Reisetips – Leiebil i utlandet!
Vi leier alltid bil når vi er på ferie og i jungelen av leiebilfirmaer er det lett å gå i mange feller og bli lurt når du står der i skranken og skal få utlevert bilen.
Internasjonalt førerkort
Dersom du skal kjøre bil utenfor Europa anbefales det at du alltid har med deg internasjonalt førerkort, og det er også påkrevd i flere land. I Europa er det et krav i mange østeuropeiske land. Liste over landene og bestilling finner du her på NAF sin side.
Når skal jeg bestille leiebilen?
Lei alltid bil så fort du vet hvor du skal. Jo lengre du venter jo dyrere. bare sørg for at det er fri avbestilling om du skulle endre planer.
Fri kjørelengde eller fast kilometer?
Velg bil med ubegrenset kjørelengde, turen blir ofte mye lengre enn man tror. Velger du km så ta bilde av km-telleren før start.
Når er leiebil billigst?
Leiebil er billigst i helgene og dyrest på hverdagene, altså motsatt av flybillettprisene. Dette henger sammen med bedriftsutleie på hverdagene.
Medlemskap i leiebilselskap – gullkunde
Medlemskap i leiebilselskapene gir ikke alltid noe lavere priser men ofte først i køen når du skal hente bilen. (kan være snakk om 1-2 timer spart)
Hvilken valuta skal jeg velge?
Velg alltid lokal valuta ved betaling, den norske er nemlig opp til hver enkelt å bestemme hvor mye er i vekslingskurs.
Hvem bruker vi og hvem styrer vi unna?
Vår anbefaling er Auto Europa som er kjent for å være billig og har fantastisk kundeservice. Du finner leiebil her Auto Europa
Hertz styrer vi unna. Ingen kundeservice, svarer sjeldent. Ekstrem høy egenandel og godtar alt av bøter som kommer inn.
Skal jeg leie fra Norge eller når jeg kommer frem?
Lei alltid bilen fra Norge. Da er alle forsikringer og skatter inkludert. Ikke godta personforsikring, den dekkes av din reiseforsikring. Sjekk listen under.
Egenandelsforsikring
Bruk alltid et kredittkort (type master og andre som ikke trekkes direkte fra konto) med forsikring av egenandel, da slipper å betale en stor del av summen eller sørg for en god reiseforsikring. Vi har pluss forsikring hos Codan som har en helt annen dekning på reisegods og der er også 20K til egenandel. Denne koster oss 300 kroner mer i året.
Grensen pr skade er som oftest ca 15000-20000 pr. skade og dekker 2 skader pr år (egenandel er det som selv må betales ved skade) . Obs! på at Norwegian-kortet ikke har denne forsikringen, den må du kjøpe for 245 kroner i året i tillegg, da er du forsikret for 20000. Kredittkortet vil også alltid beskytte deg mot urimelige krav fra selger. Forsikringen dekker kun den som er registrert som sjåfør, bruker dere feil sjåfør så gjelder ikke forsikringen.
Men et stort obs!! Det er opp til hvert enkelt utleiekontor å sette egenandelprisen så enten må du betale resten av egenandelen selv eller betale forsikringen på ca 5000 kroner. Autoeuropa har en supercoverforsikring du kan betale på forhånd. Jo dyrere bil og lengre ferie jo høyere egenandel, den kan være opptil 40000 og enda dyrere på bobil.
Leier du bil ofte er det bedre å bruke forsikring mastercard eller norwegiankort (med betalt forsikring) og heller sette av en pott på ca 15000 til å dekke resten.
Send utleieselskapet en epost og spør: What is the insurance excess (deductible) on the vehicle. (Hva er egenandelen).
Oppgradering av bil
De vil ofte prøve å tilby deg en mye flottere bil mot samme prisen. Si nei! Det koster brått veldig mye mer i forsikring og egenandel.
Tenkt til å ta deg et glass vin på flyet?
Tenk nøye igjennom når du og hvor du skal ta ut bilen. Lander du sent kan ofte beste løsning være hotell i nærheten av flyplassen og heller leie fra dagen etterpå. Om man skal innom en storby så kan man dra dit med tog, hente bilen i byen for så å levere tilbake på flyplassen.
Full to full eller betale for at de fyller tanken for deg?
Velg full to full på dieseltanken. Alt annet vil ikke lønne seg. Ingen kjører til flyplassen med lysende diesellampe med unntak av noen steder som feks LA hvor du helst vil slippe å lete etter bensinstasjon og det koster skjorta å fylle. Men ikke glem å fylle opp tanken, det kan bli veldig dyrt om du glemmer det.
Forsikringer og depositum ved hente av bilen
Forsikring og depositum må betales ved henting av bil
Very generic viagra online for sale efficacy and an acceptable safety profile..
. De vil garantert spørre deg om du vil ha en egenandelforsikring i tilegg, men dette trenger du selvfølgelig ikke om du har brukt riktig mastercard eller har betalt denne på forhånd. Hvis!! egenandelen er på under det beløpet ditt mastercard dekker så sjekk dette på forhånd. Depositumet holdes bare av på kortet så bruk aldri noe annet enn mastercard eller annen type med forsikring av bruk fra banken. Ps. husk at du også har reiseforsikring og avbestillingsforsikring på samme kort og da ikke trenger dette fra forsikringsselskap. I USA er det også en egen forsikring mot å bli saksøkt, sjekk om dette er med når du bestiller.
Hva slags bil skal jeg velge?
Leie bil i USA: Anbefalt er «Standard Suv. Ford Edge, Hyundai Santa Fe og Jeep Grand Cherokee» for nok bagasjeplass, men aller beste ferieopplevelsen får du med en cabroliet. Obs på at den passer bare til 2 personer, du får ikke plass til noen i baksete ei heller bagasje til flere
.
Bonuspoeng
Bruke du SAS bonuspoeng så blir det dobbelt så dyrt å leie bilen. De er kun egnet til flyreisen.
Leie på flyplassen eller i byen?
I snitt er det 11 prosent billigere å leie på flyplassen enn inne i selve byen. Noen ganger store forskjeller, andre ganger ingen. Men er det å besøke en storby endel av ferien så ta gjerne den først uten leiebil, mye mer praktisk og du slipper store parkeringsutgifter og ikke minst bøter som ofte er om du kjører inn i byer.
Ikke spar deg til fant
Lei alltid av kjente bilutleierfirma. ikke moro å måtte ta en buss ut i ødemarken for å finne et ukjent bilselskap. Sjekk alltid på flykartet hvor de ligger. Og husk at i USA så er ingen biler forsikret, der følger all bilforsikring sjåføren, så lån aldri en bil.
Får jeg den bilen jeg har leid?
Husk at du sjeldent eller aldri får bilen du har leid. Du får noe som ligner. Husk at hvis du faller for fristelsen å oppgradere (noe de ofte prøver seg på uansett) så øker også både forsikring og egenandel. Vi gikk på en smell med å oppgradere til en dyr italiensk bil i italia og det kostet oss plutselig en formue. Eneste som har bilgaranti er Hertz men har ikke fått testet denne selv.
Hvor stor bil trenger jeg?
Plass til 5 kolli istedet for 3 betyr ikke større plass, men mindre størrelse på kolliene. I Frankrike leide vi til 5 kolli og vi hadde 2 kofferter hvor begge måtte stå bak forsetene. Så ta aldri med koffert når du leier bil, du risikerer å måtte sette den igjen. Uansett mye mer praktisk med bag på hotellene enn kofferter som krever altfor mye plass når de skal åpnes.
Ekstra utstyr
I Frankrike må du ha promillemåler og den må være Fransk. Kjøpes på bensinstasjonene.
GPS
Dropp GPS! Du får sansynligvis bare utdelt en mobil. Ta heller med din egen mobil (kjøp simkort på flyplassen i USA) og bruk google maps. Et stativ er kjekt å slenge med i kofferten. Lær deg å bruke google maps, øv hjemme. Legg inn stedene du vil se, få de på ruta og kjør. Hak av unngå motorvei så får du sett litt på veien også. Google maps gir deg også oversikt over restauranter, bensinstasjoner og når det er minst kø på attraksjoner. Det er et fantasisk hjelpemiddel og du kan bruke det uten nett noe som er nødvendig i USA.
Ta bilder av bilen
Ta bilder av hele bilen med mobilen før du kjører bilen ut av parkeringsplassen når du henter den hvis den ikke er helt strøken. Gjør det samme når du leverer den og da bør den jo være helt strøken.
Riper i lakken
Ikke godta overpris på riper. Små riper er normal slitasje. Blir det en større ripe på en bil allerede full av riper så kan de ikke be om penger for hver nye ripe som skal dekke en helt ny dør, krev da redusert pris på din ripe.
Kvitteringer
Ta vare på alle!!! parkeringskvitteringer. Spesielt i Italia er de flinke til å sende bøter i etterkant. Vi fikk 3 bøter og den ene var i Lucca i et parkeringshus med bom hvor det var fysisk umulig å ikke betale. Glem å klage, uten kvittering er det nytteløst.
Pass på Italia og bykjøring. Kjører du inn i byer hvor kjøring ikke er tillat så er det ikke et kamera som ønsker deg velkommen men gjerne 3 etter hverandre.
Kjøring på motorveier
På motorveiene i Europa er betaler du for strekningen du kjører. Du trekker lapp i ene bomstasjonen og betaler i den neste. Men dropp motorveien så får du sett litt istedet. Vi kjører aldri! på motorveier 🙂
Vinterdekk
Sørg for vinterdekk på steder som feks. Island og USA. Ikke alle steder de setter på dette automatisk på høsten og det kan spolere hele turen. Vi var lykkelige for vinterdekk i beg av oktober på Island.
Trafikkregler
Les deg opp på trafikkreglene i hvert enkelt land. I Frankrike er det egne regler for regnvær og i USA er det ekstremt viktig at du holder begge hendene på rattet om du blir stoppet av politiet. Å gjøre feil men bli svært ubehagelig og kostbart. På nettsidene til NAF finner du reglene for de forskjellige landene.
Avbestilling
Bruk avbestillingsforsikring om gyldig grunn til avbestilling, men viktigste er å sørge for å bestille et sted du kan avbestille inntil få dager før. De aller fleste er greie her.
Sjekk denne listen nøye mot leiepapirene!!!
SLI / ALI – Supplementary Liability Insurance
Utvidet ansvarsforsikring som vanligvis dekker opp til 1 million USD. Har du ikke denne er det kun den lovpålagte ansvarsforsikringen som er inkludert og den dekker i noen stater så lite som 30.000 USD.
LDW / CDW – Loss Damage Waiver
Tilsvarende kaskoforsikring i Norge som dekker skader på leiebilen, du betaler egenandel.
TP – Theft protection
Dekker tyveri av bilen, du betaler egenandel.
Extended cover windshield, tyres, underside of car (utvidet dekning)
Hos noen leiebil selskaper i USA dekkes ikke skader på frontrute, dekk og undersiden av bilen hvis du ikke tegner en ekstra tilleggsforsikring. Leier du bil via Autoeurope er dette inkludert hos de fleste selskaper (unntatt Budget og Avis i skrivende stund). Se etter «utvidet dekning» eller les under vilkårene.
Forsikringer du ikke trenger:
PAI – Personal Accident Insurance
Tilsvarer en ulykkesforsikring for de som sitter i bilen og du er allerede dekket via din reiseforsikring.
PEI – Personal Effects Insurance
Dekker reisegodset ditt og også denne følger med i reiseforsikringen.
Egenandelen – Største fellen!!
Egenandelen kan ofte være høy og du får tilbud om en svinedyr forsikring. De fleste mastercard dekker ikke hele egenandelen. Sjekk hva ditt kort dekker. Spør alltid på forhånd hvor høy egenandel du må betale!!! På engelsk deductible eller charge fee. Send de en epost på forhånd.
God tur!
7 Replies to “Reisetips – Leiebil i utlandet!”
Apropos å finne leiebil. Leiebilguiden er også et bra alternativ, ikke minst siden det er oppgitt kunderating på nettsiden.
https://www.leiebilguiden.no/#/searchcars
Tusen takk for tipset 🙂
Hvis du skulle vurdere et billig, lokalt, hull-i-veggen utleieselskap, så tenk også på hva som kan skje hvis du blir utsatt for uhell underveis – mulighet for assistanse, bilbytte, etc. Betryggende å bruke ett av de store utleiefirmaene.
Lokalt kan også være bra ved at du kan leie direkte i stedet for igjennom andre selskaper, men da skal du sjekke dette nøye før du leier. Det er blitt mer gjennomsiktig overalt nå med google-anmeldelser. De store utleiebyråene er veldig flinke med å svare på henvendelser når du skal leie, men ikke etterpå når bøtene ramler inn eller bilen detter fra hverandre.Uansett, lettere å forholde seg til de store enn de små lokale om noe skjer. Letteste er å bruke AVIS som har bra «full pakke» leie og bra kundeservice. Ta vare på alle kvitteringer på parkeringer og ta bilder av bilen rundt hele. Bruk mastercard med egenandelforsikring. Jeg synes det mest problematiske landet er Italia hvor bøtene ramler inn etterpå. Jo dyrere bil, jo flere bøter.