Norges vakreste sjøreise – Sommerbåten fra Oslo til Son
I gamle dager hadde man pappabåtene. De fraktet pappaene ut til alle sommerboligene eller en av alle badehotellene som fantes langs sjøen, der familien allerede hadde flyttet ut for sommeren. Alle pappabåtene gikk fredag kl 1630 fra bryggene i Kristiania. Da var det full fart i alle retninger. Noen gikk til Drammensfjorden, noen til Bunnefjorden og noen satte retning Drøbak, Son og videre til Larkollen og Hankø. For meg er sommerbåten en liten tidsreise tilbake til den sjarmerende tiden, der båten går fra havn til havn mellom alle øyene her ute i vakre Oslofjorden.
Her er bryggene sommerbåtene kjører innom:
- Aker Brygge
- Nesoddtangen Brygge
- Flaskebekk
- Sjøstrand
- Ildjernet
- Steilene
- Ommen
- Fjellstrand
- Søndre Langåra
- Lågøya
- Fagerstrand
- Aspond
- Håøya
- Oscarsborg
- Drøbak
- Filtvedt
- Son
Her finner du årets rutetabell!
Siden jeg bor på Nesodden, valgte jeg å hoppe på hurtigbåten på Fagerstrand, men hele turen fra Oslo en vei tar 2 timer. Det mest fantastiske med denne båten er at du kan hoppe av og på akkurat hvor du vil enten det er på fastlandet eller på en av de praktfulle øyene.
Fagerstrand – Om du ikke har vært på Fagerstrand før så burde du ta deg en tur hit. Hele 3 år på rad har Fagerstranda, blitt kåret til Nesoddens flotteste badestrand. Her har du to fantastiske sandstrender, kiosk og noen enorme badeleker som ligger fortøyd i bukta. Her bader ungene hele dagen til ungdommene tar over og holder på til det er mørkt. Her ligger også Nesoddens største havn. Her kan du rusle rundt i båthavna og titte på alle båtene eller ta turen ut til Torodden fyr som ligger så vakkert til helt ytterst på moloen. Det finnes også en liten uterestaurant på brygga.
Aspon/Aspond – Øya Aspon eller Aspond som det heter nå i nyere tid, ligger en rask båttur nesten tvers over fjorden for Fagerstrand. Den er med sine nesten 50 private hytter en svært populær øy om sommeren. Det er veldig populært å padle til og rundt denne øya da den ligger veldig nær Fagerstrand hvor det er en kajakbase. Det var på sørenden av denne øya at sementskipet Crepe Cement, etter å ha lagt kursen rett mot Aspon slik de pleier å gjøre, ikke klarte å stoppe før det gikk rett på grunn. Skipet kom seg av men valgte å kjøre det hundre meter lange skipet inn på grunna på Fagerstrand når det tok inn vann.
Håøya – Håøya, Oslofjordens perle, er den største øya i Oslofjorden og er et eldorado med alle sine turstier, båthavner og flotte badeplasser. Her vil du også finne kafeen Håøya Naturverksted. Er du riktig heldig så møter du også på geitene som gresser her ute på øya. Håøya har knallfine teltplasser som har vært brukt i generasjoner. Om du ikke vil telte så finnes det tre kystledhytter her. På håøya finnes det over 550 plantearter, mange svært verdifulle. Alt av planter og dyr er derfor fredet på Håøya. Det er forbudt å ferdes på den østre delen pga hekkende havørn.
Oscarsborg – er min favorittøy. Her har vi tilbrakt utallige somre i den familievennlige båthavna med egen båt. Oscarsborg består av to øyer, Søndre Kaholmen og Nordre Kaholmen. På Søndre Kaholmen finner du selve borgen. Ta deg tid til å gå turen på toppen på utsiden av borgen og i alle de mørke gangene under. Etterpå tar du turen over brua til Nordre Kaholmen hvor du kan ta en lunsj på havnekroa, før du følger kystveien ut til tuppen av øya hvor du finner verdens vakreste badeplass og kommandantens badehus. Her har du også en fantastisk utsikt og solnedgang med utsikt rett til Oslo.
Jetèen – Ut fra Oscarsborg gjelder det å treffe midt imellom den røde og grønne staken. Her ligger det nemlig en 1500 meter lang mur under vannet, også kalt Jetèen. Jetèen er endel av Oscarsborg festning og ble laget for å stoppe store skip å ta seg inn til Oslo. Muren består av 1 tonn tunge steinblokker og de brukte 4 år på å bygge den i årene 1874-1879 og den er 25 meter høy. Ved klart vann og ved lavvann kan man visstnok se muren og mang en seilbåt har stått på kjølen og vippet på den.
Drøbak – Til badebyen Drøbak, anløp allerede i 1855 dampskipet «Bjørn Farmand» denne lille byen tre ganger i uken, for å bringe alle badelystne hit. Allerede i 1860 blir byen omtalt som badebyen Drøbak og gjestene strømmet til byen. Lokalavisen skrev hver gang de fikk fasjonable gjester og Drøbakingene flyttet ut i uthuset for å leie ut hjemmet sitt til de badende. Byen fra 1700 tallet er full av vakre gamle hus og historie, her er mange spennende unike butikker og mange gode spisesteder for liten og for stor. Og gå ikke glipp av et bad i den fantastiske badeparken med stort flott hoppetårn.
Filtvedt fyr og Villa Malla – er det mest eksotiske vi har i indre Oslofjord. Her blir du møtt av en kritthvit sandstrand og palmetrær. Her finnes det en flott restaurant med uteservering. Etter et bedre måltid her, tusler du bort til vakre Filtvedt fyr. Fyret har hatt stor betydning for navigeringen i den svært trafikkerte skipleden til til Oslo. Fyret ser idag stort sett ut som den gang det ble montert i 1877. Men fyret ble som en av landets første elektrifisert og erstattet med tåkesirene. Etter fyrbesøket følger du kyststien videre mot tofte eller kanskje du heller vil leie en av vannscooterne som ligger i havna her.
Son – eller Soon som det ble kalt i finere tider, er nok en kystperle og et badeparadis på denne turen. Følger du til høyre her gjennom byen og «kyststien» mot Son Spahotell så kommer du til en fantastisk badeplass. Men før dette er det Galleribesøk og lunsj som gjelder i Son. Son er nemlig viden kjent for alle sine gallerier og spisesteder. Og mens du driver bryggesleng, som man må gjøre på dette gamle ladestedet, må du stikke innom kystkultursenteret. Det er en reise gjennom historien her i Soon og de serverer fantastiske vafler.
Etter 5 herlige timer med shopping, galleribesøk, masse god mat, et par glass med vin og et deilig bad, så er det på tide å returnere hjemover. Skipperen Kurt hilser så blidt fra brua og vi er klare for en nydelig kveldstur hjemover.
Lågøya – Etter å ha plukket opp slitne, men fornøyde folk på de samme bryggene på tilbakeveien, passerer vi den knappe 900 meter lange Lågøya. Våren 2022 ble hele øya «reddet av» DNB som kjøpte hele øya og alle de 21 hyttene som er her ute, for å sikre allmenheten tilgang til øya. Øya var opprinnelig en ferieøy for ansatte i Norsk Brændeselolje og planen var å videreselge alle hyttene til private. Nå har DNT Oslo og omegn og Oslofjordens Friluftsråd, sammen fått i oppdrag å sørge for at øya kommer allmennheten til gode. Så fra sommeren 2023 kan du leie deg en av hyttene her ute. En midlertidig kyststi er merket over hele øya. Dette gleder vi oss veldig til!
Søndre Langåra – Vi på Nesodden forbinder nok mest Langåra med Erik Bye som kom putrende over til Fagerstrand og fortøyde båten på utsiden av gjerdet av Skippy når det fristet med en kald en på en varm sommerdag. Men Langåra er nok mest kjent for landets eneste bemannede tåkeklokke. Den vakre tåkeklokka i sveitserstil finner du på sydspissen av øya. Tårnet ble oppført i 1896 og rundt 1900 kom det også et bolighus, et uthus og et naust. Tåkeklokka var i drift frem til 1967. Øya er historisk med sin gamle fritidshusbebyggelse og huset med den praktfulle utsikten er tilgjengelig for overnatting gjennom friluftsrådet. Alt er nå vakkert pusset opp.
Fjellstrand Brygge Er det beste utgangspunktet for å gå kyststien langs vestsiden. Bare følg langs badehusene til høyre så får du oppleve en av de fineste strekningene på denne kyststien. Herfra kan du gå helt til Fagerstrand og så hoppe på hurtigbåten igjen der. Orker du ikke gå så langt så kan du hoppe på bussen hvor som helst langs hele denne strekningen, alle bussene tar deg til Nesoddbåtene som tardeg videre inn til Oslo. Her finner du også en av Nesoddens fineste badestrender med et stort flott hoppetårn. Da følger du veien til venstre litt opp bakken.
Steilene – er er en øygruppe på 5 øyer bestående av Landsteilene, Persteilene, Storsteilene, Knerten og Fyrsteilene. Alle er tilgjengelige for allmenheten med noen restriksjoner på Knerten som er et fuglereservat. Sommerbåten slipper deg av på Persteilene som består av bevaringsverdige bygninger etter Nesoddens gamle industrihistorie, småbåthavn, toaletter og en liten kafè. Her holder seilforeningen og uteskolene til. Her har mange skoleklasser teltet opp igjennom årene. Det nedlagte fyret på fyrsteilene brukes som kystledhytte. På Storsteilene ligger den gamle fiskeoljetanken. Steilene har egentlig en fæl historie, navnet tilsier at øyene var en plass der farlige forbrytere ble henrettet.
Ildjernet – Her i sundet på Ildjernet er det så smalt at vi må legge til sidelengst og bruke side-landgangen. Ildjernet er en bitteliten øy bare et steinkast fra fastlandet. Frem til 1831 ble Ildjernet eid av Mariakirken i Oslo, men tilhører idag Oslo Kommune. I gamle dager, rundt 1934 til 1980, eksisterte det en liten sommerbutikk her på øya. Øya er bitteliten med sine 0,17 kvadratkilometer. På øya finner det sommerhus og friluftsområder det her finnes også et naturreservat på 4 dekar. Et marint gruntvannsområde med strandenger. I gamle dager lå det fyrskip rett nord for øya på Ildjernsflu. Det første fyrskipet kom hit i 1919. En flatbunnet pram på 42 fot, bygget i betong for å tåle isen. Siden ble de stadig større før de i 1968 ble erstattet av en fyrlykt.
Sjøstrand og flaskebekk – er siste stoppene før Nesoddtangen brygge, eller «Tangenbrygga» som den heter på folkemunne. Nå må du følge med for her finner du de berømte badehusene som ligger som perler på en snor oppover langs sjøen. Badehusene har en lang historie. Flaskebekk var med sin nærhet til Oslo, den første plassen på Nesodden folk begynte å feriere i sommerhus. Pappaene brukte jo flittig de såkalte pappa-båtene ut og inn til jobb, og da ble avstanden enda viktigere. Under forbudstiden i 1922 ble det flittig bygget badehus som stod i stil med husene. Om sommeren ble de brukt til bading, damer og menn på hver sine tider, men om vinteren gjorde de nok god nytte til all spritsmuglingen som foregikk på fjorden.
Signalen – Her lengst ute på enden av Nesodden finner du Signalen sjøbad og Nesoddtangen Brygge. Her fraktes årlig 3,2 millioner mennesker med båt fra Nesodden inn til hovedstaden. Det vakre nyrestaurerte klokketårnet her på Signalen fra 1883 har i over 100 år varslet båtene på sjøen når sikten var dårlig i tåkehavet og frostrøyken. Dette klokketårnet var faktisk det første i Norge. Her på Signalen har vi en lang historie om et fantastisk badehotell, eller kystsanatorium som det het den gangen som tok imot sine celebre gjester fra Oslo fra år 1900. En underjordisk tunnel førte gjestene ut til badehusene. i 1914 brant hotellet ned til grunnen og 1930 kom et nytt hotell på plass, men interessen var borte. Det endte etterhvert som festlokale for okkupasjonsmakten, rekreasjonsplass for frontkjemperhustruer og tilslutt huset det flyktede finnmarkinger. Det ble dessverre revet på 60 tallet.
Signalen sjøbad – Neste stopp er Oslo, men nå hopper jeg av her for å nyte resten av sommerkvelden på Signalen. Signalen sjøbad er en fantastisk sjømatrestaurant som fokuserer på bærekraftige råvarer fra havet servert med lokale grønnsaker. Her kan du nyte kvelden fra takterrassen med den vakre solnedgangen før du tar Nesoddbåten tilbake til Aker brygge eller bussen sydover slik som jeg skal.
Tusen takk til alle ombord i Baronessen for en uforglemmelig tur ute på dekk i praktfullt vær og en nydelig solnedgang på tilbaketuren. Det blir nok mange turer ut til øyene neste sommer og neste gang tar vi med telt.
Så tilslutt, Gå ikke glipp av historien om Kystsanatoriet Signalen på Næsodtangen. Denne filmen kan du se om du trykker her! Ønsker du å lese mer om noen av plassene så har jeg linket de plassene jeg har skrevet noe om til egne innlegg.
3 Replies to “Norges vakreste sjøreise – Sommerbåten fra Oslo til Son”
Hei og takk for et utrulig velskrevet reisetips. Kanskje kan du også legge inn lenken helt øverst til båtrutene i ruter? Og hvis du har, et kart som viser ankomststeder.
Som sagt, veldig flott skrevet!
Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Da har jeg lagt inn lenken og så får vi se etterhvert om klarer få laget et kart. Takk for gode tips!
Åååh, denne skal jeg lagre og ikke minst bruke! Utrolig informativ, og masse steder jeg ikke visste om. Takk for velskrevet innlegg