Flekkefjord -Hollenderbyen på Sørlandskysten

Flekkefjord -Hollenderbyen på Sørlandskysten

Bobilplass i flekkefjord

Været var absolutt ikke på vår side denne helgen, men vi hadde likevel lyst til å utforske denne byen vi hadde hørt så mye vakkert om. Vi tok bobilen hit og fant en flott plass i sentrum. Men kommer du med båt så er det flott gjestehavn på tollbodbrygga. Med bil eller kollektiv så anbefales æreverdige Grand Hotell midt i Sentrum.

Brua inn til flekkefjord by

Kystperlen Flekkefjord ligger midt mellom Kristiansand og Stavanger, helt innerst i Lafjorden på Sørlandet. Vi tusler fra bobilplassen langs sjøen og over denne vakre hvite brua og så er vi brått midt i gamlebyen.

Tollboden kafe flekkefjord

Brua fører bokstavelig talt rett inn til Tollboden som har Flekkefjords beste bakevarer. Så start dagen her med rundstykker og kaffe. Stemningen og maten her må oppleves.

Gatene i flekkefjord

Flekkefjord drev aktiv handel med Holland (Nederland) på 1500- og 1600-tallet. Blant de viktigste varene var trelast og fiskeprodukter og mange hollendere bosatte seg i Flekkefjord.

Gamle bydelen i flekkefjord

Derfor kalles den gamle bydelen for Hollenderbyen . Deler av byen Amsterdam i Nederland er faktisk anlagt på tømmer fra Flekkefjord.

Vakker fasade flekkefjord

Bydelens særpreg blir ekstra godt tatt vare på av huseierne og Folk i Flekkefjord elsker blomster! De pynter det de kan utenfor husene sine.

Grand Hotell flekkefjord Norway

Akkurat der Hollenderbyen begynner ligger 100 år gamle Grand Hotell med de karakteristiske åtte-kantede tårnene bygget i sveitserstil. Grand Hotell ble åpnet i 1868 men etter flere branner slik det står i dag i 1897. sveitserstil. Dette hotellet er en av byens mest fotograferte bygninger.

Turistløype flekkefjord

Rundt om i Hollenderbyen finner du store plakater med bydelens historie. Flere steder i Flekkefjord vil du finne kart, slik at du kan kose deg med en selvguidet vandring blant gamle hus.

Sentrum av gamlebyen flekkefjord

Sentrum av gamlebyen er ikke stort med en kirke og noen butikker, men det er et shopping eldorado for oss som liker klær og interiør. Det ble lagt igjen mye penger i en av klesbutikkene..

Flekkefjord kirke

Flekkefjord kirke er en veldig spesiell åttekantet kirke fra 1833 oppført etter tegninger av slottsarkitekt Hans Ditlev Franciscus von Linstow. Byggverket er i tre og har 650 plasser. Kirkerommet er preget av empirestil, med gallerier i to etasjer langs fem av veggene.

Hobbybutikk flekkefjord

Aktiviteten er et skattekammer for alle som elsker håndarbeid. Hyllerad på hyllerad med garn, stoff og andre hobbymaterialer.

Butikker i flekkefjord

Mange nisjebutikker i denne byen og denne har bevart hele den vakre fasaden.

Interiørbutikk flekkefjord

Det er flere fantastiske interiørbutikker i byen. Alltid gøy å jakte på noe nytt å ta med hjem eller noe til bobilen.

Gamle hus i flekkefjord

Hvem har sagt at en vinkel skal være rett.. eller at sidene skal være like lange..mye sjarm å se i denne byen.

Vakre detaljer hus flekkefjord

Og noen små vakre detaljer.

Gå gate opp og gate ned og opplev sørlandsidyll på sitt aller beste! En vandring i historien.

Veggkunst flekkefjord

Når du vandrer gjennom byen så legg merke til kunstverkene på veggene. Dette skal være en av landets mest spektakulære gatekunst og flere vegger er dekket av disse fargerike kunstverkene.

Hollenderbyen flekkefjord

Et herlig sjarmerende lite hus. Om det ikke er så mye plass å ta av i bredden så får man heller bygge litt i høyden.

Vakker hage flekkefjord

Fant denne lille vakre oasen midt i byen! Vakrere kan det vel ikke bli.

Hollenderhus flekkefjord

Dagens koselige bygningsmiljø i Hollenderbyen er mest et resultat av sildefisket på 1800-tallet

the time) Sometimespersonal, cultural, ethnic, religious and economic generic viagra.

. Store fangster førte mange fiskere til rikdom, og de bygde hus for pengene.

Dragestil på husene i flekkefjord

Dragestilen oppstod i Norge på 1800-tallet. Den har røtter i nasjonalromantikken og J.C Dahls arbeid for å bevare stavkirkene. Det var på denne tiden de gravet ut Oseberg og Gokstadskipet som gav inspirasjonen til å skape en egen norsk trearkitekttur. Dragehoder ble etterhvert plassert overalt.

Arne vigelands bukkene bruce i parken i flekkefjord

Midt i Flekkefjord Sentrum finner du denne fantastiske oasen. Midt i fontenen finner vi Arne Vigelands «bukkene bruse» som ble satt opp i 1974.

Mange av de gamle gatene har fortsatt den gamle vakre brosteinen.

Dører i flekkefjord

Vet ikke hva historien bak disse benkene er, en hvilebenk eller kanskje en sladrebenk. I ihvertfall et fint sted å sitte følge med på hva som skjer i gata.

Vakre hestesko pryder inngangspartiet. Et veldig vakkert stykke smijernsarbeid.

Noen som kjenner historien bak dette bygget? Ser for meg ut som en gammel stall?

Dekorerte brostein flekkefjord

De nye brosteinsplatene er flott dekorert med tekster og bilder.

Ola dekksgutt

Ola Dekksgutt myser utover havet og hilser alle velkommen. Oppkalt etter Torbjørn Egners vise om Ola Dekksgutt fra Flekkefjord. Og har du glemt sangen fra barndommen så kan du høre den her!

Andre ting du kan gjøre i Flekkefjord

Besøk Flekkefjord museum. Museet ligger i Øvrebyen i Flekkefjord sentrum. Hovedbygningen fra 1720-tallet er innredet som et velstående kjøpmannshjem fra 1800-tallet. Krambua har åpent i sommersesongen og er resepsjon, museumsbutikk og kafé.

Se om museumsskøyta Solstrand ligger til kai. Skuta fra 1936 er også del av Flekkefjord museum. Den vernede fiskeskøyta ble bygget i Flekkefjord, og ble brukt til fiske og reketråling fram til 1985. Den brukes blant annet til pedagogisk virksomhet hvor elever blir tatt med på tur for å lære om lokal kystkultur.

Dresinsykling – På flekkefjordbanen kan du leie dresinsykler. Les om dresinsykling i Flekkerfjord her!

Brufjellhålene – Er horisontale jettegryter som er gravet ut 15 meter over havet for ca 20 000 år siden. Dette er et svært sjeldent naturfenomen. Det er en svært krevende tur med høy vanskelighetsgrad og er helt uegnet for barn. Les mer om dette her!

Øya Hidra – Ta en tur ut til kystperlen Hidra, en perle av de sjeldne. Her kan du vandre mellom hvitmalte sørlandshus og nyte den vakre naturen. Du kan avslutte dagen med et nydelig måltid på Kongshamn Bryggerestaurant. Du kan lese mer om Hidra her!

Dra på bystranda – Grønnes ligger i utkanten av byen, noen få minutter fra Sentrum. Her finner du sandstrand, stupetårn og fellesgrill.

Har du lyst til å oppleve mer av den fantastiske Sørlandskysten så trykk på en av linkene under.

Topp 6 tips til fyrbesøk i sommerferien

Herlig sørlandsidyll i Lillesand

Kragerø – sørlandsperlen i Telemark

Gjerne del innlegget mitt!

6 Replies to “Flekkefjord -Hollenderbyen på Sørlandskysten”

    1. Fine bilder fra byen i mitt hjerte<3.
      Til en info så begynner Hollenderbyen fra Anders Beers gate, Grand hotell og opp til Grisefjorden. Det er faktisk mange flotte nisjebutikker i Flekkefjord. Ikke bare de i gågata som du har tatt bilde av. Ta deg en tur rundt i hele byen så finnes det nisjebutikker som ikke er andre steder i Norge.

      1. Så sant! Jeg var på kryss og tvers over hele byen og det var mange flotte butikker. Kom tilbake igjen med 2 fulle bæreposer og jeg er ikke noe shoppingmenneske, men så utrolig mye fint der. Tusen takk for informasjonen, var litt uklart akkurat hva som blir kalt Holenderbyen. Må komme tilbake en dag med fint vær, var litt grått når var der. Nydelig by.

  1. Når du kommer tilbake må du innom Galleri Gulbrandsen i Kirkegaten 56. Et nyåpnet galleri med kunst og gjenstander fra Tatjana Lars Kristian Gulbrandsen. I sommer skal Lise Schønberg og Eva Hoven ha utstilling der. Vel verdt et besøk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *