Öland Södra – Solen och vindarnas Ö
Det er på denne øya de møtes. Solen, vinden og havet!
I tusenvis av år har menneske og beitedyra formet og tatt vare på dette fantastiske og levende kulturlandskapet her ute på Öland. Det er ikke uten grunn at den står på Unescos verdensarvliste. Hele øya har en unik historie fra kalkstenen og jernalderens tid. Her kan du virkelig vandre i historien. Öland er Sverige nest største øy etter Gotland. Den er 130 kilometer lang og fire mil bred. Det tar 2 timer og 20 minutter å kjøre fra fyret lengst nord til fyret lengst sør, og den er delt i to deler, nordre og søndre. Dette innlegget er en liten reise på den Søndre delen av øya. Her tar jeg dere med på en ukes sykling fra plass til plass gjennom historien og i natur som er så overveldende vakker at jeg kan love at du aldri har sett maken.
Färjestaden
Den aller første plassen du kommer til når du har kjørt den 6 km lange broen, er Ölands største tettsted, Färjestaden. Navnet har nok denne lille byen fått da den allerede på 1300-tallet var en viktig plass i forbindelsen mellom fastlandet og øya. I 1910 ble det bygget en jernbane herfra som jeg vil fortelle mer om senere.
Mörbylånga
Mörbylånga er en stor kommune her på Öland men også en nydelig liten småstad syd for Färjestaden. og som seg hør og bør i gammel historie så begynner vår reise til en kirke.
På hvert eneste sokn på Öland finnes det en liten kirke. De flest kirkene ble for 1000 år siden bygget i tre, men på 11- tallet ble de erstattet med steinkirker og delt inn i sokn. Mörbylånga kirke har en lang historie som gjentar seg på mange kirker her på Öland. Kirkene ble ofte satt i stand ved at bare deler av de ble revet. Her er spiret fra 1700 tallet og kirkeskipet er fra fra 1811. Trappen utenfor porten skal du få høre mer om senere.
Brønnhuset i Mørbylånga er bare et minne fra den tiden staten desperat forsøkte å finne vann i byen. Etter boring på 90 meter måtte de gi opp, det kom bare saltvann. Vann ble funnet 1 km unna. Ikke før 1892 fikk de drikkbart vann i sentrum. Mörbylånga ble kåret til årets Ölandsby i 2019.
Det beste du gjør i Mörbylånga er å vandre langs havet på Sjöbacken mens du nyter solen og havet. Her står Ölands vakreste kvern og en nydelig gammel brønnpumpe. Rett syd i parken finner du badeplass med badebrygge og et eget lite hundebad.
Mörbyleden
Öland er et sykkelparadis! Hele øya er nesten helt flat og sykkelløypene tar deg hele tiden til nye vakre steder å sykle. Du kan sykle både Ölandsleden som tar deg rundt hele øya og Mörbyleden som går langs havet på vestsiden. Mange steder på øya kan du krysse rett over på tvers, fra øst til vest. Starten på Mörbyleden finner du her i havna i Mørbylånga.
Den fantastiske turløypen er for både syklende og gående, og er godt merket med røde piler. Løypa tar deg gjennom åker og eng, på stier, gjennom skogen og på gamle traktorveier. Selv har jeg elsykkel og jeg kan sykle en hel dag her på denne flate øya før batteriet minker i styrke.
Her på disse benkene er det tid for å nyte stillheten og den vakre utsikten eller kanskje det er på tide med et bad. Jeg har alltid med meg badetøy i sykkelvesken. 16 grader i vannet er mer enn nok for å friske opp kropp og hjerne.
Skogsveiene her er en drøm å sykle på. Hvordan de har oppstått skal du få en forklaring på etterhvert.
Beijershamn
Takket være et mislykket havnebygg på 1800 tallet ble Beiershamn en av Ölands flotteste fuglereservat. Her kan du titte etter fugler fra tårnet eller vandre rundt i det vakre våtmarksområdet. Med litt tålmodighet kan du få øye på ender, tørner, havørn, fjellvåk, hauk og falk fra dette tårnet.
Karlevi
Karlevi`s gamle jernbaneholdeplass står igjen som minne om en gammel jernbane som nå er historie. I 1906-1910 ble det bygget en smalsporet jernbane her på øya. Toget skulle brukes til frakt av folk og jordbruksvarer fra nord og fra sør. Det ble bygget skinner fra Böda i nord til Ottenby i sør med stasjoner og stasjonsmesterstuer. Toget ble lagt ned i 1961 og idag er de lange snorrette gamle sporene til stor glede som sykkel og vandringsveier her på Öland.
En fantastisk vakker gammel langstue i Karlevi. De store stokkene i veggene tyder på at huset er veldig gammelt, fra den gang trærne rakk å bli veldig store før de ble hugget. Det skulle ikke mange stokkene til for å bygge en vegg. Linoljemaling lar veggene puste slik at husene kan leve i mange år til.
Karlevi stenkvarn er en av tre hollandske stenkverner som finnes på Öland. Det står skrevet inn et årstall 1791 men man har ikke klart å stadfeste at dette er korrekt årstall. Men gamle er de i hvertfall.
Kvernen var i drift helt frem til midten av 1900 tallet. Det er familien Edwall som eier kvernen men de viser den gjerne frem til turistene.
Vickleby
Vickleby er en gammel kirke fra 1100-tallet. Ser man nærmere på tårnet ser man små skyteskår oppover veggen. Innvendig er det murtrapper og små celler å gjemme seg i. Dette kirken har rett og slett fungert som et forsvarstårn. Døpefonten i kirken ble laget av kalmarsund-sandsten på midten av 1200-tallet.
Året 1914 startet Maja Uddenberg og Gerda Ekström opp Bo pensionat og kunne ta imot turister på Öland. På 1920-talet bodde det ofte kunstere her og Maja fant kjærligheten med maleren William Nording. Pensjonatet ble dermed sentrum for kunstnerkolonien i Vickleby på 30 og 40 tallet. Men kan lettere tenke seg hvor mye liv og røre det var her den gangen. Et fantastisk hotell å bo på om du skal tilbringe ferien her.
Vickleby er det man på Öland kaller en «radby» og er en av mange rekkebyer på Öland. En radby betyr at husene ligger på en rekke etter hverandre tett inntil veien. Vickleby har en 800 meter lang gate med frodige hager, parker og gamle vakre hus som må sees.
Capellagården er en stiftelse som ble startet opp i 1960 av ekteparet Carl och Siv Malmsten. med visionen ”En skole for formgivende kunstnere”. Her kurses det i keramikk, hagearbeid, tekstil og og håndverksarbeid. Skolen har blitt en møteplass for kunstnere fra hele verden. Ta turen innom den kjempefine gårdsbutikken.
Vicklebymøllene er en av Ölands lengste og best bevarte kvernrekker. På midten av 1800-tallet var det rundt 2000 vindmøller på Öland og det var flest av de her i Vickleby prestegjeld. Man vet ikke nøyaktig hvor gamle møllene eller delene til møllene er her på Öland, men det er funnet en hjertestokk med årstallet årstallet 1441 inngravert.
Vickleby edellövskog ”De skönaste lundar man någonsin sett.” Skrev Linné ned etter å ha ridd gjennom Vickleby i 1741. Her kan man se de fleste av Ölands tresorter som eik, alm, ask lind og lønn samlet i en utrolig vakker skog.
Stora frö
«Når Öland smaker som best» På Ölands urtegård kan du fråtse i duft smak og velbehag. I gårdsbutikken får du kjøpt syltetøy, sennep, grillprodukter, alle smaker av oljer, vineger, kaffe, te og krydder fra alle verdenshjørner.
Stora Frö er en av de vakreste plassene på Öland for oss som elsker radbyer, gamle hus og låver.
Den vakre brune Ölandskalksteinen ser du overalt i steingjerdene her på øya. Steingjerdene har alltid hatt en praktisk funksjon med å holde dyrene utenfor hagen eller innenfor beitene.
Ingen tvil om at eføyen trives på Öland.
Håks gård
Öland har sin egen vingård. På Håks gård er det både produksjon av lokal vin og prøvesmaking.
Den götiska gården finner vi mange av i radbyene. Fra bygaten går man gjennom et portskjul i driftsbygningen for å komme inn til gårdstunet hvor hovedhuset ligger.
I 1933 ble det dannet en møllekomitè som i samarbeid med de lokale bygdeforeningene skulle jobbe med å redde de gamle møllene. Stor innsats ble lagt ned og mange møller ble reddet. Fra 50-tallet har foreningene eid og forvaltet en tredjedel av øyas møller, rester er private. Det er i dag 350 møller igjen på øya.
Bjärby
I Bjärby koser sauene seg på de store inngjerdede beiteområdene som ligger mellom husene og de åpne beitemarkene ned mot havet.
Eckelsudde/västerstadsviken
I västerstadsviken skal du dra om du vil oppleve sel på nært hold. Akkurat når jeg var der lå en sel og koste seg i solen. Takket være en hogggorm som også koste seg i solen midt på stien så fikk selen ligge i fred for min fotografering. Dette var det eneste bildet jeg fikk av selen.
Kastlösa
Soknet Kastlösa er en av Ölands største med hele 8 byer under seg. Bøndene i Kastlösa ble omtalt som Kastlösas herrer. Bøndene her hadde god økonomi, var velkledde og verdensvante på 1800 tallet. Kirken her ble bygget revet og bygget ny i 1857, og restaurert igjen i 1950.
Kastlösa skole ble bygget i 1922. Den var da Ölands mest moderne skole med blant annet en egen gymnastikksal. Skolen ble lagt ned i 1966 og er nå et aktivitetshus for lokalbefolkningen.
Alvaret og Mörbylångeleden
Stora alvaret er et helt spesielt slettelandskap med kalkstein og et tynt lag med jord. Dette skaper en helt spesiell biotop. Alvaret er 37 kilometer langt og 10 kilometer bredt og ligger på denne sørlige delen av øya. Alvaret utgjør altså 1/4 av Ölands areal. Alvaret står på UNESCOs verdensarvliste.
Mörbylångaleden er en vandring og sykkelvei som er 19,5 km lang og går tvers først tvers over øya før den går ned til Seby Läge. Den tar deg igjennom Alvaret med helt fantastisk utsikt alle veier.
Resmo
Resmo kirke er en av de eldste kirkene i sverige som ennå er i bruk. Den ble påbegynt på slutten av 1000 tallet og rundt 1200 tallet hadde den nesten samme utseende som idag.
Resmo krukkemakeri selger de nydeligste vaser, kanner og annen vakker keramikk. Karin og Ulf viser deg prosessen fra dreiebenk til ferdig glassert produkt. Ta en tur innom.
Resmobacken og Nunnedalen
Bengt Lorentzon var kirketjener i Resmo. Etter utallige vandringer rundt i bygda hadde han fått en helt unik kunnskap om de gamle stiene som for lengst var tråkket opp av dyr og mennesker rundt i terrenget. Stiene var ikke nyoppdagede da Carl von Linnè brukte mye tid her, men han fikk gjort stiene tilgjengelig for alle. De ble til Paradisstigen og Landborgsleden. Stiene finner du her på toppen av Resmobacken til høyre for stubbmøllen.
Driftsbygningen på Öland ligger tett i tett langs veien. På innsiden finner du gårdstunene med de flotteste hus og hager. Slik er både dyr og mennesker godt skjermet fra veien.
Kvarnbackas islandshester er en av Sveriges største islandshestgårder. Her driver de oppdrett, turridning og rideleire. Her kan du også få kjøpt drømmehesten. Denne var et prakteksemplar av rasen som jeg selv har hatt gleden av å eie flere av gjennom livet.
Mysinge høg
Mysinge hög er en av Øland største gravhauger. Her har folk blitt gravlagt siden eldre bronsealder 1800 til 1500 før kristus. Denne graven var kun til overklassen. Her ble man gravlagt sammen med flotte klær og smykker. Det sies at på natten kan man se en sort hund blåse flammer på toppen her.
Gynge
Gynge er en nydelig liten plass rett ved Alvaret med mange flotte historiske gårder, blant annet Gyngegården.
Skakke og sjarmerende gamle bygninger finner du mange av her på øya.
Veldig mange av husene er malt med linoljemaling i vakker sinober-rødt. Slik holder de seg i enda flere generasjoner fremover. Folk på Öland er veldig opptatt av og stolte av sin enorme kulturarv.
Gynge-Mysinge alvar
Om du vil sykle eller bruke bil til Stora Alvaret så er Möckelmosen et godt utgangspunkt. Her ser du Gynge og mysingen Alvar. Reservatet Gynge og Mysingen alvar har vært her i tusenvis av år.
Den kalkrike grunnen lager et helt spesielt vekstmuligheter med særegne vekster. Uvanlige urter som bergskrabbe, liten sandlilje og fjellnellikk finner du kun her. I mai kan du oppleve mengder av orkideer.
Fugler, innsekter og blomster. Det er en helt unik opplevelse å gå innover dette spesielle slettelandskapet.
Södra Möckleby
Södra Möckleby kirke var en gang en trekirke. På midten av 1800-tallet rev de middelalderkirken for å bygge en mer moderne kirke, men de beholdt det gamle tretårnet. 100 år senere ble kirken bygget om og man forsøkte tilbakestille den slik den var før. Gjennom arkiologiske undersøkelser fant man restene etter alterets steinskive som ble kopiert og satt inn på nytt.
Degerhamn og Alunbruket
På Alunbruket ved Degerhamn kan du komme nært på den gamle steinhoggerindustrien her på Öland. Kalkstensbruddene har en lang historie her på Öland og var svært viktig for alle som bodde her. Her kan du se restene etter steinfabrikken som lå her, hvor så mange arbeidet for mat på bordet. Alunbruket stammer helt tilbake fra 1700 tallet.
Arbeiderboligene ligger på rekke og rad. Her bodde arbeiderne med sine familier og alle familiemedlemmene måtte bidra. Det var nok tungt å være barn her på Alunbruket.
Rett bortenfor fabrikkrestene finner du dette flotte mini-museet som er laget i skogkanten her. Absolutt verdt et besøk. Her finner du mye historie og ikke minst utstyr fra steinindustrien.
Albrunna
De store maisåkrene i Albrunna danser i vinden der jeg sykler forbi.
Blant endeløse enger av blomster og gras finner vi i mine øyne verdens vakreste blomst, nemlig den røde valmuen. Valmuen kan du nyte overalt på Öland
Vakker gammel låve i den samme kalksteinen. Den Ölandske stenen har en nydelig helt spesiell brunfarge.
Det dyrkes store mengder gresskar her på øya. Her var det mange flotte emner til årets halloween-hodeskalle.
Nydelige sykkelveier i skogen og langs havet, her kan jeg sykle i timesvis!
Ventlinge
Legg merke til trappene som ofte går over kirkegårdsmurene. Det går mange historier rundt disse trappene og ingen vet helt hvem som er sanne. I gamle tider var det en synd å begå selvmord. Disse kunne ikke bæres inn gjennom den hellige kirkeporten, ble de istedet båret over muren? Men nå har det vært sånn siden middelalderen at de som tok selvmord, de ble begravet i skogen eller brent, tragisk nok. Andre historier forteller at dette var for å kunne passere porten uten å risikere at beitende dyr rotet seg inn på kirkegården. Hva tror du?
I Ventlinge på du stikke innom Norrgårdens gårdsbutikk. Her bugner det av årstidens grønnsaker, lokallagede såper og ikke minst fantastiske Ölandske oster. Det ble to fulle sykkelbager med godsaker herfra.
Grönhögen
Nesten overalt på Öland kan du sykle på veier som dette langs sjøen. Utsikten er praktfull og det finnes ingen private stengsler.
På Grönhögen har de en fantastisk flott bobilplass. Nydelig utsikt og vakre steinstrender. Et flott utgangspunkt for sykling helt ut til det sydligste fyret.
Stranden på Grönhögen er helt spesiell med sine store flate polerte steiner.
Når eføyen tar helt overhånd kan du få et hus som dette.
I Grönhögen ligger et gammelt kalkbrudd. Kalken her var porøs, så den ble brukt som varmeisolerende materiale. I 1945 jobbet det hele 220 personer her. På 1950 tallet oppdaget man at det var giftig radon i fjellene her og i 1971 så ble bruddet lagt ned. Idag er det en veldig populær badeplass og en drikkevannkilde.
Karl x Gustavs mur
Karl X Gustav var konge av Sverige fra 1654 til 1660. Han var svært glad i å jakte og innførte derfor hjortedyr til Öland. Etterhvert ble denne hjortestammen et stort problem, da de tok over beiteområdene til de andre dyrene på øya. Dyrene fikk ikke nok mat og bøndene sultet.
For å holde styr på hjortene sine fikk kongen bygget en 4,6 km lang mur tvers over øya, fra øst til vest. Dessverre var muren lite effektiv, hjorten hoppet bare over. Bak denne muren vandret også den lokale ponnyrasen Ölänningen som idag er helt utdødd.
Ottenby naturreservat
Lengst ute på den Søndre spissen av Öland kommer vi til øyas vakreste del, nemlig Ottenby naturreservat. Reservatet er hele 995 dekar stort og er et av Sveriges beste fugleområde. Her er det fantastiske beiteområder for dyrene. Her kan du stoppe opp og se både hjort og kaniner som koser seg i engmarkene.
Ottenby gravfelt er en av Ölands aller største gravefelt. Her kan du vandre mellom gamle graver på et gravfelt med hele 275 synlige forminner, gravhauger og plasserte gravstener rundt om på den intenst grønne marken. Gravene her er fra helt tilbake til senere vikingetid, 900 tallet.
Vi fortsetter sydover og kommer til vakre Ottenby kongsgård som idag er en av Sveriges aller største. Her lå det en by allerede på den yngre jernalder. Byen er omtalt ved navn året 1279 og bestod av hele 19 gårder. i 1527 bestemte Kong Gustav Vasa at Ottenby kongsgård skulle bygges, og alle gårdene her ble jevnet med jorden.
Etterkommere av kongens hjorteflokk kan fortsatt oppleves her. Spesielt barna synes det er stas å se en ekte «Bambi».
Litt lengre sydover finner vi kungsstenarne som markerer en av gravene fra jernalderen. Et hull i en av stenene har gitt sagnet om at Guden Oden som har gjennomboret stenen. Men flotte er de og virkelig verdt en stopp.
Det er magisk og nesten litt skummel stemning på St Johannes kapell, eller det som en gang var kapellet. Kapellet ble bygget under sildefiske på slutten av 1200 tallet og hadde besøkende fra Gotland, Danmark og nord-Tyskland som fisket i sundet her.
Fra midten av 1600 tallet hadde ikke folk lengre behov for kapellet og når fyret Långe Jan ble reist i 1700 tallet ble steinen fra kapellet brukt i byggingen. Korset ble satt opp som minne i 1966 og etterhvert kom denne fine modellen av kapellet i stedet.
Långe Jan
De første dyrene på kongsgården var sauer. Hele 2-3000 engelske får ble fraktet hit og sluppet på disse beitemarkene hvor du også finner en unik verden av fugler. Her finner du også Ottenby fuglestation som har drevet fugleforskning siden 1940 tallet.
På Ölands sydligste odde finner vi Sveriges høyeste fyr. Det er med sine 41,6 meter et imponerende syn der det ruver høyt opp i luften. Siden 1 november 1785 har dette fyret loset båtene trygt forbi den enorme landtungen som stikker langt ut i havet. Fyret har i dag status som verneverdig.
Har du lyst til å gå til toppen av fyret så må du ta beina fatt. Billetter får du kjøpt i kiosken ved siden av. Vær obs på åpningstidene.
197 trappetrinn skal snart belønnes med Sveriges flotteste utsikt!
Utsikten her oppe er helt fantastisk! Herfra kan du se utover store deler av Öland, Østersjøen og Kalmarsundet.
Ås
Vi beveger oss over mot vestsiden og passerer Ås eldste kirke som ble oppført under daværende soknet Ottenby allerede på 1100 tallet. I Ås er det gjort mange funn av gull og gravplasser som tyder på at det har vært stor aktivitet her under middelalderen.
Her finnes det et lite minimuseum med et par gamle hus, et i treverk og et i den typiske Ölandsstenen som er verdt et besøk.
Nesby
Vi setter kursen nordover og krysser igjen Kong Carl Gustavs berømte hjortemur og kommer til en veldig typisk radby på Öland, Nesby. På Öland finnes det ca 200 radbyer. Alle radbyene er merket med eget skilt når du kjører inn i gjennom tettstedene. Her kan du stoppe og følge en sti langs muren ned til en flott sandstrand.
Eketorps slott
Midt ute på Ölands verdensarv ligger Eketorps slott. Dette er sveriges eneste ekte rekonstruerte oltidsborg, gjort etter omfattende undersøkelser av den borgen som en gang lå her. Et helt fantastisk byggverk.
Inne i borgen vil du få se hus fra både jernalder og middelalder. Eketorp ble opprinnelig bygget her på 300 tallet. Man kan jo lure på hva man skulle med en borg her midt inne på alvaret. Men det var akkurat det som var problemet, det var ingen steder å gjemme seg på denne flate øya. Så bygge i høyden var eneste mulighet til forsvar mot fienden.
Det er mye aktiviteter her om sommeren hvor du kan prøve deg på bueskyting, brødbaking, eldgammelt håndverk og kampleker. Det er også en kafè her med kaffe og is. Et supert sted å ta med ungene.
Gräsgård
Denne kirken på Gräsgärd er så vakker at den fortjener et lite stopp. Den ble bygget på 1100 tallet og ble fullstendig renovert i 1884. Det som er litt artig er at spiret her ble bygget nøyaktig like høyt som fyret Lange Jan.
Når mørket faller på så er det på tide å sykle tilbake den raskeste veien. Det går alltid en vei på tvers av denne fantastisk vakre øya som vi kommer tilbake til år etter år etter år av ren kjærlighet <3
Her er en oversikt over plassene bildene er fra om du vil legge det inn på ditt eget reisekart.
- Mörbylånga
- Mörbyleden
- Beijershamn
- Karlevi
- Vickleby
- Stora frö
- Bjärby
- Eckelsudde
- Kastlösa
- Resmo
- Mysinge
- Gynge
- Stora alvaret
- kastlösa
- Hammarby
- Degerhamn
- Södra Möckleby
- Albrunna
- Ventlinge
- Grønhögen
- Karl X Gustavs mur
- Ottenby naturreservat
- Lange Jan fyr
- Ås
- Nesby
- Eketorps borg
- Gräsgård
Vil du være med en tur til den nordre delen av Öland, da må du trykke her!