Nyttårsfeiring i Stockholm

Nyttårsfeiring i Stockholm

Vedr. covid19 -denne turen er gjennomført når det var trygt å reise i Norge.

Etter mange år med en drøm om å oppleve nyttårsaften i en storby skulle det endelig bli vår tur. Valget falt Stockholm som forøvrig ikke er en storby men en stad men ligger bare en 8 timer kjøretur unna. Det ble en reise gjennom historien, brostein, småbutikker og en nyttårsfeiring vi aldri har sett maken til.

Dag 1 – Stockholms vakre skjærgård

Vi hadde lyst til å se litt av den vakre skjærgården rundt Stockholm først, så etter å ha booket inn på hotellet kjørte vi ut til Vaxholm 15 km øst for Stockholm.

Vaxholms fästning, eller Vaxholms kastell, er en festning i Stocholm skjærgård og ligger bare en kort fergetur ut. Festningen var sjørøverfortet til Pippis pappa i «Pippe på de 7 hav», min yndlingshistorie.

Vi stoppet ved Bogesund Slott. Slottet ble oppført i 1640 tilhørte den adle delen av befolkningen. Slottet ligger i Bogesund naturreservat og har en utsikt over hovfartskanalen ut og inn av Stockholm.

Vi hadde ikke så mye tid i denne mørketiden men stoppet ved denne vakre kirken på veien. Veldig stemningsfullt ved solnedgang.

Kvelden ble avsluttet med en nydelig solnedgang før vi kjørte tilbake til hotellet i Stockholm.

Dag 2 – Nationalmuseet og julegatene

Alle store byer i hele verden har et nasjonalgalleri. Så det første vi alltid gjør er å sjekke ut hvor det ligger, åpningstid og google viser oss når det er minst kø.

Så er vi inne det store hellige. Her skal vi en lang stund sveve tilbake i tid gjennom Sveriges kunsthistorie.

Å gå fra rom til rom å se historien i malerier er helt fantastisk. Vi anbefale dette til alle som ikke vanligvis er spesielt interessert i kunst, dette er virkelig fascinerende.

Og ta med barna! Min datter var 10 år første gang hun opplevet nasjonalgalleriet i London. Det endte med to hele dager i galleriet, hun ble helt fascinert av disse enorme maleriene.

Carl Larsons motiver ble til mange kjente og kjære bildebøker. Hans fru Karin Larsons bohemske blanding av stilarter fra England, Tyskland og Japan var meget spesiell for den tiden og ble et yndet motiv i mange av hans bilder.

Museet har en fantastisk samling av ikoniske designmøbler. Måtte smile litt etterhvert som vi dro kjensel på endel av de og husket med skrekk hvor vonde de var å sitte i eller hvor grusomme fargene egentlig var.

I museet samlinger finnes mer enn 700 000 objekter med kunsthåndverk og design fra 1500 tallet og frem til idag. 5000 av de er stilt ut om gangen og det byttes stadig ut. Alt er kronologisk som en tidsreise gjennom bygget hvor hver hver tidsepoke har sin egen sal.

Et helt spesielt fuglebur med klokke i bunnen. Utrolig detaljert og gullbelagt.

En enorm gullklokke som nok har stått i et meget fasjonabelt hjem.

Central Station i Stocholm, sveriges største jernbanestasjon minner oss på et veldig kult reisetips. Togturen fra Oslo til Stocholm krysser Sverige på tvers på 5 timer gjennom vakkert landskap. De har både først og andre klasse vogner med egen spisevogn og trådløst nettverk. Perfekt for vennegjenger.

Det går ikke an å være i Stockholms «City» å ikke blir fristet til shopping og Drottninggatan er nok den mest populære. Men det kryr av gågater og butikker over hele byen så ikke gå deg fast her i hovedgata.

Og om du ikke orker å traske rundt i butikkene så er Åhlèns virkelig å anbefale. Greie priser og helt fantatisk utvalg av alt fra klær til kjøkkenredskaper.

Stockholms konserthus er fantastisk dekorert med tusenvis av lys. Konserthuset ble bygget i 1924-26 og har plass til over 2200 mennesker i husets to saler. De har fantastiske julekonserter man kan forhåndsbestille billetter til her.

Biblioteksgatan/stan er en nydelig plass og Sveriges motemekka. Her ligger de svenske motebutikkene på rekke og rad og de fleste verdenskjente kjedene finner du her hvor design er i fokus. Dette har vært et handelsområde helt fra midten av 1800 tallet men dessverre også et samlingssted for byens triste skjebner.

Etter å ha observert plassen en stund fra oven, gikk vi ned trappene og fikk se den fantastiske elgdekorasjonen på nært hold.

Sheraton hotell er et nydelig hotell som ligger helt nede i havna i Tegelbacken. Et enormt juletre og en pepperkakeby satte oss i ordentlig julestemning. Pris her er helt ok og fantastisk betjening. Anbefales.

Nyttårsaften og Gamla staden

Nyttårsaften viser seg å bli en nydelig solskinnsdag. Vi starter dagen med å gå fra hotellet rett over til gamlebyen. På veien over Vasabron passerer vi Strømsborg, en bitteliten holme med det borglignende huset som Kjøpmannen Berge Olofson Ström satte opp i 1750.

Populært kalles Stockholm for nordens Venezia, nettopp på grunn av beliggenheten fordelt på de mange øyene. Bare i sentrum finner du fjorten øyer som knyttes sammen med utallige broer.

Fra bruen har vi flott utsikt til den svært vakre Riddarholmskyrkan. Kirken er en begravelseskirke for det svenske kongehuset og 17 svenske monarker med familier hviler her.

Vi vandrer rett inn i Store Nygatan og Gamla Stan tilbake til 17 og 1800 tallet på vakre brosteinsbelagte gater. Gamla Stan er en vandring langt tilbake i historien med trange smug og fargerike bygninger.

Gamla Stan er den opprinnelige bykjernen fra byens grunnleggelse på 1200-tallet. Til tross for en omfattende modernisering etter en brann på 1600-tallet, er Gamla Stan en av Europas best bevarte bykjerner fra middelalderen. Øya bærer også navnet Stadsholmen

Når man går her vandrer tankene til visedikteren Carl Michael Bellmans melankolske og bitre humor og ikke minst viser om livet på godt og vondt i Stockholm på 1700 tallet. Ekstreme klasseforskjeller, elendige boliger med forferdelig hygiene, smittsomme sykdommer og mye alkohol var livet for de fleste her. I «Drick ur ditt glas» skriver han om tuberkulosen.

Stampen er absolutt verdt et kveldsbesøk. Ikke for å stampe men for å oppleve jazzkonserter av verdenskjente artister. Jazzklubben har holdt hus her siden 1968.

Gløgg og franske vaffler får oss i ordentlig god julestemning.

Smale smug og tydelige spor etter kjerrehjulene i metall som en gang rullet rundt i gatene her og gravde seg dypt ned i brosteinen. Man kan lettere tenke seg lydnivået den gangen hvor alt ble fraktet på kjerrer.

Gamlebyen er magisk i jula med alle sine små butikkvinduer som bugner av julekrimskrams.

Nydelig liten butikk på hjørne av skomakergatan minner meg om vår egen «skomakergata».

Evert Taube – Sverige og Nordens mest folkekjære visesanger finner vi foran riksbanken på Järntorget. Riksbanken er for øvrig verdens eldste bankbygning, bygd på 1680 tallet.

Her på Järntorget finner du også Stockholms eldste konditori. Grunnlagt i 1785. I disse lokalene går man 100 år tilbake i tid og man kan nyte all slags bakerivarer, kaffe og god gammeldags sjokolade.

Å oppleve hele gamlebyens alle gater og smug tar minst et par dager og det er en fotografenes eldorado for stemningsbilder. Anbefaler fotografering når mørket faller på, lyset her er magisk.

Et av høydepunktene her i Gamla Stan er å gå i fotsporene til de legendariske visedikterne Carl Michael Bellman, Evert Taube og Cornelis Vreesvijk. Her på denne veien vandret de ofte til sin stamrestaurant Den Gyldene Freden.

Den Gyldene Freden er den legendariske kunstner restauranten i Gamla Stan hvor Evert Taube og Cornelis Vreeswijk hadde sine stambord.

Her levde de sine sosiale liv med kvinner, vin og sang. Den brune krog ble åpnet i 1722.

Stockholms slott troner flott på Stadsholmen i Gamla stan. Dette er den svenske monarkens offisielle residens. På stedet har det vært festningsverk siden middelalderen.

Overalt i hele Stockholm finnes det flotte statuer som gjør byen til et eneste stort museum.

Noen smug er så trange at man kjenner stanken fra murveggene. Om denne var skummel i forrige århundre, får man idag garantert ikke oppleve den alene, turistene elsker denne gata.

Stortorget er Stockholms eldste torg. Det røde huset fra 1650 og det gule fra 1520. Stortorget var utgangspunktet for den byen vi idag kjenner. Ved Stortorget var fra 1300- til 1700-tallet byens Rådstuga. Her lå Sveriges første apotek åpnet av apotekeren Anthonius Busenius i 1575. Før jul er det alltid stort julemarked her.

På Stortorget finner vi også Børshuset. Denne ble oppført av Stockholms borgerskap i 1773-1778. Her finner du Nobelmuseet og svenske akademiet med Nobelbiblioteket.

Byen er full av gamle historiske koselige spisesteder som denne kafeen. Hva med en bedre lunsj på denne kafèen som også ligger midt på Stortorget.

På Köpmantorget finner vi denne bronsestatuen av St Georg og Dragen. Den er en kopi av den originale statuen som befinner seg inni Storkyrkan.

Kong Gustav III stiger triumferende i land etter den russisk-svenske krigen (1788-1790).

Vi vandrer videre i Sveriges Venezia til neste øy, Skeppsholmen. Her ligger det Moderne museet, Skeppsholmkyrkan og den vakre fullriggeren AF Chapman bygget i 1888. Har du drømt om å bo i et skip, så kan du booke deg rom i fullriggeren.

Den vakre byen bader fredfullt i sollyset denne siste dagen i året før det braker løs i kveld.

Kinnerviksgranen er nok ikke et perfekt grantre fra skogen men et fantastisk kunstverk. Denne granen bygges grein for grein.

På den 35 meter høye stammen monteres møysommelig gren for gren. Totalt 1000 grønne ekte greiner er satt inn.

Overalt er det nydelig julepyntet og vi skulle ønske det ikke snart er slutt på julen for i år.

Vakre St. Jacobs kyrka! En kirke ferdigstillet i 1643 men som har vært igjennom mange store restaureringer siden den gang.

Ved kirken finner vi den store flotte parken Kungsträdgärden med kallenavnet Kungsan. Dette er en av de to eldste parkanleggene i Stockholm. I tidligere tider var den strengt bevoktet og kun hoffet hadde tilgang.

Parken er mest kjent for sine fantastiske kirsebærtrær som blomstrer her om sommeren.

Nå om vinteren finner vi heller frem til byens fantastiske skøytebane. Å være her er som å oppleve Rockefeller Center i NY.

Stemningen er helt magisk her om kvelden.

Så er endelig kvelden kommet og vi skal ønske år 2020 velkommen! Vi hadde bestilt billetter til feiringen på Skansen men fant ut at vi heller ville være i byen, slik at vi bare kunne tusle tilbake til hotellet.

Kongen og dronningens slott er nydelig belyst og de har et fantastisk juletre.

Godt kledd i dunjakke og boblebukse og veldig klar for en lang kveld ute.

Rakettoppskytingen overgikk alt annet vi hadde sett før og den varte og den varte.

Etterpå tuslet alle enten hjem eller til nærmeste utested og fortsatte festen der. Dette var en enorm opplevelse.

1. Nyttårsdag

Dagen derpå er en sovende by vi våkner til. Men vi er klare for en ny dag og ser ingen grunn til å sove den bort i det praktfulle været.

Stille og rolig i Gamla stan og turistene er allerede kastet ut av hotellrommene. Glad vi skal være en natt til.

Ridderhuset er en praktbygning og et museum som huser havets adlede riddere og etterkommere gjennom historien. Dessverre var det stengt idag.

Idag har vi bestemt oss for å besøke graven til vår alles kjære visesanger og trubadur Cornelis Vreeswijk. For å komme til Katarina kyrkan så tar vi T-banen fra gamlebyen til Södra Stockholm.

Men først beveger vi oss 119 trappetrinn rett opp på byens mest berømte trapper, Harald Lindbergs trappor. Trappene ble laget på begynnelsen av 40-tallet og fikk sitt navn år 2001 etter Kunstneren Harald Lindberg som hadde sitt ateliè ved Södermalmstorg.

Etterpå går vi en tur ut på toppen av Katarina-hissen. Der er det fabelaktig utsikt.

Vakre gamle fasader og brostein preger også denne delen av Stockholm så vi vandrer lenge rundt i gatene her.

Rikstelefonen – Den første langdistansekabelen var en toleder kobberkabel mellom Stocholm og Norrköbing i 1889. I 1892 åpnet rikstelefonnettverket forbindelse med Kristiania og København. Så et flott stykke historie denne her.

Mosebacke Torg ble anlagt i 1857 og er det eldste i byen og var det viktigste samlingspunktet for folk i byen. Nils Sjögren den vakre skulpturen i hvit marmor i 1945. Parken ble kåret til Stockholms vakreste i 2006 og er nok flottest om sommeren.

Södra Teatern som er byens eldste (1852) og en av Sveriges eldste teatere. Her er det en stor sal og 6 mindre, barer og restaurant. Fantastisk utsikt kan nytes fra teaterets terrasser. Det spilles revyer, musicaler og teater her hele året.

På Mosebacketerassen har det vært et yrende liv siden 1850 tallet. Her ble det spilt lystig musikk og gjøglet fra alle husets terrasser. Med fantastisk utsikt over byen og et yrende liv her er dette Stockholms sikreste vårtegn.

Mosebacke vattentorn ble oppført i 1895-1897 og sørget for vann til de høyest beliggende husene her. Det ble tatt ut av drift i 1960 og huser idag leiligheter.

Gatene rundt Mosebacke Torg er full av historiske gamle trebygninger.

I Svartensgatan finnes mange hus med store kulturhistorisk verdi og noen er blåmerket av Stadsmuseet. Det betyr at det utgjør høy kulturhistorisk verdi.

Vi tusler videre opp Katarina Kyrkobacke og der oppe på toppen får vi øye på den vakre Katarina Kyrkan. Den ble bygget i 1695 men har brent et par ganger.

Ved rekonstruksjon av kirken etter brannen i 1990 gikk det med 52 000 hånd-smidde spiker, 120 000 stor tegelsten av det gamle formatet5½ tonn av bjerkebark, 1 600 bokser med hånd-blåst farget antikkglass og 5 000 kvadratmeter kobberplater.

Og der er han. Trubaduren og visesangeren som har betydd så mye for så enormt mange mennesker. Med en far som var visesanger og en datter som er sanger, så har han også vært en del av vårt liv, i tre generasjoner.

Den svenske visesangeren levde hard og intenst dessverre ble det hans skjebne så altfor tidlig, han døde i 1987. Cornelis ble bare 50 år. Han etterlot seg 10 fulle banankasser med tekster til sin sønn Jack som har båret arven og musikken videre.

På veien tilbake ned gjennom Östgötagatan passerte vi forbi en LP plate butikk Record Mania. Verdt et besøk for musikkinteresserte.

Det er først når vi speider utover byen at vi virkelig forstår hvor enorm den er. Det er så utrolig mye vi ikke har opplevd og sett selv om vi har vært her flere ganger. Så kjære Stockholm, på gjensyn til vi sees igjen!

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *