Väderöarna – Bohusläns ytterste utpost
Hvordan komme seg til den ytterste utpost
Langt der ute i havet ligger Sveriges vakreste skjærgård. Väderöarna er et naturreservat som består av et hundretalls holmer og skjær i Skagerrak. Hele øygruppen ligger i Tanum kommune og ligger ca 13 km vest for Fjällbacka. Idag skal jeg ta dere med ut til denne øygruppen, den er nemlig lett tilgjengelig for alle som har lyst til å oppleve denne utposten.
Litt praktisk info: Før du reiser så må du kontakte vederøene vertshus og booke plass på båten. Båtene går fra Fjellbacka og Hamburgsund. Anbefaler virkelig å kjøre fra sistnevnte så man får med seg den fine turen gjennom sundet der. Stor fin parkering på brygga ved linefergen. Pris med lunsj kr 595 for voksne, det halve for barn. Husk vindjakke/regnjakke og badetøy. Båten tar 30-40 min og det er ikke toaletter ombord. Toaletter finner du på gjestegiveriet på brygga ved ankomst.
En fantastisk båttur!
Etter en flott tur gjennom det trange sundet utenfor Hamburgsund, er vi endelig ute på storhavet. Solen glitrer i havet og makrellskyene spår fantastisk sommervær. I hele 8 sjømil kan vi nyte den vakre naturen og varmen fra sola ute på dekk på den stødige båten.
På nært hold får vi oppleve den helt unike skjærgården som bare finnes her ute langs Bohuslänkysten. For meg med egen båt er det et kjært gjensyn med denne skjærgården vi har passert så mange ganger på vår vei ned svenskekysten. Etter en tur innom Fjällbacke setter vi endelig kursen rett utover mot øyriket.
En stor drøm går endelig i oppfyllelse!
Lengre enn langt der ute dukker det plutselig opp en øy med noen hus og en brygge. Etter å ha passert noen staker, svinger vi brått inn i en vik og jeg skjønner straks at vi har kommet til Sveriges vakreste plass her ute på Väderøarna, eller Storö og Ramnö som øya egentlig heter.
På brygga finner du en helt herlig samling av gamle bygg som huser hotell, restaurant, kafé, konferanserom og til og med en nydelig suite til de nygifte. Du kan dra ut hit på dagstur, ta en natt eller to på hotell, eller rett og slett leie deg inn på en av hyttene en hel uke.
Overnatting og badestamp på brygga
Prisen er ca 2200 pr natt inkl badestamp og alle måltider. På dagstur kan du enten melde deg på lunsj eller du kan spise rekesmørbrød eller annet godt på den lille kafeen. Båten tar bare 12 passasjerer så det blir aldri for mange på øya og du kan nyte den året rundt. Tenk deg nyttårsaften mens du sitter å nyter bobler i en av disse vedfyrte stampene.
På tur rundt øya
Det er en veldig liten del av øya som er tilgjengelig, faktisk bare et par km med vandring så har du fått med deg alt. Noen partier er enkle, andre steder må du trekke deg opp med tau. Men alle kan finne sin egen lille plass på øyet hvor du kan nyte havet og solnedgangen.
Det er supert å ta med barn hit om de ikke er altfor små. Korte avstander, en morsom båttur ut og akkurat passe lang tur rundt på øya. Du vil finne et oversiktskart over øya nederst på dette innlegget.
Det finnes som nevnt flere nyrenoverte hus her ute man kan leie en del av. Å bo her ute i havgapet og nyte det helt spesielle lyset fra morgen til kveld må være helt magisk. Noen ganger trenger man tid for å finne roen.
Kosterhavet, sveriges største nasjonalpark
Sammen med Kosterhavet er Väderöarna et av Sveriges rikeste havsområde. Her finnes en en helt fantastisk faune og flora. En sterk havstrøm sender inn vann fra nordatlanteren og sjøen får dermed et høyt saltinnhold og en lav temperatur. Derfor finnes det her mange dyr som normalt sett trives best på store dyp i nordatlanteren. Under havoverflaten her skjuler det seg et unikt rev med levende koraller.
Fuglelivet her ute er helt unikt. Hit kommer sjøfuglene fra Spitsbergen, Canada og Grønnland. Kommer du hit på vinteren kan du også oppleve store flokker med sel som samler seg på de ytterste skjærene.
Salta dopp
«Salta dopp i havet». Ikke glem badetøyet når du skal tilbringe dagen på disse vakre klippene. Svenskene har lange tradisjoner for sjøbad og bader gjerne året rundt. De er nok enda litt mer vikinger enn oss nordmenn. Så det er bare å hive seg uti før du legger deg flatt i solen og får varmen fra «klipporna» etterpå.
Hummerfiske
Det er ikke hummersesong ennå, men teinene ligger klare for det som er en stor festivitas her i Sverige. 20 september starter hummerfisket og du har mulighet til å bli med ut og fiske dine egne. Så fort du kommer i land kokes de her på brygga. Hummerfiske her i sverige varer helt til jul. Hummer stekt i ekte smør er absolutt det beste jeg vet!
Alt er lagt tilrette for en flott vandring rundt på øya med broer, plattinger og trapper.
Gjestehavna
Båthavna er en historie for seg selv og er meget beryktet blant båtfolket. Den er nemlig så populær og så smal at her får du ikke flyttet en båt når den er fullstappet. Så hver morgen må alle løsne fortøyningene og trekke ut av bukta før de får komme inn igjen. Dermed drar mange videre og nye får slippe til. Litt utenom sesongen er det godt med plass.
Sjarmerende vertshus
Vertshuset på øya er beryktet for sin fantastiske sjømat og sin store sjarm. Her er alle rettigheter og maten kan nytes inne eller ute i hagen.
Det går vel ikke an å få bedre utsikt enn dette. Idag skinner solen og alle sitter ute under parasollen og nyter sin forhåndsbestilte lunsj. Men det må være fantastisk å sitte her når været raser på utsiden og krappe bølger slår inn mot land.
En spøkelsesgrotte
En liten trapp opp i fjellet og og litt gjemt mellom busker og kjerr ligger spøkelsesgrotten. Til stor glede for ungene.
Väderöbod og lostårnet
På Väderöarna har det vært loser siden 1600 tallet. Selv om det var umulig å være selvbergende her ute på øyene, gikk det fint å bosette seg her ute i havet. Her passerte båter med varer fra hele Europa. Å «ta vrak» var en svært så lønnsom gesjeft i tillegg til losing av skutene. Uten noe hjelp til å navigere blant holmer å skjære i mørket var man tvunget til å seile mens det ennå var lyst. Da var sundet på Storö et sted man søkte til før mørket falt på. Farvannet var også ukjent for de fleste og man trengte hjelp av losen for å finne frem. I 1754 ble det etablert en permanent los-stasjon her ute. med to loser.
Sjøfartstjenesten økte stadig krav til sikkerhet og i 1867 ble fyret Väderöbod bygget. Som alle andre fyr den gangen så krevde fyret bemanning døgnet rundt. Så da flyttet to fyrvoktere ut med sine familier. Fyret kan skimtes syd for lostårnet. Det finnes dagbøker her som forteller om dramatiske forliser. Blant annet barken Patriot som satt fast i drivisen her en hel måned før hun sank i 1893. Kapteinen og en mann ble reddet, 6 gikk ned med båten. Fyret ble avbemannet i 1960.
Dette må være verdens bratteste trapp. En trapp like bratt som en stige. Jeg har høydeskrekk, men valgte likevel å klatre til topps. og jeg kom meg heldigvis også ned igjen. Bare en gang måtte de hjelpe en mann ned, han hadde stivnet av skrekk midt i trappen og ble stående der en time før de fikk lirket han ned.
Her fra toppen av tårnet kan man se hundrevis av øyer og skjær som stikker opp av havet. Den høyeste ser vi rett foran oss, det er Storö med sine 30 meter. Øya stikker opp som toppen av et isfjell for under havet stikker den 150 meter dypt ned i en ravine. Treplattingen under oss er en del av den fantastiske kyststien.
Det er ikke hver dag man får en så fantastisk utsikt i et så nydelig vær her ute i storhavet. Vakre, ville Väderöarna som på et blunk kan gå fra den nydeligste solskinnsdag til å ligge midt i det villeste frådende hav. Sjekk værmeldingen før du går ut hit med egen båt. Man kan lettere forestille seg hvor tøft det var å livberge seg her ute.
Og fortsatt finnes det seilskuter her på Väderöarna. Det er flere som arrangerer turer ut hit for eventer osv.
Tid for Räkmacka
Om du ikke har bestilt mat på restauranten så fortvil ikke. Her på kaia finner du Sveriges koseligste lille kafè.
Med en svensk «Räkmacka» og litt hvitt i glasset så er dagen fullkommen. Jeg koser meg i mitt eget selskap mens jeg speider utover det fineste jeg vet i hele verden, den svenske skjærgården.
Hjemturen
Så er det tid for hjemturen og hvilken heftig tur det ble. Det blåste opp til frisk bris og båten stampet seg gjennom havet og mens sjøsprøyten stod over dekk. Väderöarna, jeg kommer tilbake!
Så länge skutan kan gå. Så länge hjärtat kan slå. Så länge solen den glittrar på böljorna blå…………….