Halden og Fredriksten festning

Halden og Fredriksten festning

Halden er en helt herlig by! Enten du bruker bobil, båt eller overnatting på andre måter. Idag var gjestehavna målet for turen, det ble en flott båttur

Det er lengre enn langt inn i Iddefjorden, men turen er virkelig verdt det.

Hele veien passerer vi mange små idylliske perler langs fjorden og vi tar oss tid til et par badestopp på veien.

Svinesundsbrua – er brua mellom Norge og Sverige. Vi passerer under både den nye og den gamle brua.

Det er nesten kvelden før vi omsider kommer inn i båthavna i Halden. Det første vi ser er fantastiske Fredriksvern som ruver majestetisk over oss.

Det tar ikke lange tiden før vi får besøk ombord. Båthavna ligger midt i byen Østfolds store kulturby omkranset av byens flotte restauranter.

Halden er en idyllisk liten by med brosteinsbelagte gater, mange herlige restauranter, bakerier og småbutikker. Det er også et større kjøpesenter her i gangavstand fra havna.

Vi starter dagen med en tusletur rundt i vakre gamlebyen.

Byen er full av gamle hus hvor alle har sin historie.

Halden ble grunnlagt i 1665 og kalt Fredrikshald etter kongen, Fredrik 3, etter at byen hadde slått tilbake angrep av svenskene i 1658, 1659 og 1660. Navnet ble i 1929 endret til Halden

Halden var Norges skotøyhovedstad. Fra 1892 til 1998 var det hele 17 skofabrikker her. På 1950-tallet produserte byens 800 skotøyarbeidere årlig 800 000 par sko. Hver femte sko i Norge ble da produsert i Halden.

Fredrikshald har et rikt teater-og musikkmiljø som har gjoty byen til en av landets fremste kulturbyer og musikkmiljøet er fortsatt viktig her. Den mest kjente og etter min mening beste visesanger i Norge, Henning Kvitnes, er Haldengutt.

Over Haldens bykjerne troner mektige Fredriksvern festning. Dette 600 mål store, vakre anlegget er en av landets best besøkte turistattraksjoner.

Det er mange trappetrinn opp til festningen som troner over oss oppe i skråningen.

Men belønningen er en helt fantastisk utsikt utover byen og Iddefjorden.

Fredriksten ble påbegynt i 1661, som en direkte følge av at Norge mistet Bohuslän og Bohus festning til Sverige i 1658.

I sesongen er det guidede turer her hver dag. Vi bruker alltid guide om muligheten byr seg, da får man så utrolig mye mer ut av turen.

Granitt var den viktigste industrien byen hadde, helt frem til steinen ble erstattet av billigere materialer.

Full kontroll med utsyn over både eget land og nabolandet. Sverige angrep tre ganger i perioden 1658-60. Det var da danskekongen Fredrik III bestemte seg for å bygge en festning. De ble angrepet enda tre ganger til og under krigen i 1718 endte kong Karl XII sine dager foran murene her.

Fredriksten festning er en fantastisk arena for alle typer arrangementer. Alt fra små, intime teateroppsetninger til store bilutstillinger, konserter og idrettsstevner.

Festningen er praktfult opplyst om kvelden. Helt magisk var det å sitte på flybrigden å se den den strekke seg oppover den mørke fjellsiden og nattehimmelen.

Gjerne del innlegget mitt!

4 Replies to “Halden og Fredriksten festning”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *