Sponvika

Sponvika

Vi er nok mange som kjører Svinesundbrua uten å tenke over at langt der nede ved Ringdalsfjorden ligger en helt nydelig perle som heter Sponvika. Et sommerparadis for oss som elsker den norske sommeren med lyden av måker, glade mennesker og et yrende båtliv.

Brygge i Sponvika

Sponvika er full av spennende historie. En av de er fra tiden da Kong Karl den 12 fra Sverige ville ta hele Norge på 1700 tallet. Nordmennene måtte flykte lengre oppover mot Halden. Svenskene laget en flytende bro over sundet, men den ble bombet av Nordmennene fra Sponvikskansen. Sponvikskansen finner du ytterst på Kjeøya. Dette anlegget ble bygget i 1675. Det finnes mange spor etter krigen ute på Kjeøya både skyttergraver og løpegraver fra andre verdenskrig. Denne turen finner du her på Ut-appen.

Gamle bryggen i Sponvika

Sponvika er et sted med svært gammel kystkultur med fiskemottak og fiskehandel. Stedet hadde sin storhetstid fra slutten av 1800-1920 tallet når det kokte av sild i fjorden her. To fiskehermetikkfabrikker hadde 200 mennesker i arbeid og var utrolig viktig for livsgrunnlaget her. Sponvika er fortsatt en levende havn hvor du kan kjenne lukten av sjø og tjære rundt på bryggene her.

Sjøhus i Sponvika

Navnet Sponvika stammer sannsynligvis fra den tiden da Hollandske skuter kjøpte opp storvokst furu her på 1600-tallet. Man antar at spon var treflis etter hoggingen.

Restaurant på brygga i Sponvika

På brygga er det kiosk, pub og restaurant i ett og samme bygg og de har en flott parkering på utsiden om du kommer med bil. Det er ingen gjesteplasser i havna men det kan avtales med restauranten. Alternativt så kan du ligge på svai eller ligge inntil fjellet ved Pina Nord i Svalerødkilen.

Gammelt rødt skipperhus i Sponvika med hvitt stakittgjerde

I Sponvika er det idylliske trehus med hvitmalte stakittgjerder og vakre hager. Denne gamle trebegyggelsen er idag stort sett i bruk som fritidsboliger. Men det bor over 500 mennesker i Sponvika hele året.

Veien går igjennom Sponvika

Det er så koselig å tusle rundt her i Sponvika på smale veier mellom vakre hus og stakittgjerder.

Vakkert hvitt hus i Sponvika

Idylliske Sponvika!

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *