Mandal – byen med alle sandstrendene

Mandal – byen med alle sandstrendene

Vi elsker ekte sørlandsstemning med hvitmalte hus, bryggesleng og yrende uteliv. Men vi er også veldig glad i å tilbringe dagene på hvite sandstrender. Derfor reiser vi til Mandal, Norges sydligste by.

Etter å ha parkert bobilen midt i havna foran Mandal hotell er det tid for litt rusling i «Gågada», Norges koseligste handlegate.

Mandals gamle trehusbebyggelse er et helt unikt samlet bygningsmiljø. Bygningen er fra både før og etter bybrannen i 1810. Mandal kirke, Andorsengården, Lindesnesgården (bondeheimsgården), Christensensgården, Reymertgården, Dedekams hus og Kjøbmannsgaarden har alle en stor bevaringsverdi.

Det står mange flotte skulpturer i Mandal. Her troner Egil Skallagrimson, høvdingen fra Island, skapt av Gustav Vigeland som er Mandals sønn. Ta en tur til Vigelandhuset og se hvordan han og familien bodde her i byen.

Amaldus Nielsen kjent for sine fantastiske kystbilder fra Sørlandet har selvfølgelig fått en byste i hans hjemby Mandal.

Skrivergården – Dette vakre bygget med eget parkanlegg ble oppført i 1766. Her holdt sorenskriveren og hans stab til gjennom årtier. Idag er skrivergården en del av byens rådhus.

Jeg blir så varm om hjertet hver gang jeg ser en av disse. Vår kjære gamle telefonkiosk «Riks» ble i 2007 reddet gjennom en avtale mellom riksantikvaren og telenor. Av 420 telefonkiosker ble 100 vernet og de står rundt omkring i vårt langstrakte land.

Sett av god til til byvandring i disse flotte gatene hvor sørlandshusene ligger som perler på en snor. Alle husene er vakkert vedlikeholdt og overalt er det vakkert pyntet med blomster om sommeren. Selv om alle husene er hvite i dag, var de ikke alltid det i tidligere tider. Hvit maling var forbeholdt de rike, de fattige brukte andre jordfarger eller de malte bare veggen ut mot veien hvit.

«I takknemlighet og respekt for våre krigsseilere 1940-1945, evig heder skal de ha».  Reist i 2017 som et minnesmerke over de 184 falne krigsseilerne fra Vest-Agder som omkom under 2. verdenskrig. Et anker flyter vektløst, et svakt lyst pulserer bak navnene. Et nydelig monument laget av Erik Pirolt.

Om du tusler turen over brua mot kulturhuset, så tusle bort til Jens Dedekams vei 10. Der ligger det flotte tårnhuset eller Villaborg som var det opprinnelige navnet.

Adolph Tidemands bro, byens store gang og sykkelbru binder ny og gammel bydel sammen. På denne siden av brua ligger gågata og restaurantene og og i andre enden finner du Kulturhuset Buen og den nye delen av byen. Vi parkerte bobilen på Mandal hotells flotte bobilparkering og nyter godt den korte veien over elven.

Gjestehavna er en selvbetjeningshavn som ligger flott til midt i Sentrum. Bare husk å bestille åpning av brua. Om du glemmer det så husk at seilingshøyden er ikke mer enn 4 meter. Vi har vel alle sett seilbåten i «selskapsreisen».

Forsvarsverket Castellet har et ukjent byggeår men ble brukt mellom 1709 og 1721 som bastion mot kaprerskip fra ulike land og mot svenske krigsfartøy under den store nordiske krigen. 10 kanoner står i forsvarsstilling.

«Byens grønne apotek», kalles denne helt spesielle skogen som du finner mellom havet og byen. Hele sjøsanden var tidligere bare en enorm åpen sandslette. På 1890-tallet begynte Selskapet for Mandal bys vel å plante furu og buskfuru her som et lebelte mot havet og sanden som stadig blåste innover.

Det ble plantet over 100 000 furutrær og eneste veien de laget var veien mot Ryvingen fyr. skogen er senere blitt full av stier. Furulunden var i gamle dager en stor lekeplass for barna i Mandal. Her ble det lekt cowboy og indianere om sommeren og om vinteren laget man hoppbakker.

Furulunden er omkranset av 10 fantastiske strender, alle med hvert sitt navn. Om du starter her ved piren så er stranda på sjøsanden på 800 meter til enden ved Hobdeheia. Lordens er 200 meter, Stumpestrendene 150 meter, Kanelstranda 200 meter, Spidsbo 50 meter, Banken 300 meter, Lillebanken 200 meter, Bankebukta 400 meter, navnløs strand 150 meter og Kalhammeren stranda 75 meter. Så her er strender nok til alle.

Hadde det ikke vært for svabergene i bakgrunnen, så kan man et øyeblikk føle at man nyter solnedgangen på klittene i Skagen.

LAMBERTSTRANDA- Under 2. verdenskrig ble Furulunden stengt av tyskerne. De bygget en rekke befestninger som denne og alt er nøyaktig kartlagt for de som er interessert i krigshistorien. Det ble satt opp piggtrådsperringer mot sjøen her og lagt ut miner. Etter krigen ble det plukket opp 2551 miner på denne stranda.

Svanene her er en opplevelse i seg selv. De er så tamme og løper nesten etter deg for å få mat. Mange har stor glede av å gå hit og dele en brødblings med de. Svanene er egentlig ikke en sjøfugl og har krås, så du skal ikke være redd for å gi de litt brød. Men de bør jo helst lære å skaffe maten sin selv.

Sjøsanden – Det blir en helt utrolig nydelig kveld her på fyret på Sjøsanden. Det yrer av liv her om kveldene og stemningen er helt magisk. Folk tar seg en joggetur, går tur med venner og familie eller bare sitter på en benk og fundere over livet og nyter solnedgangen.

Og her blir vi til solen går ned i havet, hvor neste stopp er på Vestkysten av Danmark.

Ny dag og nye muligheter! På veien ser jeg mye av verdens fineste grønne potteplante for meg, ugras for andre. Eføyen klistrer seg fast med sine sugekopper overalt. der den kan finne trær, fjell eller mur. Den kan bli flere hundre år gammel og kan vokse seg 20 meter lang.

Lillebanken – Her finner man en utrolig kul hinderløype ute i sjøen. Alt fra zipline bane til balanseringspunkter. Har man barn så er dette plassen.

Storebanken – Dette er Mandalittenes egen strand, vi turister får bare tutle pent forbi.

Verksbrygga – er super for de litt eldre barna som synes det blir litt vel langgrunt på strendene.

Spidsbo strand – Her lå det et lite handelsted på 1300-tallet som het Spidsbo. Dermed er det vel ingen tvil om at Mandal er Sørlandets eldste by. Idag et lite strandparadis.

Noen steder krysser vi den vakre skogen for å komme over til neste strand.

Kanelstranda – Ja den heter faktisk kanelstranda fordi den litt spesielle varme rødlige sanden her minner om kanel.

Nydelig liten holme på kanelstranda for de som har lyst til å ha øy for seg selv en vakker sommerdag.

Stumpestrendene – ligger vakkert side om side. Perfekt for deg som foretrekker litt roligere strender.

Vi følger den flotte kyststien videre rundt Stumpodden og får en liten tur inn i skogen på vakre sandbelagte stier.

Gjennom skogen og ned til andre siden

Ute på Stumpeodden er det praktfull utsikt utover den Aspholmsundet og den Sørlandske skjærgården.

Lordens strand – var stranden til sommerstedet Risøybank, tilhørende Lord Salvesten

Dette minnesmerke må være noe av det sterkeste som er laget. Denne grusomme tragedien som tok så mange av ungdommene våre 22 juli 2011. Tiden vår går, men minnene etter disse barna vil til evig tid bestå.

Risøybank – Lord Edward Salvesens var sønn av Christian Salvesen, grunnlegger av Norges første parafinoljeraffeneri her på Risøbank. Lorden bygget de staselige bygningene og anla en stor engelsk hage med to vakre drivhus. I hagen finnes en imponerende samling busker og trær. I dag finner du sommercafé, kunstgalleri og selskapslokaler i godset.

Disse drivhusene er fantastiske! De ble oppført i 1902 og var i konstant bruk frem til april 1940. Det ble dyrket tomater, druer og fersken. Etter salg av eiendommen i 1971 forfalt drivhusene. fra 1988 til 1991 ble de restaurert av Selskapet for Mandal bys Vel. Det finnes bare to slike byggverk i hele Norge. Legg merke til all rododendroen til høyre.

Drivhusene er fulle av funksjonelle detaljer. Støpejernskonstruksjoner, renner, vannanlegg og det dyrkes mye spennende her. Veldig spesielt å gå her inne og drømme seg 100 år tilbake i tid.

Høyere opp i Hobdeheia ligger godsets lysthus, med overdådig utsikt utover havet. Staten kjøpte Risøbank i 1969 og åpnet områdene for allmennheten.

Loshola

Fikk skutene kontrarivind måtte de søke havn. Fra 1720-tallet var det en offentlig los men det ble også åpnet for at privatfolk kunne drive los. Da gjaldt det å kapre et losoppdrag før andre tok det. Loshola var et sted du kunne tydelig se mastetoppene når de nærmet seg.

Losen ble ofte rodd ut av 10 og 12 åringer. Barna kunne ikke svømme og mange kom aldri tilbake. Også losen kunne få problemer med å komme ombord i skutene og det ble mange enker etter hvert. I kveld er det fredelig på havet, bare skyene truer.

Hesteheia og Ulvsvika

Siste dagen bestemmer vi oss for å prøve en ny kyststi. Med bobilen parkert foran Mandal hotell blir det en rask tur gjennom boligfeltet og bort til stien som går ut til Hesteheia. Her er det bare å følge stien utover.

Torkels not – Det blir en kort rast her ute ved Notbua og en hyggelig prat med noen sørlendinger på tur.

Vi går tvers over øya og følger den flotte steinbelagte veien langs klippene. Helt til vi kommer ut til Mandals flotteste konsertplass.

Ulsvika uteamfi – Her spilte selveste VAMP konsert i 2015. Et nydelig amfi her nede i vannkanten. Nå er det høst og stille overalt og vi fortsetter vår ferd videre her på vakre Sørlandskysten.

Gjerne del innlegget mitt!

8 Replies to “Mandal – byen med alle sandstrendene”

  1. Tusen takk for en nydelig tekst om min vakre barndomsby. Det er et par små ting jeg vil påpeke. Fyrtårnet på sjøsanden heter bestemor og den navnløse stranda heter Lambertstranda. Mellom Store- og lille banken ligger torkildshola. Ei bitte lits Strand som ikke mange vet om. Unntatt vi fra Mandal da.

  2. Lovely pictures of Mandal! We toured in 2019 and fell in love with this part of Norway. The Kulturhus was magnificent! Somehow we missed the konsertplass, Ulsvika uteamfi, so we must return!

    1. Da lærte jeg noe nytt idag også, fantastisk! Har aldri hørt begrepet notbu før. Veldig takknemlig for tilbakemelding. Skal absolutt rette dette opp 🙂

  3. Takk for flott omtale av min vakre by Her et jeg født og oppvokst. Flotte bilder og tekst. Velkommen tilbake.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *