Kragerø – sørlandsperlen i Telemark
Det er svært stille i havnen nå i denne kystbyen som om sommeren koker av turister og herlig sommerliv. Vi har vært her mange ganger med båt, men denne gangen tok vi turen i Mars i bobilen.
Kragerø er en herlig sjarmerende kystby som ble etablert på 1600 tallet og hadde tømmereksport som sitt viktigste næringsgrunnlag Med skip fra Nederland og England var de i sin tid en av Norges største sjøfartshavner.
Kragerø er stappfull av herlige små nisjebutikker for oss som elsker å småshoppe eller bare gå å se. Her kan du fint bruke en hel dag. Ekstra koselig her utenom sesongen når mindre folk.
Drømmebutikken for sånne som meg som er veldig glad i alt det maritime, Nydelige modellbåter fyller vinduene, men var dessverre stengt idag.
Etter storbrann i 1711 ble byen bygget opp igjen og det ble bygget svært tett for å gjøre plass til alle i sentrum. Idag står husene der fortsatt i sin opprinnelige sjarm.
Gamle hus, trange gater og smug gjør Kragerø til et fantastisk by å vandre i.
Richard Nordraak og Bjørnstjerne Bjørnson var fettere og deres foreldre vokste opp her på denne plassen. Idag ligger det leilighetsbygg her men byen er svært stolt over disse arvingene. Visste dere at Richard Nordraak aldri selv fikk høre «Ja vi elsker» han døde av Tuberkulose i Berlin bare 23 år gammel.
Mange vakre bygg i Kragerø, her blir alle hus godt ivaretatt. Koselig å se disse lokale bankene i byene våre. Visste du forresten at Kragerø også er en helt fantastisk juleby. Tusenvis av julelys gjør byen helt magisk.
Helt herlig å tusle rundt på bryggene her i knallvær. I denne byen er det 5000 fastboende og hele 4000 hytter så sier litt om kaoset her om sommeren. Men et herlig kaos er det.
Sitter i solen og tenker på alle somrene her med bading, softis, bading, blankskurte svaberg og musikk på hvert gatehjørne og tenker at ikke så verst nå heller med kaffe og nystekte skoleboller.
Langs bryggene finner du spisesteder som perler på en snor. Her har vi tilbrakt mange sommerkvelder.
Barthebrygga – Her slo kjøpmenn og trelasthandlere seg ned i store hus langs sjøkanten. I ca 100 år ble ble gårdene her eid av familien Barth. Alle unntatt et hus unngikk bybrannen i 1711 og er dermed svært gamle.
De flotte sjøhusene ved Barthebrygga.
Øya – ja det er navnet på denne brofaste øya rakt forut. Øya hadde flere fabrikker. Mineralvannsfabrikken «Martin Brus» som produserte to typer brus og Jacob Nilsens Bakeri og Sukkertøyfabrikk. Her ble det laget Kongen av Danmark nam! Anna Sæters bakeri var et annet bakeri og ovnene står i kjelleren den dag i dag. På øya ble også solgt iskrem i papirkremmerhus og det var et par trevarefabrikker. Det var båtbyggeri, Felleskjøpet, Thorsdals Kolonial, Jocobine Kolonial, A.M Andersen metallstøp og motorverksted og Kaffebrenna. Dette var bare et lite utvalg av butikker gjennom tidene på den lille øya.
Når man ser disse karakteristiske båthusene så kan man forstå hvorfor så mange mener at Kragerø er endel av Sørlandet. Å kjøpe båt fra Sørlandet har alltid vært et kvalitetstempel, de tar godt vare på båtene sine.
Vi tusler ut til fyret langs den flott tilrettelagte gangbrua langs holmen.
Skjærgårdsparken i Kragerø er fantastisk. Det er hele 495 holmer og øyer der ute og her er skjærgården felleseie. 7000 mål med svaberg, brygger, fortøyningsbolter og sandstrender som kan brukes fritt enten med egen båt eller du kan leie båt.
Gunnarsholmen midt i Kragerø Sentrum ble kåret til en av Telemarks beste strender. Her bades det året rundt. gressplen og flott sandstrand, doer og kiosk.
Herlig saltvannsbasseng står klar til sommerens badegjester.
Stranden har flott egen rampe for rullestolbrukere og andre med bevegelsesutfordringer.
Og et svært hyggelig sted med plen og benk for de som bare vil sitte å nyte sola og roen.
Rett ved badeholmen finner du Gundersholmen kystfort. Kystfortet ble sansynligvis bygd på 1600-tallet. Fortet er restaurert, og det smeller fortsatt fra kanonene på 17. mai.
Går du opp denne trappen midt inne i byen så kommer du opp til Steinmann utsiktspunkt. Platået er rester etter tyskernes anlegg under krigen.
Herfra kan du nyte en helt fantastisk utsikt utover byen og skjærgården. Det går flere stier langs kysten rundt Kragerø om du vil se mer av skjærgården.
Dette er en av de fineste grunnene til å reise mest mulig om våren, all blomstringen overalt.
Alltid så hyggelig og betryggende å se redningskøyta ligge klar på kaia for å kunne bistå båtfolket i nød.
Kragerø Kirke bygget i 1870
Fant en herlig fricamp 5 minutter fra sentrum av Kragerø og fikk raskt selskap av denne måken som synes han ble kongen av Kragerø på toppen av bobilen.
Kragerø by night
Når mørket falt på trasket vi opp Biørneveien til et fantastisk utsiktspunkt.
Fantastisk utsikt alle veier.
Så var det bare å smøre seg med tålmodighet og vente på solnedgangen..
som ble praktfull. Her er bilder fra kveldens vakreste øyeblikk.
Takk for oppholdet, vi sees til sommeren <3
Vi du oppleve mer nedover Sørlandkysten så kan du trykke på linkene under
Topp 6 tips til fyrbesøk i sommerferien
7 Replies to “Kragerø – sørlandsperlen i Telemark”
Kragerø er helt herlig om sommeren. Fine bilder du har tatt og godt beskrevet 🙂
Tusen, takk, veldig hyggelig tilbakemelding å få.
Ich lese Ihren Artikel mit Interesse, danke. Ileana Rick Bolme
Vielen Dank für das Feedback!
Vielen Dank, so schön zu hören <3
Håper det bare er en skrivefeil… I sentrum av Kragerø er det over 5000 innbyggere, ikke 500. Ellers er det ca 11000 innbyggere i Kragerø Kommune.
Det var en manglende null ja. Tusen takk, skal rette opp med en gang 🙂