Lillesand – herlig Sørlandsidyll

Lillesand – herlig Sørlandsidyll

Bobil parkeringen i Lillesand ligger helt perfekt til med retning sentrum den ene veien og ut til stor flott badestrand den andre veien.

Her fikk vi flott utsikt inn til den vakre sørlandsbyen med innseiling fra Blindleia. Det går en seightseen båt fra Lillesand til Kristiansand om du vil oppleve Blindleia. 3 timer hver vei.

Som de fleste som er i jobb så blir det en kort kveld og vi ser frem til en ny dag imorgen. Men en vakker solnedgang får vi oppleve.

Vi starter dagen med en tur i byen. Styrhuset fra en gammel fiskeskøyte har fått evig liv her på den lille grønne flekken. I bakgrunnen en historisk gammel låve.

Lillesand er en helt herlig liten sørlandsby med et yrende liv om sommeren.

Vakre hvite sørlandshus med flotte fasader og vakre blomster er noe av det som er særpreget for Lillesand.

Byen er full av gamle historiske bygninger. Alle gamle vernede hus har sin egen informasjonstavle på utsiden. Kjempespennende å lese historien på disse.

Mange vakre hager med vakre porter og flotte lysthus.

I byens lille park blomstrer trærne for fullt, det er snart sommer.

Et gammelt skilt står fortatt og viser vei i byen.

Lillesand by- og sjøfartsmuseum, et fantastisk museum med 4000 gjenstander fra sjøskutetiden. Virkelig verdt et besøk.

«Grand Hotel» er en fredet bygning som ble oppført av kjøpmann Rosenkilde i 1816. Det er det eneste huset i Lillesand sentrum med mansardtak, og det hadde opprinnelig engelske skyvevinduer. Tollvesenet overtok huset i 1838, og det ble bolig for overtollbetjenten. Det hadde flere eiere siden men i perioden 1924-31 holdt «Grand Hotel» til i huset.

Lillesand er stappfull av butikker i gater og smug, restauranter, barer, museer og kunstgallerier.

Klesbutikkene her er fantastiske. Jeg er ikke glad i hverken kjedebutikker eller shopping men storkoser meg i butikkene her.

Etter å ha lagt igjen nok penger i klesbutikkene blir det en lengre vandring rundt i de andre gatene. Her er det så mye historie og vakre hus og se.

Lillesand er en by med nesten 8000 innbyggere. Den har en lang historie som ladested De fleste gårdsnavnene i Lillesand kommune er fra middelalderen eller før. Funn av vrak viser at blindleia har blitt brukt som handelsvei allerede på 1020/1030 tallet.

Store deler av Lillesand sentrum er omfattet av NB!-registeret en liste over bymiljøer i Norge som har nasjonal kulturhistorisk verneinteresse.

Etter lengre leting finner jeg ingen informasjon om dette flotte bygget midt i byen. Men noen som er fra byen kan kanskje hjelpe oss med dette..

Selv om jeg elsker Lillesand om sommeren så er det deilig å tusle rundt her alene og nyte vårsolen. Disse Sørlandsbyene er fantastiske året rundt.

Paviljongen står vakkert plassert i havna. Til jul blir den pyntet med masse lys, om sommeren med masse blomster.

Det er mange flotte spisesteder i byen og om sommeren så er disse restaurantene stappfulle.

Dette har blitt en god norsk tradisjon nesten hele året. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Og pledd er det flust av overalt.

Som sild i en tønne har vil ligget her med båt mange ganger. Her kan du gå tørrskodd fra båt til båt om sommeren. Et utrolig kaos av store og små båter og folk.

Bystranda, Lille Strand, er veldig populær blant de minste om sommeren, en herlig avkobling for små og store.

En herlig liten kafè i denne hagen.

Vi tusler opp til Lillesand kirke som er lett å se fra byen der det ligger på toppen av Kjerkeheia. Kirken ble oppført i 1889. Den er bygd i nygotikk-/sveitserstil. Kirken hadde en omfattende restaurering 1978-79 og fikk da tilbake sine opprinnelige farger. Den er bygget for 800 sitteplasser og har orgelgalleri.

Etter å ha fåttt lagt fra oss litt handleposer i bobilen tusler vi utover andre veien mot skjærgården. Vi passerer byens flotte sandstrand, S.N. Hansens Park før vi vandrer utover klippene.

Stupebrett for mestringsglede. Her er det ikke så stor overgang i høyde fra det laveste til det høyeste stupebrettet.

En nydelig liten bukt med hvit sandstrand innbyr til badeglede når sommeren kommer.

Innseilingen til Lillesand fra Blindleia. Saltholmen fyr i vakker solnedgangslys. Fyret fikk sitt navn etter saltkokingen som foregikk der ute under nødsårene 1809-10. Øyene het opprinnelig Kjeholmene. Fyret ble satt i drift i 1882.

Fiskebåtene ligger til kai, klare til tråling så tidlig at solen akkurat har rukket å stige opp i horisonten.

Solen forsvinner ned og brått bader hele byen i et flammehav så vakkert at du nesten ikke tror det er mulig.

Og mens de fleste sover, så sitter vi ute og nyter hver eneste minutt denne magiske kvelden.

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *