Med Nesoddbåten til Stortinget
En nydelig vinterdag i slutten av Februar ble jeg og min sønn invitert med av Nesoddbåtens eget blad «Signalen» ved Tore Henning Larsen til en helt spesiell visning på Stortinget. Vi skulle få oppfylle en stor drøm, vi skulle endelig få se min morfar og min sønns oldefars maleri «Edsavleggelsen» malt av Harald Dal.
Morfar var en av de som pendlet ut og inn til Oslo med en av «pappabåtene» som de ble kalt den gangen folk flyttet ut til Nesodden om sommeren og mennene pendlet att og frem til Oslo. Morfar hadde ateliè i toppen av Rådhuset i mange år. Der malte han det det enorme maleriet som henger i Rådhuset og edsavleggelsen som var en gave til slottet og som stortinget også kjøpte en versjon av.
Vi ble tatt imot på løvebakken av nesodding og tidligere ordfører for Nesodden, Nina Sandberg. Nina er representant for Akershus og sitter i utdannings og forskningskomiteen for Arbeiderpartiet.
Det vakre Stortingsbygningen, inspirert av arkitektur fra hele Europa, stod ferdig i 1866 og var tegnet av den svenske arkitekten Emil Victor Langlet. Trappehallen består av flere vakre bueganger og skulle forestille en middelaldersk borggård.
Dette fantastiske legobygget er det første som møter deg når du kommer inn i foajeen på stortinget. Den ble bygget av legokunstneren Matija Pužar i forbindelse med stortings-byggets 150 års jubileum. Hele 35000 legoklosser gikk med til dette mesterverket. Fra tid til annen har det kommet til demonstranter foran stortingsbygget, men ingen vet hvem som har plassert de der…
Når du går opp den majestiske trappen passerer du denne vakre lille minneplassen. Det er en minneplate over de nordmenn som ga sitt liv under første og andre verdenskrig og for falne i fredsoperasjoner. Det står alltid friske blomster i vasene på minneplassen.
Her kan dere selv lese mer om studenten som egentlig var for sent ute til å lever et utkast til arkitekt-konkurransen om en stortings-bygning i Christiania. En arkitekt som egentlig brant for kirkearkitektur og som aldri fikk noen hedersbevisning for dette fantastiske byggverket.
Bare menn på bildene, en historisk vegg om en tid som er forbi. hvor mennene styrte alt. Kvinner fikk sin stemmerett i først i 1913, men første kvinne på stortinget hadde vi i 1911. Anna Rogstad (1854-1938) var en aktiv kvinnesakskvinne og er damen som aktivt jobbet frem kvinnenes stemmerett. Hun stilte selv til valg allerede i 1909.
Det er rart å tenke på at her på dette lille tinget har de tatt de største avgjørelser for det norske folk.
Stortinget enkelt forklart
Clearly, the selection of therapy is strongly influenced by How to use sildenafil citrate tablets • Post successful.
Her ligger stortingsrepresentantenes kontor på rekke og rad. Å gå her føles mer som en reise tilbake til 70 tallet enn et regjeringsbygg. Enkle og små kontorer, her finnes ingen luksus og ingenting ser ut til å være endret siden det ble bygget. En reise tilbake i historien.
Alle disse portrettbildene er laget gjennom historien av fantastisk dyktige malere. portrett er det teknisk mest krevende arbeid en kunstner kan gjøre. Henrik Sørensen, Christian Krogh, Erik Werenskiold, Anders Svarstad og min egen morfar Harald Dal, stortinget har en stor fantastisk kunstsamling.
Her har viktige personer fra hele verden lagt frem sine saker.
Så var vi inne i det helligste, der alle de viktigste beslutningene tas i dette landet, selve stortingssalen. Stortingssalen gir plass til de 169 representantene valgt fra 19 valgdistrikter. I henhold til Grunnloven § 49 er Stortinget «folkets» instrument for å utøve den lovgivende makt.
Arkitekten var veldig opptatt av at stolene skulle gi god bevegelsesfrihet slik at man skulle kunne overvære mange timer med taler. Maleriet vi alle kjenner som bakgrunn presidenpodiet stolen malt av Oscar Wergeland (1844–1910): «Eidsvold 1814».
Utsikten er helt fantastisk! Her ser Stortingsplassen, spikersuppe, Grand Hotell og Karl Johans gate som strekker seg helt opp til slottet.
Stortingssalen er fylt med ulike stilelementer . Formen og grunnplanet på salen er av fransk, kontinental type, mens selve interiørets oppbygning er inspirert av gotikken, av sveitserstil og av 1800-tallets moderne glasshaller med søyler og bæreverk i jern og stål. Taket kan også sees som en variant av et romersk solseil som folder seg ut som en vifte over forsamlingen.
Lagtingsalen. Ordningen med lagting og odelsting ble avviklet 1. oktober 2009. Nå blir alle saker avgjort i et samlet storting (plenum)
Her i vandrehallen fikk vi endelig se maleriet som vi har hørt om hele livet. Bildet er nydelig utført i purpurrød farge og i morfars kjente malestil. Dette maleriet av Kong Haakons edsavleggelse er en senere variant av originalbildet av edsavleggelsen som henger på Slottet. Morfar selv fikk dessverre aldri vite at hans verk henger på stortinget, det var hans enke, min mormor som stod for salget i 1975, han døde 4. juni 1972. Bildet er datert til perioden 61-67.
Hovedbildet av edsavleggelsen kjøpte stortinget i gave til Kong Håkon i forbindelse med hans 50 års jubileum som monark. I 1955 fikk Harald Dal i oppdrag å male Kong Haakons edsavleggelse. Maleriet skulle gis som Stortingets gave til kong Haakon i forbindelse med hans 50-årsjubileum som monark. Harald måtte etter beste evne gjenskape menneskene og stemningen som var der. Han var veldig opptatt av å få et historisk korrekt bilde men i et moderne uttrykk. Den første versjonen ble avduket på Slottet i 1960, tre år etter at kong Olav V ble konge og to år etter at han avla ed for Stortinget.
Det var storfint besøk av Ghanas president Nana Akufo-Addo idag. Legg merke til den fantastisk polerte bilen som jeg vil tro sikkerhetsfolket ble fraktet i.
En opplevelsesrik dag er over og vi får en fantastisk tur i nydelig sol på ute på dekk på vei hjem til Nesodden igjen. Den samme turen morfar og oldefar pendlet ut og inn i de 8 årene han hadde sitt ateliè vegg i vegg med Henrik Sørensen.
«Signalen» er et blad som gis ut gratis til alle båtpendlerne og er et høyt elsket magasin blant nesoddingene. Tusen takk til «Signalen» Tore Henning Larsen og Nina Sandberg for at dere satte av hele dagen så vi kunne oppfylle drømmen om å få se «edsavleggelsen» og ikke minst for fantastisk omvisning på stortinget.
Harald Dal
Født 26.06.1902. Bostedsadresse Borgen, Nesodden. Fødested Trondheim, Sør-Trøndelag. Død 04.06.1972 Nesodden.
Biografi/Foreldre: Kvartermester Anton Peter Dal (1862–1914) og Olive Moe (1864–1919). Gift 1926 med Ingeborg Amundsen (1903–91), ekteskapet oppløst, senere traff han Reidun Jensine som han var gift med helt til sin død. De fikk 3 barn sammen Esten, Kristin og Nina.
Utmerkelser/priser: Dal mottok en rekke stipendier, bl.a. Conrad Mohrs legat, Houens legat (to ganger) og Lorck-Schives stipend. 1947 ble han tildelt Edvard Munchs ærespris.
Min morfar og min sønns oldefar Harald Dal blir regnet for å være en av forrige århundrets største portrettmaler i Norge. Han hadde Atelie i toppen av Rådhuset vegg i vegg med Henrik Sørensen og bildene hans henger på Slottet, i FN bygningen NY, på stortinget, på rådhuset, på det norske teater, han er kjøpt inn av nasjonalgalleriet flere ganger og han er en egen avdeling i Rogaland kunstmuseum. Han var altså en fast pendler med nesoddbåtene dengang de ble kalt «pappabåtene». Mange familier flyttet ut på Nesodden om sommeren og det var pappaene som pendlet att og frem til jobb.
Følg gjerne Kunstmaler Harald Dal på facebook her!