Langhelg i vakre Paris

Langhelg i vakre Paris


Her burde overskriften vært «langhelg i våte Paris» for maken til regnvær har jeg aldri opplevd på storbytur før. Uansett hvor godt vi hadde forberedt oss med full impregnering av jakker og vesker og paraplyer i bagasjen, vi var konstant gjennomvåte. I tillegg fikk vi 10 s/m som kjentes godt på vrengte paraplyer og regnvær på tvers. Men heldigvis fikk vi opphold om kvelden og av og til noe smutthull med sol gjennom skyene. Når Paris bader i litt solskinn så er alle regndråper glemt.

ParisFredag – Ankomst
Vi ankom fredag kveld og etter at kofferter var hentet, var det rett i forhåndsbestilt og betalt drosje. 42 euro fra Orly til hotellet. For å få mest mulig ut av den korte helgen hadde vi planlagt turen godt på forhånd gjennom Tripadvisor, det beste som finnes når man er ute å reiser. Den kan brukes både som planleggingsverktøy og som ta på sparket-verktøy når du ikke har planlagt noe som helst.
Vi hadde funnet et 3 stjerners hotell som lå i enden av sentrum til 2500 kroner for 3 netter så vi var veldig spent på hvordan dette så ut. Hotellet var fantastisk! Rommene var små men det var rent og pent og alt fungerte ordentlig. Spesielt varme er litt viktig i mars måned. Kan anbefale dette på det varmeste Hôtel Des Trois Gares. Eneste minuset var mangel på kaffetrakter og minibar, men butikken var rett rundt hjørnet. Kartet under viste området vi hadde planlagt å se. Hotellet lå lengst til høyre på kartet, Eifeltårnet lengst til venstre, så vi snakker om litt avstander i denne byen.

Lørdag – Shopping
Vi startet morgenen med å jakte på mat. Når man har cøliaki så er det alltid like spennende å finne ut hvor de har glutenfritt. Vi hadde googlet noen restauranter på forhånd på tripadvisor, men det viste seg at de lå for langt unna eller de var lagt ned. Vi forsøkte med «sans gluten» overalt men alle ristet på hodet. Men for dere som ikke har cøliaki, det kryr av spisesteder overalt. Vi lærte at frokost skal med i kofferten neste gang og vi endte opp med pommes frites og hamburger uten brød.

Gate i parisMed mat i magen var det shopping som stod øverst på listen, viktig å planlegge etter åpningstidene på butikker og severdigheter. Paris er et eldorado for de som er glad i å handle klær. Rekken av gater og butikker tar aldri slutt og det er dyre merkevarer og billige klær side om side. For oss som ikke er så opptatt av klær, men elsker vindus shopping og små rare butikker så var det utrolig mye å se på.

Gode kaker i en et bakeri i ParisSom alle andre turister, vi kastet oss over første sjokoladebutikk og handlet til øyet var stort og vått. De har virkelig verdens beste sjokolade. Men etterhvert oppdaget vi at sjokoladesjappene i paris er som maskebutikkene i Venezia, de er overalt og det er samme konseptet. Så vent med sjokoladeshoppingen til slutten av dagen, men test gjerne en kopp varm flytende sjokolade..nam!

en bakeridisk full av marengstopper i ParisDet er så utrolig mange lekre vinduer. Glemte faktisk å smake på disse marengsene, men man blir mer enn mett nok av å se på alt dette lekre.
Det beste med denne byen er alle disse små gamle godt bevarte butikkene. En by hvor ennå ikke «jallabutikkene» har gjort sitt inntog og du virkelig kan få følelsen av å gå på skattejakt.

En gammel vakker butikkfasade i en gate i parisDet er forresten ingen overdrivelse at franskmenn ikke snakker engelsk. Skuffende nok snakket ikke den yngre generasjonen engelsk heller. Jo mer tydelig vi kommuniserte på engelsk jo raskere snakket de på Fransk. Men de var ihvertfall villig til å forstå og de skjønte forskjell på rød og hvitvin. Det kan virke noe sært på oss turister at menyene på utsiden bare står på fransk, men den engelske har de ofte liggende.

Søndag – Effeltårnet – Triumfbuen – Latinerkvartalet – Nortre Dame
Idag var det Eiffeltårnet som skulle bestiges, nesten bokstavelig talt. Med dødsangst for høyder har dette stått på «bucketlisten» i mange år. Endelig var dagen kommet. Vi tenkte vi skulle «sjekke ut» undergrunnen siden det var et godt stykke å gå dit og heller spasere tilbake.

Undergrunnen var veldig enkel, ihvertfall på det strekket vi skulle. 2 euro for en billett og banen tok deg rett til Louvre og eiffeltårnet på samme linjen. Banen er ren og pen. Men har du klaustrofobi, så styr unna rushtiden. Vi drøyde litt til verste morgenrushet var over, da var det stille og rolig.

Eiffeltårnet i ParisEiffeltårnet i hele sin prakt! 324 meter over bakken, tegnet og konstruert av ingeniør Gustave Eiffel. Tårnet ble påbegynt i 1887 og stod ferdig i 1889 som en hyllest til 100 års jubileet for den franske revolusjonen. Totalvekt 9 tonn og en bevegelse på 12 cm i sterk vind. Med de 15 s/m vi fikk oppi der kjentes det mer ut enn 12 cm. Men dit skulle altså vi opp, begge to med like stor angst for høyde.

Heisen på vei opp i Eiffeltårnet ParisSkrekken ble vel egentlig ikke mindre når man så den lille heisen som hang mest i friluft inne i stålkonstruksjonen. Men hva gjør man egentlig når man omsider står der og har den ene muligheten til å oppfylle den redselsfulle drømmen. Jo man kobler ut kropp og hjerne, marsjerer rett inn i noe som ikke nytter å hoppe ut av. Og det funket faktisk, jeg følte ingen verdens ting, ikke skrekkblandet fryd engang! Og min datter med klaustrofobi takket høyere makter for at det var mars og regnvær og null kø foran heisen.

bilde av detaljer i heisen i eiffeltårnet parisDet hjalp faktisk mye at heisen var godt vedlikeholdt og ikke gav ifra seg så mye som et knirk engang. Tårnet har hatt besøk av 200 millioner mennesker og den har ennå ikke ramlet ned så statisk sett var vi egentlig helt trygge.

Utsikten fra eiffeltårnetBelønning for strevet, ikke bare for å ha kommet opp på level 1, men faktisk helt til topps, ihvertfall så høyt det gikk an å komme. Utsikten er jo fantastisk! Endelig kunne man se hele byen og hvor utrolig vakker den er.

Triumf buen i Paris

Fra Eiffeltårnet spaserte vi i øsepøse regn bort til Triumfbuen eller Arc de triomphe de l’Etoile som den heter på Fransk. Plassen Charles de Gaulle er sirkelrund med 12 avenyer radikalt i hver sin retning. Monumentet er 50 meter høyt og hyller krigshelter som har kjempet for fedrelandet, spesielt under Napoleons tid. Bygget i 1806 til ca 1836.Det er trapper i alle 4 hjørner og takterrasse slik at man kan beskue byen og den enorme 7 felts rundkjøringen. Utrolig nok var det sykkelritt den dagen så det var ikke et ganske så tom rundkjøring vi fikk oppleve.

Flott boligstrøk i ParisDet er mange fasjonable strøk på veien mellom triumfbuen og Louvre som må oppleves. Turen kan bli tøff for lommeboken om du ikke holder deg til vindusshopping. Flekkene på linsen skyldes dogg og ikke smog.

Det er flott å spasere langs kanalen fra Triumf-buen opp til Louvre og Nortre-Dame. Spesielt i flott vær. Det kryr av joggere og folk på tur denne veien og du ender inne på vakre Louvre. Vi hadde fortsatt regnvær og vrengte paraplyer men det var verdt turen likevel. Må nok tilbake å gå den turen en finværsdag. På vei tilbake svingte vi over brua til Latinerkvartalet og Nortre Dame.

Liten bokhandel i gatene ved Nortre damNavnet har Latinerkvartalet fått etter de forskjellige skolene som lå her, bl.a. universitetet Sorbonne. Området var preget av studenter fra hele Europa med fellesspråket Latin. Området var tidligere kjent som et litt bohemaktig strøk, men det meste forsvant med studentopprøret på 60-tallet.

Liten trang gate i sentrum av parisHele området består av trange gater og små kafeer og bokhandlere. Utrolig koselig og gammelt område som må oppleves.

Nortre Dam Paris Nortre-Dame de Paris er en gotisk katedral og den ligger majestetisk til midt i kanalen på øya Ile de la Citè i Seinen, midt i Paris. Den er også hovedsetet for det romersk-katolske erkebispedømme Paris. Nortre-Dame betyr «vår frue» eller i rett betydning jomfru Maria.

Nortre Dam ParisKirken ble bygget fra 1163. Det kan være enorme køer for å komme inn så sjekk på google map når det er mest besøkt.

Glassmalerier Nortre Dame ParisHele kirken er full av vakre glassmalerier, skulpturer og relieffer. Vi besøker alltid en kirke på turene våre. Ikke av religiøse årsaker, men rett og slett fordi de er stappfulle av vakker kunst og de er i seg selv svært vakker arkitektur.Inside Nortre DameDen majestiske damen på innsiden, her må man ha god tid for å få med seg alt. Det er også mulig å gå opp i tårnene. Men da må du kjøpe egne billetter og stå i ny kø. Vi droppet dette denne gangen. Greit å ha noe tilgode neste gang.

Kake i Paris belagt med bladgullNoe av det viktiste man gjør i Paris, det er å spise kaker! De ikke bare ser lekre ut, de er lekre, denne var faktisk pyntet med ekte bladgull. Tror det ble et par kakestykker hver dag imellom måltidene. En råtips er å drikke espresso til hvis ikke du har super selskapsblære. Det er nemlig ikke flust med toaletter, selv ikke på kafeene.

Kafeteria i Paris. Disken er full av godkaker som ikke kan spises av en med cøliakiMandag – Louvrè og mer shopping
Endelig var dagen kommet! Som datter, barnebarn og oldebarn av kunstmalere, så var dette noe vi har hørt om hele livet. Et av verdens viktigste kunstmuseum. Norske kunstnere har en lang historie i Paris. Denne byen var et yndet sted for de norske kunstmalerne allerede fra 1880 tallet. Den norske kunsten var sterk preget av den franske fra 1900 til 1960. Selv Edvard Munch bar preg av de nye franske idealene. Min morfar Harald Dal var i selskap med Henrik Sørensen, Per Krogh, Bjarne Ness og Axel Revold og dro selvfølgelig også til Paris. Min far Tore Sakshaug var på Louvrè å studerte kunsten en generasjon senere.

Louvre i Paris FrankrikeVi tok undergrunnen direkte til Louvre rett etter rushtiden om morgenen. Det var veldig lurt. Undergrunnen går rett inn i et kjøpesenter under bakken med direkte inngang til museet. Husk å kjøpe billetter før du stiller deg i køen. Vi fant de i en kiosk og der tok de faktisk kun kontant, men det var nok litt utenom sesongen. Vi rakk køen rett før den ble flere hundre meter lang. Kaffebaren lå ved køen som der kan du fint ta kaffen mens du står i kø.

Inne i Louvre Paris malerierDa er det bare å nye dagen. Sal etter sal åpenbarer seg med malere fra hele verden.

Inne i Louvre ParisAlle salene er inndelt etter land. Det finnes også egne avdelinger for byggekunst og skulpturer. Vi holdt oss til malerne og deres historier. Det er rett og slett for stort til at man klarer å ta innover seg alt.

Kaos foran lille Mona LisaFølger du steamen av turister så vet du hvor du havner. Store lille Mona Lisa. Nesten umulig å ta bilde av med glass utenpå og all speilingen fra mobilblitzene. Å bevege seg for å se om de berømte øynene følger deg kan du bare gi opp, folk står som sild i tønne. Alarmen gikk 3 ganger på en time, selfie foran et verdensberømt bilde er ikke av det lureste du gjør.

Leonardo da vinci The Virgin of the RocksDette bilde av Leonardo Da Vinci betyr noe helt spesielt for meg. Min far laget en tro kopi av maleriet når han var 16 år. Da Vinci var nok hans største inspirasjon og forbilde. Bildet heter «The Virgin of the Rocks».

Skulptur i Louvre ParisMange helt fantastiske skulpturer også på Louvre. utrolig å tenke på all jobben som ligger bak hvert enkelt kunstverk. Noen tok det et helt liv å lage.

Etter mange timer inne på Louvre og mye å fordøye så er det fantastisk å komme ut og spasere rundt i de flotte parkene. Det ble forøvrig mye spasering, skritt-telleren fortalte oss at vi hadde gått 2,5 mil i snitt hver dag. Da går det fint å spise et kakestykke eller 4 i løpet av dagen.

Gatekaos i ParisRett før vi skal dra til hotellet får vi beskjed om at flygelederne har gått ut i streik. Etter noen telefoner er vi heldig å får plass på flyet dagen etterpå, men vi stod en stund i fare for å måtte ta toget hjemover. Da ble det brått en dag ekstra i Paris med gratis hotell og gratis mat. Det var da vi oppdaget at vi bare hadde sett en brøkdel av handlegatene, det var stadig nye gater å utforske. Så da ble det noen timer til før vi på ny pakket ut koffertene.

Butikk i ParisMye lekkert i butikkene som ikke er fullt så lekkert når det kommer hjem, da er det mye bedre med bilder

.

Kveldsvandring langs kanalen i ParisSiste kvelden i Paris. Vi var faktisk ute hele dagen. Helt fra ni om morgenen til ti om kvelden. Det er forøvrig fantastisk liv og røre om kvelden i Paris. Fredagen er den store ungdomskvelden, det var da det var mest kaos i gatene og på utestedene. Selv var vi ikke veldig klare for noe uteliv etter alle milene i butikker og gatelangs.

Paris – Tirsdag
Idag hadde vi bestemt oss for å se på den omreisende utstillingen til Vermeer. Det var selvfølgelig en egen kø på Louvre. Men siden tirsdagen var en bonusdag pga streiken hadde vi glemt å sjekke åpningstider. Alt var stengt på tirsdager. Da ble det istedet ennå noen nye runder i gatene i Paris.

Marks & Spencer finner du overalt. Men en ting finner du ikke og det er Cava og Prosecco, her er det champagne i alle butikker, også i kiosken

Louvre i ParisSå nært men likevel så fjernt. Inne i dette bygget på Louvre var hele den omreisende utstillingen til den berømte Vermeer. Piken med perleøredobbene fikk vi ikke oppleve denne gangen. Så pass på å sjekke åpningstider nøye.

vakker butikkfasade i ParisSå var turen over for denne gang. Vi gikk tilbake til hotellet for å hente kofferter og vi fikk bestilt drosje fra hotellet. Hotellet avtalte fast pris slik at vi slapp å betale for rushen, noe som kan bli dobbelt så dyrt. Flytoget gav vi rett og slett opp å finne. I Paris er nesten ingenting skiltet på engelsk, så ikke alltid lett å finne frem. Ikke engang nødutganger har exit skilt.

Vi kommer garantert tilbake til Paris. Føler at det er hundrevis av gater som ikke er oppdaget ennå og vi må tilbake å kjenne på stemningen i sommervarmen. Mange blir frustert av denne byen og franskmenn sin språkstolthet. Men jeg trivdes nok ekstra godt rett og slett fordi de var like elendig i engelsk som meg selv. Men de er så utrolig hyggelige, høflige og postitive i denne byen og selv om de babler i vei på fransk når du snakker engelsk så får du mat. Drar du med et åpent sinn og en avslappet holdning til dette så går det bra. Og for deg som er redd for terroren som rammet Paris så stygt, det er umulig å forstå at sånt kan skje i denne fredelige byen. Men den er nå ekstremt bevoktet og du føles utrolig trygt å gå her uansett når på døgnet.

Noen reisetips!

Flyturen:
Selve flyturen tar 2 timer og 15 minutter. Drosje inn til byen tar ca 30 minutter utenom rushtiden og koster mellom 39-45 euro.
Sørg for å ha papirbilletter til flyturen og ta gjerne ut en fransk booking bekreftelse på hotellet. Ingen av ladestasjonene hverken på Gardermoen (nybygget) eller Orly fungerte.
Flyplassen Orly kommer du til med Norwegian direkte og den ligger bare 1,6 mil unna Sentrum.
Transport til hotellet – ikke noe poeng i å forhåndsbestille. Det er godt organisert med innpiskere som avtaler priser. Turen tar 30 minutter i vanlig trafikk, men beregn 3 kvarter hvis du skal tilbake i rushtrafikken. Be hotellet forhåndsavtale pris slik at du slipper betale for køkjøringen.

Praktiske ting:
Ta kopier av passene og ha de med, legg passene i safen på hotellet. Du skal alltid gå med pass eller kopi av pass i utlandet.
Ikke lei for lite hotellrom, en kontakt på deling til mobiler og mobilbatterier kan bli litt lite.
Strøm – 220 volt og vanlige stikkontakter.
Valuta er Euro. Det er endel steder de ikke tar kort og de sier ikke noe selv om du vifter med kortet.
Ha alltid kontanter i lommeboka.

Sjekk ut på googlemap ved å trykke på attraksjonen eller på googlesøk når attraksjonene er mest besøkt. Det kan spare deg for mange timer i kø. Mange kommer ikke inn i attraksjonene engang pga for mye folk. Det var passe med folk når vi var der og det var i begynnelsen av mars. Køene var lange nok da også.

Taxi i paris:
Taxiholdeplasser finner du ved gateghjørner, jernbanestasjoner, ved offisielle bygninger og flyplassen. Det er litt billigere enn i Norge. De har kveldstaks fra 1900 og man gir normalt 10% i tips. Du kan ringe etter taxi men da må du betale turen til henteadressen.

Serverdigheter:
Sjekk nøye ut alle åpningstider. Eiffeltårnet kan oppleves både på dagtid og kveldstid og flere attraksjoner er stengt tirsdager.
Er du under 26 år så kommer du gratis inn på alle statlige restauranter og museer. Du må bare vise legitimasjon.

Restauranter og glutenfri / matallergi i paris:
Du trenger ikke tipse på restaurantene, tipsen er allerede lagt inn i prisen.

Styr unna restauranter med innkastere, er en grunn til at folk ikke er der.

Ta med mat i kofferten til frokost. Glutenfri restaurantene kan du søke opp på tripadvisor. Men det er lange avstander mellom restaurantene. Med en med cøliaki som ikke er hyperallergisk løste vi problemet med å bestille hamburgere uten brød. Men hvis du er farlig allergisk eller reagerer ekstremt på maten så vil jeg faktisk fraråde å reise til Paris. Vi brukte mange timer og mye frustrasjon på å lete etter mat. Alternativt, ta med all mat og be om å få oppbevare det på hotellets kjøkken.

Pakking:
Meldt regn og du ikke har lyst til å drasse på paraply eller gå med regnjakke? Spray alle klærne med møbel eller skoimpregnering. Du får også kjøpt impregnering til å ha i vaskemaskin. Bruker du tørketrommel etterpå, blir det helt vanntett. Ikke glem å spraye sko og veske samtidig.

Hopp av og på buss:
Vi hoppet over det denne gangen. Men som i alle storbyer, unngå rushen når du bruker hopp av og på buss. Du risikerer å bli stående bom fast i trafikken uten mulighet for å komme av

long-standing partneranti-cancer agents) viagra vs cialis.

.

Lær deg å bruke tripadvisor. Verdens beste reiseapp enten du vil planlegge ned til minste detalj på forhånd eller bare vil søke opp ting å gjøre/spise/shoppe akkurat der du står. Den er fantastisk.

Siden det var litt språkvansker, så kommentar gjerne om du har noe å rette på eller du synes noe vesentlig mangler. Alle tips tas imot med takk, også for vår neste tur dit 🙂

Gjerne del innlegget mitt!

2 Replies to “Langhelg i vakre Paris”

    1. Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Ja Louvre er helt spesielt. Fordelen med å vokse opp med far og morfar som begge var kunstmalere, jeg har lært å alltid ta med meg historien gjennom kunsten. Men da har dere en veldig god unnskyldning for å måtte dra tilbake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *