Mosjøen – en kulturhistorisk perle
Vedr. covid19 -denne turen ble gjennomført når det var trygt å reise i Norge.
På vei nordover med bobilen tar vi en stopp i Mosjøen, en historisk perle på Helgelandskysten som skal ta oss 200 år tilbake i tid. I Sjøgata vandrer vi gjennom Nord-Norges lengste rekke av trehus fra 1800 tallet. Her er små smug, gamle trehus og gamle trebrygger.
Mosjøen ble i 1875 den første byen på Helgeland. Sjøgata har et levende miljø med koselige nisjebutikker, servering, overnatting, gallerier, kunstutstillinger og antikviteter og museum.
I 1970 ønsket kommunen å rive Sjøgata for å gjøre plass til parkeringsplasser til nye Mosjøen sentrum, heldigvis ble det store protester og byen er idag en av Norges største kulturskatter. I stedet kom riksantikvaren inn og fikk på plass arkitekter og fargeeksperter for å få bevart miljøet her.
Vefsningene elsker å gå på kafè og gjerne helst på formiddagen. Da er det liv og røre her og de fleste verdensproblemer løses over en kopp kaffe. Kafèkulturen i Mosjøen har lange tradisjoner og spesielt i Sjøgata var det veldig mange kaffebuer.
Mange av husene i gata er bebodd av helt vanlige Mosjøværinger som er vant til at turistene gjerne går gjennom hagen deres eller titter inn vinduet. Folk her er stolte av byen sin og viser den gjerne frem.
Disse vakre barnebildene finner du på veggen til Galleri SOS. Et galleri og gavebutikk fylt med ekte håndtverk unikt utformet til enhver anledning.
Mosjøen er et fantastisk sted å oppleve fiske. Havfiske opplever du rett utenfor byen og man kan bestille guiding til de beste fiskeplassene.
Mosjøen var et såkalt ladested (rett til å drive handel, import og eksport) og er den eldste byen på Helgelandskysten. Du finner nesten 100 flotte trehus brygger og naust som er under et bygningsvern som er en nytelse å se.
Etter krigen var Sjøgata en forfallen del av byen og det var mest fattigfolk som bodde her. Gata vare en skam for resten av byen. Karene syklet til byen og delte en flaske brennevin før de syklet hjem igjen.
Bryggen Gjestehus ligger idyllisk til i sentrum av Mosjøen ved nordenden av Sjøgata. Brygga er bygd i 1842. Det er nyoppusset og holder høy standard. Selv har vi bobilen med oss og får dessverre ikke prøvd det denne gangen.
På Mjaavatnbrygga finner vi Paul Mjaavatn A/S som var i drift fra 1946 og helt frem til 2011. Her fikk man kjøpt tømmer til kaier, fiskehjeller, gjerdestaur og hesjestaur. Andre svært viktige varer var små robåter, årer, øsekar og never til taktekking.
Vikgården landhandel er et gammelt handelshus og serveringssted med fokus på kortreist og egenprodusert mat, laget med kjærlighet. Ferske kanelsnurrer og kaker og en berømt lunchbuffet trekker folk fra hele verden hit.
Melkespann, gamle vekter og parafinlamper henger fortsatt i vinduene og viser oss hvordan det kanskje så ut her i forrige århundre når gatene var fulle av liv og røre.
I 1866 bryter rene klondykestemningen løs i Mosjøen. Et stort sagbruk, ”Engelskbruket” blir etablert, og Mosjøen blir en møteplass for engelske tømmerbaroner og norske og svenske skogbruksfolk og fløtere. Designere fra Paris dukker også opp. Idag har de alle reist men de etterlot seg denne vakre gata.
Barthbryggo fikk sitt navn etter H. R. Barth og hans kone som drev forretning i Sjøgata fra slutten av 1800 til 2006. Her er det idag restaurant med en fantastisk atmosfære enten du skal spise på restauranten eller hygge deg med konserter og utekafè om sommeren.
Når båten ikke skal ligge i vannet i trutne eller brukes så kan man jo like gjerne henge den på veggen. Svært plassbesparende.
Helgeland museum har en stor samling bygninger over hele Helgelandskysten som virkelig er verdt å oppleve. Les mer om de på Musèets hjemmeside her.
De nordnorske båtene er de vakreste som finnes. En vakker tororing, færing eller kjeks? Vakker båt mange navn.
På Jacobsenbrygga har Helgeland Museum faste utstillinger om Mosjøens historie og skiftende temautstillinger. Her finner du også en sjarmerende butikk med lokal litteratur, husflid og andre gaveartikler.
Et sjøhus som er formet etter havets ubarmhjertige herjinger og tidens tann er bare utrolig vakkert! Et sjøhus med sjel.
«Tassen» (av kunstneren Solveyg Schafferer) ønsker deg velkommen inn på Torget.
Mosjøen har selvfølgelig et moderne sentrum også med alt av butikker og andre tjeneste du måtte trenge. Alt rundt et vakkert torg som er yrende av liv om sommeren.
En av norges eldste og best bevarte bensinstasjon finner du i Mosjøen. Den var i bruk fra 1933 frem til 1954. Ekstra artig for oss å se denne, som har vært forhandler for Norske Shell i snart en generasjon. Foto: Svein Tesdal.
Byparken er som en levende historiebok. Parkelementer eller delområder fra alle tidsepokene i parkens historie er gjenskapt. 1900-parken, pavelijongen fra 1925, 1948-parken og 2000 parken. Parken er idag fredet som et kulturminne av nasjonal verdi.
I september 2004 ble det gjort et fantastisk funn i denne parken, etter utallige forsøk på å finne den gamle fontenen. En halv meter under bakken støtte man på bunnplata til byens første fontene som ble bygget i 1902. Ved hjelp av gode bilder og rester av den gamle fikk de bygget en kopi 102 år etter at den gamle ble satt opp. Et flott samlingspunkt i en svært vakker park. Vi gleder oss til å komme tilbake hit om sommeren.
Mosjøen har ikke bare Sjøgata men også en masse andre fantastiske opplevelser å tilby.
Du finner blant annet en 500 meter lang kalksteingrotte, en nasjonalpark, fjellturer, en av verdens lengste steintrapper, en zipline og ikke minst en spektakulær klatresti. Her er også badestrender og masse turstier.
Anbefaler å lese mer om Mosjøen og Helgelandskysten her på Visit Helgeland.
13 Replies to “Mosjøen – en kulturhistorisk perle”
Wow! Fantastisk reklame for vår lille by under fjellet!?
Så hyggelig å høre! Blir så glad for gode tilbakemeldinger fra mennesker som faktisk bor der. Tusen takk!
Jeg kjenner hjertet mitt svulme av stolthet! Du har jammen klart å formidle bilder og historie fra byen vår på en flott måte! Jeg driver et lite galleri og håndverksbutikk i sentrum av Sjøgato, og det var fantastisk hyggelig sist sommer da mange nordmenn var på ferie i eget land og kunne oppleve den fine byen vår 🙂
Tusen takk!
Hilsen Kirsti
åh! Så utrolig hyggelig å høre! <3 Det er alltid litt "skummelt" å formidle noe man egentlig bare har vært gjest i en liten stund. Men jeg ble så overveldet over hvor vakkert det var der og hvor fantastisk alt var bevart. Vi kommer garantert tilbake og da skal vi komme innom deg. Tusen, tusen takk!
Fantastiske gode ord og bilder fra byen vårres ?
Tusen takk! Det er veldig hyggelig med tilbakemeldinger fra dere som bor der. Gleder meg til å besøke den vakre byen deres igjen.
Velkommen er du ❤️
Thank you for sharing these photos ! My grandparents are from Mosjøen. I would love to visit there someday.
Fantastic! Yes you have to come someday,It is so beautiful!
Dette er imponerende ; Ditt bobilstopp i Mosjøen er virkelig blitt SUPERT både å se og lese. Jomen har du vært meget dyktig og fått fram mye interessant ..også endel jeg som utflytter ikke var klar over ! Derved ble dette å se sin egen by med nye øyne, så TUSEN TAKK !!
For en fantastisk tilbakemelding å få! <3 Det er kommentarer som dette som gjør at man får lyst til å skrive enda mer om alle de vakre stedene vi har i Norge. Er jeg som skal si tusen, tusen takk!!
Utrolig at jeg bodde i Mosjøen et helt år uten å få med meg noe av dette.
Meget mulig at man har et annet fokus når man går på folkehøgskule og er 20 år gammel.
Haha, dette kjenner jeg meg godt igjen på. Det er mange steder jeg har gjenopplevd i voksen alder og det ligner ikke på noe at det jeg husker av opplevelser i tidlig tyveårene. Kanskje ikke i 30 årene heller. Alt til sin tid, det gjelder inntrykk også 😉