Holmsbu – Holmsbumalerne, et badehotell og et sommerparadis

Holmsbu – Holmsbumalerne, et badehotell og et sommerparadis

Holmsbu er en av de fineste plassene jeg vet om. Idag skal jeg vise deg den gamle ladeplassen og gå kyststiene både nordover og sydover. Har du sykkel så er dette en perfekt plass å ha med denne.

Det er alltid liv og røre og topp stemning i Holmsbu. Fra påsken og utover er det full fart med båtgjester, hyttegjester, besøkende og selvfølgelig alle de fastboende. Det finnes ikke dårlig vær i Holmsbu, bare dårlige klær.

Det første du må gjøre er å ta turen innom Holmsbu Landhandel.

En ekte landhandel og hele bygdas møteplass. Her finner du også ekte kjøpmenn som streber etter å skaffe det du trenger. Dette er byen med det store hjertet.

Kok, de velkjente badstuflåtene har nå også kommet til Holmsbu. Her kan alle nyte badstue etterfulgt av et dypp i havet året rundt.

En ekte ladeplass med lang tradisjon med saltkokebuer må selvfølgelig ha en egen plass å håndtere fisken. Derav også navnet. Holm og bu, plassen er altså oppkalt etter saltkokebuene.

Det er skikkelig vårstemning i Holmsbu, akkurat slik det pleier å være hver gang vi kommer hit i påsken med båten. Båten er solgt så heretter kommer jeg med bilen hit.

En som er glad for å komme frem fra vinterlagring og få tatt av taket. Måtte bare ta et bilde av denne lekre bilen med de enda lekrere felgene.

Jeg elsker denne havnepromenden. Selv om båthavna er tom nå så får man skikkelig sommervibber av å drive bryggesleng her.

Restaurant Schulestedet er eneste restaurant i Asker kommune som er tildelt «Travelers’ Choice Winner 2020». Dette er den største æren TripAdvisor kan tildele. Restauranten har også byens beste milkshake. Altså all grunn til å stikke innom her.

Privaten kafé. Her er det konserter hele sommeren. Både sommerkonserter og ettermiddagskonserter så ta en titt på ticketmaster og se hva som er satt opp.

Holmsbu Gjæstegiveri har eksistert siden John Dustad i 1788 søkte om å få ta imot overnattende i den byen som ikke hadde annet å tilby enn brennevin og mat. Stedet har vært i familiens eie siden 1862. Etter at første eier forsvant på havet solgte enka huset mot at hun og sønnen fikk bo i gjæstegiveriet resten av livet.

³Denne låven i teglstein var fjøset og stallen tilhørende Gjæstegiveriet.

Holmsbu er en vandring i historien. Plassen ble erklært som ladested allerede i 1610 og her ble det i sin tid lastet mye tømmer. Senere ble det også fiskemottak.

Badehotellet i Holmsbu er akkurat slik et ekte badehotell skal være. Det tradisjonsrike hotellet med røtter tilbake til 1880-årene fra den gang kunstnere og bohemen kom reisende om sommeren for å nyte salte bad.

Fra badehotellet kan du tusle ned i morgenkåpen og ta et herlig morgenbad.

kyststien mot Svelvik

Om du går litt opp i gata igjen og følger Bugtegaten inn mellom husene, kan du gå kyststien helt til Svelvik. Eller rettere sagt til fergeleie Svelvik om du ikke vil svømme over. Jeg rekker ikke hele turen idag, men vil gå et stykke av den.

Bugtestranda er en praktfull, liten, veldig barnevennlig sandstrand for dere som har med småtasser på tur.

I dette huset har Hurum historielag kystsamlingen sin base. Historielaget har en svært aktiv gjeng som blant annet driver med klinkebygging av båter og vedlikehold av en flott båtsamling. Visste du at klinkebygging av båter står på Unescos verdensarveliste! Kystsamlingen i Holmsbu holder åpent hver lørdag i juli fra kl.12.00 til 16.00. Det vises frem en unik samling knyttet til kysten, fiske, gamle båtmotorer og båter.

Jeg følger kyststien videre nordover langs hvite stakittgjerder og en praktfull utsikt utover fjorden. Her går det veldig fint med barnevogn og rullestol et godt stykke.

Trepoddodden er en veldig populær badeplass for ungdommen. Her er det så langt ned at det er ikke til å fatte at noen tør hoppe herfra. Men en stige i treet tyder på at de synes det aldri kan bli høyt nok. Jeg ble svimmel og kom meg raskt inn på veien igjen.

Etterhvert blir veien mer krevende og går tilslutt over i litt bratt sti. Stien fortsetter helt til Verket som er fergeleie til Svelvikfergen. Svelvik er absolutt verdt et besøk, les mer om det her!

Gjestehavna

Holsmbu har verdens koseligste gjestehavn. Jeg har jukset litt og lagt inn bilde av båten vår når vi var her i påsken «Nikita» vår båt er lengst til venstre i bildet. Gode minner fra Holmsbu.

På Bryggekjøkkenet vil det snart være et yrende liv. I tillegg til café og isbar med over 30 forskjellige kuleis, yoghurtis og softis, kan du også få servert øl og vin. En herlig møteplass.

Det er kjempefint å følge plattingen langs kaia og bort til gjestehavna.

På veien utover passerer vi den nydelige statuen av Agnes Volent, Måkejenta. Statuen er innkjøpt av kunstnergruppa i Holmsbu vel til glede for alle besøkende.

Veldig kjekt å vite at i enden av brygga, finner du et fantastisk flott toalettanlegg og et hyggelig sted å ta en pause om du finner noe ledig, for her samles på brygga samles ofte båtfolket til felles hygge.

Kystsveien til Støa, Galleriet og Holmsbu resort

For å gå kyststien sydover, går du forbi badehotellet og følger veien langs sjøen. Etter en stund vil du bli møtt av denne vakre fredete eika, vi er nå kommet til Støa friluftsområde.

Det var her på Støa de møttes, alle Holmsbumalerne. Holmsbu var landets største kunstnerkoloni. Her møttes 40 kunstnere hver sommer. de meste kjente er de tre «holmsbumalerne» Henrik Sørensen, Thorvald Erichsen og Oluf Wold-Torne. Søresen hadde sommerhus på Støa og det var gjerne der de samlet seg. Det ble nok mange lystige lag hvor kunst og verdensproblemer ble tatt opp. Min egen morfar Harald Dal, delte atelie med Sørensen i toppen av rådhuset i hele 8 år, var han innom her noen gang tro.

Byfolket reiste ut til Holmsbu om sommeren. Pappaene pendlet att og frem på lørdagene med pappabåten «Juno» frem til de selv fikk noen etterlengtede feriedager. I dette huset lå en gang Støa Landhandleri, drevet av Arne og Mosse Sørensen.

Holmsbu billedgalleri

Følger du skiltet og tar opp den bratte bakken, kommer du opp til Holmsbu billedgalleri og en egen samling av Henrik Sørensens bilder. Dette galleriet ble reist av folket i Holmsbu under ledelsen av Henrik Sørensen`s sønn Sven Oluf Sørensen. Det tok 10 år å bygge galleriet og det stod ferdig i 1973. Galleriet ble bygget til minne om de tre holmsbumalerne.

Etter galleriet fortsetter turen sydover langs Drammensfjorden og ender på Holmsbu Resort. Turen er på 1,4 km og det tar ca 18 minutter å gå helt ut til enden.

Til slutt kommer du helt ut til flotte Holmsbu Resort. Hit har vi tuslet mange ganger når vi har ligget i Holmsbu med båten. Det er også en flott gjestehavn på Resortet. Hotellet er for tiden stengt og det er usikkert når det vil åpne igjen.

En nydelig sandstrand venter på alle badegjestene og jeg kan slikke litt sol før jeg går den lange turen tilbake til Holmsbu. Den er på 2,6 km og tar ca 30 minutter. Sykkel kan virkelig anbefales.

Belønningen ble herlig fish & chips på en av restaurantene. Takk for denne gangen Holmsbu, på tide å kjøre tilbake under fjorden.

Gjerne del innlegget mitt!

6 Replies to “Holmsbu – Holmsbumalerne, et badehotell og et sommerparadis”

  1. Kjempekos mimring.Harferiert der siden andre verdenskrig og hatt hytte der i 60 år.
    Den beste tiden der.Takk for koselige bilder

  2. Flotte bilder av en flott plass. Har ( ‘svigers’ ) hytte på Rødtangen så vi trasker kyststi i områdene så ofte vi kan . Om du har tid vil jeg anbefale turen opp på Himmel vann en gang. Bratt , men for en utsikt. Samt Kysti mellom Rødtangen – Tofte ( eller del opp rødtangen – Knatvoldstranda. Knatvoldstranda-Fyrtårnet )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *