Frogn og Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Sønderstøbukta

Frogn og Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Sønderstøbukta

Fagerstrand har to store badestrender side om side og har blitt kåret til Nesoddens flotteste badestrand. Og hvis du noen gang har lurt på hvordan vi kan ha sand på strendene i indre Oslofjord så henger dette sammen med isproduksjonen. Sanden var ballast på båtene som skulle hente isblokker og ble dumpet før lasting.

Her er det kø om sommeren for å få hoppe eller stupe. Her står ungdommen i kø for å hoppe hele dagen og det er en stor milepæl for de minste første gang de «tør å hoppe».

Vi går lengst opp på toppen av svabergene og krysser Fagerstrandbekken opp mot Strandveien.

Bekken er ganske rolig idag, men den kan være stor og voldsom etter regnsværsdager.

Praktfull utsikt utover båthavna, strendene og den vakre moloen med Torodden fyr helt ytterst. Fyret gjemmer seg bak løvtrærne men ta gjerne en tur ut til fyret og nyt solnedgangen der etterpå.

Vi følger strandveien helt inn til enden og har en fabelaktig utsikt hele veien.

I enden av Strandveien tar vi stien opp til venstre her på utsiden av gjerdet. Akkurat her går også kommunegrensen mellom Nesodden og Frogn.

Oslo Brannfunksjonærenes feriested Sandvigen teller i dag ni hytter, et våningshus, et uthus og et båthus som ligger her mellom Fagerstrand og Digerud.

Følg den flotte treplattingen innover i skogen.

Her kommer du til et kryss og du kan velge om du vil gå ned gjennom hytta og følge blåmerket sti eller om du vil gå rett oppover og komme inn på oversiden. Jeg skal vise deg begge rutene under her.

Alternativ 1 nedover: Du passerer forbi en hytte og en utedo før du følger stien bortover fjellene.

Stien er markert med blåmalte piler.

Alternativ 2 følge stien rett oppover. Et vakkert teppe av løv fra Eiketrærne dekker bakken hele veien oppover.

Vi går igjennom husmannsplassen Sandvigen. I 1996 fredet Riksantikvaren Brannmennenes feriehjem på Digerud. Formålet med fredningen var å bevare et kulturhistorisk og arkitekturhistorisk verdifullt bygningsanlegg knyttet til fagbevegelsen, rekreasjon og kystkultur i indre Oslofjord.

Hensikten med fredningen av området rundt bygningen er ”å bevare virkningen av kulturminnet i miljøet” slik det fremstår med forskjellige bygninger, vei og stier, eng og strandområde. Våningshuset ligner egentlig mest på en stall med den todelte stalldøra. Men det var nok mest for dekorasjonens skyld.

Vi følger Åsvedtbakken opp til toppen.

Her er det ingen merking. Følg Åstvedtbakken videre og ta til høyre inn til Åstvedtveien her rett etter gjerdet.

Følg Åsvedtveien helt inn hit til enden av veien. Langs gjerdet her går det en vei, følg den rett frem til trappene.

Her er det bare å gå alle 67 trinn ned til du kommer til skilt Digerud Brygge.

Dagens trim kommer etterpå om du velger samme vei tilbake.

Så fort vi er nede av trappene dukker Digerud brygge opp foran oss. Her nytes ofte bad og solen helt til den går ned. Så ta med badetøy.

Da er det bare å følge skiltet videre langs fjellet og ned til brygga.

Et nydelig tre står plantet foran villaen som ligger nede ved sjøen.

Her på Digerud brygge var det butikk, båtforbindelse og et yrende liv frem til 1970-tallet. Brygga er super å stupe fra, her er dypt nok og det er en flott badeplass på siden av brygga her.

Her inne er det et eget omkledningsrom som er åpent for alle.

Det er nydelige høstfarger på Aspond til høyre og Nordre Håøya til venstre. Midt i mellom finner vi leden til Color Line.

Grisebukta = Fagerstranda. Fra gammel tid het eiendommen rett ovenfor stranda Grisebu, etter det hollandske ordet for grus/ballastsand som seilskutene etterlot seg. Vi følger skiltene mot Sønderstøbukta.

Vi følger Digerudveien et lite stykke rett oppover

Og får en praktfull utsikt på veien oppover.

Jeg tar av til Hetthulveien, men før jeg følger den oppover tar jeg en tur ned til Digerudgrunnen fyr først.

Da er det bare å følge den praktfulle veien ned til fyret.

På veien passerer vi denne artige hytta som er fint tilpasset fjellet her. Kledningen på veggene her tar meg et kort øyeblikk tilbake til Øskystens sommerhus på Cape Cod, en typisk amerikansk kledning.

Digerudgrunnen fyr stod rett på utsiden av stranden. Fyret ble revet i 2008, 137 år etter at det ble bygget. Huset og uthuset her ble bygget i 1941.

Fyret stod på et skjær ute i sjøen her. Fyret ble anlagt i 1871, og den gamle fyr-bygningen ble revet i 1975 og erstattet av et lykthus. I 1941 kom det hengebru ut til fyret. I juni 2008 ble både lykthuset og fundamentet til den gamle bygningen fjernet av Kystverket. Her er det praktfullt å bade.

Det er høst og mange er ute for å sjekk hummerteinene sine. Tanken på hummer stekt i ekte smør gjør meg brått litt sulten, men han er neppe interessert i å dele fangsten med meg.

Vel oppe igjen på veien tar vi veien retning Sønderstøbukta.

Den praktfulle skogsveien Hetthulveien går opp til isdammen.

Der sitter han «Digerudmannen». Et digert eldgammelt lindetre vokter veien her.

Hetthuldammen – er en kunstig isdam anlagt av Axel Wiborg i 1899. Isen ble skåret i blokker på 63 x 63 cm. Isen var datidens kjøleteknikk. Wiborg var en stor iseksportør i Frogn og Nesodden på slutten av 1800-tallet og ut på 1900- tallet, men eventyret endte i konkurs og i fengsel etter at han skjøt sin kones advokat.

Her kan du vandre oppå den store demningen og du kan følge stien rundt hele dammen. Det finnes mange spor av isdriften i området her.

Vi fortsetter turen videre oppover mot Digerudgårdene.

Og tar så til høyre mot Sønderstø. Alle stiene bader i praktfulle høstblader.

Et fint hjemmelaget skilt forteller oss at vi kan bare følge blå merker helt til Sønderstøbukta.

Stien går bratt nedover og begynner å innse at man får en god treningsøkt på veien opp igjen.

Plattinger har gjort det lett for oss å følge stien.

Helt til dette lille paradiset åpenbarer seg foran oss. Her blir det et herlig bad og et magisk kveldslys.

Fra Sønderstø kan du gå opp samme vei, eller via Mariveien og Maristien. Jeg går deretter stien videre opp til Digerud-gårdene, langs veien til til nedkjøring Digerud og passerer det vakre Digerud-tjernet. Derfra kan man gå ned til den store samling av postkasser og følge veien derfra rett nord til Fagerstrand igjen.

Så var vi tilbake på Fagerstranda, verdens fineste plass å nyte solnedganger. Ps. på dagtid i badesesongen er det kiosk her og det er på restaurant Skippy borte på Fagerstrand brygge. Det er også toaletter på begge disse stedene.

Kilder: Frognmarkas venner

Her finner du flere kyststier. Bare trykk på linkene

Nesoddens vakre kyststier – Blylaget til Hellvik

Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Fjellstrand

Gjerne del innlegget mitt!

4 Replies to “Frogn og Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Sønderstøbukta”

  1. Så fine bilder og veivisere – nå fikk jeg virkelig lyst til å gå på tur og prøve nye stier. Tusen takk!

    1. Da er hensikt oppnådd. Hyggelig å møte flere på stiene. Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding. Husk Ut-appen om du blir litt usikker på veien, de fleste ligger der. Det finnes også et eget kyststikart på nettet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *