Jul i New York
Drømmer du om å gå i Kevins fotspor i «Alene hjemme», da skal du reise til New York og oppleve julegrana på Rockefeller Center, Sjekke ut de fantastiske butikkene på fifth Avenue og nyte vakkert vintervær i Central Park hvor du forventer å finne en gammel dame som mater duene. Jeg elsker New York! Skyskraperne, menneskene, gatene, parkene, butikkene og historien.
Selv med god erfaring fra New York og butikker, så gikk vi rett i turistfelle nummer en, besøke Macys på en lørdag. Helt topp om du bare vil nyte det fantastisk pyntede senteret og oppleve stemningen, da du må regne med 3 kvarter kø til kassa . Mandag formiddag er «much better for shopping».
Foruten kafeene så la min mann sin elsk på de legendariske tre-rulletrappene. De er fantastiske. Det ble folkesamling når han lå på alle fire for å ta bilder og ingen turte å kjøre hverken opp eller ned. Han klarte da å ta bilder av en folketom trapp på en lørdag, godt jobbet.
Dette er inngangen til berømte «Macys Santaland» En av høydepunktene på turen som reisebyråene skryter av. Men akk her slapp vi ikke inn. Forsøkte meg på frasen om at vi var fra Norge og hadde reist hele veien fra Oslo for å oppleve dette. Jeg var nok ikke den første for de så bare dumt på meg. Forhåndsbestilling, lister og kø. Så det så.
Så fant jeg mitt eventyrland likevel, i øverste etasje på Macys. Fant verdens fineste juletrematte i fuskepels og masse juletrepynt. I skrivende stund sitter jeg ved siden av juletreteet på hytta i den norske fjellheimen pyntet med colabilen, tyggegummiautomat, cowboyhest og tinnsoldater og er så fornøyd med at jeg ofret en time i kø for disse herlighetene.
Her var det julepynt fra gulv til tak og snittprisen for hver juletrepynt er sånn ca 120 kroner så begrenser seg hva du handler. Men her kan det holde lenge å bare se, eller gå på en skikkelig smell som jeg gjorde. Julelykke!!
Ser kanskje ut som samme bilde som lengre opp men nei, bare enda flere juletrær. Vet ikke hvor mange pyntede tre de hadde der, men det var mange!!
Fifht avenue, berømt for sine butikkvinduer i julen. Her stiller de ikke ut det de selger i butikkene men lager et lite juleeventyr istedet. Men sterkt oppskrytt, gikk hele Fifht avenue og fant ikke fler butikkvinduer enn jeg kunne telle på en hånd. Jeg hadde et eneste mål for juleshoppingen og det var å få kjøpt en ekte glorete julegenser. Men det fantes ikke hverken gensere, luer eller slips i butikkene, så ble ingen fæl genser med i kofferten.
Dette er New York i julen. Ingen julepynt i gatene, ingen julepynt i butikkvinduene, ingen julesalg, julesokker, julepysjer, juletilbud, julepølser, julemenyer…. bare så du ikke blir skuffet. Egentlig så er det amerikanere som burde dra til Oslo for å oppleve skikkelig julestemning 😉
Du skjønner du er i Amerika når du møter frelsesarmeen på gata her. De er bare sååå kule! Rocker, raper, synger, danser. De norske «soldatene» har virkelig noe å lære her, slipper å stå å fryse med dette tempoet.
De eneste julegatevinduene i hele fifth avenue, men fantastiske var de!
Nisser møter du overalt. Trodde først at dette var normal julekledning her, men var nok et arrangement som hadde pågått.
Herlig utsikt fra hotellrommet på The Row. Her hadde vi fantastisk utsikt til den gamle historiske bydelen av Manhatten midtown, kun 5 min gange fra Time Square og 12 minutter fra Rockefeller Center. The Row er et stort hotellkonsept med mange heiser og du velger selv i hvilken bar du vil spise frokost. (veldig las Vegas stil) Ekstremt små rom, men ved å ikke akseptere rommet (som du nesten aldri må gjøre) så ble vi raskt oppgradert til største rommet med denne utsikten. Himmelsk!
Sixht avenue i all sin juleprakt. Julebelyst skog, julekuler foran vannspeilet og reinsdyr.
Dette passerer du om tusler fra time Square og ned til Rockefeller Center.
Radio City Music hall, Amerikas største showplace med sine unike dansere og tv-verter. Det mest kjente er det spektakulære showet «Christmas Spectacular» som man bør forhåndskjøpe billetter til om man skal få sett det. Vi hadde ikke billetter og fikk desverre ikke sett det.
De vakre juletrærne på Six st avenue.
Turens store høydepunkt, juletreet på Rockefeller Center!
Treet må være minst 20 meter høyt, er ca 7 meter bredt og er kledd med en lysslynge som er 8 kilometer lang og med 50 000 ledlys!! Lyset tennes 28 november under en stor seremoni. En seremoni som er så populær at de innfødte holder seg langt unna. Uten VIP billetter har du ingen sjanse til å se treet engang på denne dagen. Vi var der lørdag kveld, nok en bom på turen. Køen tilsvarte en tømming av holmenkollen etter VM. Søndag kveld var det mye hyggeligere der.
Den legendariske skøytebanen på Rockefeller. Her kan du stå på skøyter i tidsperioder frem til midtnatt. Anbefaler forhåndsbestilling av VIP pakker med skøyter. Ellers så er det skøyting et steinkast unna i Bryant park (som er gratis) og i Central park. Begge er mye større.
Saint Patrick`s Cathedral er en av de vakreste katedraler jeg har sett, like vakker innvendig som utvendig. Å se den hvite kirken inneklemt mellom skyskraperne fra utsikten på Top of The Rock er noe som bare må oppleves. Top of the rock ligger rett ved, magisk om kvelden og besøk trenger ikke planlegges. Den er katedralkirken til erkebispedømmet New York og den ligger rett ved siden av Rockefeller Center. Helt magisk i kveldslyset.
Kjøpesenteret Sax Fifht avenue ligger også ved Rockefeller. De bruker mange måneder på å planlegge et spektakulært lysshow som vises hvert 20 minutt. Dette er også et must å få med seg. Alt du har sett her finner du samlet på et lite området så du trenger ikke tenke på drosjer eller t-bane.
Etter en rask sjekk av værmelding, det kan nemlig blåse svært så surt her, så bestemte vi oss for å ta turen ut til Frihetsgudinnen på Liberty Island og til Ellie Island. Det er alltid så magisk å ta fergen ut her og se det synet våre tippoldeforelde fikk se når de kom hit for hundre år siden. Skyskraperne stod selvfølgelig ikke der dengang, men de eldste høybyggene er der fortsatt.
Frihetsgudinnen står på Liberty Island i munningen av Hudsonelva i New Yorks havn. Frihetsgudinnen ble avduket 28. oktober 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Etter hvert har statuen også blitt et symbol for frihet og demokrati
Kjekt å ta en liten matbit her ute, men hold på maten, både små og store fugler sitter klar og så fort du ser en annen vei så er de nede i tallerkenen din. På menyen er det grei hamburgermat og litt attåt. Veldig barnevennlig.
Neste stopp er Ellis Island. En øy du absolutt ikke må gå glipp av om du er nysgjerrig på historien til dine forfedre.
Ellis Island ligger i New York havn ved munningen av Hudson-elven. Det var en gang hovedporten for strømmen av immigranter til USA på slutten av det 19. og tidlig i det 20. århundre. Det var her de ble sortert, de som fikk komme inn og de som ble sendt tilbake. Var det mistanke om dårlig syn, dysleksi eller sykdom så ble det retur hjem. De ville ikke ha inn mennesker som ikke kunne tjene til livets opphold.
Amerikakoffertene fra fattige og fra rike. Noen var svært enkle, andre kledd i fløyel med kleshengere i stativer på innsiden. Vi måtte selvfølgelig anskaffe oss en når vi kom hjem, en helt lik som den på bildet. Med merkelappene på ennå.
Ankomsthallen! Over 12 millioner emigranter kom til USA gjennom Ellis Island. Nasjonens hovedfartsåre inn mellom 1892 og 1954. Alle har vi vel en slektning ett eller annet sted i Amerika, det virker ihvertfall som alle amerikanere har en slektning i Norge.
Museet her er helt fantastisk. Her er hundrevis av fotografier og masse utstyr godt bevart fra denne tiden. Sett av god tid her. Dette er våre forfedres historie. Om drømmen og håpet, om fattigdommen som møtte de og drømmene som forsvant. Om hvordan de klarte å etablere seg og om hvordan de den dag i dag tar vare på den kulturen de brakte med seg fra hjemlandet. Det var beinhardt å være flyktning, mange dukket under og mange dro tilbake.
Det var ikke få Amerika-linjer som krysset Atlanterhavet. Den norske amerikalinjen ble stiftet allerede i 1910 og var vår nasjons stolthet. 800 000 nordmenn forlot hjemmet sitt og flyttet til et annet land mellom 1830 og 1920. De fleste dro til Amerika, men mange reiste til andre verdensdeler. Det var ingen stor nød i Norge den gangen utover det at det ble for stort folketall på bygdene. Det var nok heller drømmen om Amerika som trakk.
Passasjerlistene fra skipene, man blir bare stående trollbundet å lese navn på navn, familie på familie.
Mange døde på Ellies Island. Det var tett på båtene og sykdommer som tuberkulose spredde seg raskt. Kanskje var dette skoene til et lite barn som aldri fikk oppleve å vokse opp i Amerika.
Mange båter å velge i og de laget de flotteste brosjyrer for å friste med landet «over there».
Mange levde under ubeskrivelige forhold. Det var helt vanlig å vaske barna og klesvasken i samme kum og i samme vann.
Det viktigste papiret, sertifikatet for at du var tatt opp som borger av United states om America.
Øyesjekk! Folk med mistanke om øyesykdommer ble satt i arrest. De måtte igjennom flere undersøkelser. Var det minste tvil om dine evner til å se så ble du satt på første båt i retur igjen.
En utrolig trist korridor, men den er akkurat slik den fremstod den gangen også. Her stod og gikk man i kø overalt akkurat som i dagens flyktningemottak. Men den gangen var det vi europeere som stod for flyktningestrømmen til den store drømmen
• Specialized: tests of value in select patient profiles in cialis – vascular bypass surgery.
Etter at vi landet med fergen tok vi taxi rett til Brooklyn Brigde. Om jeg har glemt å nevne det, NY er taxi-ferie. Det er lange avstander, jeg har forsøkt de fleste på forrige tur og jeg anbefaler aldri t-banen, da ser du ingenting og tar halve dagen. Brooklyn Bridge er en av tre broer som binder sammen bydelene Manhattan og Brooklyn i New York. Den strekker seg 1834 meter over East River, og hovedspennet over selve elven er 486 meter, noe som gjorde den til verdens lengste hengebro da den sto ferdig i 24. mai 1883. På andre siden av brua finner du en fantastisk restaurant og byens beste iskrembar, men den fristet ikke så mye i kulda.
Ble en liten kveldstur ned fifth avenue og julegrana igjen og litt shopping på veien. Gjorde et lite forsøk på å finne litt mer julepyntede gater og butikker og fant da noe.
Synd det aldri går an å få noen bilder uten biler foran, men vi er i en storby full av liv 🙂
Pepperkaker i alle fasonger og fantastisk pyntet. Alt er laget som scener fra ett eller flere eventyr.
Time Square er fælt og flott på en gang. Ingen uterestauranter men masse benker og stoler/bord. Om sommeren er det fint å ta med egen mat og bare kjenne på stemningen. Dropp lørdagene om du ikke liker å gå som sild i tønne på gata.
Retning Broadway. Ikke glem å bestille billetter til en forestilling der!! Phantom of the opera er fantastisk. Vi bodde 2 street lengre opp, på The Row. Enkelt å finne frem, korte veier å gå.
Det vakre monumentet etter World Trade Center, Grand Zero til ettertanke og stillhet for alle borgerne og brannfolkene som mistet livet under terrorangrepet 11 september 2011.
Dette er ikke stedet for selfier. Dette er stedet for respekt, stillhet og ettertanke.
Jeg vil på det sterkeste anbefale å oppleve museet som er laget i kjelleren av det ene tvillingtårnet. Det er sterkt, det er viktig å se hva som egentlig skjedde og hvordan byen taklet tragediene i ettertid. Å ha sett dette på TV kan ikke sammenlignes med å «oppleve» det her inne.
Dette bildet trenger ingen forklaring. Det var like uvirkelig for alle, det som skjedde her.
Fortvilede pårørende leter etter «sine» og i desperasjonen henger de opp etterlyst-plakater.
Det ble laget et motorsykkelritt som kjørte til de forskjellige stedene som ble angrepet til ære for de som ble drept under angrepene. Denne harley sykkelen fikk på malt det amerikanske flagget og folk signerte på sykkelen på dens ferd igjennom statene.
En kopi av frihetsgudinnen full av hilsener, flagg, papirblomster, medaljer og andre symbolske ting.
Her stod tvillingtårnet boltet fast i bunnen. Museet er full av rester etter bygget og også rester etter tårnene på toppen.
Vegg etter vegg er dekket med bilder av de døde. I tillegg til de 19 kaprerne, døde 2 979 personer i terrorangrepet; alle 265 ombord på de fire flyene, 2 606 i tårnene og på bakken i Verdens Handelssenter og 125 i Pentagon. Blant de døde var 343 brannkonstabler og 71 politimenn.
Tårnet som stod øverst på tvillingtårnet.
Bilen til kompaniet Ladder 13. Hele bilen og mannskapet ble begravet og døde i ruinene. Et forferdelig syn. Her er stigen forvridd til det ugjenkjennelige.
Vakre, vakre Central Park, enda mer fantastisk med isbelagte vann.
En nydelig liten rød kardinal, kom så nært at jeg fikk tatt dette fine bildet av den. Ellers så er det mye ekorn og skilpadder av andre dyrearter i parken.
Etter å ha sett «alene hjemme» år etter år i julen, var det ikke så vanskelig å kjenne igjen The Pond. Bruen hvor damen med turtelduene stod og matet duene. En nydelig bro som gjøre seg best om vinteren når trærne er mest nakne og kulda vises på bakken. Vi manglet bare snøen og Kevin.
Det er veldig spektakulært å stå på The Pond å ha skyskraperne i bakgrunnen. Sånne steder burde man oppsøke så tidlig om morgenen at man slipper å få så mange mennesker med selfiestenger i bildene.
Dette eventyrhuset ligger rett midt i parken. Her får du kjøpt suvenirer og kaffe. Broen og huset finner du i enden av fifth Avenue, på hjørnet av parken.
En fantastisk flott skøytebane i Central Park. Helt gratis og med fantastisk utsikt til skyskraperne. Et flott sted å ha med barna.
Måtte bare en liten tur innom å beundre treet for siste gang. Ikveld går turen til Dyker Heights, turen store høydepunkt.
Dyker Heights Christmas Lights
Vi ble hentet på hotellet av 3 digre turbusser med alle fasiliteter og en super guide. Turen tok ca 50 minutter ut. Der ble vi sluppet av først i et nabolag og deretter et annet. Hele turen tok 4,5 timer og inkluderte også stopp ved Brooklyn Brigde. Vi betalte 450 kroner pr pers og vi fikk utrolig mye for pengene. Så glem drosjer, t-baner og egen bil, det er bare masse styr. Det finnes ikke drosjeholdeplasser og folk finner ikke veien til T-banen. De arrangerte bussturene anbefales på det varmeste.
Dyker Heights er et stort rikt nabolag som ligger i Brooklyn. Her har det gått beinhard konkurranse i å ha det flotteste huset til jul.
Hver huseier bruker mellom 50- 70 tusen norske kroner hvert år på å stase opp huset med julepynt og alt gjøres av proffe firmaer.
Det lyser, det blinker, det snør fra snømaskiner og det spilles julemusikk. Dette er amerikansk galskap på det beste spør du meg, jeg elsker det.
Dyker heights er fullstendig kaos i helgene. Så kaotisk at man nesten ikke får øye på husene blant alle menneskene. Vi valgte oss ut mandag kveld og det viste seg å være det lureste vi har gjort, vi hadde foruten alle politibilene nesten gatene for oss selv.
For å forsterke lyssettingen er hvert eneste vindu i hele byen blendet. Gatene kryr at folk, politibiler og busser og det er nesten ikke mulig å komme frem. Så ikke prøv å ta egen bil dit.
Det går ikke an å dra til New York i julen og ikke dra til Dyker Heights, så bestill dette på forhånd. Resten av bildene er bare å nyte og så er det bare å allerede nå booke billetter og hotell i New York.
Tilslutt noen bilder dere bare kan nyte og link til eget innlegg om Dyker Heights Christmas Lights finner du nederst i på siden.
For en vidunderlig måte å avslutte kvelden på. Bussen stoppet ved iskrembaren ved Brooklyn Brigde og vi fikk se både broen og skylinen i mørket og ble servert kakao med krem. En utrolig koselig tur.
So long New York, vi kommer tilbake og tilbake…..Love You!
Vil du vite mer om turen til Dyker Heighs Christmas lights kan du lese mer i dette blogginlegget.
Vil du ha mange flere reisetips i NY så kan du fortsette lesingen her
4 Replies to “Jul i New York”
Nå fikk jeg lyst til å ta turen tilbake til New York – i førjulstiden. Takk for flott inspirasjon
Så herlig å høre! New York er magisk før jul og da spesielt Dyker Heights skulle jeg så gjerne ha opplevd igjen.