Hummerfiske og spa på vakre svenskekysten

Hummerfiske og spa på vakre svenskekysten

Jeg har alltid hatt en drøm om å lære meg å fange hummer. Spesielt etter å ha opplevd den fantastiske amerikahummeren servert som lobster-roll på østkysten av USA. Da ble jeg enda mer bestemt på at jeg skulle ut å fange hummer selv. Jeg bestemte meg for at en skikkelig hummerfiske-tur, det måtte jeg til Sverige for å oppleve.

Valget falt på Gullmarstrand som ligger 1,5 time kjøretur fra grensen. Gullmarstrand er et praktfullt badehotell som ligger helt på bryggekanten i pittoriske Fiskebäckskil. Du kommer ikke nærmere havet enn dette. Rommene er herlig innredet i ekte New England style og vi har en flott utsikt mot kirketårnet i Lysekil.

Hummerfiske er ikke før i morgen, så i dag skal jeg bare nyte timene i hotellets spa. Badekåper finnes på alle rom og det er det eneste antrekket du trenger når du forlater hotellrommet.

Mens min mann farter rundt med kamera i nærområdet, nyter jeg timene helt alene i badstuen og bassenget. Vannet er så varmt at det blir nødvendig med flere «salta dupp» i det iskalde havet. Jeg er ingen isbader, men er det boblebad eller badstue på land, så bader jeg gjerne.

Etter spa og en dusj er det på tide å gå i restauranten. Der får vi en fantastisk 3 retters middag hvor selvfølgelig sjømat er i fokus. Den virkelige stormiddagen skal vi ha imorgen, etter hummerfiske. Så får vi satse på at det blir fangst, siden hummer allerede står på menykartet.

Etter en god frokost får vi alle utdelt hver vår overlevelsesdrakt som skulle vise seg å være usedvanlig gode og varme i det kalde novemberværet. Husk ullundertøy, lue, vintersko og noen gode ullvotter. Båten fylles med mat og drikke før vi setter vi kursen rett ut i havet mellom vakre røde og blankskurte svaberg.

De har en veldig sterk og lang tradisjon på hummerfiske her i Sverige. Hummerfiske-sesongen her i Sverige er helt fra ca 20 september og varer helt til 30 april. Før vi får lov å trekke hummer, må vi gjennom et lite hummerkurs. Det er heldigvis svært strenge regler her som i Norge, når det gjelder hvilke hummer du får lov å ta med deg hjem. Alle har et felles ønske om en bærekraftig hummer-stamme som vi kan høste av i fremtiden også.

Denne hummeren er full av befruktede egg. Visste du at en han-hummer kan bli 40 år, mens en hun-hummer kan bli 70 år. Denne damen har båret sine egg siden sommeren og skal fortsatt passe på eggene frem til klekkingen i juni-måned. Hummer med egg skal alltid rett ut i sjøen igjen, disse er det forbudt å ta med seg hjem.

Endelig er det vår tur til å trekke opp teiner fra sjøen. Den første teinen var full av krabber og til alles store overraskelse blir sluppet rett uti igjen. Krabber er ikke noe delikatesse på disse kanter. Vi blir samtidig fortalt at alle teiner må ha en luke som er laget av bomullstråd. Om noen skulle kappe teinen, noe som ofte skjer etter tyveri av hummer, så skal ikke teinene ligge i havet som en dødsfelle på ubestemt tid. Etter kort tid vil bomullen råtne opp og teinen vil fungere som et fint hus for dyra i havet i stedet.

Størrelsen på hummeren er veldig viktig. Minstemål på hummeren er 25 cm og her i Sverige har de også en maksimal lengde på 32 cm. Alle utenom disse målene må slippes ut igjen.

Klørne til hummeren er ikke til å spøke med. Den ene største kloa brukes til å lett knuse blåskjell, så den knuser lett noen fingre også. Derfor er det helt nødvendig å sette strikker på klørne. Strikkene beskytter også hummerne mot å angripe hverandre.

En veldig fornøyd hummerfisker, meg selv. Det er så fascinerende å se og lære alt om hummeren og føle at man er med å høster sin egen mat fra havet. Kanskje blir det å dra ut på fjorden med egne teiner neste år.

Den ene hummeren etter den andre forsvinner over ripa igjen. Enten er den full av rogn, noe som jo er en stor glede å se, eller så er den for liten. Tilslutt sitter vi igjen med denne fangsten og satser på at det i hvert fall er nok til en liten forrett i kveld.

Turen avsluttes med dette fantastiske synet av noen seler som ligger å slapper av på et svaberg. Båten stoppet heldigvis så langt unna at det er litt krevende å zoome dyrene inn.

Etter lang dag ute på havet var det så deilig å skli inn i badekåpen og rusle bort til det varme bassenget. Enda bedre ble det når jeg fikk servert et glass bobler på bassengkanten og det eneste jeg kunne se der ute, var alle lysene fra Lysekil by.

Endelig var det klart for kveldens gastronomiske opplevelser. Hele 5 retter står på menyen sammen med 5 forskjellige viner. Og i den første forretten dukker vår egenfiskede hummer opp. Et lite øyeblikk følte jeg meg ganske stolt over de små stykkene som lå på tallerkenen.

Deretter fulgte den ene retten etter den andre med delikatesser fra havet med tilhørende nydelige viner.

Etter denne parfaiten til dessert var det bare å rulle tilbake til hotellrommet og forsvinne inn i drømmeland etter alle vinglassene og dagens fantastiske opplevelser.

Gjerne del innlegget mitt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *