Et historisk badehotell – Hankø hotell & Spa
Etter noen sesonger med den danske serien «Badehotellet» har denne måten å feriere på tatt helt av igjen i hele Norden. Etter å ha sett hele den nydelige serien to ganger bestemte jeg meg for å ta en tur ut til det mest tradisjonsrike badehotellet vi har i dette landet, nemlig historiske Hankø Fjordhotell & Spa!
Jeg elsker Hankø! Det er enkelt å komme seg hit og hele øya er en perle. Fergen går kontinuerlig hele året med unntak av slutten av desember til midten av februar. Her på fergekaia yrer det alltid av liv. Råvarer skal ut til restaurantene og folk skal ha med seg flyttelasset ut for sommeren. Husk å ta med litt proviant ut, det er ingen butikker her utover en liten iskiosk og restaurantene.
Seilerkroa – Er det første vi passerer på den 500 meter lange biten vi må gå til hotellet. Er du dårlig til beins kommer selvfølgelig hotellet å henter deg. Hankø har vært seilersentrum siden 1880-årene og seilkroa på brygga er viktigste møteplassen her ute. Seilerkroa ble bygd i 1883 og var en del av Hankø bad. Her er det et herlig yrende liv på uteserveringen om sommeren.
Husebybukta – Her i Husebybukta finner du en nydelig sandstrand som passer perfekt for de minste barna. Her finner du også hotellets mange flotte hytter plassert på påler i vannet. Her kan du leie deg et eget lite paradis til hele familien.
Den gamle Stallen – Den gamle stallen for ridehester ble bygd en gang rundt 1900. Hestene var nok for de fasjonable gjestene her ute og mon tro om ikke kongefamiliens har hatt gleden av noen rideturer, Hankø var som kjent kongefamiliens ferieparadis gjennom flere generasjoner.
Tennis – En annen svært viktig del av historien og som er like levende den dag i dag er Hankø Tennis klubb. Allerede i 1898 ble det spilt tennis på en lawntennisbane her ute. Spillerne den gang spilte mer rolig enn de gjør idag slik det sømmet seg under et opphold på et sanatorium. Øya har hatt sin egen tennistrener gjennom utrolige 60 år, den legendariske tennisspilleren Edvard Raastad som også gikk under kallenavnet ”Slice Eddy”.
Et historisk badehotell
Kystsanatoriet – Historien om dette hotellet starter her på Hankø i 1877 når blir oppdaget svovelhodig gytje her ute på øya. Hankø bad og kystsanatorium ble da bygget. Hit kom adelen, grossererfamilier og kunstnere for å ta Havsbad, strømbad, gytjebad, kurbad, kaldbad og varmbad. Her fantes også et helsebringende mineralvann.
I det øyeblikket du trår over terskelen på dette hotellet opplever du ikke bare et voldsomt historisk sus, men også en helt spesiell atmosfære. Her får man bare lyst til å synke ned i en av stolene og man føler seg som hjemme. Helt herlig når man reiser alene, her føler du deg aldri ensom.
Det er ingen tvil om at på dette hotellet har kongefamilien «vanket» helt siden 1878 og før kongefamilien kjøpte huset på Bloksberg var både H.M.Kong Oscar II og K.H.H Kronprinsen gjester her på hotellet. Dette flotte portrettet av Hans Majestet Kong Olav finner du i den store spisesalen.
Jeg går fra sal til sal på hotellet og blir helt satt ut av tanken på at her har sosieteten og kunstnerne spist og drukket i over 130 år og diskusjonene har garantert gått høylydt over drammeglassene. Her har folk sittet foran peisen om kveldene og hørt pianoet spille lett taffelmusikk og noen har kanskje danset inn i de sene nattetimer.
Gjennom de store vinduene kan du nyte utsikten til den vakre hagen på utsiden. Hvor herrene spilte bocca og damene gikk rundt med sine parasoller og flotte kjoler, mens de alle flørtet lett med hverandre.
Hankø hotell er idag viden kjent for sine fantastiske julebord og sin enorme julebordbuffet. Tenk at du kan komme ut til en øy som dette midt på vinteren når solen står som lavest på himmelen, før du trår inn i dette eventyret av et hotell. Ryktene sier at de har det beste julekoldbordet i Norge.
Du blir kanskje ikke servert av selveste hellstrøm, men jeg er sikker på at den maten jeg fikk idag var like god som den Hellstrøm laget når han stakk innom kjøkkenet her i 2012.
Og Creme Bruleet til dessert var bare helt himmelsk.
Det fineste med Hankø hotell er at dette passer for hele familien. Hit kan du trygt ha med deg selv de minste barna. Hotellets herlige store hage er trygt innrammet av et høyt gjerde. Hele øya er et eneste stort tur og badeparadis for ungene.
Hotellets stolthet! På en av veggene i en av salene vil du, om du titter godt etter blant alle skattene her, finne Nansens flagg som han i sin tid plantet på sydpolen.
I løpet av min nysgjerrige vandring på dette hotellet fullspekket med historie dukker hotelleieren selv opp og tar meg med på en fantastisk omvisning inne og ute og mang en historie blir fortalt underveis. Dette rommet var Kong Olavs favorittplass i spisesalen. Her er veggene fulle av bilder fra Kong olavs oppvekst her på Hankø. En praktfull samling med sort-hvitt bilder som må oppleves.
Legg merke til den lille guttens svarte elegante skinnhansker, kåpe og hatt. Det kan ikke ha vært så enkelt å være kongelig arving den gangen. Men bildet viser heldigvis en gutt i full lek.
Morgenstund gir gull i munn når frokosten kan inntas i denne flotte salen. Her kan man sitte lenge og nyte utsikten og nyte sin morgenmat og sin kaffe. Lykken var stor når jeg også fikk smøre med meg en matpakke til å ha med på stranden.
Å vandre rundt i korridorene hvor rommene ligger er en liten reise i historien. Ta deg god tid til å få med deg det som står fortalt på alle canvasene. Her kan du lese om et mord eller kanskje du er mer interessert i historien om de gamle dampbåtene som la til kai på Hankø en gang.
Her finner du mange tekster om Santatoriets fantastiske historie. «Mot slutten av hver sesong ble det arrangert et såkalt tjenerball på badet. Det betød at gjester og betjening byttet roller for en kveld. Dessuten inviterte man generøst øyas urbefolkning til festen».
Det er fortsatt fester for øyas urbefolkning i denne hagen. Enten det er bryllup eller som den gang de inviterte 2000 gjester til langbord i hagen og satte verdensrekord i rekespising. 1,1 tonn reker ble fortært og plassen i Guinness rekordbok var sikret.
På Hankø finner du 102 rom og de har 38 hytter i husebukta. Rommene er ikke så store, men til gjengjeld utrolig koselige, rene og med en kjempefine balkonger. Her var det fantastisk å sitte utover kveldene.
Hankø Kapell – Om du går med bryllupsplaner så må dette være et fantastisk sted å ha bryllup. Hankø hotell har nemlig sin egen vigslet kapell. Et praktfullt kapel med en en flott innredning hentet fra Danmark og malt vakker i gustaviansk blått.
Vadbukta
Etter en bedre frokost på hotellet er det bare å pakke med seg strandbagen og tusle ut mot vakre Vadebukta.
Det finnes ikke noe bedre sted å være en varm sommerdag. Vannet er, merkelig nok, alltid varmt her i Østfold til tross for åpent hav. En hel dag på varme svaberg og salte bad, livet kan ikke bli bedre. Litt artig å tenke på at Vadbukta sannsynligvis var første badested i Norge hvor damer og menn badet sammen. Her fantes to badehus, men intet gjerde imellom.
Det går mot kveld og jeg får lyst til å gå en liten tur. Den varme fine kveldsolen gjør svabergene så utrolig vakre og varmen stråler fortsatt intenst fra granitten.
Det er lengre enn man tror helt ut til det ytterste ut til Svartetangen. Jeg klarer ikke la være å stoppe her for å ta dagens siste bad.
Å svømme inn i solnedgangen er helt magisk! Men nå er det på tide å rusle tilbake til hotellet og nyte en bedre middag.
Trouville
Idag skal jeg gå den 20 minutter lange turen gjennom skogen og ut til den berømte sandstranden og badehuset med det klingende franske navnet Trouville. Siden kystsenatoriet var kjent ut over landegrensene og hadde mye utenlandsk besøk, så var det viktig med et internasjonalt navn. På hotellet henger dette fantastiske bildet som viser hvordan folk koste seg ved badehuset for hundre år siden.
Jeg priser meg lykkelig for at jeg lever på 2020 tallet og snart kan kaste alt av klær og hive meg i sjøen uten tanke på bluferdigheten.
Og her ligger herligheten. Badehus er en fryd for øyet. Men badehuset bærer også på en mørk hemmelighet. Købersaken rystet hele Norge på slutten av 1930 tallet da byfogden i Fredrikstad, Ludvig Dahl, en sensommerdag i 1934 ble funnet død nord for Trouvillebukta. Datteren ble som eneste vitne raskt mistenkt og satt fengslet i 6 mnd før saken ble henlagt. Det litt spesielle var at Dahl selv var ekstremt opptatt av spiritisme og utgav en rekke bøker og holdt foredrag om temaet. Hele historien finner du her!
Jeg kom på denne historien etter en lang herlig dag her med bading og solnedgang. Det var blitt mørkt og jeg skulle gå gjennom skogen tilbake til hotellet……….
Vil du lese mer om denne fantastiske øya? Bli med på en ut en vakker oktoberdag, trykk på linken!