Topp 6 tips til fyrbesøk i sommerferien!

Topp 6 tips til fyrbesøk i sommerferien!

Vi dro helt til New England i USA for å oppleve de berømte «lighthouse» fra NY til Bar Harbor, men skjønte etter hvert at de flotteste fyrtårnene i verden finner vi faktisk i vårt eget kjære Norge. Så med telt, hengekøye eller bobil kan du reise fra fyr til fyr til fyr…

1. Lindesnes fyr – Lindesnes

En nydelig steintrapp går opp til Lindesnes fyr.

Lindesnes fyr var det første fyret i Norge, det første lyset ble tent i 1656 og det er det eneste fyret som fortsatt har fyrvoktere. Fyret ligger fantastisk til på en topp på Norges sydligste fastlandspunkt.

Den rødmalte trappa på Lindesnes fyr.

Et fyr har gjennom generasjoner reddet liv. Det har opplevd all verdens stormer og er full av historie om menneskene som har bodd her. Kanskje derfor jeg synes det er så fasinerende.

Kompasset i fjellet på Lindesnes fyr

En stor vakker kompassroset på toppen av berget viser oss de fire himmelretningene.

Solen treffer vinduene på Lindesnes fyr

Det fineste med å campe er at du kan bo i nærheten av fyret og få med deg dagslys, solnedgangen og tilslutt den flotte fyrlykten i mørket når den tennes.

Husene på Lindesnes fyr.

Husene og naturen på Lindesnes i all sin prakt. Alt er fantastisk godt bevart. Visste du forresten at de aller fleste fyr kan man leie seg inn på. Sjekk ut hjemmesidene deres.

Lindesnes fyr lyser så vakkert med fyret tent.

Fyret etter solnedgang! Utrolig vakkert! Tårnet er med sine 16,1 meter ikke spesielt høyt, men lysets høyde er likevel 50,1 meter over havet. Lyset kan sees 20 nautiske mil i klart vær. Linseapparatet er blant de største i verden, en såkalt 1. ordens linse av fransk fabrikat. Under ekstrem vær kan sjøen slå over både tårnet og maskinhuset.

Fotografering i solnedgang på Lindesnes fyr

Fotografen i solnedgang. Å være fotograf krever tålmodighet. Alltid venting på det rette lyset og tiden før det blir helt svart kan være knapp. Da må alt fungere som det skal.

2. Lista fyr – Farsund

Lista fyr er hugget i granitt og er 34 meter lang

Lista bestod tidligere av tre fyrtårn, men kun ett står igjen i dag. Det første fyret ble bygd i 1833. Fyrtårnet er bygget i hugget granitt og er 34 meter høyt. Det hurtigblinkende linseapparatet er fortsatt i drift. Fra 1853 til 1874 stod det tre fyrtårn av denne typen på stasjonen. Årsaken til dette behovet var å skille Lista fra andre fyr.

Et utsiktspunkt fra Lista fyr

To av fyrene ble fjernet da fyrteknologien gjorde det overflødig med trippellys. Tåkesignal hadde Lista med et horn fra 1877 og en diafon fra 1937 . I 1914 fikk Lista en ny stor lykt.

Tursti på Lista fyr.

Det er bare å følge de gamle stiene om man vil tusle seg en tur ned til fjæra.

Gammel jugebenk på Lista fyr

Måtte bare ha bilde av denne vakre gamle benken. Kanskje en jugebenk fra en svunnen tid. Har du lyst til å tilbringe noen dager her så kan du prøve deg som fyrvokter. Sjekk ut hjemmesiden til fyret.

Lista fyr sitt eget poststempel.

På Lista fyr kan du få eget stempel om du vil sende et kort hjem. Kanskje det å sende kort er en tradisjon vi bør ta opp igjen, stor stas for de minste å få i postkassen.

Steingjerde og port på Lista fyr.

Man vet man er på Vestlandet når de vakre steingjerdene begynner å dukke opp. Denne hagen ved fyret er veldig idyllisk og virkelig verdt et besøk.

3. Fjøløy fyr – Rennesøy

Fjøløy fyr får besøk av en flokk med sauer

Koselig å møte på denne nysgjerrige fine familien på veien opp til fyret. Husk å kle deg når du skal ut på disse fyrene, det kan blåse godt. En lue er også alltid kjekt å ha.

Fjøløy fyr ligger i Rennesøy kommune.

Fjøløy fyr ble bygget i 1849 og ligger i Rennesøy kommune rett nord for Stavanger. Det ble automatisert i i 1977, men eies av Kystverket.

Utsikten fra Fjøløy fyr er fantastisk.

Fyret ligger vakkert til ved Kvitsøyfjorden. Mot nord ser du rett til Karmøy, vest til Kvitsøyog sørover til Tungenes og Randaberg.

Gamle ruiner på Fjøløy fyr.

I starten var det en bonde blant lokalbefolkningen som stod for driften, men etter hvert ble behovet så stort at det daværende Fyrvesenet i 1866 satte opp en egen bolig for fyrvokteren og hans familie. Idag er det bare rester igjen.

Bobilparkering på Fjøløy fyr

Ingenting gir oss så stor frihet som en bobil. Da kan vi få vært tilstede på et sted hele døgnet, noe som er spesielt viktig for oss som driver med fotografering.

Gule blomster i lyngen på Fjøløy fyr.

4. Kråkenes fyr – Vogsøy

Kråkenes fyr og havet.

Lengst nordvest på øya Vågsøy i Sogn og Fjordane fant vi Kråkenes fyr. Fyret ligger helt ut mot det åpne Stadthavet.

Kråkenes fyr ligger høyt over havet.

Fra dette fyret er det registrert 150 orkaner i løpet av fyrets levetid. Fyret er flott restaurert og du kan leie din egen brudesuite her.

Kystverkets skilt om Kråkens fyr.

Kråkenes fyr ble ødelagt/bombet under andre verdenskrig. Nytt fyr stod ferdigbygd i 1950. Fyret ble automatisert i 1986 og avfolket i 1991.

Havet koker på Kråkenes fyr.

Det er vilt og vakkert og sjøen koker langt der nede. En fantastisk utsikt!

Gammelt rødmalt rusten gjerde på Kråkenes fyr.

Tæret av tidens tann. En vakker og historisk detalj. Havet er lunefullt. det skifter fort fra sol og åpen himmel til tett tåke og ruskevær.

5. Lepsøyrev fyr – Ålesund

Lepsøyrev fyr i Haram kommune

Ytterst på denne 220 meter lange moloen ligger Lepsøyrev fyr. Fyret er et ledfyr og det ligger på Lepsøy rev i Haram Kommune på Sunnmøre. Fyret ble opprettet i 1879. Fyret inneholdt også boligen til fyrvokteren og hans familie. På land sto naust, uthus og fjøs.

6. Alnes Fyr – Godøy

Alnes fyr er hvitt med røde striper.

Alnes fyr ligger på fiskeværet Alnes på nordsida av Godøya i Giske kommune. Fyret ble bygget i1869. Et fyrhus i tømmer med en tranlampe. I 1876 ble det bygget bolig til fyrmesteren og familien, samt uthus og naust.

Gammel vakker rødmalt trapp inne på Alnes fyr.

I 1905 ble fyret oppgradert med et fransk linseapparat av 4. orden. I 1928 ble det gass- og parafindrevne fyret erstattet av en elektrisk fyrlykt. Dagens fyrtårn ble bygd i1937. Det er et trekledd vinkeljerntårn og 22,5 meter høyt. Fyret ble automatisert og avfolket i1982.

Hagebenken på Alnes fyr er et møtested for sunnmøringene.

Fyret er et møtested for Sunnmøringene. Inne på Alnes fyr er det servering og kunstutstillinger. Ute kan du sitte i solveggen og slå av en prat med andre.

Havet og stranden på Alnes fyr innbyr til flotte vandreturer.

Det er flott å vandre langs havet ved Alnes fyr enten det er i vakkert vær eller når sjøen pisker frådende inn mot land.

Steinen i fjæra på Alnes fyr.

Dagens treningsøkt foregår på steinene i fjæra. Beste balansetrening som finnes å balanserer på alle steinene bortover.

Vakkert steingjerde på Alnes

Hele Vestlandet fra Jæren og oppover er full av vakre steingjerder.

hatteskjellene pynter opp på steinen.

Reisen fortsetter neste sommer…

Norske fyr finnes langs hele den 100 915 km lange kystlinjen. Totalt har det i Norge vært 212 fyrstasjoner. Av disse har opptil 154 har vært i drift samtidig. I dag defineres totalt 107 anlegg som fyrstasjoner i Norge. Ansvaret for fyrbelysning og seilmerker ligger hos Fyr- og merketjenesten i Kystverket.

Vestlandet er full av fantastiske plasser. Vil du lese mer om flotte steder på Vestlandet så kan du velge deg en tur ved å trykke på linkene.

Jærens vakre strender – Borestranda

Seilskutebyen – Skudeneshavn

Atlanterhavsveien – verdens vakreste bilreise

Gjerne del innlegget mitt!

2 Replies to “Topp 6 tips til fyrbesøk i sommerferien!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *