Kragerø – sørlandsperlen i Telemark

Kragerø – sørlandsperlen i Telemark

Havna i kragerø

Det er svært stille i havnen nå i denne kystbyen som om sommeren koker av turister og herlig sommerliv. Vi har vært her mange ganger med båt, men denne gangen tok vi turen i Mars i bobilen.

Kragerø gate

Kragerø er en herlig sjarmerende kystby som ble etablert på 1600 tallet og hadde tømmereksport som sitt viktigste næringsgrunnlag Med skip fra Nederland og England var de i sin tid en av Norges største sjøfartshavner.

Gågate kragerø

Kragerø er stappfull av herlige små nisjebutikker for oss som elsker å småshoppe eller bare gå å se. Her kan du fint bruke en hel dag. Ekstra koselig her utenom sesongen når mindre folk.

Butikkvindu i kragerø

Drømmebutikken for sånne som meg som er veldig glad i alt det maritime, Nydelige modellbåter fyller vinduene, men var dessverre stengt idag.

Kragerø sentrum

Etter storbrann i 1711 ble byen bygget opp igjen og det ble bygget svært tett for å gjøre plass til alle i sentrum. Idag står husene der fortsatt i sin opprinnelige sjarm.

Gamle hus i kragerø

Gamle hus, trange gater og smug gjør Kragerø til et fantastisk by å vandre i.

Nordraak og bjørnson i kragerø

Richard Nordraak og Bjørnstjerne Bjørnson var fettere og deres foreldre vokste opp her på denne plassen. Idag ligger det leilighetsbygg her men byen er svært stolt over disse arvingene. Visste dere at Richard Nordraak aldri selv fikk høre «Ja vi elsker» han døde av Tuberkulose i Berlin bare 23 år gammel.

Sparebank kragerø

Mange vakre bygg i Kragerø, her blir alle hus godt ivaretatt. Koselig å se disse lokale bankene i byene våre. Visste du forresten at Kragerø også er en helt fantastisk juleby. Tusenvis av julelys gjør byen helt magisk.

Bryggene i Kragerø

Helt herlig å tusle rundt på bryggene her i knallvær. I denne byen er det 5000 fastboende og hele 4000 hytter så sier litt om kaoset her om sommeren. Men et herlig kaos er det.

Bakeri kragerø

Sitter i solen og tenker på alle somrene her med bading, softis, bading, blankskurte svaberg og musikk på hvert gatehjørne og tenker at ikke så verst nå heller med kaffe og nystekte skoleboller.

Utested restaurant kragerø

Langs bryggene finner du spisesteder som perler på en snor. Her har vi tilbrakt mange sommerkvelder.

Barthebrygga

Barthebrygga – Her slo kjøpmenn og trelasthandlere seg ned i store hus langs sjøkanten. I ca 100 år ble ble gårdene her eid av familien Barth. Alle unntatt et hus unngikk bybrannen i 1711 og er dermed svært gamle.

Barthebrygga

De flotte sjøhusene ved Barthebrygga.

Øya kragerø

Øya – ja det er navnet på denne brofaste øya rakt forut. Øya hadde flere fabrikker. Mineralvannsfabrikken «Martin Brus» som produserte to typer brus og Jacob Nilsens Bakeri og Sukkertøyfabrikk. Her ble det laget Kongen av Danmark nam! Anna Sæters bakeri var et annet bakeri og ovnene står i kjelleren den dag i dag. På øya ble også solgt iskrem i papirkremmerhus og det var et par trevarefabrikker. Det var båtbyggeri, Felleskjøpet, Thorsdals Kolonial, Jocobine Kolonial, A.M Andersen metallstøp og motorverksted og Kaffebrenna. Dette var bare et lite utvalg av butikker gjennom tidene på den lille øya.

Sjøhus kragerø

Når man ser disse karakteristiske båthusene så kan man forstå hvorfor så mange mener at Kragerø er endel av Sørlandet. Å kjøpe båt fra Sørlandet har alltid vært et kvalitetstempel, de tar godt vare på båtene sine.

Fyret kragerø

Vi tusler ut til fyret langs den flott tilrettelagte gangbrua langs holmen.

Skjærgården kragerø

Skjærgårdsparken i Kragerø er fantastisk. Det er hele 495 holmer og øyer der ute og her er skjærgården felleseie. 7000 mål med svaberg, brygger, fortøyningsbolter og sandstrender som kan brukes fritt enten med egen båt eller du kan leie båt.

Gunnarsholmen kragerø

Gunnarsholmen midt i Kragerø Sentrum ble kåret til en av Telemarks beste strender. Her bades det året rundt. gressplen og flott sandstrand, doer og kiosk.

Salvannsbassenget på Gunnarsholmen kragerø

Herlig saltvannsbasseng står klar til sommerens badegjester.

Badestrand kragerø

Stranden har flott egen rampe for rullestolbrukere og andre med bevegelsesutfordringer.

Gunnarsholmen badestrand kragerø

Og et svært hyggelig sted med plen og benk for de som bare vil sitte å nyte sola og roen.

Gundersholmen kystfort

Rett ved badeholmen finner du Gundersholmen kystfort. Kystfortet ble sansynligvis bygd på 1600-tallet. Fortet er restaurert, og det smeller fortsatt fra kanonene på 17. mai.

Steinmann utsiktspunkt i Kragerø sentrum

Går du opp denne trappen midt inne i byen så kommer du opp til Steinmann utsiktspunkt. Platået er rester etter tyskernes anlegg under krigen.

Utsikt over kragerø

Herfra kan du nyte en helt fantastisk utsikt utover byen og skjærgården. Det går flere stier langs kysten rundt Kragerø om du vil se mer av skjærgården.

Vårblomstring i kragerø

Dette er en av de fineste grunnene til å reise mest mulig om våren, all blomstringen overalt.

Redningsskøyta i Kragerø

Alltid så hyggelig og betryggende å se redningskøyta ligge klar på kaia for å kunne bistå båtfolket i nød.

Kragerø kirke

Kragerø Kirke bygget i 1870

Bobilcamp i Kragerø

Fant en herlig fricamp 5 minutter fra sentrum av Kragerø og fikk raskt selskap av denne måken som synes han ble kongen av Kragerø på toppen av bobilen.

Kragerø by night

Når mørket falt på trasket vi opp Biørneveien til et fantastisk utsiktspunkt.

Fantastisk utsikt alle veier.

Så var det bare å smøre seg med tålmodighet og vente på solnedgangen..

som ble praktfull. Her er bilder fra kveldens vakreste øyeblikk.

Takk for oppholdet, vi sees til sommeren <3

Vi du oppleve mer nedover Sørlandkysten så kan du trykke på linkene under

Topp 6 tips til fyrbesøk i sommerferien

Herlig sørlandsidyll i Lillesand

Flekkefjord -Hollenderbyen på Sørlandskysten

Gjerne del innlegget mitt!

7 Replies to “Kragerø – sørlandsperlen i Telemark”

  1. Håper det bare er en skrivefeil… I sentrum av Kragerø er det over 5000 innbyggere, ikke 500. Ellers er det ca 11000 innbyggere i Kragerø Kommune.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *