New York på 8 dager!

New York på 8 dager!

Det finnes vel ikke noe bedre enn mor og datter ferie. Bare oss to og nok antall dager til å oppleve alt man har drømt om!
Som så mange andre før oss, elsket New York fra første sekund. Ble møtt av verdens blideste betjening på flyplassen og mitt tapre forsøk på å vise frem papirer på medisiner ble møtt med «du ser da ikke ut som noen terrorist eller narkolanger». Esta-papirene var allerede registrert i systemet og etter noen fingeravtrykk var vi inne. Glem busser og andre transportmidler og gå rett til drosjekøen. Der står flyplassansatte å avtaler pris med hver eneste drosje, ikke noe tull der. Det er når du omsider har landet i din drosje at du skjønner du er i New York, advarselsplakaten foran setet kan ikke bli mer tydelig «plager du sjåføren, risikerer du inntil 21 års fengsel»! Vi var heldige og ankom New York om kvelden, lysene som møtte oss på vei inn til byen var fantastiske. Etter å ha tatt inn på hotellet i midt-town på Manhatten på «Holiday in» var vi klare for the big apple.

For enda flere opplevelser i New York, les også om vår reise dit i julen! Turistene ankommer New York med båt New York dag 1
New York er tre ting. Historie, skyskrapere og shopping. De som tror de kan komme til byen og sitte på en gatekafe og nyte livet med et glass vin eller to har bommet fullstendig. Dette er ikke Italia, dette er New York. Du kan finne en park, du kan finne et bord, men servering finner du ikke. Eneste som gjelder her er gode gå-sko eller medbrakt mat i en park.
Når man reiser med en 19 åring så er det en ting som gjelder og det er shopping. Vi startet derfor dag 1 med å vandre opp hele fifht avenue, kjent for alle sine merkebutikker. For dyrt å handle i, men flott å se i alle butikkvinduene. Det ble shopping andre steder, vi fikk smakt amerikansk ostekake og man blir da aldri for gammel for Disney-store. På en kafè fikk vi se amerikaneres fortæring av stabler med pannekaker og skjønner nå hvorfor amerikanere tar så mye plass, bokstavelig talt.Time Square i New YorkTimes Square er en plass man gjerne havner på hver kveld etter en lang dag i byen. Fantastisk å sitte på plassen, se på alle de glorete reklameplakatene og bare nyte kvelden. Herfra kan du vandre nedover Broadway og nyte alle plakatene til de forskjellige teaterforestillingene. Å se forestillinger her er en opplevelse for livet, anbefaler å kjøpe billetter på forhånd for å slippe de lage køene.Måtte jo bare innom denne gigantiske M&M sjokoladebutikken. Endte opp med en kopp og en pysjbukse til 17 åringen hjemme. Ikke så enkelt å handle med noe til gutter i den alderen.underholdning på Time Square New YorkDet var mye halvnakne damer og menn på Time Square. Skikkelig amerikansk og litt fasinerende at dette faktisk var hovedattraksjonen på New Yorks viktigste møteplass. Legg merke til den kritthvite damen i bakgrunnen, hun kom perfekt inn i bildet. Kakespising i New York. Alle kaker må testes.Dette blir litt for ofte istedet for lunsj når man er i denne byen. Mange bakerier og gode kaker å teste. Her en skikkelig amerikansk ostekake.Alt er stort i Amerika. Måtte bare ta bilde av disse digre flaskene med melk og Juice. Men det synes og merkes her i New York at alt spises og drikkes i store mengder. Folk her er ekstremt overvektige og det synes godt på klesstørrelsene i butikkene, plutselig går man selv ned et par størrelser.

New York dag 2
Aldri en byferie uten å ha beundret en vakker kirke på innsiden. Idag ble det vakre St. Patrick. Vi har vært på Top of the Rock, sett på en gedigen parade med politi og brannfolk, de er jo helter i denne byen. Vært på Rockefeller center, sett utsiden av berømte Carnegie Hall musikkscenen med verdens beste akustikk, badet i bassenget på taket av hotellet og beundret skyskrapere fra solsengen. Har vært på lang jakt etter glutenfri mat, amerikanernes forhold til glutenfritt er oppskrytt, ikke enkelt for en med cøliaki. Avsluttet kvelden med Time Square i mørket.Universal music studio new yorkNår man har med seg en 19 åring som er sanger, så er dette et obligatorisk bygg å oppsøke. Vært der, sett det.bru i Central Park New YorkLette etter broen i «Alene hjemme» men kom over denne vakre her istedet.  Parken er enorm, husk å ta med mat og drikke. The Pond fant vi i den andre enden av parken. store skyskrapere i the big appleDet er jo dette som er så facinerende med denne byen, skyskrapere overalt. En typisk utsikt når man ser oppover.t-banestasjon i New YorkUndergrunnen, et enkelt fremkostmiddel hvis du skal bevege deg tilbake fra ene delen av byen til den andre delen. Vi brukte den tilbake når vi hadde vært ute på frihetsgudinnen. Ellers så er ikke undergrunnen ikke å anbefale. Hvorfor ikke? fordi du ikke ser noenting av byen under jorden. Bruk en dag på hop on and off bussene, vi gjøre alltid det når vi er ute å reiser. Ellers så bruker du bare taxi. Koster mellom 50 og 100 kroner og de er enkle å praie, bare å vifte litt med hånda.Trinity kirke New York CityAlle storbyer har flere vakre kirker, dette er kjente Trinity. De aller fleste er åpne for publikum og er gratis. Vi går alltid innom kirkene vi finner på veien, selv om jeg ikke har noe forhold til kirken ellers. Det er alltid så fantastisk mye vakker kunst og vakre skulpturer å se. Man trenger ikke gå på museer for å se historien.Time Square i New YorkTime Square i mørket blir du aldri lei av. Alt lyset stammer fra glorete reklameplakater, men stemningen der hver kveld er alltid like fantastisk. Det er også et sted med utrolig mye politifolk og man føler seg helt trygg uansett hvor seint det er på kvelden. Som alle andre steder i New York er det dårlig med servering ute, du må rett og slett kjøpe deg noe mat og sette deg på en av alle stolene som er satt opp på plassen.Utsikten fra top of the rock Empire State Building ser du aller best fra Top of the Rock Og du slipper alle køene. Prisen er også betydelig lavere. Husk å gå helt opp på toppen til det øverste platået. Neste gang skal vi oppleve dette i mørket og se på alle lysene i byen.

New York dag 3
Sett Empire State Building fra bakken, sjekken køene på Victoria Secret, opplevd Central Station, spist på en Mc Donalds, sett i alle butikkene i fifht avenue, kjøpt masse grisedyr julepynt, sett Tiffany, Nike Town, applebutikk under bakken, og vært i fantastiske Lego-shop. Folk er så utrolig hyggelige og høfflige her, vi nordmenn har jammen meg mye å lære. Blir alltid møtt av How are you today i butikkene men betalingsystemet her tar veeeeldig lang tid.jernbanestasjonen i new yorkCentral Station er en opplevelse i seg selv. Pass på å stikke innom denne og ta deg tid til å se på det myldrende livet av mennesker som er på reise.

Legobutikken i New yorkDette er et eldorado for mammaer som aldri blir ferdig med lego, man fikk litt følelsen av et lite mini-legoland. Synd at poden hjemme har vokst ifra legoen for lenge siden.

Empire state buildings sett fra gatenivåLange køer og veldig høy pris gjorde at vi droppet å gå opp i Empire State Building. Det holdt å se den fra bakken og fra Top of the Rock.En veldig lang limousin i New yorks gater. fargen er lys beige

Limousiner er det mange av i New York. De skal visst ikke være så dyre heller, men vi droppet det denne gangen.stor rød lastebil i gatene i new yorkEr ikke spesielt interessert i biler, men er ganske imponerende å se disse doningene i gatebildet. New York er ihvertfall absolutt et sted å traske for bilinteresserte, mange flotte biler å se.en skyskraper med glassfasade hvor nabobygningene speiler seg

New York dag 4
Idag ble det tur med hop on and off bussen. Vær obs på at det står sykkelutleiere og bussbillettselgere på hvert eneste gatehjørne som hverken har busser eller sykler. Bussen tok oss igjennom de gamle historiske bydelene og vi fikk igjen følelsen fra boka «engelen på det syvende trinn». Vi hoppet ikke av før vi kom til kaia hvor båten tok oss ut til Liberty Island og frihetsgudinnen. Den var mye større enn vi trodde. Skal du opp i toppen må du bestille billetter på forhånd, men det var godt å slippe de lange køene og den er jo flottest fra utsiden. På veien tilbake kjørte fergen innom Ellis Island, det var her emigrantene som ikke kom på 1 klasse ble plassert. De syke og svake ble sendt i retur tilbake til Europa. Dagens siste attraksjon ble Ground Zero 9/11.trekantet supersmalt bygg i new york Sitt på taket av hop on and of er et must i enhver storby. Men styr langt unna rushtrafikken tilbake, du kan fort bli stående bom stille i trafikken et par timer og du får garantert ikke plass på taket. Ta heller T-banen tilbake.De eldste skyskraperne i Brooklyn New YorkFantastisk mye historie bak disse veggene i Tribeca-området. Området er preget av gamle industribygninger fra tekstilindustriens storhetstid på Manhatten. Idag er dette en av de hotteste stedene å bo. Alle disse områdene ser man best fra taket av en buss med ørepluggene i ørene.Frihetsgudinnen i New york The LibertyFrihetsgudinnen, Frankrikes gave til det amerikanske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Ta den kommunale fergen ut og du får en fin båttur samtidig. Styr langt unna alle selgerne ved fergeleie, du skal ikke kjøpe billetter av de og heller ikke ta noen annen ferge.frihetsgudinnen i New york the liberty med Michelle Aavitsland poserende foranTypisk turistposisjon må selvfølgelig vi også gjøre.Michelle Aavitsland nyter avkjølt limonade ved frihetsgudinnen i new yorkSitronlimonade og is smaker fantastisk i varmen ute ved frihetsgudinnen! Vi var der i juni-måned og varmen kjentes godt allerede.Turistene ankommer New York med båtSelv om skylinen ikke var like høy når immigrantene kom til amerika, så må dette ha vært litt av et syn likevel. Et typisk turistbilde fra båten.9/11 minnesmerke Memorial Center New YorkGround Zero 7/11. Minnesmerke etter de falne tvillingtårnene World Trade Zenter er fantastisk flott. Det kommer mange følelser når man står på den plassen det faktisk skjedde. Vi valgte å ikke gå inn i selve museet. Følte vel egentlig ikke at det var nødvendig, minnesmerke drar deg fort tilbake til nyhetsbildet fra 11. september 2001.

New York dag 5
Startet dagen med et besøk i FN bygningen. Var invitert til å komme å se min morfar Harald Dals maleri av FNs aller første generalsekretær Trygve Lie. Ble også en omvisning både ute og inne. Deretter ble det noen timer trasking i butikker og et besøk på det kjente kjøpesenteret Macys. Avlsuttet en fantastisk dag på Majestetic Theater.FN generalsekretær Trygve Lie maleri Harald DalEn helt spesiell følelse å stå ved siden av min morfars maleri og like spesielt for min datter å stå ved sin oldefars maleri. Maleriet er nå flyttet ned til mottaks-hallen slik at det nå er tilgjengelig for alle besøkende. Der henger det flott sammen med alle de andre maleriene av generalsekretærene som har vært etterpå. Foto kred: FNs pressefotograf.Fn bygningen sett fra innsiden. Verdens mest berømte møteromI denne salen har det stått mange viktige personer fra hele verden og holdt taler. Blant annet president Obama. Veldig spesielt å være her.Det største opplevelsen med Macys er rulletrappen. Regner med at den har vært her i veldig mange år da den faktisk er laget i tre. Resten av senteret er omtrent som Steen og Strøm i Norge og består av 8 etasjer. Generelt lange køer og ikke spesielt billig i New York. Eneste som virkelig bør handles her er jeans og sko.Broadway New York phantom of the opera Michelle AavitslandDa har vi opplevd Phantom of the opera, tidenes mest sette musical

Intracavernosal injection therapy is a well established cheap viagra online – antidepressants.

. Og hvilken fantastisk forestilling på New Yorks eldste teater. Sangerene, kostymene og kulissene tar fullstendig pusten fra deg. Få med deg minst en forestilling når du er i New York. Neste gang skal vi helt klart gå på flere.Vi har aldri følt oss så trygge i en by noengang som vi gjør her i New York. Politiet er overalt, og de er alltid veldig mange sammen. Hadde ikke vært redd for å la 19 åringen gå her i Sentrum alene. Her er noen firbeinte også.

New York dag 6
Idag startet vi dagen i Zoo i Central Park før turen gikk til Brooklyn brigde
. Spaserte en lang tur fra Grand Zero til Washington Park gjennom fascinerende soho og helt opp til Time Square. Fikk med oss det meste av butikker på veien og de er det utrolig mange av der. Fant ut at vi har gått ca 1,5 mil hver dag i snitt.En amerikansk skolebussIkke så veldig bra bilde, men måtte bare ha et bilde av en ekte amerikansk skolebuss.hundrevis av singer symaskin i en klesbutikk i New YorkDenne fantastiske veggen med norske symaskiner fant vi inne i en klesbutikk. Sansynligvis har det ligget en gammel konfeksjonsfabrikk i disse lokalene. To hele vegger var dekket med et par hundre maskiner.Fantastiske Brooklyn brigde, en av de tre broene som binder sammen Manhatten og Brooklyn. Denne broa er en av de eldste hengebruene i USA og var den første i verden som ble konstruert med stålkabler. Den tok 14 år å bygge og 27 arbeidere mistet livet underveis.hengelåsene på brooklyn brigde

Hengelåsene her bærer på mange kjærlighetshistorier. Nå er de dessverre bare et minne, det er ikke lengre lov å henge de opp. 

En tur med subwayen er praktisk når man skal bevege seg over større områder. En lite hyggelig og svært så møkkete t-bane, men grei nok fra ene til andre enden av byen.

Denne butikken er selvfølgelig alle tenåringjenters drøm, men skal du ha en sjanse til å komme inn i et prøverom eller i nærheten av en kasse så må du bruke formiddagen her. Dette er den butikken med mest kø overalt.

New York dag 7
Det ble endelig tid for litt bading på taket av hotellet, mer trasking og innkjøp av billige sko.

Å bestille hotell med svømmebasseng er egenlig bare tull. Det åpner ikke før 10 på formiddagen og det stenger kl. 18 om kvelden. Med andre ord, de er kun åpne når man egentlig ikke er på hotellet. Men dag 7 av turen så begynte vi å bli ganske fornøyd, så da startet vi dagen med et bad. Har aldri sett så mange  advarselskilt ved et basseng noen gang, vi er i Amerika.Gamle hus New yorkDet er veldig mange vakre bygninger i New York. Selv ikke 8 dager holder til å få sett alt du vil. Vi må helt klart tilbake ja.Nam! Man får aldri nok av amerikanske ostekaker. Her står kaloriene i kø for å slippe til, men det er verdt det.Endelig et greit sted å spise for en med cøliaki. Her var det et enormt selvplukk av mat. Hadde vi bare husket hvor det lå til neste gang.

Et sko eldorado for alle aldre. Det er nesten halv pris på sko i denne byen. Det var her pengene gikk, vi fylte koffertene med både sommersko og joggesko.

New York dag 8
siden vi skulle fly på kvelden så fikk vi plassert koffertene på hotellet. Vi bestilte også egen hotellbil til flyplassen, noe som ikke kostet mer enn 10 dollar mer enn vanlig drosje og til gjengjeld fikk vi en rålekker bil.Da var vi på flyplassen igjen og enda mer frelst i New York når vi drar. Dette er en by vi må tilbake til. Drømmen er selvfølgelig å komme i jula neste gang og den drømmen skal oppfylles snart.

Praktisk informasjon

  • Du må ha ESTA les mer om det her. 
  • Du må ha med papir på hvor du skal bo første natten.
  • Prøv å unngå ting som piper i kontrollen som lager unødig styr, som BH med spiler, buksepynt osv.
  • Billetter til teatere forhåndsbestilles. Bestill de gjerne direkte fra teateret selv så får du rett pris. Husk at alle billetter må hentes minst en time før.
  • Fra flyplassen tar du Taxi til hotellet, det er veldig godt organisert med fast avtalte priser. Det står innpiskere på utsiden av flyplassen som organiserer det hele.
  • Du trenger ikke mye kontanter i New York, de tar kort overalt til og med i drosjene. Men bruk alltid type mastercard/norwegiancard osv hvor du er forsikret om noen trekker for store summer.
  • Skal du bo smart, så velger du midttown på Manhatten. Da har du kort gangavstand/drosjeavstand til Time Square og teaterdistriktene som er et naturlig sted å gå om kveldene. Dette er ikke italia med uterestauranter på hvert gatehjørne. Man ser ikke folk som sitter ute å nyter drikke om kvelden.
  • New York er varmt om sommeren, men det er mye skygge mellom skyskraperne og fantastiske aircondition i butikken.
  • Du kan fort bli kald faktisk hvis du går i mange butikker.
  • Blås i stilen, i New York går folk i alt mulig. Bruk Ecco-sandaler eller joggesko, du kommer til å traske en mil hver dag.

Vil du vite hvem jeg reiste med? Sjekk ut Spotify ved å trykke her! 

Vi har vært i 17 stater i USA så langt. Bærer du på en drøm om å reise eller bare har lyst til å være med oss på tur her på bloggen så ta en titt på disse blogginleggene:

New England – fra New York til Bar Harbor!

Roadtrip USA -21 dager i mustang!

Jul i New York

Hjelp det er juleferie! Dyker heights christmas lights

Spøkelsesbyen Nelson Ghost Town – Nevada


Gjerne del innlegget mitt!

2 Replies to “New York på 8 dager!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *