Seilskutebyen – Skudeneshavn
Ytterst på sør-spissen av Karmøy, ut mot Skudefjorden finner du den sjarmerende Skutebyen, Skudenes havn. byen som en gang hadde 75 stolte seilskute registret i sin storhetstid. Navnet Skudeneshavn kom lenge før skutene, det stammer fra en bergformasjon på Beiningen som kalles for et “skut”.
Byen var ladested fra 1857. Rundt 1860 var det ca. 1 200 innbyggere i byen, under sildefisket var det på det meste rundt 20 000 fiskere i Skudeneshavn.
Fiske – Det var hummer og sildefiske med eksport til Riga som gjorde byen så stor på 1800 tallet. På bildet ser dere det historiske Nornehuset er for øvrig et fantastisk sted å tilbringe nettene.
Dessverre ble stoltheten over skuteparken litt for stor, og byen fulgte ikke helt med når de moderne dampskipene tok over transporten av varer til og fra østersjølandene. I tillegg sviktet fisket fra 1880 og byen ble mindre attraktiv.
Utvandringen – Så på begynnelsen av 1900 gjorde folk her som andre steder det ble mangel på arbeid, de utvandret til Amerika. Hele 1/4 av hele Karmøys befolkning, ca 6000 mann tok båten over Atlanteren for å prøve lykken der. Visste du forresten at kopperet til Frihetsgudinnen i NY kommer fra gruvene på Karmøy?
I dag er seilskutene erstattet med moderne nyttetrafikk og lystbåter. Gamle små brygger er ingen hindring for en stor vakker Fairline Squadrone.
Den hvite empirebyen – Bymiljøet og bebyggelsen i Skudeneshavn er særpreget og unik i nasjonal sammenheng og er derfor fredet av riksantikvaren. Skudeneshavn er faktisk et av Norges best bevarte kystbymiljøer. Det er bevart totalt 130 hus og sjøhus i denne gamle byen.
Den store byggeperioden var fra 1840 til 1860. Den store flåten av seilskuter fraktet ikke bare varer men også kulturer fra alle verdenshjørner. Dette er er grunnen til at byen er preget av Empirestilen fra 1700-tallets utgravinger i Pompei. Byen kalles ofte den hvite empirebyen.
Det er fantastisk å tusle rundt i denne byen og nyte alle de hvite vakre husene med alle de flotte dørene, gå på kafè og besøke små koselige gallerier. På kveldstid er det både restauranter og pianobar og om sommeren er det livlig festivalliv.
Trehusbebyggelsen (Søragadå) i Skudeneshavn sentrum regnes som en av Norges best bevarte. Her er trangt å kjøre bil, så det anbefales ikke.
Byen er ikke så stor, så ta deg tid til å se alle de gamle gatene.
Mange av husene har spennende bakhager inn mot små knauser og folk her er så flinke til å pynte med blomster og vakre detaljer fra et liv ved havet.
Verdens minste kafè lager verdens beste belgiske vafler. Kafèen ligger på hjørnet av Reinertsenhuset. Legg merke til det spesielle inngangspartiet som vi ser flere steder, et hjørne av huset er «kappet» for å lage plass inn fra den smale gaten.
Vakre dører – Som sagt, det første man legger merke til i Skudenes havn er alle de vakre malte dørene. Noen malt så mange ganger at det som flasser av nesten er en centimeter tykt. Kommunene har gjort et stort stykke arbeid med å kartlegge malingslagene på alle husene. Når man undersøker lagene med maling ser man at forurensingen før var enorm. Mest sannsynlig på grunn av fyringen med kull og koks.
En typisk tofløyet empire fyllingsdør med 4 kvadratiske fyllinger i hvert dørblad. Flotte profileringer og vakker bue over overlysvinduet.
Noen er ekstra flott dekorert og viser hvor stolte innbyggerne her er av historien sin.
En halv dør har blitt til en nydelig port med to utskårede seilbåter i speilene. Kreativt og vakkert.
Tåkelurfabrikken – er historisk. Ole Christian Hansen som slo seg ned i Skudeneshavn på 1870 tallet hadde lang erfaring som skipper og utviklet en helt spesiell tåkelur. Salget tok helt av og fra 1900 til 1960 ble Hansaluren laget her og solgt til fyrvesen og marinaer verden rundt. Samt som alarm og arbeidssignal til farmere i Sør-Amerika.
Branntjenesten – Skudenes havn hadde fra 1845 høye krav om brannberedskap gjennom reglementet for «brandvæsenets ordning i ladestedet
Skudesnæshavn». Dette omhandlet alt fra alt utstyr de måtte skaffe til hvem som måtte tjenestegjøre som brannmann. Verdien på eiendommen ble faktisk vurdert etter antall slokkespann huset måtte ha. Alle tjenestedyktige over 18 år var pliktig til å gjøre tjeneste i brannvesenet.
Gamle empirevinduer – Rustskader etter smidde spikere, lag på lag med linoljemaling før moderne maling gjerne har tatt over i en tidsperiode vi ikke alltid forstod viktigheten av å bevare den gamle malekunsten med kritt, lim, linolje og pigmenter.
Når man lever i en by ved havet så har vær og vind i alle tider vært det store samtaletemaet. Så derfor er det helt naturlig å ha et digert værbarometer til glede for alle ute på veggen.
Måtte stoppe å se på denne nydelige krukkeanretningen full av flotte blomster som pynter opp den gamle muren.
En vakker maritim hageanretning som jeg synes symboliserer to viktige ting her ved havet. Fyret som viser vei og redder liv og de altetende måkene som rydder kysten etter oss.
Byparken – På toppen av Søragåda ved inngangen til parken finner du den flotte gallionsfiguren «Damå i Parken». Byparken ble etablert på 1900 tallet som en «naturpark for byens forskjønnelse». Her kan man gå opp på utsikspunktene og ja, bare nyte utsikten. Og har du frierier i planene finnes det en ja-benk her inne også.
Har du lyst til å plotte inn flere stopp på Vestlandsturen så finner du tips til andre steder i linkene under.
Jærens vakre strender – Borestranda
2 Replies to “Seilskutebyen – Skudeneshavn”
Skudeneshavn har ikke fått navnet fra alle skutene. Stedet har hatt navnet sitt lenge før skutene kom. Navnet kommer fra en bergformasjon på Beiningen som kalles for et «skut».
Tusen takk for denne informasjonen, dette må rettes opp. Så takknemlig for tilbakemeldinger som dette.