Portør – ekte skjærgårdsidyll på Telemarkskysten

Portør – ekte skjærgårdsidyll på Telemarkskysten

Helt ytterst på denne halvøya i Kragerø, finner vi denne nydelige lille skjærgårdsidyllen med holmer og skjær så langt øyet kan se. Her kan du gå turer på de vakreste svaberg kombinert med bad, eller dra ut på sjøen med egen eller leid båt.

Husene i Portør

Portør har et flott pensjonat du kan booke deg inn på, men siden dette har byttet eiere og var under oppussing fikk vi ikke tatt noe bilde av dette. Ryktene kan allerede fortelle at de serverer helt fantastisk mat der. Vika rett sør for Portør havn anbefales for de som kommer med båt, der er det brygger på begge sider av vika. Eller så er det bare å finne seg en holme om været er fint.

Veien inn til Portør. Asfaltvei

Man må ha god tid når man skal ut til Portør. Veien er lang og smal og det er viktig å bruke møteplassene. Mange går og sykler langs veien her. Men dette er jo nye av idyllen her i Portør synes jeg.

Portør Norge

Denne lille idyllen møter oss når vi omsider kommer ned til Portør havn. Kommer du med bobil så vil jeg ikke anbefale å kjøre inn her om sommeren, det er rett og slett ikke plass. En helt ny bobilparkering finner du på Portørveien før du kommer hit. Så får man heller gå eller sykle inn hit.

Brygga i Portør

Så utrolig koselig å sitte på brygga her en varm sommerdag. Spise is og nyte lyden av bølgeskvulp og barn som koser seg med krabbefiske på brygga. Frem til sommerferien starter opp er det en stille idyll her.

En blåse ligger i havna i Portør

Portør havn er en havn ytterst på halvøya Portør i Kragerø kommune i Telemark. Portør har tjent som nødhavn siden de tidligste tider, og det er gjort flere oldtidsfunn i området.

Gult hus med hvitt stakittgjerde i Portør

Jeg elsker disse små husene omkranset av hvert sitt lille hvitmalte stakittgjerde.

Gummibåt i havna i Portør

Om du blir fristet av dette til å selv å dra ut på sjøen og prøve å få i havn middagen selv, så kan du få leid båt hos Portør hytteutleie. Fjorden er full av torsk, sjøørret og makrell.

Innseilingen gjestebrygga i Portør

Her er innseilingen til gjestebryggene. Denne her er privat men seiler du forbi og inn i vika, så finner du en lun og trygg gjestebrygge med brygger på begge sider.

Kyststi i Portør

Portør er et perfekt utgangspunkt for fantastiske turer i noe av Norges vakreste skjærgård. Her er kilometer på kilometer med vakre svaberg og du kan finne mange naturlige bassenger å bade i langs kysten. Rett før du kommer ned til havna finner du stien opp til Vakthusheia, det er en fin liten tusletur for de som bare har lyst på en liten smakebit av hva denne plassen har å by på.

Svaberg og fantastisk utsikt i Portør

Skjærgården her ute er full av holmer og skjær og man bør være godt kjent for å kjøre båt her ute. Vi var ikke mer enn en dag inn i vår første ferieuke med båten når vi skrelte begge propellene over et skjult skjær her ute. Det jobbes intenst med å merke skjærene i et samarbeid mellom Gjensidigestiftelsen, kystverket og de lokalkjente. Når denne jobben ble satt i gang var det over 600 umerkede skjær på Jomfruland. Utsikten ut til Uerholmene er praktfull.

Sjøhus og benk i Portør

Portør er en del av Jomfruland Nasjonalpark. Her er havet full av fisk og skalldyr, det finnes vel ikke noe mer sommerlig enn å lyse etter krabber på svabergene om kvelden. Det er utrolig mye sjøfugl og er du heldig kan du få oppleve den faste bestanden av sel som holder til her. Jomfruland har de fineste skoghagemarkene i Norge og en helt særegen sandkyst.

Landemerke på fjellet i Portør

Portør var en veldig trygg og god havn og har derfor en veldig lang historie. En trebåt fra 1660 er den eldste kjente båten med seil i lengderetning som er funnet i Norge og den ble funnet i gamle Portør havn. Tidligere var det losstasjon, tollstasjon og losjier i Portør.

Kajakkpaddler på havet i Portør

Denne padleren trenger neppe å bekymre seg for holmer og skjær der han stille sklir gjennom vannet. Telemarkskysten er virkelig en sommerperle!

Hvordan bo i Portør:
Bobil – Bobilparkering finner du langs Portørveien. Helt ny i 2021. Ingen mulighet for reservasjon. 16 ganske korte plasser.
Båt – Bryggene i Vika eller ligge på en holme i nærheten.
Hytter og hotell – Portør pensjonat og Portør hytteutleie.

Har du lyst til å oppleve mer av den vakre Telemarkskysten?

Kragerø – Sørlandsperlen i Telemark!

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *