Kyststier langs bunnefjorden – Breivoll til Hvervenbukta via Sherpatrappene

Kyststier langs bunnefjorden – Breivoll til Hvervenbukta via Sherpatrappene

Veibeskrivelse: Kjør inn til kiosken på nesset, følg veien innover mot Kjærnes. Parkering på parkeringen du ser nærmest enden av veien. Det går fint an å sykle denne kyststien og det er noe jeg vil gjøre neste gang. 1,6 mil er en lang tur. Med litt kraftanstrengelse kan du trille sykkelen i sporet ved siden av sherpatrappa.

Breivoll Gård er et nydelig friområde helt innerst i Bunnefjorden i Ås kommune. Her er det gårdskafè, kajakkutleie, lavoutleie, selskapslokaler, praktfulle turområder med jettegryter og badestrand.

Sandstranden på Breivoll er et svært populært badested for alle generasjoner. Ikke så rart med denne vakre beliggenheten.

Men jeg akter å gå kyststien til Oslo i dag så da er det bare å ta med seg ryggsekken og sette kursen nordover på grusveien som slynger seg mellom hestebeitene. De blå kyststimerkene skal forhåpentligvis vise meg rett vei.

Jeg følger Strandengveien langs bunnefjorden forbi hytter og hus omkranset av vakre hvite stakittgjerder.

Ute på Flatskjær er det et yrende fugleliv. Er du riktig heldig får du oppleve den vakre blå isfuglen, jeg har selv sett den her. På andre siden ser vi Knardal i Frogn kommune hvor du finner turstier helt til Nesoddtangen brygge lengst nord.

Det er et aktivt båtmiljø på denne siden av bunnefjorden. Båter, brygger og gamle bryggehus ligger tett i tett bortover langs kystveien. Det er mange fine steder å ta en hvil underveis.

Det suser vakkert i sivet i Bogenbukta.

Folk koser seg på stranda denne fine vårdagen. Bogenbukta har en nydelig sandstrand. På følger Kjærnesveien videre mot den gamle dampskipbrygga, Kjærnes brygge.

Må stoppe i havna og beundre denne flotte brygga som er helt ulik alle de andre bryggene her. Må beundre en lekker husbåt og enda og enda lekrere predator. Like Kjærnes brygge skrår stien bratt opp til høyre opp mellom husene. Stien møter da Sommerveien. Følg denne ut til Nebbaveien og sving nordover. (dårlig merket her).

Nebba Brygge er også en av de gamle dampskipbryggene langs bundefjorden. Her er det flott laget med sitteplasser. Etter en kort rast her, fortsetter jeg turen videre forbi brygga.

Vi fortsetter turen videre gjennom et praktfullt hytteområde og plutselig er vi ved foten av sherpastien.

Sherpastien ble bygget av nepalske steinarbeidere høsten 2019. Tre forskjellige arbeidslag med tilsammen 14 mann og 1 kvinne ledet av Sonam Tshiring Sherpa og hans sønn Nima, brukte 18 arbeidsdager på å bygge trappa. Det ble laget 278 trappetrinn av 240 tonn skiferstein fra Vinje i Telemark og 50-60 tonn lokal stein. Et fantastisk byggverk!

Benken står klar for den som trenger å få ned pulsen etter alle trappetrinnene og jeg er nok i den kategorien ja.

Men først skal den nydelige utsikten nytes, før jeg går ned trappetrinnene mot Sjødalstranda på andre siden igjen.

Turen går videre gjennom det vakre området Sjødalstrand.

Trenger ikke dra til Hardanger for å oppleve blomstring, snart er det blomstringstid her i plommehagen på Sjødalstranda.

På høyre side ligger den fine sandstranden, men det er så mye hekkende fugler i dette området at vi passerer bare stille forbi.

Lite sjø å se her, men likevel en praktfull tur på Linnekastveien med tett grønn granskog på begge sider.

Det fine med å gå tur nå på våren er all den flotte hvitveisen langs veien.

Ikke glem badetøy om du går her om sommeren. Her er det mange flotte badeplasser hele veien.

Så har vi kommet til Svartskog. Svartskogs landskapsvernområde i Oppegård ble opprettet i 2008. Dette dekker et område på 2295 dekar. Her kan man lese seg opp på alt det spennende som finnes i dette området.

Det er så mange nydelige eiendommer her langs bunnefjorden. Det er lov å nyte på avstand og være litt misunnelig.

Etter denne flotte turen på grusveien gjennom skogen kommer du nå ut på asfaltveien. Svartskogveien er en litt kjip tur med lang bratt bakke. Men på toppen av den bakken venter det en veldig hyggelig belønning.

Svartskog kolonial. Her blir det softis, kanelboller og kaffe og du kan ta en god herlig pause på den koselige kafèen i hagen her.

Etter å ha klemt i meg både is og kaffe må ferden gå videre. Her er det dårlig merket men du skal nå gå rett ned alle bakkene til Roald Amundsens hjem. Kyststien fortsetter videre langs sjøen.

Så rart å tenke på at det var her Roald Amundsen planla sine ekspedisjoner og at her på brygga ble «Fram klargjort før avreisen mot Sydpolen. Huset ble bygget i 1908 og står akkurat slik han forlot det da han forsvant i isødet i 1928.

Etter å ha spist verdens beste og største kanelboller fra kolonialen på brygga her, fortsetter jeg rett igjennom hagen og følger denne flotte steinstien videre nordover.

Turen fortsetter videre langs sjøen inne i skogen.

Helt til jeg kommer ut Ingierstrandveien. Her følger man grusveien til den går over til asfalt.

Bekkenstenstranda – Nå ligger friområdene som perler på en snor innover. Her er det en liten sandstrand, bord, benker og toaletter. om sommeren er det også kiosk og en badeflåte her.

Langt igjen, men likevel artig å se at at hoppbakken i holmenkollen rykker litt nærmere. På venstre side ser vi tuppen av Nesodden hvor Nesoddbåten går til Oslo.

Mange av hyttene langs Ingierstrand er svært gamle og ser ut som de tilhører et gammelt eventyr der de ligger med store trær nesten inn inn i stueveggen.

Da er det asfaltvei resten av turen langs sjøen så lurt med gode sko, men mist ikke motet, vi skal innom mange flere sandstrender på veien.

Det er praktfull utsikt hele veien inn til Oslo. Museørene har kommet på bjørka og forteller oss at nå nærmer vi oss sommeren.

Mjølsekken – Svabergstranda for de som elsker varme svaberg om sommeren.

Strandkollen – finner du ned denne stien. Langt der nede godt gjemt mellom trærne vil du finne en nydelig liten sandstrand.

Gammel sjarmerende eller kanskje bare nostalgisk trapp som helt sikkert fører ned til en av de gamle hyttene som langs Ingierstrandveien.

Heidehaugen – ble i en årrekke disponert av bademesteren i Oslo. Nå pusses den opp og blir en av kystledhyttene i Oslofjorden. Visste du at det finnes hele 65 overnattingssteder eid av Oslofjorden friluftsråd som er tilgjengelige for allmenheten. Du må bare være medlem av Oslofjorden Friluftsråd og så er det førstemann til mølla når hyttene legges ut.

Jonstranda – innbyr til en liten pause. Stranda ligger nedenfor fjellknausen. Lurer på hvorfor det heter Jonstranda.

Ingierstrand bad – er historisk. Det ble tegnet av arkitektene Ole Lind Schistad og Eyvind Moestue i 1931 etter oppdrag fra Ingierslekten. Stupetårnet ble rehabilitert og tårnet og badet ble åpnet igjen i 2013. Ingierstrand bad ble fredet av riksantikvaren i 2012 og fremstår i dag som en nydelig perle.

Badet var svært viktig fra mellomkrigstiden og det hadde i sine glansdager opp til 120 tusen besøkende i betalingsbadet i løpet av sesongen. Badet ble kaldt «fjordens Frognerseter»

herlig å se at folk koser seg på stranden så tidlig på våren. Noen dristet seg også til å bade i det 10 grader kalde vannet. Her krysser jeg stranda og går stien opp til veien igjen.

Sandbukta – er et praktfullt friområde og her er også en stor sandstrand.

Sandbukta – Stranden i Sandbukta er er ikke stor men praktfull.

Hekken vokste kjempehøy…. Taket på huset skimtes til venstre bak den enormt høye hekken.

Utsikt utover skjærholmene eller skjælholmene som de nå heter. Navnene ble endret etter råd fra statens navnekonsulent i forbindelse med vedtaket av verneplanen for Oslofjorden i 2008.

Parkeringer på hver eneste plass, men merkelig nok er ingen av strendene er merket med navn selv om de alle har hvert sitt navn.

Bestemorstranda er en nydelig liten strand og siste badestrand på rekken av badestrender langs Ingierstrandveien. Dette er en svært populær fiskeplass. Det er så gøy å se at det nå er så utrolig mye nærmere Oslo!

Jeg er i mål! Hvervenbukta tilhørte opprinnelig Ljangodset og Ljan Gård. Hovedbygningen her var fra 1765 men brant ned i 1913. Aker Kommune tok over eiendommene i 1937. Her er det badevakter om sommeren og det er kiosk og kafe i paviliongen. Herfra kan du fortsette kyststien videre gjennom Oslo, men jeg for min del er veldig takknemlig for en snill mann som plukker meg opp her.

Har du lyst til å gå å oppleve flere kyststier langs Oslofjorden og Bunnefjorden så ta en titt på de andre turene vi har gått.

Engelsviken og en fantastisk kyststi i Østfold

Foten og Strømtangen fyr – en perle i Østfold

Frogn og Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Sønderstøbukta

Nesoddens vakre kyststier -Fagerstrand til Fjellstrand

Nesoddens vakre kyststier – Blylaget til Hellvik

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *