de alle fra kyststien.

Vi følger Søndre Sprovei oppover og passerer denne flotte badeplassen.

Vi følger grusveien helt til en vakker sti tar oss oppover gjennom skogen mot Ishusveien og videre til Nordre Spro.

Nordre Spro – Et kort øyeblikk lurer vi på om de berømte løvene foran stortinget har tatt seg en ferie og nyter dagene på dette gjerdet på Nordre Spro. Utrolig flotte og majestetiske var de i hvert fall.

Tenker at ungene som eier denne tretopphytta må ha Nesoddens beste utsikt. Et fantastisk byggverk!

Denne trapppa og grunnmuren forteller oss at her har det nok stått et hus en gang. Disse finner vi mange av på Nesoddlandet.

På stien videre nedover mot sjøen slynger kyststien seg mellom flotte hus og stakittgjerder og denne fine brua får oss tørrskodd over den lille bekken.

Vi fortsetter ned en tretrapp til denne flotte utsiktsplassen. Her har får vi storslagen utsikt både sydover mot Oscarsborg, min favorittøy og nordover mot Oslo.

Sørbukta – Vi kommer ned til sjøen og endelig blir det et velfjortjent bad. Det er September og det er 20 grader i sjøen, helt fantastisk!

Stien snor seg videre nordover mellom fjellet og hagen, flott tilrettelagt for kyststien.

Nesodden er full av vakre gamle grusveier. Vi følger denne videre mot Nordre Spro brygge.

Du finner mange gamle vakre sveitserhus på Nesodden. De ble ofte bygget som sommer-residenser for fiffen fra Oslo og båtene som den gang anløp hver eneste havn nedover sørget for at pappaene kom seg til og fra jobb. De ble derfor ofte kalt pappabåtene.

Nordre Spro brygge – Beklager til eieren av båthuset men det regnet så voldsomt at vi tok oss den frihet å søke ly under. Noe bilde av selve bryggen ble det ikke da bryggen var full av aktive fiskere.

Spro Havn – Her bygges oslofjordens største molo og kystkommunen får en havn til forhåpentligvis yrende av liv. Det blir leiligheter med panoramautsikt, kafeer, restauranter og forskjellig næringsvirksomhet på brygga. Gleder meg til vi kan ta en bryggesleng og nyte en lunsj i vannkanten. Her kan vi fortsette turen videre på utsiden av gjerdet.

I enden av gjerdet må man bare finne seg et greit sted å krysse over kollen så man kommer ned på kyststien igjen på andre siden.

Gruvene på Spro – Gruvene er et veldig populært område til telting og tur. Overalt finner du glitrende kråkesølv og det en bitteliten badestrand her. Gruvene har vært kulisser i mange filmprosjekter og musikkkvideoer.

Feltspatgruven på Spro ble etablert i 1880. Det ble sprengt to gruveganger innover i berget og det ble hentet ut pegmatitt som inneholder feltspat. Det var jernbanespor og malmvogn i den ene gruva. ca 15 mann jobbet i gruvene og hvert år tok de ut 700 tonn pegmatitt. Følg gruvegangen innover og du vil komme til den store hallen. Gruven er ikke sikret, løse stein kan falle ned.

Feltpaten er vakker lyserød. Den ble sendt til Gdansk og Stettin i Polen hvor den ble omdannet til glasur og ble brukt i porselensproduksjon. Gruven ble lagt ned i 1920.

En litt sliten måkemamma med ungen sin på slep som ikke er særlig interessert i å finne maten sin selv ennå.

Litt klatring må man regne med på denne turen så her er det ikke egnet for hverken barnevogner eller små barn. Litt større barn klarer turen fint.

Noen steder er det ekstra flott tilrettelagt som denne trappen som fører oss videre oppover i skogen.

Rogneskjærdammen – Vi følger stien langs demningen og over brua på denne gamle isdammen. Den ble anlagt av Carl Svestad i 1860 og deretter overtatt av Grosserer Axel Wiborg. Isen ble fraktet ned til ishusene på Rogneskjær, nede ved sjøen. Ishusene ble revet ca 1930. Veien deler dammen i to, men frem til ca 33 var det en hel dam her.

Fra Rogneskjær følger vi denne stien som bukter seg gjennom skogen.

Vi krysser Rogneskjærsveien og kommer etterhvert forbi denne praktfulle eiendommen som grenser ned mot sjøen.

Vi kommer ned på Engsveien og følger denne videre nordover.

Deretter tar vi av til denne vakre stien som går bratt nedover mot sjøen.

Vi kommer ut på Gamle Bryggevei Veien og følger den videre nedover mellom gamle hus og vakre stakittgjerder.

Brått kommer vi ut ved sjøen til en liten grønn oase med nyklippet plen og en vakker hengebjørk

abnormal clinical or laboratory results needing further(around one in five) are aware that diabetes and generic viagra online for sale.

.

Svestadstøa – var båtplass for Svestad gård. De bygget en isrenne her på slutten av 1800 tallet. Den gikk fra Svestadtjernet og ned hit, men fungerte svært dårlig. Isen fikk altfor stor fart og skvatt ut på veien. Så etter to dager var også dette prosjektet bokstavelig talt lagt på is.

Med vakre glassmalerier i vinduene står dette badehuset virkelig i stil til den flotte sveitservillaen. Vil tro at dette er svært gammelt.

Gamle bryggevei – ble bygget helt fra Svestad gård på midtveien og ned hit til båtplassen. En nydelig gammel vei som tar deg over 100 år tilbake i tid.

Båthusene langs Gamle Bryggevei balanserer på sine tynne rustne søyler lettere forsterket opp av litt mer moderne stokker i nyere tid.

Svestad brygge – Huset på hjørnet som det også kalles, er den gamle butikken Svestad landhandel. Den var i drift frem til 1969, Huset var faktisk med i en av scenene i filmen «Ugler i mosen», med «lille Grethe» i hovedrollen.

Svestad brygge – med herlige svaberg, hoppebrygge, stige, lysthus og grillplass. Dette er virkelig en perle ved sjøen. Så her ble det badepause igjen. Vær obs på litt kraftig strøm i vannet her og barn, spesielt om store båter passerer.

Granerudstøa – Her arrangere Pro Dykk dykkerturer. Her er det fast stoppeplass for kaffe og is i solveggen. Dette var i gamle dager båtplass for Granerud gård.

Svestad Nord – Her forteller skilter vi møter at her går vi på eget ansvar. Norske Shell drev tankanleggene her nede fra 1912 til 1985. Det var på det meste 40 tanker og 2500 lastinger og lossinger her hvert år.

En nydelig seilskute kjører på motor forbi oss ute på sjøen.

Brygga til de store båtene stedet heter Dalkenstrand. Nå er den enorme brygga avstengt, tiden har dessverre tatt den også.

Gamle porter og gjerder ser vi overalt på denne halvøya. Idag er heldigvis de fleste stengsler åpne. Husker godt fra min barndom på 70 tallet hvordan gjerdene gikk ut i vannet så langt hesten kunne vade. Lengre ut en det kunne du ikke eie.

Hurumsbekken og senere Nordstrand Steinbrudd – Nå er vi ved området hvor de beryktede griserallyfestene foregår. Da kommer folk fra hele landet på motorsykkel ut hit for å være med på festen.

Steinbruddet var i drift fra 1910 til 1966 og leverte enorme mengder stein til byggingen av kaianleggene i Oslo. Bruddet ble startet opp av Alf Hurum og senere overtatt av Oslo Havn.

Det er flere huler og rom her men dette er en av de best bevarte. Knust stein gikk ned i rommet og ut på samlebånd og videre ned et rullebånd til lekterne. Ganske elegant system. Senere tok lastebilene over og de måtte kjøre opp den veldig bratte Norstrandbakken. Bruddet ble lagt ned i 1933 når det ikke lengre var behov for stein.

Orebukta – Vi passerer forbi den idylliske plassen med egen molo og brygge som ligger helt nede i vannkanten i Orebukta.

Og fortsetter gangstien til vi kommer bort til Nordstrandveien.

Om du orker å gå opp igjen, så ta turen ned til Nordstrand brygge. Det er bratt ned og bratt opp igjen, så sørg for et avkjølende bad først.

Istedet må vi gå et lite stykke oppover Nordstrandbakken til stien igjen tar oss nordover.

Å passere alle disse gamle stedene med vakre porter og gjengrodde hageganger er som en vandring i historien.

Så tar vi av, og følger en nydelig sti langs kysten videre.

Dalbo – Er et vakkert gammelt sted og man kan på gamle kart finne en husmannsplass her. Dette badehuset ligger bare helt praktfullt til for sommerens solnedganger og bad.

Fjellstrand – Nå nærmer vi oss turens store mål og dagens belønning, Fjellstrand og Paradisbukta.

Her finner vi også turens vakreste strandpromenade.

Her ligger badehusene på rekke og rad bortover hele veien.

Frukttrærne som vokser i hagene langs strandpromenaden ser ut som de er tatt av vinden som blåste nordvest.

Fjellstrand brygge – eller en flik av den. For her er også mange som står og fisker. Hit kommer hurtigbåtene fra Oslo som tar deg til innom alle øyene helt ned til Son eller du kan ta den rett nordover til Oslo.

Det er alltid liv og røre her ned på brygga, et utrolig koselig sted. Fjellstrand vel har alltid vært veldig flinke til å holde på tradisjoner som bryggedans og st. Hans feiring ved sjøen.

Fjellstrand har vært et svært populært sommersted helt fra begynnelsen av 1900 tallet. De fleste sommerboliger er nå blitt til helårsboliger. Fjellstrand var en gang et lite sentrum med lensmannskontor, postkontor og telefonsentral.

Småbåthavna på Fjellstrand har så ligger godt beskyttet bak den store moloen.

Vi følger asfaltveien litt oppover før vi svinger inn første grusveien til venstre og ned mot badestranden som vi kaller Paradisbukta.

Paradisbukta er en fantastisk badeplass med stupetårn, gressplen, svaberg og mange flotte sitteplasser både på plattingen og oppe på klippene. Her ble det flere bad og en vakker solnedgang som avslutning på en fantastisk dag.

For å komme seg hjem herfra må man enten ta bussen fra Fjellstrand eller ta sommerbåten fra Fjellstrand brygge. Obs på sesong og rutetider. For å komme seg til bussen følger man asfaltveien opp til toppen av bakkene. Her vil du finne både en matbutikk og koselig kafe «Annas Hybel». Reisetider for både buss og båt finner du på Ruters reiseapp. Husk munnbind i disse dager.

Her finner du kartet over kyststiene på Nesodden

Kilder: Vellenes egne sider, historielaget og Stein Turtumøygard som har skrevet mange fantastiske bøker og hefter om Nesoddens historie. Han har også skrevet flere utrolig spennende krimbøker basert på historier fra denne bygda.

Her finner du flere kyststier. Bare trykk på linkene

Nesoddens vakre kyststier – Blylaget til Hellvik

Frogn og Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Sønderstøbukta

Gjerne del innlegget mitt!

14 Replies to “Nesoddens vakre kyststier -Fagerstrand til Fjellstrand”

 1. Åh vilket bra tips med vackra bilder. Dit måste jag ta mig, som relativt nybliven Oslobo märker jag att jag har ganska många pärlor kvar att utforska:)

  1. Tusen takk! Veldig enkelt å hoppe på båten fra Aker brygge. Anbefaler også hurtigbåten som går innom alle øyene, Nesoddlandet, Oscarsborg og Son og tilbake. En fantastisk tur. Den gikk siste tur igår men starter opp igjen til våren. Oslofjorden er full av vakre øyer og de er greit å komme til fra Oslo.

 2. Tusen takk for «turen»! Den må prøves ut når det blir litt varmere i været! Takk for flotte bilder og fine fakta.

 3. Takk for flott turskildring! Jeg vil gjerne ta denne turen, men lurer på hvor mange km og hvor lang tid det tar ca???

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Den skal var 10 km lang og jeg er usikker på tiden. Går som oftest hele strekket om sommeren og da blir det badestopp på hver strand. Men tipper ca 2,5 timer. Det går fint an å dele opp turen. Ta buss eller bil til Svestad og gå fra Svestad enten nordover eller sydover. Det går alltid en buss tilbake uansett hvilken retning du velger, alle veier fra stranda fører opp til en bussholdeplass. Husk munnbind i sekken om du velger å hoppe på en buss tilbake 🙂

 4. Flott beskrivelse av denne turen! 2,5 timer netto gangtid passer bra. Manglende merking i deler av av ruten mellom Nordre og Søndre Spro kan være et problem for de som går nordfra og ikke er kjent. Fra Nordre Spro vei følger turen en smal stikkvei sørover mellom nr. 38 og nr. 40 A. Begge hus er tydelig merket. Fortsett den smale passasjen umiddelbart vest for garasje merket 38, og videre på hovedstien sørover. Ta til venstre i stikrysset umiddelbart etter en liten trebru, etter å ha passert bebyggelsen på venstre side. Videre sørover er merkingen OK.

  1. Ja det er dessverre enkelt som ikke liker kyststiene og plukker ned skiltene. Så takk for flott beskrivelse og tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding!

 5. For en flott leseoppplevelse og fine bilder. Som å gå kyststien en gang til, og inspirerte meg til å gå de turene jeg ennå ikke har gått. Jeg lærte masse.

  1. Så gøy å høre! Det kommer dager hvor man lurer på om hvorfor fortelle andre om sine opplevelser, vi tjener jo ingen penger på dette, men når leser sånt som dette så er det så gøy å fortsette. Så tusen, tusen takk!

 6. Jeg er oppvokst på Fjellstrand og har gått deler av denne turen på forskjellige tidspunkter. For en nydelig skildring, det var som å være tilbake igjen. Tusen takk for turen!

 7. Å, så fine bilder og tekst! Jeg har bodd på Svestadstøa i 36 år og gått mye rundt i området. Teksten din gir ny, spennende info også for meg. Jeg finner ingen vesentlige feil når det gjelder den delen av kyststien jeg kjenner best.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *