Kyststier langs bunnefjorden – Breivoll til Hvervenbukta via Sherpatrappene

Kyststier langs bunnefjorden – Breivoll til Hvervenbukta via Sherpatrappene

Veibeskrivelse: Kjør inn til kiosken på nesset, følg veien innover mot Kjærnes. Parkering på parkeringen du ser nærmest enden av veien. Det går fint an å sykle denne kyststien og det er noe jeg vil gjøre neste gang. 1,6 mil er en lang tur. Med litt kraftanstrengelse kan du trille sykkelen i sporet ved siden av sherpatrappa.

Breivoll gård er et praktfullt friområde ved Nesset og Vinterbro

Breivoll Gård er et nydelig friområde helt innerst i Bunnefjorden i Ås kommune. Her er det gårdskafè, kajakkutleie, lavoutleie, selskapslokaler, praktfulle turområder med jettegryter og badestrand.

Sandstranden på Breivoll er en populær badeplass

Sandstranden på Breivoll er et svært populært badested for alle generasjoner. Ikke så rart med denne vakre beliggenheten.

Kyststien starter her på Breivoll

Men jeg akter å gå kyststien til Oslo i dag så da er det bare å ta med seg ryggsekken og sette kursen nordover på grusveien som slynger seg mellom hestebeitene. De blå kyststimerkene skal forhåpentligvis vise meg rett vei.

Kyststien går langs strandengveien langs Bunnefjorden

Jeg følger Strandengveien langs bunnefjorden forbi hytter og hus omkranset av vakre hvite stakittgjerder.

Fuglelivet på Flatskjær i Bunnefjorden

Ute på Flatskjær er det et yrende fugleliv. Er du riktig heldig får du oppleve den vakre blå isfuglen, jeg har selv sett den her. På andre siden ser vi Knardal i Frogn kommune hvor du finner turstier helt til Nesoddtangen brygge lengst nord.

Badehus på kyststien langs bunnefjorden

Det er et aktivt båtmiljø på denne siden av bunnefjorden. Båter, brygger og gamle bryggehus ligger tett i tett bortover langs kystveien. Det er mange fine steder å ta en hvil underveis.

Bogenbukta i Bunnefjorden

Det suser vakkert i sivet i Bogenbukta.

Sandstranden på Bogenbukta i Bunnefjorden

Folk koser seg på stranda denne fine vårdagen. Bogenbukta har en nydelig sandstrand. På følger Kjærnesveien videre mot den gamle dampskipbrygga, Kjærnes brygge.

Kjærnes brygge Vinterbro

Må stoppe i havna og beundre denne flotte brygga som er helt ulik alle de andre bryggene her. Må beundre en lekker husbåt og enda og enda lekrere predator. Like Kjærnes brygge skrår stien bratt opp til høyre opp mellom husene. Stien møter da Sommerveien. Følg denne ut til Nebbaveien og sving nordover. (dårlig merket her).

Nebba Brygge er et vakkert gult gammelt bryggehus

Nebba Brygge er også en av de gamle dampskipbryggene langs bundefjorden. Her er det flott laget med sitteplasser. Etter en kort rast her, fortsetter jeg turen videre forbi brygga.

Stien inn til foten av sherpatrappen

Vi fortsetter turen videre gjennom et praktfullt hytteområde og plutselig er vi ved foten av sherpastien.

Sherpastien ble bygget av nepalske steinarbeidere høsten 2019

Sherpastien ble bygget av nepalske steinarbeidere høsten 2019. Tre forskjellige arbeidslag med tilsammen 14 mann og 1 kvinne ledet av Sonam Tshiring Sherpa og hans sønn Nima, brukte 18 arbeidsdager på å bygge trappa. Det ble laget 278 trappetrinn av 240 tonn skiferstein fra Vinje i Telemark og 50-60 tonn lokal stein. Et fantastisk byggverk!

Benken på sherpastien ved Vinterbro

Benken står klar for den som trenger å få ned pulsen etter alle trappetrinnene og jeg er nok i den kategorien ja.

Utsikt utover Sjødalstranda på Nesset

Men først skal den nydelige utsikten nytes, før jeg går ned trappetrinnene mot Sjødalstranda på andre siden igjen.

Kyststien fortsetter gjennom Sjødalstrand

Turen går videre gjennom det vakre området Sjødalstrand.

Plommehagen i Sjødalstranda

Trenger ikke dra til Hardanger for å oppleve blomstring, snart er det blomstringstid her i plommehagen på Sjødalstranda.

På høyre side ligger den fine sandstranden, men det er så mye hekkende fugler i dette området at vi passerer bare stille forbi.

Linnekastveien har en vakker alle av grantrær på begge sider av veien

Lite sjø å se her, men likevel en praktfull tur på Linnekastveien med tett grønn granskog på begge sider.

Masse vakker hvitveis

Det fine med å gå tur nå på våren er all den flotte hvitveisen langs veien.

Badestrand langs bunnefjorden

Ikke glem badetøy om du går her om sommeren. Her er det mange flotte badeplasser hele veien.

Plakat Svartskog landskapsverneområde

Så har vi kommet til Svartskog. Svartskogs landskapsvernområde i Oppegård ble opprettet i 2008. Dette dekker et område på 2295 dekar. Her kan man lese seg opp på alt det spennende som finnes i dette området.

Eiendommer langs bunnefjorden

Det er så mange nydelige eiendommer her langs bunnefjorden. Det er lov å nyte på avstand og være litt misunnelig.

Skogen på svartskog

Etter denne flotte turen på grusveien gjennom skogen kommer du nå ut på asfaltveien. Svartskogveien er en litt kjip tur med lang bratt bakke. Men på toppen av den bakken venter det en veldig hyggelig belønning.

Svartskog kolonial er kjent for sine digre kanelboller

Svartskog kolonial. Her blir det softis, kanelboller og kaffe og du kan ta en god herlig pause på den koselige kafèen i hagen her.

Statue av Amundsen på Svartskog

Etter å ha klemt i meg både is og kaffe må ferden gå videre. Her er det dårlig merket men du skal nå gå rett ned alle bakkene til Roald Amundsens hjem. Kyststien fortsetter videre langs sjøen.

Huset til Roald Amundsen kan du se om du følger kysstien

Så rart å tenke på at det var her Roald Amundsen planla sine ekspedisjoner og at her på brygga ble «Fram klargjort før avreisen mot Sydpolen. Huset ble bygget i 1908 og står akkurat slik han forlot det da han forsvant i isødet i 1928.

Kyststien fortsetter videre fra Roald Amundsen sitt hjem

Etter å ha spist verdens beste og største kanelboller fra kolonialen på brygga her, fortsetter jeg rett igjennom hagen og følger denne flotte steinstien videre nordover.

Kyststien på Svartskog

Turen fortsetter videre langs sjøen inne i skogen.

Ingierstrandveien

Helt til jeg kommer ut Ingierstrandveien. Her følger man grusveien til den går over til asfalt.

Bekkenstranda bunnefjorden

Bekkenstenstranda – Nå ligger friområdene som perler på en snor innover. Her er det en liten sandstrand, bord, benker og toaletter. om sommeren er det også kiosk og en badeflåte her.

Langt igjen, men likevel artig å se at at hoppbakken i holmenkollen rykker litt nærmere. På venstre side ser vi tuppen av Nesodden hvor Nesoddbåten går til Oslo.

Det er mange gamle hytter langs ingierstrandveien.

Mange av hyttene langs Ingierstrand er svært gamle og ser ut som de tilhører et gammelt eventyr der de ligger med store trær nesten inn inn i stueveggen.

Ingierstrandveien

Da er det asfaltvei resten av turen langs sjøen så lurt med gode sko, men mist ikke motet, vi skal innom mange flere sandstrender på veien.

Praktfullt utsikt hele veien fra Ingierstrandveien

Det er praktfull utsikt hele veien inn til Oslo. Museørene har kommet på bjørka og forteller oss at nå nærmer vi oss sommeren.

Svabergene på Mjølsekken ved Bunnefjorden

Mjølsekken – Svabergstranda for de som elsker varme svaberg om sommeren.

Strandkollen er en strand langs bunnefjorden

Strandkollen – finner du ned denne stien. Langt der nede godt gjemt mellom trærne vil du finne en nydelig liten sandstrand.

Gammel metalltrapp ved ingierstrandveien

Gammel sjarmerende eller kanskje bare nostalgisk trapp som helt sikkert fører ned til en av de gamle hyttene som langs Ingierstrandveien.

Huset Heidehaugen ved Bunnefjorden

Heidehaugen – ble i en årrekke disponert av bademesteren i Oslo. Nå pusses den opp og blir en av kystledhyttene i Oslofjorden. Visste du at det finnes hele 65 overnattingssteder eid av Oslofjorden friluftsråd som er tilgjengelige for allmenheten. Du må bare være medlem av Oslofjorden Friluftsråd og så er det førstemann til mølla når hyttene legges ut.

Jonstranda ved Bunnefjorden

Jonstranda – innbyr til en liten pause. Stranda ligger nedenfor fjellknausen. Lurer på hvorfor det heter Jonstranda.

Stupebrettet ved Vakre gamle ingierstrand bad

Ingierstrand bad – er historisk. Det ble tegnet av arkitektene Ole Lind Schistad og Eyvind Moestue i 1931 etter oppdrag fra Ingierslekten. Stupetårnet ble rehabilitert og tårnet og badet ble åpnet igjen i 2013. Ingierstrand bad ble fredet av riksantikvaren i 2012 og fremstår i dag som en nydelig perle.

Ingierstrand bad

Badet var svært viktig fra mellomkrigstiden og det hadde i sine glansdager opp til 120 tusen besøkende i betalingsbadet i løpet av sesongen. Badet ble kaldt «fjordens Frognerseter»

Stranden på Ingierstrand bad

herlig å se at folk koser seg på stranden så tidlig på våren. Noen dristet seg også til å bade i det 10 grader kalde vannet. Her krysser jeg stranda og går stien opp til veien igjen.

Sandbukta bunnefjorden

Sandbukta – er et praktfullt friområde og her er også en stor sandstrand.

Badestranden Sandbukta

Sandbukta – Stranden i Sandbukta er er ikke stor men praktfull.

En kjempehøy hekk

Hekken vokste kjempehøy…. Taket på huset skimtes til venstre bak den enormt høye hekken.

Utsikt utover Skjærholmene

Utsikt utover skjærholmene eller skjælholmene som de nå heter. Navnene ble endret etter råd fra statens navnekonsulent i forbindelse med vedtaket av verneplanen for Oslofjorden i 2008.

Parkeringsplass langs ingierstrandveien

Parkeringer på hver eneste plass, men merkelig nok er ingen av strendene er merket med navn selv om de alle har hvert sitt navn.

Bestemorstranda i Bunnefjorden

Bestemorstranda er en nydelig liten strand og siste badestrand på rekken av badestrender langs Ingierstrandveien. Dette er en svært populær fiskeplass. Det er så gøy å se at det nå er så utrolig mye nærmere Oslo!

Hvervenbukta bad har en fantastisk sandstrand

Jeg er i mål! Hvervenbukta tilhørte opprinnelig Ljangodset og Ljan Gård. Hovedbygningen her var fra 1765 men brant ned i 1913. Aker Kommune tok over eiendommene i 1937. Her er det badevakter om sommeren og det er kiosk og kafe i paviliongen. Herfra kan du fortsette kyststien videre gjennom Oslo, men jeg for min del er veldig takknemlig for en snill mann som plukker meg opp her.

Har du lyst til å gå å oppleve flere kyststier langs Oslofjorden og Bunnefjorden så ta en titt på de andre turene vi har gått.

Engelsviken og en fantastisk kyststi i Østfold

Foten og Strømtangen fyr – en perle i Østfold

Frogn og Nesoddens vakre kyststier – Fagerstrand til Sønderstøbukta

Nesoddens vakre kyststier -Fagerstrand til Fjellstrand

Nesoddens vakre kyststier – Blylaget til Hellvik

Gjerne del innlegget mitt!

6 Replies to “Kyststier langs bunnefjorden – Breivoll til Hvervenbukta via Sherpatrappene”

  1. Hva synes du om at vakre Svartskog Kolonial tvinges til å legge ned pga manglende parkeringsplasser? Jeg synes det er trist. Redd Svartskog Kolonial i Nordre Follo kommune.

    1. Jeg leste dette i avisen i dag og det er forferdelig trist. Det kryr av mennesker i dette området og kolonialen er jo målet for turen og selve samlingspunktet for folk fra fjern og nær. En utrolig idyllisk plass som kommunen må ta ansvar for. Dette kan de virkelig ikke legge ned.

  2. Takk for tipset om bruk av sykkel, selv om det ble noe dytting og bæring. Turen hadde vært langdryg bare på bena. Buss fra Bussterminalen til Nesset med sykkel funket bra. Nebba café var et pent og hyggelig sted. Tok turen 15.7.22.

    1. Ja, den var veldig lang den turen, jeg savnet sykkelen. Spesielt fordi det er langt strekke med asfalt. Tror jeg gikk 1,6 mil. Så gøy å høre at du fikk det til med sykkel selv om nok ble noen utfordringer ja.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *