Sveriges vakreste kallbadhus og kystpromenade – Varberg

Sveriges vakreste kallbadhus og kystpromenade – Varberg

Hav, strender, byliv og vakre bøkeskoger. Her kan du vandre eller sykle på Sveriges flotteste strandpromenade i solnedgangen, hoppe naken i havet eller nyte en småbyferie med sveriges kuleste marked. En drøy mil syd for Gøteborg finner du en av de flotteste plassene langs svenskekysten, hit kan du ta med hele familien på ferie. Varberg har absolutt alt å by på.

Apelviken

Rett utenfor Varberg by finnes det en fantastisk 5 stjerners campingplass bare et steinkast fra havet og en enorm sandstrand. Her kan du leie deg et stort campinghus eller parkere bobilen/vogna. Det er noen få meter å gå til restauranten og orker du ikke gå de 4 km inn til byen, så står syklene på rekke og rad og venter på deg.

Europas beste surfestrand

Apelviken er regnet for å være en av Europas beste surfestrender, her har du tilskuerplass når bølgene blir store nok noe vi fikk gleden av å oppleve når været slo om og vi knapt klarte stå oppreist i vinden. Brått så krydde det av seilbrett, surfebrett og kitere i den lille bukta.

Varbergs vakre kyststi

For å komme deg inn til byen så følger du bare den fantastiske kyststien i dette vakre landskapet. Går du til fots kan du velge den ytterste stien, eller du kan sykle og bruke den grusbelagte løypa. Det har blitt høst og fargene har blitt fantastiske!

Steinindusti-historien

Steinindustrien var stor her i Varberg som så mange andre plasser langs denne kysten. Fra 1850 til 1950 kunne man høre lyden av hammer mot stein fra grytidlig morgen til seint på kveld. Det var et beintøft liv hvor folk bodde i utleieboliger som kunne huse opptil 10 familier med et felles kjøkken. Å ta ut Varberg-granitten livnærte familiene i Varberg, men det gikk hardt utover de vakre svabergene.

Majestetiske Subbe fyr

Helt ute på tuppen kommer vi ut til Subbe fyr. Subbe fyr har vært i drift siden 1934 og er et flash- fyr. To flasher hvert 30. sekund skal hjelpe sjøfarerne å finne den tryggeste ruten til Varberg gjennom Kattegat. Det er trist å se at et så vakkert fyr ser så slitent ut. Håper virkelig noen snart kommer og maler det flotte fyret.

Går du til fots så er det kjempefint å følge havet lengst ute langs sjøkanten. Det finnes mange spor etter steinindustrien blant annet denne som sannsynligvis ble brukt til å dra steinen ut i sjøen til båtene. Steinen måtte første lesses ombord i små prammer før de ble rodd ut til seilskutene som lå å ventet. Seilskutene hadde da først tømt sin sandballast som idag har blitt til mange fine sandstrender langs kysten.

Vakre Varberg kysthotell

På vår ferd videre inn mot byen passerer vi vakre Varberg kysthotell, et svært ekslusivt spahotell jeg håper å besøke en gang. Hotellet har egentlig en lang og egentlig tragisk historie bak seg som Europas største tuberkulose-sanatorium. På 20 tallet var det over 1000 pasienter på hotellet som var forbeholdt barn og unge som ble rammet av denne fæle sykdommen.

Hotellet har en nydelig strand bare et steinkast fra rommene. Her har du den vakreste utsikt utover havet mens du nyter «tången och salta bad»som de selv sier her. Her bader folk året rundt.

Sveriges vakreste kystpromenade

Strandpromenaden her i Varberg må være den vakreste strandpromenaden i hele Sverige. Den slynger seg helt fra Apelviken og inn til festningen og byen. Promenaden ble anlagt i 1912 av ”Sällskapet Varbergs Strandpromenader” og er nesten 4 km lang. Her vrimler det av folk hele tiden for folk i Varberg elsker sin promenade! Og det er også her vi finner alle nakenbadene, så glem badetøyet. Nå er du i Varberg!

Her han man badet naken i 100 år

Varberg og nakenbadingen – Jeg gikk lengre enn langt for å finne et sted jeg ikke trengte bade naken. For i Varberg bader man naken, sånn er det bare. Her ligger nakenbadene på rekke og rad helt inn til byen. Goda Hopp er herrenes nakenbad og bare for å understreke historien bak dette «her har man badet naken i 100 år».

Nakenbadet Skarpe Nord finner vi litt lengre bort i veien. Her har kvinnene badet nakne i hundre år. Jeg klarer ikke la være å tenke på hvordan resten av verden var inntullet i de mest dekkende badedrakter mens folk badet sømmelig fra hver sitt badehus gjerne med en skillevegg i mellom, mens de her i Varberg badet i bare messingen.

Jeg trasker litt lengre bort i håp om å finne en mer sømmelig plass å bade, men neida, enda et nakenbad åpenbarer seg for de som ikke føler behovet for å gjemme seg bak en vegg. Jeg gir opp badingen og trasker videre inn mot festningen og byen.

Varberg festning

I det øyeblikket vi kommer inn til byen, troner dette festningsverket over oss. Varberg festning her en enorm lang historie. Helt fra begynnelsen av 1200 tallet ble berget Wardberg brukt til å vokte over byen. Herfra skremte man fienden ved å tenne opp et enormt bål på berget til skrekk og advarsel.

På slutten av 1200 tallet bygde man en borg på klippen. Det var danske grev Jacob Nielsen som måtte forsvare sin by etter at han ble anklaget for delaktighet i mordet på den danske kongen Erik Klipping i 1286. Borgen stod ferdig på 1300 tallet. Det finnes fortsatt rester etter den tiden.

Her kan du bo fengslende i en gammel celle

Det var ikke bare krigere på festningen. Her bodde det mange mennesker som levde et helt vanlig liv. Her fantes det både skole og en kirke. Har du lyst til å oppleve hvordan det var å bo her så kan du faktisk leie deg inn på en av festningshusene fra 1700 og 1800 tallet. Der det før var et bakeri og et lasarett. Ønskes et litt mer fengslende opphold så kan man overnatte i en celle i det gamla kronohäktet fra 1856.

Hele festningsområdet kan by på fantastisk utsikt utover Kattegat.

Bytur og lørdagsmarkedet

Etter å ha tilbrakt et par timer på festningen tusler vi inn til sentrum av Varberg. Her kryr det av glade mennesker som bruker lørdagen til å handle, spise eller rett og slett bare møtes. Det er mange små fine butikker å stikke innom i denne koselige gata som strekker seg helt ned mot havna.

Det er så mange fine statuer i Varberg. Knutte Wester har laget 3 statuer av vattenbärare som står plassert midt i Brunnsparken. Statuen symboliserer historien den gangen barna ble satt til å frakte vannet hit til plassen fra Svartekällan på 1800 tallet.

Varberg kirke

Varberg kirke ble bygget i 1769-1772 etter at den gamle kirken Caroli Kirke fra 1600 tallet brant under bybrannen i 1767. Kirken er bygget av sten.

Sveriges kuleste marked

Varberg’s square kaller de markedet som er åpent hver lørdag året rundt. Et fantastisk marked du må få med deg. Jeg synes det mest imponerende her var all soppen. Det bugnet av sopp i nesten alle bodene. Kantarell, traktkantarell og steinsopp.

Her finner du også Varbergs lengste ostedisk. Ostlinjen har et helt fantastisk utvalg av franske, italienske, danske og svenske oster.

Høstfarget i English park

Denne parken er full av vakre blomster om sommeren, nå har høsten tatt over i Varberg. Men ta en tur likevel, her finner man flere flotte statuer som virkelig er verdt en titt.

Hummersesongen er igang

På fiskeskøyta Svanse viser far og datter stolt frem dagens fangst av hummer. Jeg fikk veldig lyst på en lobster-roll som er det beste jeg vet. Hummer stekt i ekte smør, servert i pølsebrød med en dæsj hvitløksmajones. Nam!

Sveriges vakreste kallbadhus

Varbergs stolthet, det praktfulle kallbadhuset, er sveriges vakreste badehus. Kallbadhus har en lang tradisjon i Sverige. Helt siden 1800 tallet har svenskene kombinert badstue med isbading. Å dyppe seg i iskaldt vann skal øke blodsirkulasjonen og virke forfriskende, det siste tviler jeg ikke på.

Kallbadhusets historie

Varbergs første kallbadhus ble bygget i 1866, men ble ødelagt i en storm i 1884. I 1886 kom det et mer moderne bad med omkledningsrom og dusjer, men dette måtte også gi tapt for en storm i 1902. Dagens badehus ble bygget i 1903 og i 1996 ble det satt tilbake til sitt opprinnelige eksteriør ved hjelp av mangle bilder og tegninger. Så dette huset er historisk.

Byens badestrand

Ved siden av kallbadhuset finner du denne flotte bystranden. Alltid fint å kunne avslutte en lang dag i byen her, spesielt om man har med seg litt slitne barn på turen. Her er det faktisk greit å bruke badetøy.

Hva er det med svensker og bading

Jeg vet ikke hva det er med svensker og bading, men de elsker det, det er helt klart! Uansett hvor du kommer i Sverige finnes det et ordentlig badeanlegg. Altså en brygge som er bygget slik at du slipper å gå lengre enn langt for å komme ut dit du skal svømme. Hvorfor har vi ikke svømmeanlegg som dette i Norge.

Varbergs vakre solnedganger

Dag har blitt til kveld og jeg gleder meg til turen tilbake i den vakre solnedgangen.

Når vi kommer tilbake til det vakre badehotellet skal vi følge kyststien inn i skogen i stedet for rundt på utsiden. Vi skal nemlig innom plassen der Carl Larsson og hans familie tilbrakte sommeren.

Carl Larssons smultronstelle

Sommeren 1887 leide kunstneren og hans familie en liten stue her i skogen, rett ved havet. Det var opprinnelig en steinhoggerboplass. På innsiden av dette steingjerdet fantes det en liten frukthage. Carl Larsson besøkte ofte Varberg og Varbergskolens malere i årene1886 til 1893. Flere malerier ble skapt her ute. «Vid Kattegat», «De siste solstrålene» og «Aftonstämning».

Solen er på sitt vakreste når den må trenge igjennom skylaget.

Et nattbad

Tilbake i Apelviken må jeg bare oppleve den flotte stranden en gang til idag. Så, mens jeg står her i stummende mørke kommer to nakne damer og springer rett ut i sjøen som om det skulle vært midt på lyse dagen. Jeg får lyst til å følge etter, men jeg er ikke tøff nok, vi er nok litt mer pinglete vi norrbaggare.

ÅKULLA BOKSKOGAR

I grensetraktene mellom kysten og innlandet ligger det en fantastiske bøkeskog. Åkulla er et femti kvadratkilometer stort naturområde som er helt magisk. Her finner du vandringsleder og kyststier. Om vinteren finner du noen av Sveriges beste skispor her. Ikke gå glipp av Åkulla når du er i Varberg. De sier den beste tiden der er i om våren, i slutten av mai.

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *