Jul og nyttårsfeiring på hytta – Valdres

Jul og nyttårsfeiring på hytta – Valdres

Julefeiring i fjellet – Snøen laver ned på utsiden, juletreet er pyntet og lukten av røkelse og pinnekjøtt fyller hele hytta. Å feire jul på fjellet er helt magisk og vi bestemte oss for mange år siden at dette er det vi ønsker å gjøre. Når vi kommer inn døra her slippes alt stress og vi kan bare være oss, familien. barn, barnebarn, foreldre, svigerforeldre, søsken og besteforeldre. Tradisjoner måtte endres og i stedet for å farte fra juleselskap til juleselskap hjemme, er alle velkomne opp på hytta. Det gjelder bare å ha madrasser nok. Har du alltid drømt om juleferie på hytta, la drømmen bli til virkelighet.

En hytte på fjellet vakkert pyntet til jul

Vi har pyntet med lys overalt, men mengden med snø truer med å dekke til det hele. Hytta vår er laftet og bygget i Russland før vi fraktet den hit til Valdres.

på bua sitter nissen på hytta vår på fjellet i valdres

På utsiden av bua sitter fjøsnissen og ønsker alle gjester velkommen til fjells. Han får grøten servert på sildetønna når vi er ferdig med å spise lille julaften.

Feire jul på hytta i valdres

På utsiden står skiene klare for å ta seg en tur når som helst. Hytta vår heter Trymsbu, oppkalt etter Islandshesten vår Trym. Jeg fikk han som 4-åring når jeg var 14 år og vi hadde han til han ble 32 år. Ungene våre vokste opp med han og han var ofte med oss opp hit til fjellet.

Pyntet hytta med julelys og det er masse snø

Det er så utrolig vakkert når snøen har lagt seg som et hvitt teppe over hele fjellet og det er rimfrost i alle trærne.

Utsikt fra terrasse på hytte i Valdres. Utsikt utover Beitostølen og Jotunheimen

Utsikten fra terrassen er fantastisk! Her ser vi innover Jotunheimen og over Beitostølen. Noen ganger kan vi oppleve nordlyset fra terrassen her.

Skiløyper i Vestre slidre. Vestfjellløypene og Grindafjelløypene. Her er løypekart

Bittelille julaften starter med en skitur i Vestfjell-løypene. Det mange fantastiske skiløyper i Valdres. Lange ruter og korte ruter. Med litt respekt for tåka og snøværet så velger vi den enkle løypa fra Ålfjellet til Vaset.

Skiløypene er ikke kjørt opp ennå, men det gjør ingenting. Vi tråkker de opp

Etter at snøen har lavet ned i natt har ingen rukket å kjøre opp noen ny løype ennå. Men noen har allerede gått opp sporet og dette er jo bare idyll.

Om kvelden blir det blåtime i fjellet.

Blåtimen, akkurat som i Blåfjell, har kommet når vi omsider kommer tilbake fra skituren. Det er mørketid og dagene er korte.

Julefeiring på hytta. Juletreet er pyntet, peisen er tent og adventstjerne er hengt opp

Etter en lang herlig skitur er det klart for pynting av juletreet og litt julebakst. Treet vårt er fylt med juletrepynt vi har hatt med oss hjem fra reiser gjennom mange år.

Vi har pyntet juletreet på hytta med juletrepynt fra alle verdensdeler.

Hver eneste pynt som henges opp bærer på et minne. Ikke bare fra turene men også alt det barna laget når de var små. Stjernen settes på til slutt.

Glutenfrie krumkaker med revet sitronskall er veldig godt

Vi lager ikke så mange julekaker, men krumkaker må vi ha. Glutenfrie og fantastisk gode. Et lite tips, riv sitronskallet av en økologisk sitron (den er ikke vokset) og ha i røren, det smaker himmelsk.

Pepperkaker og marsipan må vi også ha og det er superkos å lage sammen.

Juledekorasjon med musikk kjøpt på Hageland

Så skal julepynten opp. Elsker denne leketøysbutikken hvor de går rundt juletreet samtidig som den ene julelåten etter den andre strømmer ut i spilledåsetoner.

Strikket nissefamilie

All julepynt har sin faste plass. En veldig god venn strikket disse fantastiske nissene for snart 25 år siden. De dukker opp fra skuffen like blide hvert år.

Trappegirlander henges opp i trappa til jul

En trappegirlander pyntet med noen plastkuler og litt lys skaper litt ordentlig julestemning i tømmerhytta.

Ute på fjellet tenner vi bålpanna og lager kakao med cognac.

Lille julaften starter med med varm kakao med en dæsj cognac i som er laget på bålpanna ute. Det smaker himmelsk godt!

Grøten settes til «dynekoking» i stekeovnen før vi tar en lengre herlig skitur over vidda.

Vi skal servere julegrøt på hytta. Nissen får det vi ikke spiser opp.

Så er det tid for grøt og ikke minst mandel i grøten. Kvelden er preget av stundens alvor, hvem får mandelen i år. Vil noen tygge den i seg uten å merke den, vil den bli funnet på første munnfull? og ikke minst, vil det bli noe grøt igjen til nissen….

Vi må ha gave til mandel i grøten. Årets Donald bok er pakket inn

Med en i huset som ikke spiste marsipan så ble den tidlig byttet ut med julebøkene fra Disney. Premien står klar til den heldige vinneren som får lov å lese den først.

Hyttejul og pakker. Vi har alle pakkene på hytta under treet.

Så er endelig det store øyeblikket kommet. Alle gavene skal under treet og beundres et helt døgn før pakkeåpningen. Hele familien har nå ankommet og hytta er fylt til randen med provisoriske sengeplasser, ungdom, foreldre, svigerforeldre og kjærester i et herlig kaos.

Hovmesteren er på TV og vi benker oss foran alle sammen på hytta.

Så er det klart for hovmesteren og vi benker oss alle i sofaen og på gulvet der det måtte finnes plass. Jeg regnet ut at jeg nå må ha sett den ca 45 ganger og det er like stort denne.

Det er mørkt ute og bare stjernehimmelen synes på fjellet i valdres.

Mørket senker seg over fjellet og tar oss inn i den magiske timen før det blir helt svart og det eneste vi kan se er julelysene og de funklende stjernene på himmelen.

Rim på alle trærne i fjellheimen. Fint å feire jul der.

Julaften morgen melder kaoset seg fort med et toalett i hytta, så mannfolka sendes raskt på døra for å benytte naturen. Men er ikke synd på de med dette praktfulle morgenlyset. Så er det å finne julestrømpene for de som ikke vil bli voksne ennå før man benker seg foran barnetv og disneytimen.

Hele familien på skitur julaften på fjellet.

Etter en enkel frokost og et par timers langt kaos med klær, utstyr og skismøring kommer vi oss omsider avgårde på en felles skitur med alle sammen. Eneste som ikke får være med er kokken som må være igjen å passe pinnekjøttet.

Dekket til julemiddag på hytta. Vi har dekket på med nisseservice. Olav Werner synger julen inn for oss.

Kl. 5 synges julen inn i stua med Olav Werner på radioen som forøvrig er vår svigersønns oldefar og maten kan nå nytes. Pinnekjøtt med kålrotstappe og vossakorv servert med Juleøl og Nesoddakevitt.

Julaften åpner vi gavene

Så er det endelig klart for kveldens høydepunkt, julegaveåpningen. En får det ærefulle oppdraget å hente frem en og en pakke hvor til og fra lappen leses høyt. Alle får beundre innpakningen før det pakkes opp.

juleboken vår. Her skriver vi inn alt som skjer hver jul og alle adventsdagene må inn i boka. Bilder limes også inn.

Juleboka vår er det fineste juleminne vi har. Vi begynte å skrive i den i 1998 og har skrevet i den hvert år siden. Her skrives alt vi gjør i hele adventstiden, oppskrifter, julekort, minner for året, været i jula, bilder og hilsener fra gjestene. En praktfull bok.

Det er blåtime og frost i fjellet. Alle trærne er fulle av is.

Etter gaveåpning er det skravling og spilling ut i de sene nattetimer.

Julefrokost serveres første og andre juledag på hytta

‘Første juledag dekker vi opp til stor julefrokost. Hjemmelaget rull, sylte, rakfisk, edamer, eggerøre, kalvesus, lefser, røkelaks, gravlaks, øl og akevitt. Det blir en lang herlig frokost.

Solnedgang på fjellet. Hytta ligger i Valdres.

Resten av dagen nytes i pysjen. Her har nemlig alle lov å gå i pysjen til alle døgnets tider. Godterispising, Helan og Halvan eller Fleksnes på TV, brettspill, skravling og tradisjonen tro må vi se «Alene hjemme».

Det er helt mørkt på fjellet. Bare sneen lyser mot oss.

Ute senker mørket seg over hele fjellet og stjernehimmelen blir fantastisk med alle sine stjernetegn. Følger du godt med kan du oppleve et stjerneskudd og ønske deg noe.

Vi har pyntet trærne med lys på fjellet.

Her i dette vakre vinterlandskapet nytes lange dager ute på ski eller i akebakken eller rundt bålpanna med litt god eggnog i glasset.

Så var det på tide å avslutte enda et år. Da er det fint å sitte her oppe på terrassen med utsikt utover Jotunheimen. Langt borte i tåkehavet ser vi alle lysene på Beitostølen.

Så er det på tide å skyte oss inn i det nye året og beundre mange vakre farger på himmelen.

Godt nyttår alle sammen!

Gjerne del innlegget mitt!

6 Replies to “Jul og nyttårsfeiring på hytta – Valdres”

    1. Så herlig å høre at dette ble en inspirasjon for deg og tusen takk for så flott tilbakemelding. Å bryte gamle tradisjoner er ikke alltid så enkelt, men håper du får det til 🙂 God jul til deg også!

  1. Så koselig. Skulle lese din beskrivelse av kyststien fra Fagerstrand, men nå kom jeg i julestemning. Takk for at du deler. Hilsen Cathrine

  2. Så koselige bilder, skikkelig Julestemning. Nydelig på Veståsen/Knippeset/ Gamle Mosvegen i Jul og Nyttårshelgen. Vi har feiret Jul/Nyttår her siden 2002❄️❄️🎅🏻💥

    1. Så hyggelig å høre Kari, tusen takk! Ja, alltid perfekt julestemning der oppe 🙂 Vi gleder oss like mye hvert år til å ta med nå også de minste opp i ekte julestemning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *