Spa og vintertur til väderöarna – Sverige

Spa og vintertur til väderöarna – Sverige

En nydelig, men kald vinterdag i februar står vi på dekket på en liten ferge som skal frakte oss gjennom en av verdens vakreste skjærgårder og langt ut i havet. Målet for turen er Väderøarna og øya Storö. En hel helg skal vi damene nyte roen, den gode maten og det vakre lyset her lengst ute i havgapet.

Vi kjører fergen fra Hamburgsund ut til Väderöarna i Sverige

Den lille fergen tar vi fra Hamburgsund og vi får først en fantastisk tur gjennom det lange sundet som deler Hamburgsund i to. Her ligger båthusene og vakre gamle historiske hus tett i tett på begge sider av det trange sundet. Vi glir videre ut i Fjällbackas fantastiske skjærgård før vi krysser Väderøarfjorden. Langt der ute dukker det opp et fyr og et lostårn før vi svinger inn i bukta til havna på Väderøarna. Hele reisen er på 8 sjømil og tar 35 minutter.

Nydelig utsikt fra et av vinduene ute på Väderöarna

Etter å ha fått tildelt vårt «hotellrom» som skulle vise seg å være en av de gamle loshyttene som er satt i stand til et litt mer behagelig oppholdssted, kan vi bare nyte utsikten. Utenfor blåser det heftig og det rister så voldsomt at du lurer på om den skal flytte seg fra grunnmuren. Man kan ikke la være å tenke seg hvordan det var å bo her ute som losvakt med hele familien på denne værharde plassen.

Ute på Väderöarna finnes det flere gamle hus, hotell og konferanserom.

På brygga finner du en helt herlig samling av gamle bygg som huser hotell, restaurant, kafé, konferanserom og til og med en nydelig suite til de nygifte. Du kan dra ut hit på dagstur, ta en natt eller to på hotell, eller rett og slett leie deg inn på en av hyttene en hel uke. Det siste er nok mest aktuelt om sommeren som jo er helt magisk her ute. Det kan du lese i vårt sommerinnlegg om øya.

Vi tusler rundt på Väderöarna og nyter den vakre solnedgangen i februarmåneden.

Vi kommer sent ut til øya, men vi rekker å tusle litt rundt og ikke minst, få med oss det fantastiske februar-lyset og solnedgangen.

Lostårnet

Lostårnet ute på Väderöarna

På Väderöarna har det vært loser siden 1600 tallet. Selv om det var umulig å være selvbergende her ute på øyene, gikk det fint å bosette seg her ute i havet. Her passerte båter med varer fra hele Europa. Å «ta vrak» var en svært så lønnsom gesjeft i tillegg til losing av skutene. Uten noe hjelp til å navigere blant holmer å skjære i mørket var man tvunget til å seile mens det ennå var lyst. Da var sundet på Storö et sted man søkte til før mørket falt på. Farvannet var også ukjent for de fleste og man trengte hjelp av losen for å finne frem. I 1754 ble det etablert en permanent los-stasjon her ute. med to loser.

Vandretur på Väderöarna, her er kosterhavet, Sveriges største nasjonalpark.

Kosterhavet, Sveriges største nasjonalpark

Sammen med Kosterhavet er Väderöarna et av Sveriges rikeste havsområde. Her finnes en en helt fantastisk faune og flora. En sterk havstrøm sender inn vann fra nordatlanteren og sjøen får dermed et høyt saltinnhold og en lav temperatur. Derfor finnes det her mange dyr som normalt sett trives best på store dyp i nordatlanteren. Under havoverflaten her skjuler det seg et unikt rev med levende koraller.

Hver losfamilie hadde sitt eget hus på Väderöarna

Det har siden 1890 vært 5 hus her ute. En for hver losfamilie. Det eldste huset er fra 1802, det yngste fra 1955. I et av de, Norgeshuset, bodde den ambulerende lærerinnen. I 1916 bodde 33 personer og et ukjent antall høner og kyr her på Storö. Det finnes ikke mer enn 22 rom og hytter her ute på øya idag, så her vil du garantert finne den store roen.

Luksus på Vaderöarna

Badstuen på Väderöarna

Etter en liten solnedgangstur er det endelig tid for litt luksus. Fra den vedfyrte badstuen har vi en praktfull utsikt utover storhavet.

vedfyrte stamper på Väderöarna.

Etter badstue er det bading i de vedfyrte saltvanns-badestampene på brygga. Så fort vi har sunket ned i det himmelsk deilige vannet, får vi servert herlige bobler i glasset. Etter hvert ble heiturpotta så heit at vi måtte kjøle oss ned med et sjøbad på bryggekanten.

Restauranten på Väderöarna.

Når du kommer til Väderöarna føler du deg hjemme fra det øyeblikket du lander på bryggen. Her finner du verdens hyggeligste vertskap som alle gir står på hele tiden for at du bare skal nyte. Etter et herlig opphold i «spaet» får vi servert en nydelig 3 retters sjømat-middag. Til hvert måltid serveres fantastiske viner både med og uten alkohol på den koselige restauranten.

Skagensalat er fantastisk godt når den serveres på svensk vis.

Etter denne forretten med ekte svensk skagensalat, kveite til hovedrett og nydelig eplekake til dessert og med enda flere bobleglass i kroppen, rullet vi nærmest tilbake over svabergene tilbake til hytta «vår».

Det er snø på Väderöarna.

Lørdagen er enda mer kald og blåsete på øya enn i går, men minus 8 grader kombinert med 18 s/m er visst ikke helt normalt her ute. Det blir flere lag med ull og vindtøy før vi beveger oss ut på tur på den 2 km lange oppmerkede rundturen på øya. Vi skjønner nå at det er en grunn til navnet «Vær-øyene».

Hummerfiske i Sverige.

Hummerfiske i Sverige er en utrolig viktig del av kulturen og her ute på Väderöarna hadde losfamilien eneretten til å fiske rundt i dette området. Idag, hundre år senere, kan du være med båten ut her på øya og ta opp svenskenes «havets gull». Mitt beste tips er å spise den som de gjør på østkysten av USA, stekt i ekte smør.

Turvandring på Väderöarna.

Du kan gå hvor du vil på øya og det er flere små topper du kan bestige eller du kan følge den merkede løypa rundt. Det finnes flere skilter underveis. Men kle deg godt nå når det er vinter og bruk brodder. Husk at kulden her ute i havet kan være mye heftigere enn gradestokken viser og den skal man ha respekt for.

Merket kyststi på Väderöarna

Storö er ikke så stor så utsikten er like praktfull hele veien. Lengst øst på øya får vi denne utsikten mot Strömsund og bryggeanleggene på Storahej. Dette er en veldig populær uthavnsplass blant båtfolket om sommeren, spesielt når det er fullt på bryggene på Storö.

Grottan på Väderöarna er en skikkelig trollskog.

Vi vandrer videre og plutselig kommer vi ned i en helt magisk trollskog. «Grottan» er Väderöarnas største skog og man blir litt andektig når man går her.

Flotte plattinger langs kysten i Sverige. For funksjonshemmede og barnevogner.

Den oppmerkede stien er best egnet for folk med normal frisk gange, men det finnes flere plattinger å gå fra brygga for de som har litt utfordringer med å bevege seg. Om sommeren er det mer aktivitet her med en veldig populær gjestehavn og mange dagturister, men med en så liten ferge så blir det begrenset hvor mange mennesker som er her ute samtidig.

Selsafari fra fergen som går til Väderöarna.

På turen tilbake får vi den store gleden av å observere en stor flokk med seler ute på et svaberg. Båten stopper på god avstand så noe bilde blir det ikke, men smilet sier vel sitt. På gjensyn Väderörna!

Reiseinformasjon

Parkering
Rett før du kommer ned til Hamburgsund finnes en stor gratis-parkering på høyre side av veien. Du kan om sommeren også ta båten fra Fjällbacka.

Hvor går båtene fra
I Hamburgsund brygge til høyre for linefergen, du ser billettkontoret rett til høyre for matbutikken.

Hotellet
Du finner all informasjon om øya og hotellet/hyttene på Väderöarnas egen side – trykke her!

Reservere på båten og restauranten
Du er svært begrenset med plass på båten så dette må forhåndsreserveres. Når du booker inn på hotellet blir dette automatisk reservert. På dagstur må du selv reservere. Du må også reservere lunsj om du skal ha dette på restauranten, men det finnes også en kafè der om sommeren med fantastiske rekesmørbrød.

Værmelding
Glem værmeldingen! Hotellet holder åpent og båten går ut i nesten all slags vær. Det finnes ikke dårlig vær her ute, bare dårlige klær.

Ikke glem i kofferten

Ullundertøy, vindtøy, votter, lue, badetøy (håndkler har de der ute), brodder, gode tursko, ekstrabatteri til mobilen i tilfelle strømbrudd. Det blir hva du gjør det til, vi spiste alle måltider i turklær, mens andre pynter seg mer for kvelden. Trenger du mer mat utover det du får på restauranten så det med litt ekstra i ryggsekken. Men ikke overdriv, du får mye mat her ute. Vi spiste ikke noe av det medbrakte, men greit å vite at det ikke finnes noen butikk her ute.

Väderøarna om sommeren

Väderøarna om sommeren er helt magisk enten du kommer med egen båt eller med fergen. Har du lyst til å oppleve denne øygruppen om sommeren også, så kan du trykke på linken her!

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *