Julemagi i Oslo

Julemagi i Oslo

Selv om det er en opplevelse å være i utlandet før jul så er det ingen tvil om hvilken by som gir er den aller flotteste og mest magiske juleopplevelse. Min egen by, Oslo må oppleves i adventstiden!

Julen starter ikke ordentlig før jeg og min datter har vært på juletur i Oslo og ikveld skulle jeg også endelig få nyte en gave jeg fikk til min 50 års dag.. Nesoddbåten tar oss inn til byen og vi vandret først en tur på rådhusbrygga.

Bygdøybåtene ligger godt pakket inn for vinteren og masten til S/S Helena er vakkert pyntet til jul.

Idag blåser det 26 s/m inn i havna og selv den lille statuen som står nede på bryggekanten ser ut til å kjempe mot vinden og bølgene. Alle charterbåtene ligger godt fortøy på festningskaia. Akershus festning ser du i bakgrunnen.

Det fineste på rådhusplassen er dette imponerende juletreet. Klokkespillet i Rådhuset spiller kjente låter hver time fra klokken sju til midnatt. Gå ikke glipp av den enorme juletrepyntbutikken som ligger bak rådhuset i kjelleren av taxfree-butikken.

På løvebakken foran stortinget står et enormt stort juletre! De to løveskulpturene som vokter stortinget er formet av billedhuggeren Christoffer Borch og hugget i nordmarkitt av straffangen Gulbrand Eriksen Mørstad som satt fengslet på Akershus fesning og ventet på sin dødsdom. Som takk for arbeidet med løvene ble han benådet av Regjeringen i 1873. 

Vi måtte selvfølgelig innom æreverdige Grand hotell. Hotellet ble åpnet i 1874. I 1880- og 1890-årene var Grand Cafè et viktig møtested for kunstnere og intellektuelle. 

Henrik Ibsen var stamgjest og besøkte kafèen daglig i 1890-årene, mens han bodde i Arbins gate. Ved stambordet fikk han av hotellet sin egen stol med navneplate i sølv og et sett glass med inngravert navn.

I 1899 åpnet Freia sitt eget sjokoladeutsalg på Karl Johans gate i Oslo. Årsleien på hele 6.000 kroner var byens høyeste. I 1913 flyttet butikken inn på nybygde Grand Hotel, arkitekten bak hotellet, Ole Sverre, designet det elegante interiøret som skulle bli butikkens varemerke. Det påkostede interiøret ga fabrikken en aura av europeisk eksklusivitet, og borgerskapet strømmet til butikken for å se og bli sett, smake og kjøpe.

Freiaklokken! Lille julaften 1909 var det ikke bare julegrana som ble tent i Kristiania. Hovedstaden fikk også sitt aller første elektriske lysreklameskilt som ble plassert på toppen av Thune-gården – hevet over Stortinget og med Slottet midt imot. 800 glødelamper gjorde ”Freia” leselig over hele Karl Johans gate, og et nytt stykke bybilde var født.

Freiaklokken har kun vært mørklagt to ganger, under krigen og i en periode i 2012 mens klokken ble restaurert. Begge gangene den ble tent igjen skapte det stor feststemning i gatene. Idag har skiltene et fantastisk lysspill som må oppleves.

Lillegrensen er en koselig liten gågate som ble gågate i 1971. I gamledager gikk vi alltid denne veien for å komme til Grensen skotøimagasin som hadde Oslo`s største skoutsalg og kaffebutikkene som hadde utsøkt kaffe i små papirposer. Her hadde min morfar Harald Dal atelie i hjørnegården på Karl Johan, Lillegrensen, 2.etg. med utsikt mot Stortinget og plassen. Der ble mange kjentfolk foreviget på lerret.

Karl Johan med de berømte julebjellene! Disse har hengt her hver jul så lenge jeg har levd og det er nå i over 50 år! Det krydde av folk i gatene i kveld selv om det var midt i uka. Noen som vet om de har blitt byttet ut underveis?

En av sidegatene langs Karl Johans gate. Nydelig pyntet de også. Lørdag 24 november var det julegateåpning i Oslo Sentrum med nissebarna fra pluttepott, ordfører og selveste julenissen.

Glassmagasinet, min favorittbutikk for å komme i riktig julestemning og de har toalett. For å finne toaletter i Oslo er ikke alltid like morsomt.

Steen & Strøm ble etablert i 1797 var før det brant i 1929 et eventyrlig kjøpesenter for fiffen i Oslo. Et eksotisk handelshus som solgte internasjonale merkevarer. Her fikk de Norges første rulletrapp som kun gikk opp og ikke ned. Alt innvendig var bygget som en rotunde med skinnende søyler og fantastiske lamper.

Et av Steen & Strøms herlige julevinduer. Dette er ekte julemagi fra barndommen. Du kan se flere av Senterets julevinduer her! Fra min egen barndom husker jeg jul på Steen & Strøm som noe helt magisk. Vinduene hadde dukketeater, elektriske tog og nisser som beveget seg og i toppetasjen fantes verdens største lekebutikk i mine øyne. Så derfor er denne butikken julemagi for meg.

«Stjernehimmelen» utenfor Spikersuppa er helt magisk! Godt å få litt le for regnet som ikke ville bli til snø og som truet med å ødelegge alt av papirposer. Skal du på shopping i Oslo så ikke glem å ta med deg plastposer!

Magiske jul i vinterland! Høydepunktet for Oslo-turen vår. Her finner du Oslos største julemarked fra midten av november og helt frem til 30 desember. Kle deg godt om du skal på vinterland og ta deg tid til å nyte kvelden.

Hvilken vei skal vi velge tro? Anbefaler å gå her på hverdagene og ikke i helgen. I helgene kommer du nesten ikke frem her. Mye mas om man har barn ihvertfall.

Jul i vinterland åpner allerede i midten av november og er et fantastisk julemarked som er bygget rundt skøytebanen i Spikersuppa. Her kan du få kjøpt alt fra ullklær til smykker, julemat, julegodterier. Alt et ekte julemarked skal være. Ekstra hyggelig å se så mange norske boder i år.

Skøytebanen i spikersuppa er like magisk som skøytebanen på Rockefeller Center i NY. Med julemusikk i bakgrunnen er dette som et eventyr midt i Oslo.

Og selvfølgelig er selveste julenissen og hans hjelpere på plass for alle barna som vil sitte på fanget og fortelle om sine juleønsker. Dagens lille hjertesukk..tenk om foreldrene kunne være med i magien istedet for å drive med mobilene sine. Minnene har du i hjertet ditt, aldri på mobilen.

Selvfølgelig må det være en ekte karusell på et julemarked. Jeg elsker karuseller og neste gang får jeg låne med meg barnebarnet så vi kan kjøre litt karusell.

Og jeg elsker pariserhjul. Men med det regnværet vi hadde så fristet det ikke så mye å sette seg ned på et iskaldt plastsete. Men beundret det gjorde vi.

Vi tok trikken ned til Aker brygge igjen, veldig lettvint

insoluble in water, in which a stoneâstarch remains in – helps with the viscosity to slow down even furthertile will be so much piÃ1 amoxicillin online.

. Aker brygge ligger på tidligere Akers mekaniske verksteds område mellom Rådhusplassen og Tjuvholmen

Byggingen startet etter at de la ned verkstedet i 1982 og i 1987 jobbet jeg selv her på D/S Louise og lekteren i 2 år, så har gode minner herfra. Hvert år spiser vi verdens beste lutefisk på min gamle arbeidsplass.

En nydelig stjernehimmel midt på torget.

Denne fantastiske hesteskulpturen kommer opprinnelig fra Øvrevoll. Hesten er 5 ganger større enn en vanlig hest, noe som gjorde flyttearbeidet svært krevende der de måtte unngå høyspent og telefonledninger langs veien. Mannen bak skulpturen er Tore Bjørn Skjølsvik (80).

Her ligger restaurantene på rekke og rad og det er mange store uteserveringer. Og Utrolig nok, folk sitter ute hele vinteren. Finnes ikke kaldt vær, bare dårlige klær i Norge.

Her er shopping for alle størrelser av lommebøker. Alt fra de mest eksklusive merkebutikker til H&M og andre vanlige kjedebutikker.

Oslo treet som det heter er en gave fra milliardæren Stein Erik Hagen i 5 år. Det 14 meter høye treet på Filipstad i Oslo er utstyrt med 125.000 lamper i fargerikt lysspill. Jeg er usikker på om denne dårlige plasseringen delvis skjult bak Riva Italia er et bevist valg…..

Vi tusler nedover mot Tjuvholmen og finner dette flotte treet. Vinden tar skikkelig tak i det vi nærmer oss kanalen og bølgene slår helt inn i den tomme småbåthavna.

Det nye Astrup Fearnley-museet ligger ytterst mot fjorden med stor skulpturpark og badestrand. Serveringsstedene på Tjuvholmen er kjent for sin høye standard og flotte beliggenhet og gallerier og kunstinstallasjoner ligger på rekke og rad.

Misunner ikke alle de som bor i båtene i kveld. Det uler i mastene og bølgene truer med å røske båtene av fortøyningene. Det var mange ekstra tamper i land ikveld.

Var så heldig å få show og middag i 50 års gave så nå venter jeg bare på at resten av jentegjengen skal ankomme. Den koseligste restauranten på Aker Brygge heter Eataly og med en med oss som må ha glutenfritt så er dette det tryggeste stedet å spise.

Etter å ha spist fantastisk pizza og fått i oss nok prosecco er det på tide å tusle opp til latter.

Showet til Truls Svendsen var fantastisk, jeg har fortsatt støle lattermuskler. Asluttet kvelden på Nesoddbåtens egen ventepub Jarmann. Tidligere Hannibals hybel før vi tok en altfor sen båt hjem.

Love You Oslo <3

Visste du at det første utendørs juletreet i Norge med lys på, dukket opp på Universitetsplassen i Kristiania i 1919.

Her kan du se fantastiske klipp fra NRK sitt eget filmarkiv som viser både julbelysning og herlige julevinduer tilbake til 50-tallet i Oslo.

Disse bildene fra gamle Steen & Strøm må sees, her ser du de fantastiske rotundene.

Gjerne del innlegget mitt!

2 Replies to “Julemagi i Oslo”

  1. Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger! Ja man er virkelig altfor lite flink til å både være turist i egen by og sette seg mer inn i historiene. Gleder meg til våren og mange fine turer med båten inn til Oslo for å utforske mer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *