Gullholmen, en perle på svenskekysten!

Gullholmen, en perle på svenskekysten!


Gullholmen står det på skilter på brygga.

På vei til käringö passerte vi denne denne fantastiske øya og fant fort en plass på de flotte store gjestebryggene. Der ble vi tatt godt imot av utrolig hyggelig havnepersonell. Vi fikk med en gang tilbud om å registrere båten vår slik at vi neste gang bare kunne si navnet på eier og båt. Dette systemet burde flere hatt, så utrolig mye enklere både for oss og de som skal stable båter i havna. Nå var vi der rett etter midtsommer så vi hadde bryggene nesten helt for oss selv.

En måke sitter på brygga på Gullholmen

Gullholmen er et svært sjarmerende og svært gammelt fiskevær i Orust kommune, faktisk en av de eldste. Det er ingen veiforbindelse så ut hit kommer du med fergen fra Tuvesvik, den samme som går til Käringö

. Bare å ta denne fergen er en opplevelse i seg selv. Alle kjenner alle og det er som Saltkråkan om sommeren. Bebyggelsen ligger dels på den lille øya Stora og Lilla Gullholmen som nå er sammenvokst, og dels på Härmanö med en kort bro imellom.

Øya Gullholmen ligger vakkert i den svense skjærgården

Øya Gullholmen er på 7 hektar og husene ligger tett i tett, hver eneste cm er utnyttet. 10% er fastboende her. Härmanö e på 138 dekar og har 1/3 boende året rundt. Tilsammen bor det 100 mennesker året rundt på disse øyene. Gullholmen har fortsatt en kino, de har sitt eget postkontor, en stenstuga fra 1800 tallet og et museum, Skepparhuset. De har også et bibliotek og et fuglemuseum, restaurant, bakeri og kafe og de har en fantastisk idyll!

Visste du at Underbara älskade med Michael Nyqvist ble spilt inn på denne øya.

Gullholmen er full av vakre gamle sjøhus

Gullholmen var frem til 1999 en såkalt Kronoholme. Det betydde at øya var eid av staten og det var fritt frem å bygge her. Man kunne bare legge ut noen plankebiter der man ville bygge og om ingen protesterte i løpet av et par uker så var det bare å sette igang.

Legg merke til det «spesielle» kunstverket ved inngangen til kafèen. Veldig kreativt og et symbol på at her har de en viktig kystkultur .

Stendyu

Svenskene elsker signalflaggene og du finner knapt et hus som ikke er dekorert med dette. Jeg fikk kjøpt de samme på naboøya og de pryder nå terrassen hjemme selv om vi er langt fra sjøen. Et herlig minne som får meg til å lengte tilbake til Bohuslän.

Gullholmen stenstugan

Stenstugan som er en av øyas eldste hus ble bygget på 1800 tallet. Huset ble bygget av fattigfolk som ikke hadde råd til å bygge et vanlig trehus. den har doble steinvegger og imellom er det fylt med jord. Idag er det museum.

Hvis noen var i tvil, dette er fortsatt et fiskevær. Mye god mat å glede seg til fra havet.

Skipperstuen Gullholmen

Svenskene er imponerende flinke til å ta vare på husene sine. Alltid nymalte og med velstelte hager. De setter pris på kulturen sin og tar utrolig godt vare på den. Her er ingen oppussing overlatt til tilfeldighetene og mange plasser er det strenge vernerestriksjoner.

Sjøhusene og småbåthavner tett i tett. Gullholmen er et sprell levende fantastisk museum!

Måtte ta et bilde av flagget, det svenske flagget er vakkert og de liker å bruke det her. Veldig koselig.

En lampe fra en svunnen tid? Vet ikke om den virker lengre, men en artig detalj.

Denne byen er full av sjarmerende hager og stentrapper i kombinasjon med vakre blomsterbed. Trå varsomt, vis respekt og vær hyggelig for her møter du bare utrolig hyggelige beboere overalt.

Her kan man vandre langs sjøen

. Det er lett å rote seg bort her. Plutselig står man i en hage eller nesten inn i kjøkkenet til folk, da er det bare å spørre pent om veien ut igjen. De som bor her er utrolig hyggelige. Vi kom i snakk med flere på vandringene våre.

Kanalen som skiller øyene. Her ligger flere vakre trebåter, kystens sjel og historie.

Hamnekafeen drives av eiere med en visjon om å skape en møteplass året rundt for fastboende og turister. Et sted å trives, der venner møte og man kan bli kjent med nye venner. Vi rakk aldri å spise der så kan dessverre ikke fortelle dere noe om maten.

Mange vakre hus her om man bare kan drømme om. Kan vel ikke bli mer maritimt enn dette. Ryktene sier at Evert Taube satt i en rødmalt stue og skrev låter her. Vi spurte flere vi møtte, men ingen visste.  Tilslutt fant vi denne teksten på nett «Från Gullholmen ser vi Evert Taubes sjöstuga, som ligger på en ö strax intill» Kanskje noen nå kan oppklare hvor dette lå.

Gå retning oppover og du får en fantastisk utsikt over Gullholmen og øyene omkring.

Gullholmens kyrka. Gullholmen ble kapellforsamling med retten til å bygge egen kirke og ansette en prest året 1798. Her er også en stor flott kirkegård.

Denne stod igjen etter midtsommar-feiringen. Midsommerstangen. Fortsett videre forbi denne plassen og du kommer ut til havgapet med en fantastisk utsikt utover havet og øyene. Ta med badetøy, fine badeplasser der.

Bohuslänkysten på sitt vakreste. Øy på øy å se utover, klipper å hoppe fra og deilig friskt vann. Gå også ut hit på stormfulle dager, her kan du oppleve ekte bohuslänsk  vær med store dønninger og frådende hav.

Härmanö er ett av de største naturreservater i Bohuslän. Her finner du mange typer ulik natur. Her er fiskesamfunnet omgitt av klipper, løvvegetasjon, blomstrene enger og hager og slike vakre stener som dette. Det er mange flotte steder å gå tur.

Så mange flotte turstier. Hold hunden i bånd og husk at kuer ikke er veldig glad i hunder, du kan fort få hele flokken etter deg.

Som alltid her på svenskekysten, kyststiene er godt merket. Se opp for hekkende fugler, spesielt ternene er gode til å stupe på deg om de blir forstyrret. Greit å tenke over hvor man beveger seg i hekketiden og ikke skremme de unødig.

Et svært staselig hus dette. Har det noen spesiell historie tro?

Det er et absolutt «must» når du først er her ute at du tar turen ut til Käringö og spiser en treretters på Pettersons Krog og rusler rundt øya. Se blogginnlegget om denne øya også.

Middagen ble kjøpt her og fortært ombord. Nydelig fisk fra Albins Fiskebod.

Alt er lagt tilrette for et forfriskene havsbad. Finnes ikke noe bedre sted å bade, så får det være at vannet bare holdt 16 grader. Øyboerne har sitt eget bad Gullholmsbaden, men det skal de få beholde for seg selv. Men gå ikke glipp av restauranten som ligger der ute, den er helt fantastisk. Ca 15 min gange fra restauranten, bare ta til venstre ved kirken og følg veien utover. Restauranten i havna må også testes, helt fantastisk mat og betjening. Kan love at du blir skikkelig mett begge steder. Her trengs ingen bamsekorv etter maten 😉

Her er øyas lokale postkontor. Mange flytter ut om sommeren og da er det greit å få med seg posten. Og for deg som lurer på polvarer, jo de får du bestilt på den flotte matbutikken i byen her

.

Kveldsstemning. Alle steder må oppleves minst 2 ganger på en dag. I dagslys og om kvelden. Dete er helt magisk.

Alle roseelskere burde ta turen til svenskekysten. Her er den ene flotte rosehagen etter den andre.

Gullholmen

Den som hadde eid sin egen sjøbod. Det får ikke vi nordmenn kjøpt i Sverige og godt er vel det. Det er så godt å se at svenskene her nede selv får ta vare på arvegullet sitt. Så får vi nordmenn holde oss til båtene våre.

Utedoer finner du overalt om det skulle være krise. Litt usikker på hvor dette renner ut, hadde ikke behov for å teste selv.

Gullviva, mandelblom, kattfot og blå viol! Sangen til Taube detter inn i hodet når man vandrer i dette blomsterriket, Sjösala vals!

Jeg er veldig glad i å ta bilder av små sjarmerende detaljer, som dette gamle skiltet.

Alltid pyntet til fest i gatan 221. Men blir i godt humør av å vandre i disse gatene.

Gullholmen har 120 gjesteplasser og alle fasiliteter

primary sexual partner early in the therapeutic process.• Neurological illnesses : How long does cialis last?.

. Telefon 0304-571 26, 073 841 68 73. Her fikser de alltid en plass til deg og du får en kongelig mottakelse.

Fineste havna på hele svenskekysten med verdens hyggeligste havnebetjenter
. Gullholmen er ikke et sted du feier innom, på Gullholmen kan du fint ligge en uke med båten.

Man trenger ikke ha båt for å kunne tilbringe ferien på denne vakre øya, det er mye til leie også, sjekk ut «sommerhus til leie».

Fantastisk å sitte på båten og se den ene skuta etter den andre gli forbi.

Her har vi et av vestkystens eldste og vakreste båt. bygget i 1914 på Eriksberg Mekaniska verkstad. i 40 år kjørte den mellom Gøteborg og Kungshamn. Du kan lese mer om Bohuslan her.  

En sommernatt i Bohuslän, så vakkert at det tar pusten fra deg. Hva passer vel bedre enn på sjøen enn Henning Kvitnes og Sommarnatt i Bohuslän

Så stille på Gullholmen at myggen svermer rundt hodene våre. Godnatt vakre Gullholmen, vi kommer garantert tilbake og tilbake….

Bohuslänkysten er full av vakre perler. Har du lyst til å bli bedre kjent på Svenskekysten så trykk på linkene under

Smögen en perle på den svenske vestkysten

Bohus-Malmön klipper og strender

Fiskebäckskil – Rosenes by

Käringön eller Saltkråkan om du vil!

Gjerne del innlegget mitt!

3 Replies to “Gullholmen, en perle på svenskekysten!”

  1. Vilket fint inlägg ni har gjort om Gullholmen! Tårarna kom till och med av saknad till min fina ö. Född och uppvuxen på Härmanö men har idag inget hus kvar. Saknar det otroligt och ser nog egentligen den otroliga skönheten först nu när man inte själv bor där. Ni har fångat den bra! Härligt att ni har hittat vår pärla! Hoppas ni går många fler besök.

    Hälsningar Ulrika

    P.s. Kul att ni gillade min morbrors fisk 😉 Albin var min morfar och dom bodde i huset längst upp på Lilla Gullholmen som du har med bland dina foton. Det ägs idag av min morbror som även äger fiskboden.

  2. Så utrolig hyggelig å høre. Jeg skrev egentlig veldig lite i dette innlegget, men man føler man må trå litt varsomt når ikke kjenner øya så godt. Dette innlegget skrev jeg i fjor, men måtte finne det frem igjen i år. Vi fikk blitt mye lengre i år. Synes dere har verdens fineste kyst og så utrolig mange flotte gamle fiskevær som er fantastisk bevart, har besøkt mange av de. Aldri følt meg så velkommen noe sted som på øya deres, så mange hyggelig mennesker der ute.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *