Vakre Sicilia – Roadtrip i 8 dager!
Dag 1 – Catania
Sicilia, en øy med en enorm historie etter å ha blitt beleiret og okkupert av fremmede makter gjennom hundrevis av år, men likevel mest kjent for mafia og den aktive vulkanen Etna. Utover dette visste vi ingenting om denne helt fantastisk vakre øya. Vi valgte heldigvis å dra hit om våren, blomstringen på denne øya er bare helt fantastisk! Når sommeren kommer er alt bare svidd av og det meste minner om ørkenlandskap.
Etter en fin flytur landet vi på flyplassen og fikk hentet ut leiebilen. Første etappe gikk som vanlig til nærmeste flyplasshotell som var helt utrolig flott, veldig uvanlig til flyplass hotell å være. Allerede her fikk vi vårt første møte med den berømte gode Sicilianske maten.
Dette ble vår reiserute rundt halve øya, med hundrevis av avstikkere. Vi slo som vi pleier på «ikke motorvei-knappen» på google maps og satte kursen rett sydover så nære kysten det lot seg gjøre å komme. Google maps er min beste venn på tur, med den kan vi flytte på veiene hele tiden og man slipper å legge inn adresser.
Dag 2 – Catania til Siracusa (østsiden)
Første stopp var byen Augusta, en havneby som var så kjedelig at denne kan dere fint bare hoppe over. Istedet satte vi kursen mot havnebyen Brucoli.
Brucoli
Brucoli er en liten havneby, men hele området er et ferieparadis for de som elsker klipper og grotter. Det blå krystalliske havet er ubeskrivelig vakkert! Brucoli er perfekt for de som elsker snorkling og dykking og ikke minst vannscooterkjøring.
Brucoli har en av de fineste uterestaurantene på hele Sicilia, utsikten var bare helt fantastisk! Vi var ikke sultne så fikk dessverre ikke testet menyen her. Men en god Siciliansk espresso var det plass til, Siciliansk kaffe overgår alt vi har smakt av kaffe i Italia.
Både borgen og den flotte restauranten ligger rett ved havna og bare noen hundre meter fra parkeringen, en fin liten minitur bare for å nyte utsikten. Vi kunne ikke se noen badende, men mulig litt for kaldt i vannet.
Veldig spesielt å se disse krabbene som drev å krabbet rundt oppå steinene. Helt like våre egne strandkrabber, men tydeligvis med litt mer utforskertrang.
Det er så utrolig mange vakre smijernsporter på Sicilia, vi måtte stoppe ved veldig mange og ta bilder.
Her helt i vannkanten fant vi en helt fantastisk familidrevet restaurant med fantastisk god mat og utsikt utover havet. Uansett hvor du stopper for å kjøpe mat får du kun servert ekte tradisjonell siciliansk mat.
Blomster så langt øyet kan se overalt! Palmer, sitrustrær, vinranker, olivenlunder, kaktusfiken, mimosa, hveteåkre og rosa mandeltrær.
Et kreativt skilt for å vise at du nå er kommet til Capo Compalota.
En en enorm kaktus i full blomstring!
Sicilias lange og spesielle historie møter du på overalt i form av gamle ruiner. En Siciliansk medreisende på flyet kunne fortelle meg at det var så mange historiske plasser og bygninger at de ikke hadde klart å kartlegge alle.
Å ta tog på Sicilia må være en fantastisk reise og noe jeg virkelig kunne tenkt meg å gjøre. Lite trær og mye åpent landskap gjør Sicilia perfekt til togturer. Og jernbanen den går over hele Sicilia
continued efficacy and safety as well as patient and partnerErectile Dysfunction is a symptom based on the patient’s viagra for sale.
Siracusa eller Syracuse (UNESCO verdensarveliste)
2700 år gamle Siracusa også skrevet Syrakus er den historiske hovedstaden i provinsen Siracusa. Byen er full av gresk og antikk historie, kultur og arkitektur, og den er fødestedet for matematikeren Arkimedes. I middelalderen var byen av de fremste statsmaktene i middelhavet.
Her leide vi et eventyr av et rom på legendariske Grand Hotell helt nede ved havnepromenaden. Noen ganger er det herlig å bo midt i sentrum så det går an for sjåføren også å ta litt vin i glasset. Beliggenheten var perfekt!
Promenaden med alle sine firkantklipte trær er et imponerende syn. Her kan man finne skygge og bare sitte å observere det yrende livet i havna.
Midt på promenaden kom vi rett inn i en nesten magisk park full av trær med lianer eller Tarzan trær som jeg barnslig nok kaller de. Dette er en elgammel arkeologisk veldig flott park som må sees.
Her er det så mye fantastisk mat at vi raskt bestemte oss for å bestille alt på menyen vi ikke skjønte hva var. Så idag ble det pizza med blåskjell og små kamskjell, helt nydelig. Restauranten fant vi helt i enden av promenaden.
Jeg elsker disse gatene og tok sikkert hundre bilder av de, for så mange små gater var det her. Du går deg fort bort her og skulle ønske du kunne gå her i mange dager bare å nyte den herlig atmosfæren som er i denne byen.
Det er så mange fantastiske detaljer og overalt er den typiske blandingen av blomster og klesvask, her lever folk.
Disse terrassene var så koselige. Man skulle bare banket på og invitert seg selv inn på en kopp cappuccino.
En utrolig kul butikk! Her kan du få sydd drømmekjolen mens du venter, bare å velge seg ut et stykke stoff og ta noen mål.
Elsker maritim stil men dette blir litt mye selv for meg. Hele Sicilia er full av slike maritime butikker så her kan du fylle kofferten med tauverksmatter, fyrtårn, apenever, og kompassmalt stæsj.
Siracusas vakre domkirke er en nydelig plass å komme til etter å ha vandret lenge i de historiske greske gatene.
Får aldri sagt det ofte nok, å se ting i dagslys er bare halve opplevelsen. Vi kommer alltid tilbake i mørket og får med oss både lyssettingen og den magiske stemningen.
Etter en lang dag fant vi oss en restaurant hvor vi spiste kalvekjøtt med aubergine. Dere må spise augbergine på Sicilia. Jeg har aldri likt aubergine, men her smaker den himmelsk!! Så var det tid for solnedgang.
Dag 3 – Siracusa til Via del Laghetto
Idag reiste vi ut til Fontana Blanche – og spiste lunsj på denne fantastiske restauranten helt nede på stranden. Akkurat litt for kaldt til at det fristet med bad, men ble helt bergtatt av den vakre fargen på havet her.
Her følger vi opp «vi tar det som ser mest spennende ut» og endte opp med pasta med diverse kamskjell på. Helt utrolig nydelig mat igjen. Toppet den etterpå med espresso. Fantastisk god kaffe på Sicilia og du får myyye kaffe.
På veien passerte vi Avola – er en svært gammel by som er mest kjent for mandeldyrking og en druesort som heter Nero d`avola, en spesiell svart drue. Gamlebyen Avola ble helt ødelagt av et jordskjelv i 1693. Byen ble bygget opp igjen fra grunn av 8 kilometer lengre unna og ligger idag bare 40 moh.
Tonnara Avola ligger i utkanten av byen og er en samling veldig gamle ruiner.
Moloen var facinerende bygget med enorme firkantede kantstein. Aldri sett noe lignende før. Et yndet sted for fiskerne tydeligvis der de stod på rekke og rad med hver sin stang, både kvinner og menn.
Helt Sicilia er full av sitron og appelsintrær og de er viden kjent for sine flotte sitroner og gode blodappelsiner. Skulle gjerne gått på appelsinslang her, men er høye gjerder overalt på denne øya.
Blomsterengene her på Sicilia tar nesten pusten fra deg. De er gule og de strekker seg så langt øyet kan se.
Og selvfølgelig har de kaktuser. Enorme kaktuser, faktisk hele skoger av kaktuser!
Et helt typisk bilde på landsbygda. En vakker innkjøring til en gård og enorme områder med oliventrær, sitrustrær og drueranker. Visste du at størstedelen av de økologiske grønnsakene i Italia produseres på Sicilia.
Sicilia har en svært lang historie innen korndyrking og har i to årtusener vært regnet som en av Italias viktigste kornprodusenter. I 1927 var det hele 291 forskjellige kornsorter her. Idag finnes det ca 50 kornsorter her. Til sammenligning har USA 6 kornsorter.
Lengst syd på øya kom vi ut til denne marinaen og fikk vi se hvordan en typisk Siciliansk storm kunne herje. Når det først blåser her, så blåser det gjerne tre dager til ende.
Portopalo av Capo Passero er den sydligste kommunen på Sicilia. Et lite oversiktsbilde over et veldig vakkert landskap.
I 1996 Ble Portopalo utsatt for en voldsom tragedie da et skip fullastet med ulovlige innvandrere sank rett utenfor byen. De fleste var innelåst i lasterommet og minst 283 mennesker gikk ned med skipet. Av frykt for å miste retten til å fiske, fikk aldri myndighetene vite om tragedien, en hel landsby holdt det skjult. Det var først når det første liket fløt opp i 2001 at man skjønte at noe hadde skjedd der ute.
På øya Capo Passero ligger den spanske festningen. Vinden var nok nå økt til full storm. Vi hadde nesten problemer med å stå på beina, men det var veldig moro å ta bilder av det piskende havet.
Så satte vi kursen nordover igjen og måtte stoppe ved denne gamle bygningen. Nok et forlatt bygg med planter og trær som er i ferd med å inn invadere de gamle ruinene. Nok et flott fotomotiv.
Endelig fremme i Via del Laghetto et vakkert luksuriøst feriested malt i all verdens pastellfarger. Her leide vi oss inn på strandhotellet Marina di Modica. Utenom sesongen lar det seg gjøre å teste disse ekslusive strandhotellene laget for den rike delen av befolkningen.
Ikke så vanskelig å se at det blåser ofte og mye her på sydsiden av Sicilia. Området er akkurat som Danmark med krokete trær og sanden som hoper seg opp i små sandfjell. Strandstolene står godt skjermet bak høye hekker.
Brukte resten av dagen til å ta bilder. Som dere ser av bekledningen var det ikke spesielt varmt. Et plagg jeg ikke kan klare meg uten på disse turene, dunjakka. Veier nesten ingenting, tar liten plass og er alltid med i veska.
Dag 4 – Via del Laghetto til Cefalù (syd til nord)
Steingjerder finner du overalt på Sicilia, men se opp for lastebiler når du kjører. Fartsgrensene er til for å brytes og de bruker konsekvent innersvingene her.
Byen Ragusa står på unescos verdensarveliste og er en helt fantastisk gammel barokkby by som klamrer seg fast oppe i sandfjellet . Byen har over 72800 innbyggere.
Vi fulgte en smal og kronglete vei helt opp i Sentrum av den gamle delen som klamrer seg fast på en klippe. Den litt nyere delen ligger oppå platået. Årsaken til oppdelingen er et jordskjelv i 1693 som delte byen i to.
Fantastisk å bevege seg opp alle trapper og smug i denne byen hvor lukten av rå gammel betong slå mot deg overalt.
Sett av god tid til å oppleve denne byen. Den er spekket med detaljer om man har øynene med seg.
Vi gikk fra kirken hvor vi parkerte opp alle trappene til dette fantastiske utsiktspunktet.
Vi tar alltid en titt inn i lokalsamfunnets kirke. Her kan du finne mye historie på godt og på vondt. Siden det er shortsvær sørger jeg alltid for å ha et sånt tynt syden-håndkle i håndveska som elegant blir til skjørt når vi skal inn i kirkene. Da har du også alltid et badehåndkle med deg.
Ikke så uvanlig å ha en ku eller to i hagen her og gjerdene de bygges for det meste av steiner.
Disse salamanderne er overalt på Sicilia.
Fra jord har de kommet til jord skal de bli. Disse tomatene hadde nok ikke rett fasong og størrelse, men helt greit så lenge de går tilbake til jorda.
Dette derimot blir ikke til jord – Når man er her så forstår man hvorfor middelhavet er full av søppel. Søppelhåndteringen her er en katastrofe! Søppelavgiftene her er så høye at folk ikke har råd til å få søppelet hentet. Det finnes knapt nok mottak også. Alt legges i hauger utenfor husene, man graver det ned eller man slenger sekkene igjen langs veien. Ingenting plukkes opp av kommunen, det er søppel absolutt overalt og mye havner i havet.
Vi skal nå kjøre over fjellene for å komme oss tvers over øya fra syd til nord. Landskapet blir vakrere og vakrere! Byggåkrene svaier i vinden og mandeltrærne står på rekke og rad.
Det sies at det er tusen vakre stier på Sicilia fylt med blomsterenger og fantastiske dufter.
Elsker motiver som dette. Gamle ruiner hvor trærne har funnet sine egne veier å gå.
Du finner mange spesielle klippeformasjoner her oppe i fjellene.
Disse nydelige gule trærne finner du overalt på Sicilia. Kanskje kan noen hjelpe meg med navnet på disse.
Å se noe av redskapen her er som å gå 50 år tilbake i tid. Denne lille traktoren sørget for å få slått graset på disse jordene.
Her er det like vanlig å ha drueranker i hagen som vi har ripsbusker. Mange produserer sin egen lille private vin.
Langt oppe på fjellet dukket denne flotte brosteinsbelagte veien opp.
Disse grønne stripene i fjellet er trærne som klamrer seg fast i fjellhyllene. Et fantastisk syn!
Fjellandskapet på Sicilia er helt fantastisk! vakre, frodige fjell, grønne enger og de vakreste blomster.
To vakre Sicilianske hester vi møtte høyt her oppe i fjellheimen.
Nydelig blomstereng og fantastisk utsikt! Vi kjører på verdens smaleste veier og vet aldri om vi kommer helt frem, men bare å ta seg god tid. Det er virkelig verdt det.
Sent på kvelden ankommer vi byen Cefalu. Vi måtte kjøre omkapp med sola for å rekke solnedgangen på stranden. Byen med historie helt tilbake til middelalderen, denne gleder vi oss vilt til å se.
Vi rakk det akkurat…
…før solen gikk helt ned i horisonten.
Dag 5 – Cefalù
Her trenger du ikke ta med strandmadrass, her får du kjøpt strandtepper i all verdens farger på stranda. Siden jeg kombinerer disse som skjørt og håndkle så synes jeg disse var i største laget.
Smale gater og trapper, krukker med basilikum, vinservering, duften av krydder, fantastisk mat, her er alt du forbinder med ekte siciliansk småbysjarm.
En veldig typisk og herlig liten butikk i Cefalù, fylt til randen med alt mulig rariteter. Her er ingen butikker like. En by full av små sjarmerende butikker.
Fantastisk og veldig populær utsikt på enden av byen ved de eldste ruinene.
Torget i byen finner du ved domkirken i Cefalù. En veldig koselig samlingsplass midt i den fine byen.
Katedralen i Cefalù er en romersk-katolsk basilika. Det er en av ni strukturer som er inkludert på UNESCOs verdensarvliste.
Cefalù er et ferieparadis jeg vil anbefale på det varmeste. Praktfulle strender, herlig småbysjarm, fantastisk mat og ikke minst vakker solnedgang.
Nyter siste kvelden her i Cefalù før vi reiser videre imorgen.
Dag 6 – Cefalù til Taormina via Messina og vulkanen Etna
Idag skulle vi kjøre langs kysten på Nord-Sicilia før vi skulle krysse over til østsiden igjen. Langs veien så vi flere ferie-destinasjoner som denne. Vi er nå på den mest turistifiserte siden av Sicilia.
Flott utsikt på Nordsiden av øya. Her ser man hvordan toglinjene strekker seg rundt hele øya.
Sicilianerne gjør det enkelt når du bygger motorvei….pent er det ikke men de skåner ihvertfall naturen. Så glem å kjøre motorvei her, du ser ingen verdens ting.
Noen lekre havner på øya og alt er innesteng med høye gjerder og porter. Så nærmere havna enn dette kommer man ikke uten å være medlem av en eller annen yacht club.
Disse kuene avkjølte seg i varmen med å vasse i vannet ved demningen.
På veien over til østsiden måtte vi over fjellet igjen. Og langt oppe på fjellet, lengst inne i skogen kom vi over denne vakre grønne oasen.
Usedvanlig vakkert å kjøre denne veistrekningen over fjellet. Eføyen dekker alt den kommer over og gjør det hele til en grønn oase.
Uansett hvor du kommer så er det så utrolig frodig. Olivenlunder, mandeltrær, vindruer og åkre.
Vi var nå 1300 meter over havet og her oppe møtte vi på en flokk med hester som gikk å beitet. Det var stor forskjell nå fra 22 grader til 6 grader i shorts.
Vi kjørte inn på stadig mindre krøtterstier i jakten på vakre grønne enger fylt med de vakreste blomster. Vi så også etterhvert at her hadde det gått flere ras langs veien.
Omsider kom vi oss over de verste fjellveiene og ned til Randazzo, en veldig gammel by i Catania. Byen har kjente historier helt tilbake til 1200 tallet.
På veien opp til Etna så vi disse Imponerende hagene! Lag på lag med stein oppover fjellsidene for å holde jorda på plass.
Ved foten av Etna er det stor vinproduksjon. Det er mange som arrangerer vinturer med prøvesmaking i dette området.
Nå er vi på vei opp på nordsiden av Etna. Vi kom opp på 1810 meters høyde og til bare 6 grader. Måtte stoppe ved denne flotte skogen.
Snø på fjellet og Aske på snøen. Siste utbrudd her var så sent som julen 2018.
Endelig lettet den tykke tåka og Etna åpenbarte seg foran oss, hun var et flott skue. Vi kunne se røyken stige opp flere steder.
Endelig var vi fremme i Taormina og fikk verdens flotteste utsikt til Taormina Mare fra balkongen.
Og så ble det solnedgang her også før det ble helt svart på himmelen.
Dag 7 – Taormina
Idag kom regnet, så da var det bare å komme seg en tur opp i byen. Og det ble bokstavelig talt opp for til byen Taormina er det taubane!
Hovedporten inn til byen og gågata.
På Sicilias mest kjente reisemål Taormina kan du nyte bilfrie gater, fine severdigheter og vidunderlig utsikt.
Italienerne selv elsker Taormina selv om de har svinedyre butikker og du går som sild i tønne mange steder.
Byen er mest egnet for vindusshopping pga prisene, men bilder er gratis og hyggeligere å se på senere.
Det er noen fantastiske balkonger her, gjelder å alltid se opp i disse gamle byene.
Krydderplanter, blomster, keramikk lyser opp en sidegate som er tungt belastet av den enorme turismen som er her.
Den ene smalere enn den andre.
Fantastiske restauranter og bakerier her og mange steder får du kjøpt lokale likører, krydderblandinger og hjemmelagde karameller .
Det ligger et artig bokmuseum midt i byen, ta turen innom.
Praktfull utsikt utover Naxosbukten!
Det er flere severdigheter i denne byen, men køene var så lenge at vi gav det opp. Taormina er en vakker by og flott feriested, men det ser dessverre ut som alle turistene på hele øya er her. Veldig kaotisk nede mot stranda med biler, var såvidt vi turte gå langs veien.
Dag 8 – Taormina til Catania
Noen tror på Maria og andre tror på mafiaen.. Den sicilianske mafiaen eksisterer , og kaller seg «Cosa Nostra» som betyr «vårt anliggende». Som turist kommer du nok ikke til å støte på mafiaen men er man der over lengre tid vil man nok merke jerngrepet som styrer mye av «landet».
Som vanlig var vi på ville veier og havnet inn mange forskjellige landsbyer i Cataniaområdet. . Jo mindre vei, jo mer spennende…
Da Bama endret navnet på blodappelsinen til rød appelsin, økte salget fra 150 000 kilo i året til 255 000. Ordet blod var ikke noe folk satte pris på.
Bama importerer de røde appelsinene fra Sicilia. I tillegg til det røde fruktkjøttet, smaker de litt syrligere enn de tradisjonelle, lyse appelsinene. Sesongen er kort og varer bare fra januar til april.
Det går visst ikke så raskt å forflytte seg med tog her, men hvilken fantstisk utsikt man får. Neste stopp for vår del er Etna, denne gangen på den mer turistifiserte siden.
Vulkanen Etna rammet Catania hardt i 1669 når en stor lavastrøm kom nedover fjellsiden. 12 000 mennesker omkom. 24 år senere tok lavastrømmen 20 000 mennesker til, og den har hatt mange utbrudd med ca 50 års mellomrom. Nå fryktes nye utbrudd og man kan se den svarte røyken velte ut fra toppen.
Her kan du ta fjellheisen opp til kanten av vulkanen. Men kulda og tåka gjorde ikke denne turen særlig fristende. Men jeg ble mer friste av butikken som lå der og endte opp med 2 store kjeder laget av vakker svart lavastein.
Gutta på tur med sykklene sine. Skikkelig dominoeffekt om du hadde kommet borti en av de….
Plutselig dukket denne lille hulen opp med bilder og blomster. så ut som en egen liten privat minneslund.
På den andre siden fant vi det som må være hovedveien. Veldig vakkert laget i stein om med tregjerder.
Fant denne nydelig blomsterstien innover i skogen på en tilfeldig stopp langs veien.
Løshunder er et stort problem på Sicilia. Det er ikke lov å skyte hunder i Italia så de må fanges inn av myndighetene først. I 2009 ble en 10 år gammel gutt angrepet av en hel flokk og drept. Alene er de søte som denne men flokker er ikke til å spøke med uansett om det er ulver eller hunder. Og klapp for all del aldri en løshund, et rift kan gi deg den dødelige sykdommen rabies.
Det var veldig mange vinranker rett under vulkanen. tydelig at de trivdes godt i dette miljøet.
Helt fantastisk å se hvordan gresset og trærne lager sine egne veier gjennom ruinene.
Sicilia har en svært dramatisk historie. Den strategiske beliggenheten har ført til at både grekere, punere, romere og senere normannere og arabere har satt sitt preg på øya. Du finner mange flotte historiske bygg, men jeg har litt mer sansen for disse små gamle ruinene som alle ville hatt sin egen historie å fortelle.
Og når noe blir så gammelt at det blir vakkert, ja da er det godt at ingen her bryr seg om å gjøre noe med de.
Se opp for løse kuer. Her dukker kuene opp på de rareste steder.
Høye gjerder og porter finner du overalt her. Stygge gjerder men ofte veldig flotte portaler. Så var det på tide å ta farvel med denne utrolig vakre øya. Har aldri hverken før eller senere opplevd å få mat og ikke minst kaffe som er så god som på Sicilia.
Noen fakta om Sicilia
- Øya har vært invadert av grekerne, romerne, araberne, normannerne og spanjolene før italienerne tok makten i 1789. Og det synes godt på befolkningen og på språket som er umulig å forstå.
- Offisielt språk er Italiensk men her kommer du ikke langt med Italiakurset, de fleste snakkar siciliansk, eit romansk språk med innslag av arabisk, tysk, katalansk, fransk og spansk. Den yngre generasjonen snakker engelsk her.
- I Palermo har de spist gatemat i hundrevis av år og hensikten var å gi folk mest mulig kalorier for lite penger. Gatematen er svært enkelt laget og er ofte frityrstekt for å drepe bakterier. Involler serveres for å spare penger og for å gjøre maten lettere å tygge for de med dårlige tenner.
- Mafian på Sicilia er reell. På 1950 tallet ble det bygget voldsom på Sicilia. Den sicilianske mafiaen utnyttet situasjonen og tok kontroll over byggeindustrien og tjente millioner av dollar. I dag har den sicilianske mafia utviklet seg til internasjonal gruppe av organisert kriminalitet. Den sicilianske mafian har spesialisert seg i omsetning av heroin, politisk korrupsjon og omsetning av militære våpen, og er den sterkeste og mest aktive italienske organiserte kriminelle organisasjon i USA. med over 2500 medlemmer.
- Sicilia har flere soldager enn fastlandet Hit kan man reise fra tidlig på våren til sent på høsten om man vil ha sol og varme. Men det er om våren du opplever det fargerike Sicilia.
- Siciliansk mat omtales som «Guds mat» og maten her er mer enn god nok grunn til å besøke landet. Her får du middelhavskjøkkenet på sitt beste! Pastaretter med sjømat, pizza med sjømat, fisk og skalldyrsretter. Sicilianerne har en enorm stolhet i matlagingen sin så uansett hvor du kjøper maten så får du et helt fantastisk måltid. Ikke glem å spise desserter, helst en ny en hver dag. Cannoli er innbakt søt ricotta, Cassata er kake laget av ost, pannacotta er laget av fløte og de har verdens beste gelato. Det må selvfølgelig også drikkes Siciliansk vin og til desserten velger man mandellikør eller appelsinlikør.
har du lyst til å oppleve mer av Italia så trykk på linken under.
13 Replies to “Vakre Sicilia – Roadtrip i 8 dager!”
Flott reisebrev fra Sicilia, vil bare kommentere ditt innlegg om søppel, det er et stort problem hvor det trengs holdningsendring hos folk og opplysning. Søppelavgiften må alle som har registrert bostedsadresse betale uansett om de kaster søppel eller ikke. Hvis du derimot leverer inn glass, metall, plast og papp til mottak får du rabatt på søppelavgiften. De veier søppelet ditt og legger det inn i sanitetskortet. I tillegg er det gratis å levere møbler og annet søppel på søppelfyllingen, men for en del er det lettere å sette det langs veien selv om de kjører forbi fyllingen. Holdningsendring….og det begynner å skje noe med ungdommen (Er fra Sicilia og har hus der) «Dette derimot blir ikke til jord – Når man er her så forstår man hvorfor middelhavet er full av søppel. Søppelhåndteringen her er en katastrofe! Søppelavgiftene her er så høye at folk ikke har råd til å få søppelet hentet. Det finnes knapt nok mottak også. Alt legges i hauger utenfor husene, man graver det ned eller man slenger sekkene igjen langs veien. Ingenting plukkes opp av kommunen, det er søppel absolutt overalt og mye havner i havet.»
Tusen takk for rettelser, jeg vil rette opp teksten i innlegget. Informasjonen fikk jeg fra en italiener som tydeligvis ikke gav meg rett informasjon. Vi fikk helt sjokk når vi kom dit å så alt søppelet. Mulig det er bedre der hvor det er mye turister, men vi kjørte jo overalt. En helt utrolig vakker øy som fortjener å være ren og pen. Tusen takk også for så hyggelig tilbakemelding, betyr ekstra når kommer fra noen som kjenner øya.
Hei, spennende reisebrev fra Sicilia. Da spør jeg om noen tips/råd. Skal dit i oktober med samboer, 1 uke. vi flyr til Catania med Norwegian, lander ca 1900 på kvelden. Jeg hadde tenkt først å finne et hotell i Cefalu og ha som base, leie bil og farte ut fra der. Men så har jeg lest en del og deriblant ditt reisebrev, og lurer på om hvordan det er å bare booke overnatting uten forhåndsbestillinger, var det det du gjorde eller var det ordnet hoteller på forhånd? Alternativt å bo 3-4 dager i en by og 3-4 dager annen by, Kanskje først i Taormina og farte rundt på østsiden med innlandet/Etna, og deretter kjørte til Cefalu og farte rundt på nord og vest siden.
Hei og takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg synes det er mye mas å hente leiebil om vi kommer frem om kvelden så vanligvis booker jeg inn på forhånd på nærmeste flyplasshotell. Gjerne tatt en glass vin eller to på flyet og kjedelig å rote rundt i mørket. Utover det bestiller jeg aldri noenting. Du får de lekreste strandhoteller til utrolig lave priser på den tiden. Bare husk at det blir tidlig mørkt og at det er begrenset hvor fin utsikt man trenger om man bare skal være en natt. Liker vi stedet så bare avtaler vi med hotellet og får gjerne samme prisen. Noen ganger bestiller vi dagen før, andre ganger på parkeringen utenfor hotellet. Jo senere på dagen jo billigere. Jeg bruker kun booking.com for da har jeg mulighet til å ringe om hotellet ikke er ok eller om jeg skulle finne på å bestille på feil dato. Så du trenger ikke tenke på å bestille noe som helst, ihvertfall ikke i oktober.
De gule trærne du lurer på hva er, må være mimosa (runde gule snøballer?), men i gigantstørrelse i forhold til det du finner her i landet. Ellers er hele øya full av særpregede og eksotiske opplevelser og med masse hyggelige mennesker. Et par tips fra østkysten: Mellom Taormina og Catania ligger Acireale. I den vakre domkirken (på Piazza Duomo, selvfølgelig) kan du se en solstråle fra taket og ned på gulvet som forteller deg årstid og klokkeslett. Mellom Catania og Siracusa ligger Necropolis (gresk navn, ja, slik en finner mange steder på øya), en liten forlatt «by» med masse rom hugget ut i fjellet.
Rettelse til innlegget mitt: siste setning fra kommaet skal være «En litten forlatt «by» med over 5000 gravrom hugget ut i fjellet.
Wow, det er jo helt fantastisk med så mange. Tusen takk for flere gode tips, skal legge det inn på reisekartet for neste tur og takk for tipset om de blomstene <3
Her var det mye å hente for en Sicilia-fan! Takk for inspirert og nyttig beretning, med flotte bilder. Alle har vel sine favoritter, selv synes jeg Catania har en herlig atmosfære; en levende, litt sliten by som mange bare reiser forbi, med et yrende fisketorg, et av de vakreste universiteter jeg har sett og hyggelig prisnivå på det meste. Skjer også mye spennende kulturelt her. Og glem ikke kunsten: I Siracusa har de et av mesteren Caravaggios flotte malerier hengende i den lille kirken til minne om St. Lucia. I museet i Messina henger ytterligere to fra samme mester. Og i og ved Palermo er flere kirker så vakkert dekorert med mosaikk at min foreleser i kunsthistorie måtte tørke dugget av brillene bare ved tanken. Og ikke å forglemme: bronseskulpturen Den dansende faun, utstilt i bymuseet i Mazara de Vallo, som også har en nordafrikansk bydel,casbah, i sin midte. Ja, slik kan vi holde på. Sicilia er et eventyr.
Jeg skjønner at neste gang vi skal dit så må jeg sette meg inn i hva som er hvor av kunstverk. Med en far og en bestefar som var kunstmalere (sistenevnte Harald Dal) så er vi over snittet interessert i kunstverk. Drar alltid på nasjonalgalleriene i alle storbyer vi kommer til, favoritten er galleriet i Firenze. Men med kjøring rundt i bil så ble dette litt glemt. Så veldig glad for din informasjon her, Caravaggios skulle jeg jo gjerne ha sett. Tusen takk!
Spennende å lese og drømme i disse coronatider. Kan også anbefale byen Milazzo nord på øya mot Messinastredet. Fin togtur fra Palermo dit. Sciacca på sørvestsiden er også en fin by.
Tusen takk for tips, må tilbake å se mer av øya når vaksinen er på plass. Herlig å drømme litt nå ja 🙂
Foto av det Greske teatret i Taormina, men teksten under er feil; «Vi startet dagen med å kjøre opp til amfiscenen Teatro Greco som ligger rett utenfor Siracusa.» Det stemmer at Siracusa også har et gresk teater, enda større enn i Taormina. Men etter min mening ikke så vakkert, og ikke en så flott beliggenhet. Ellers takk for en fin reisebeskrivelse med flotte fotos. Vi savner vårt hus i Taormina hvor vi giftet oss i mai 2013.
Uff gått litt i surr der ja, tusen takk for at du sa ifra, det skal vi få rettet. Og takk for veldig hyggelig tilbakemelding ellers.
Så heldige dere er som har hus der, håper virkelig dere snart kan reise tilbake.