«Under» – En gastronomisk opplevelse på havets bunn

«Under» – En gastronomisk opplevelse på havets bunn

Takket være tidenes flotteste spleisegave fra hele familien, gikk en stor drøm i oppfyllelse. Opplevelsen overgikk alt vi hadde hørt om den magiske plassen der nede på havbunnen. Med bare 8 bord og enda flere kelnere ble det en det en eventyrlig reise gjennom kokkekunsten, naturen og historien. 20 retter og 20 viner ble fantastisk presentert av kelnere som hadde en kunnskap og en yrkesstolthet vi aldri har sett maken til. Samtidig hadde vi den store gleden av følelsen av å ha både torsk, sei og lyr til middag men denne gangen som gjester. Bli med en tur ned under havoverflaten……

I nesten 6 timer skal vi spise og drikke oss igjennom matrett etter matrett på denne restauranten som selvfølgelig er en Michelin-restaurant. Den fikk stjerne i michelinguiden i både 2020 og i 2021. Under kan også skryte av å være verdens første og største undersjøiske restaurant.

Det er Snøhetta som har tegnet det fantastiske bygget som ser ut som det har veltet langt ned i havet her ute på Lindesnes. Her kan du sitte å se ut på de samme ingrediensene som du får servert gjennom hele kvelden. Noen herlige timer er du i ett med havet der ute. Straks skal vi også oppleve at det ikke bare er havets ingredienser den danske mesterkokken Nicolai Ellitsgaard serverer, men også lokale sjøfugler, villsau, sopp og bær.

Kveldens vinopplevelse er like viktig som maten og den starter her i champagnebaren. Vi valgte en dansk vin og cider-opplevelse og droppet den klassiske vinen. Det var halve opplevelsen! Her snakker vi om cidere og viner som i åresvis har vært gravd ned i jorden og som faktisk lukter jord når du åpner de.

Før vi går ned, blir vi geleidet bort et helt spesielt utsiktsvindu som viser deg vannspeilet før du stiger ned i det undersjøiske eventyret.

Så fikk vi endelig komme ned på havets bunn og hilse på alle fiskene. I åresvis har forskere «oppdratt» fisker, skalldyr og plankton gjennom lyd, lys og lukt til å til å opptre foran det enorme vinduet. Vi fikk oppleve både torsk og sei og noen makrellstimer. Er du heldig kan du store hummere, seler og pigghå smyge seg langs glasset så nære at du får lyst til å putte den rett på tallerken.

Bare for å ha sagt det med en gang, du går ikke hit om du ikke er nyskjerrig på sjømat, dette er en sjømatrestaurant. Her er ingen alternativer. Men som det meste her så var ikke blåskjellet et blåskjell. Skjellet kunne spises uten at jeg skal røpe hva det smakte.

Det serveres det ene skjellet etter det andre på vakre senger av is, sand, tang og tare. Nå kan jeg endelig si at jeg har smakt på alt som havet kan by på. Hver eneste dag er kokken selv ute å fisker fisk, fanger krabber eller høster tang og urter. Alt serveres gjestene samme kvelden.

For første gang i livet mitt så begynner jeg å skjønne betydningen av smaksopplevelsen i gourmetmat. Dette blir et måltid vi aldri vil glemme.

Dette var vel den mest imponerende retten. To stykk håndmalte spekeskinkebiter med noen smaksbomber på undersiden. De var virkelig et mesterverk både kunstnerisk og gastronomisk. Mellom hvert måltid kommer det en ny vin og med den følger det en historie om hvordan akkurat denne vinen er laget, fantastisk fortalt av vår kelner.

Det er en ting du ikke må gå glipp av, ta deg tid til toalettbesøk. Til og med toalettbesøk er et must her, hvor du pent følges til et toalett fullt med såper, kluter og kremer lekkert dopapir, før du pent geleides tilbake til stolen din.

Av og til ble du møtt med intense blikk fra det som lå på tallerknen.

Alle dere som er redde for å gå sultne fra bordet, glem det! Etter 20 retter og like mange glass forskjellige typer vin så skal jeg love deg at du triller når du går ut herfra, både med magen og i hodet. Det er lenge siden jeg har drukket så mye vin på en kveld.

Kvelden skal selvfølgelig avsluttes med en nydelig dessert. Jeg vil selvfølgelig ikke avsløre smaken av denne lett skummende desserten, dere må selv oppleve denne maten.

Tilslutt toppes det med makroner og ekte geletopper som er det beste som finnes!

Nei, dette er ingen baylies men en helt annen lokal variant, servert i utrolig flotte glass som gav en helt annen smaksopplevelse.

Et besøk her er ikke for en vanlig lommebok selv om det er verdt hver krone. Men et virkelig godt gavetips om man skal spleise på noe til jubilanten. Vi kommer i hvertfall aldri til å glemme denne opplevelsen.

Så rusler vi tilbake til hotellet bare et steinkast unna, fylt til randen med opplevelser, mat og drikke. Dette har vært en kveld man skulle ønske aldri tar slutt. Men blir virkelig behandlet som en stjerne for en kveld.

Tusen takk til alle barn, svigerbarn og barnebarn som gav oss denne gaven og denne helt utrolige opplevelsen. Dette innlegget er vår takketale til dere.

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *